Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
да вземем да се разходим до Ирландия - ей така, да се обогатим културно и климатично за няколко години :)
а и технично / технологично не на последно място.

Чет Фев 09, 2017 12:31 pm
Профил
Аватар

Олимекс едно време използваха Eagle.
Преобладаващата част от клиентите им няма да разберат критиките към рутирането, така, че не се хабете... :wink:
То и олимексаджиите може да не ги разберат... :lol: И въпроса не е в парите, толкова си могат. Някой знае ли бекграунда на Цецо Узунов преди Олимекс?

Чет Фев 09, 2017 12:38 pm
Профил
Аватар

И сега да ги разучим до дъно, кой откъде идва и защо така прави? И да оплюем всичко?
Или да знаем цялата истина, от това платките им ще станат по-добри.

Да вземе някой да му покаже тия постове на Цветан, в Общи приказки / Новини от страната и той сам да вземе да ни каже всичко. Но той си има други грижи - има си Ембедед следващия месец, или си хора и фирми с които работи, и си има идеи които развива. И фирма / работници за които да мисли.

Незнам защо толкова напрежение е събрано в тия постове, но всичко си има причина.

Чет Фев 09, 2017 12:45 pm
Профил
Аватар

Grubi, на кой му пука...

Чет Фев 09, 2017 12:47 pm
Профил
Аватар

Незнам... айде оставям малкия в градината, и отивам да се занимавам с мойте чалги...Хайде хубав ден!

Чет Фев 09, 2017 12:55 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
п.с. приказвах аз с Дедо да организираме една PCB конференция в Комет или Техническия

То на такава конференция Дедо ще приказва, другите ще слушат. Щото аз поне съм си занаятчия, рутенето ми е 90% осоновано на опит и 10% сметки, т.е. 20 години настъпвам мотики и от цините се "уча".

Отделно, че ако седнеш да четеш какво са писали умните глави по въпроса, ще установиш, че нещата си противоречат на 170 градуса и най-добрата платка е някъде в отрязъка от 10 градуса, пълен с компромиси :)

Темата наистина оглупя де. И аз имам принос :)

Чет Фев 09, 2017 1:05 pm
Профил ICQ
Аватар

ами тва е целта де - Дедо да приказва, другите да слушат. ИмАА и други кат Дедо - но те си траят (някои само четат).
Те искат някой да ги покани и да ги предразположи за приказване :)

Чет Фев 09, 2017 1:08 pm
Профил

Едно е да го знаеш и да можеш да го правиш друго е да го синтезираш като лекция / урок и да успееш да го направиш полезно и информативно за масата. Могат да се преподават основи. Тънкосите няма как да ги преподаваш. Докато някой не се сблъска с конкретен проблем и го осъзнае - каквото и да му наливаш в главата ще е безполезно.
Познаването на технологията на производство и възможностите на платкаджийниците са от съществено значение. Винаги търгуваш нещо за нещо. За да си изградиш правилния опит си трябва ... цицини. С кеф бих посетил такова събитие и бих послушал.

Проблема с Олимекс не е само до техните продукти а това, че много фирми купуват техни модули и ги влагат в мас продъкшън. Клиента си купува продукт и вътре - платка на олимекс и оупън сорс софтуер. Цената на този продукт естествено е много по ниска.

Чет Фев 09, 2017 2:02 pm
Профил

Тази година ще има пак TuxCon в Пловдив - Олимекс са съорганизатори - може да си говорите на място с Цецо Узунов, да ви разведе из завода си, да ви разкаже кога и как е започнал, какво е работил през годините и т.н. Пък ако на някой му е мерак може и една лекция да изнесе.

Аз от хардуер не разбирам, но пък мога да оценя когато човек разбира от бизнес. Сигурно може и по добре да се направят платките, фактът е, че и както са така се продават в умопомрачителни количества и с всяка нова ревизия предполагам ги изчистват все повече. Просто няма как да се продават калпави продукти без да им се изчистват проблемите - никой няма да ги купува. Платките на Олимекс въобще не са от най евтините на пазара т.е. едва ли качеството е неприемливо след като успяват да ги продават в големи количества.

Чет Фев 09, 2017 2:25 pm
Профил
Аватар

не съм имал желанието да вкарвам напрежение. повода да погледна герберите е едни резултати от измервания за излъчвания с техен SoM, които не ми бяха съвсем ясни как са се получили. не съм виждал самото изделие, само мереното. половин година вече лепят слой след слой проводяща гума с надеждата да го вкарат в норма.

ама аз съм си старо мрънкало. какво да направя - много ме дразнят криви стълбове, ръждясали табели, шантави наклони на бани и ... грозни платки. особено, когато пети ден вече не мога да се изкъпя, а някакви 'инженери' от топлофикация ми обясняват как токови удари пробили тръбопроводите.

миналата седмица ме поканиха на задушевна вечеря в клуба на архитекта. единия е главен архитект на район, другия има към тридесетина сгради, третия май е само концептолог и ходи по бианалета. питам ги "там инженери приемат ли". смеят се - "нали си с нас". "художници" - мисля си аз.

манджата хубава, стила лежерен, лакърдията си тече нормално. излизаме да пушим. гледам табелката "Клуб на архитекта" с калиграфски шрифт. дръпвам от фаса, примижавам с едното око "абе момчета, тая табелка не е ли на криво?" "верно... аре ся пък и ти". обърнах се с гръб и погледа ми се зарея. на стълбите сложили 2 релси за инвалидни колички, очевидно. "абе що едната релса е под ъгъл спрямо другата?" пулят се. главния отсича "е, закона е спазен"

апропо, ревизията на платката е В
разликата между "работи чат-пат", "е да, ама работи (някак си)" и "работи стабилно за цялата серия и за целия диапазон" е много трудна.
на дедо му е през дедовия за платките на олимекс. те си ги и продават като китове, дори лаптопчето е кашонче с платки и торба винчета, които трябва да си сглобиш сам. т.е. това не е крайно изделие и никой не би трявало да очаква нещо кой знае какво.

