Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
Dimitar написа:
Може ли Вельо и Бонго ей така с думи прости да ни обяснят защо аджеба фруктозния сироп е много по-вреден от захарта и защо те самите предпочитат захарта? Ама да ни обяснят така, че да разберем, а не само да пишат високопарни приказки :) .

Ми в щатите фруктозен сироп е вероятно еквивалентно на високо-фруктозен или глюкозо-фруктозен, което си е глюкозен и фруктозен сироп в съотношение приблизително 50/50 (зависи от продукта), може някъде да е 40/60. Няма значение. В такъв вид тази комбинация се обработва точно както захарта (обикновената захароза е точно същото - 50/50). От това следват всички ефекти които има и захарта. Не би следвало да е по-вредно стига да е в същото съотношение. Но пък и захарта сама по себе си не е особено полезна.

Обаче чистия фруктозен сироп е с 50% по-вреден от захарта. Фруктозата се обработва от организма грубо в съотношение 20/80. Демек 20% отиват за енергия, другите 80% се обработват от черния дроб, като водят до натрупване на различни видове холестерол и други вредни вещества (трудно се отделя от организма), в крайна сметка води до ефекти като наднормено тегло, високо кръвно, инфаркти и т.н. не съм доктор че да ги помна. Фруктозата е хронична отрова (кое е това вещество което се обработва само от черния дроб?). Не действа веднага, а с натрупване. Вероятно ако се приема в малки дози може и да не окаже (видим) ефект, но ... както знаем дозата прави отровата. Баш в щатите масово се прекалява с разните там безалкохолни напитки, някои от които се подсладяват с чиста фруктоза.
Това за фруктозата не е нещо ново, аз съм го учил по химия в 10-ти клас (което е било преди 20 години? може би...) и не може да го отдадеш на модерни течения в "здравословното" хранене.
Като извод - захарта е вредна, сладка, но вредна. Хубаво е да се избягва когато може. Не че и аз не си хапвам бая захар с разните там конфитюри и десерти (макар и домашно приготвени). А фруктозата е още по-вредна.

Последна промяна velio на Сря Юни 22, 2016 4:46 pm, променена общо 1 път

Сря Юни 22, 2016 3:13 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Velio някои естествени неща може да са вкусни, но да ти кажа предпочитам стек от генно модифицирано, угоено с хормони американско теле пред този от БГ та ако ще да е директен потомък на първородната крава майка.
Стига мислихте колко и как ще живеете и ще живеете по-дълго и по-щастливо. Аз съм убеден че диваците по амазонка макар да живеят примитивно живеят мнго по щастливо и по спокойно от който и да е бял човек. Твърде на сериозно се вземаме и от там ни идват проблемите, времето за кеото сме живи е толквоа кратко че дори и миг не е, цялата ни цивилизация е толкова млада, динозаврите са изчезвали по-дълго време от колкото ние изобщо ще съществуваме като вид :)

Ами въпрос на вкус. Аз предпочитам месото в манджичка, като ако изям повече от 100 грама месо на хранене (грубо де, ся да не го меря я) усещам че ми тежи на стомаха. Предпочитам да ми е леко и да нямам вторични ефекти като запек и киселини, когато може. Тъй че не съм седнал да меря и тегля, просто си обръщам малко внимание, как се чувствам след ядене (не само по време на дъвкането ;) ).
Ти хубаво даваш акъли хората да не внимават с яденето ама няма после ти да им купуваш хапчетата и да чакаш по опашки за направления. Може организма ти да е по-корав, но това не важи за всички и те не са виновни че са такива. Между другото кога за последно си си правил кръвни изследвания? Виждал съм няколко случая на "корави" мъже дето яко нагъват солена сланина (сол на цвят), ракия и люти чушки (все такива народо-полезни неща), били са здрави и изведнъж - хоп - проблем. Не стават работите с игнориране и тупане по гърдите, но това не ме засяга - всяка коза за свой крак.

Сря Юни 22, 2016 3:22 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Dimitar написа:
фруктозния сироп е много по-вреден от захарта и защо те самите предпочитат захарта? Ама да ни обяснят така, че да разберем

Аз нямам кой знае какви познания, но доколкото знам фруктозните сиропи и аспартама са различни неща... Предполагам Бонго има предвид второто. Аз също гледам да не давам такива неща на децата, въпреки че то е неизбежно. Защо, ами най-простото обяснение - нашите вкусови сетива не са "излишни" органи.
Това че някой производител на храни/напитки е измислил добавка която подлъгва вкуса ти, само и само да се тъпчеш и да се облизваш си е точно както някой майстор да ти смени бушоните с арматурна тел. Мисля че няма нужда от по-нататъшно обяснение...

Иначе за канцерогенните ефекти, проблемът е 99% от раковите и туморите не са изучени достатъчно. Лекарите могат да открият заболяването но не могат да ти кажат причинителя със сигурност. Дали е аспартам дали азбест дали нещо друго няма кой да ти каже. Това което се знае с голяма доза вероятност е, че тия забовалявания не са съвсем случайни и вероятно си имат причинители.

Аз съгласен!