Чет Фев 09, 2017 2:33 pm
Профил
Аватар

Извод
- ако искате да се изкъпете, елате ми на гости. И на сауна ще ви закарам

(вчера един идиот англичанин се усетил че има места на които студента и топлата вода са "безплатни" в Швеция, а имало места където трябвало да си плаща - в апартамента му под наем дъщеря му се къпела по час, а на вилата му той почвал да протестира след 5тата минута. И видиш ли затова във всяка къща трябвало да има LoRa сензори и да са вързани към IBM Watson (тяхното AI), че да мислим за природата. Е той работи за IBM...)

- конференцията може и в Гърция да е направим, но все пак трябва да стане някой ден. не може само бири
- стандарти в БГ... няма вече

Последна промяна Grubi на Чет Фев 09, 2017 3:27 pm, променена общо 1 път

Чет Фев 09, 2017 3:19 pm
Профил
Аватар

Цецо, по-красив полигон е максимум още един ден рутене, та това няма да оскъпи китовете. Отеделно като купуваме нещо от китай все ги псуваме колко са некадърни, но понеже гарджето е наше сега трябва да кажем - за толкова пари толкова. Демек искаш да кажеш, че освен по финансов показател, по друг не можем да се конкурираме? Китовете на TI не ги ли прави пак Олимекс, та ако имаш някакви претенции що не се обърнеш към тях пак :).

Чет Фев 09, 2017 3:23 pm
Профил
Въобще защо се спори... за електронната 'чалга' с един и същ мотив "Радка Пиратка"..., драсканиците на Пикасо... и лудия художник умрел в бедност... ама на кой му пука - нали от
"Сотби'с" и "Тейт Модерн" карат "Бентли"...
От моя гледна точка се пита у задачата що никой не ще да фаща чЕп дето китайците и хамериканците не са го фащали преди него и да му прави платки за бързо прототипване ( което е 3/4 от всички чепове :mrgreen: на пазара). Тъй де - не всички искаме да пускаме mp3 -ки и да штракаме реленца през мобифона и следователно като човек, свикнал да " готви с консерви и полуфабрикати" напълно нови видове манджи, давам мило и драго за нов тип консерва на пазара, ама йок - няма.
Що да предпочета консервите на Олимекс , ако ги има същите по-евтини у Китайско, да не би да са кетчуп Хайнц? От друга страна с този конкрететен продукт ако са решили да настъпят ненастъпвана до сега мотика, що пък да ги хулим? На мен не ми стига акъла до толкоз, за това някой по-вещ в занаята да каже - тоз продукт пораснала "малинка" ли е или нещо коренно ново?

Чет Фев 09, 2017 4:01 pm
Аватар

Dimitar написа:
Цецо, по-красив полигон е максимум още един ден рутене.

Проблема е в това, че трябва да го "оправяш" малко или много на ръка. Само с рулове не става, аз поне досега не съм успял да напиша достатъчно умен рул. На двуслойка ако имаш 1-2 полигона е лесно да копаш на ръка. Ама аз сега поглеждам последната си платка - имам над 50 полигона на 6 слоя. Половината вложени. Ще промениш един ръчно, ще го направиш красив. След това ще трябва да преместиш един елелемент и пак трябва всичко на ръка да правиш наново... Е нямам нерви. Трябва да е автоматизирано, иначе е кошмар.

До колкото мога да ги направя красиви с груби очертания и по-прецизни рулове - добре. Това е достатъчно за да е ОК електрически и гербер файла. Естествено все някое островче някъде ще има да загрозява, ама свиркам си. Сега естествено, че ако правя някаква RF топология - работя предимно ръчно. Но ако е под 100MHz - че имало някое ъгълче на ебем ти страна, аре майната му.

Ако човек само рути платки, може да си позволи преразход на време и за това. Аз нямам тоя лукс.

Тия китове на Тексас дето ги псувам, не са олимешки със сигурност. Предполагам, че са си техни лични, правени от .... индийци :) Това нищо не променя де, то некадърното рутене не им пречи като цяло. Там демо софтуера дето са го "спретнали" е тотална скръб.

Чет Фев 09, 2017 5:03 pm
Профил ICQ
Аватар

palavrov написа:
Тази година ще има пак TuxCon в Пловдив - Олимекс са съорганизатори - може да си говорите на място с Цецо Узунов, да ви разведе из завода си, да ви разкаже кога и как е започнал, какво е работил през годините и т.н. Пък ако на някой му е мерак може и една лекция да изнесе.

На кой му дреме... Просто попитах, някой знае ли Цветан Узунов, с какво се е занимавал преди майонеза, опа Олимекс. Щото преди 10-тина и повече години ми говореше за стратегии за опроводяване, а тогава, а както виждам и до сега рутирането на платките им е мизерия. При това нямат ограничения на размерите. А продават (нека продължават, да го правят), защото има доста хора по земното кълбо, които и толкова не могат. Все пак говорим за хоби-хардуер за начинаещи и програмисти, при които щом работи някак е ОК, няма изпитвания, няма сертификации...

Чет Фев 09, 2017 5:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 454, 455, 456, 457, 458, 459, 460 ... 1080  Следваща