То много се изписало докато отида да пия една бира, бре! :)
Мии аз предпочитам да чета за "диетичните" и "овкусителни" нововъведения, старите храни си ги знам.
А между другото: поне 90% от боите в хранителната промишленост са: 1) ненужни и 2) адски вредни.
Как да не чете човек, като иска да се радва на хубави и здрави внуци, а не обратното...

Сря Юни 22, 2016 4:07 pm
Профил

miro_atc написа:
Това че някой производител на храни/напитки е измислил добавка която подлъгва вкуса ти, само и само да се тъпчеш и да се облизваш си е точно както някой майстор да ти смени бушоните с арматурна тел. Мисля че няма нужда от по-нататъшно обяснение...

Тия работи отдавна не се мислят - те се знаят - мазно,сладко и леко солено. Плюс Е576. Един познат , който произвежда солети и бисквити и други такива казва, че и на камък да го сложиш и камък ще ядеш.
http://hranene.framar.bg/%D0%B5-%D1%82% ... D0%B0/e576
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0 ... 0%B8%D1%8F

Вкусът ни е даден само да знаем къде да си пъхаме храната и това храна ли е или не. Като повечето рецептори (датчици) и вкусовите рецептори могат да се мамят. Който е дишал коресилин и след това си е слагал нещо в устата знае за какво говоря.
И друго нещо - вкусът се възпитава. А на възпитание подлежат по-младите. Затова и рекламите за "вкусотиите" са насочени преди всичко към тях.

Сря Юни 22, 2016 4:51 pm
Профил
Аватар

Абе интересно, дали едно сомалийче ще има претенции ако му дадете да яде соленки от генно модифицирана царевица, пържени в палмово олио, наблъскани с сол и подсладители и оцветени с Е ба ли му мамата колко.

А дали ако ги яде ще живее повече от ако не ги яде (вероятно няма да яде нищо в тоя случаи).

Абе баба знае и 2 и 200... Щом имаме претенции, значи не сме гладни, което е добър показател.

Сря Юни 22, 2016 5:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Миро, Бонго написа ето това:
Цитат:
А в БГ на практика не се произвежда безалкохолно с "бялата смърт" захар, сигурно защото мислят за диетата ни?!

От което аз съдя, че и той говори за фруктозния сироп, защото едва ли в БГ 100% от безалкохолните са диетични, та да говори само за аспартама.
Всичките тия глупости, дето се говорят много приличат на ония за микровълновите фурни, дето уж били пълнили храната с радиация :D .

Вельо, в щатите (след като си отворил дума за щатите) за напитки се използва HFCS-42, което значи 42% фруктоза и 53% глюкоза. Има и HFCS-55, който е с 55% фруктоза. В обикновената захар съотношението е 50-50. Та а сега кажи ми пак дали HFCS-42 е по-вреден от обикновената захар?

Сря Юни 22, 2016 5:51 pm
Профил

Dimitar написа:
Миро, Бонго написа ето това:
Цитат:
А в БГ на практика не се произвежда безалкохолно с "бялата смърт" захар, сигурно защото мислят за диетата ни?!

От което аз съдя, че и той говори за фруктозния сироп, защото едва ли в БГ 100% от безалкохолните са диетични, та да говори само за аспартама.

В БГ почти 100% се ползва аспартам, предполагам защото е най-евтиния възможен подсладител...
Фруктози съм виждал само във вносните продукти, може и да има и български, ама поне аз не съм забелязал. Ако има нещо алтернативно на аспартама това е захарта, примерно сина ми много обича боза и само 1-2 фирми правят без аспартам и я правят със обикновена захар. Та като Бонго и аз предпочитам "бялата смърт" щото у нас това е по-малкото зло ;-)

Сря Юни 22, 2016 6:20 pm
Профил
Аватар

Да поясни Бонго: глюкозо-фруктозен сироп си е разложена захар. Бабите ни постигагаха това с варенето на сладко и въобще не става дума за него.

Тръгнах да чета етикета на безалкохолното, което купихме заради някакви гости, ама той се оказа доста нечетлив. По спомени би трябвало да съдържа от три нагоре подсладителя. Разчетох частично, освен аспартам, има и ацесулфам (?) и ххх цикламат. За оцветителя дори споменават "неблагоприятен ефект върху ..... при децата".
Честни люде! От малкото.

Сря Юни 22, 2016 7:07 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Вельо, в щатите (след като си отворил дума за щатите) за напитки се използва HFCS-42, което значи 42% фруктоза и 53% глюкоза. Има и HFCS-55, който е с 55% фруктоза. В обикновената захар съотношението е 50-50. Та а сега кажи ми пак дали HFCS-42 е по-вреден от обикновената захар?

Глей ся, пак няма да ти го кажа, щото не съм ти го казвал преди. Ама понеже си отворил думата ще ти го кажа за пръв път. Всичко де що съдържа фруктоза е вредно. В организма глюкозата и фруктозата се обработват поотделно. Това че в твоя HFCS-42 има някой-друг процент по-малко фруктоза (+5% малтоза, може да има и вода) е се тая, щото пак си нагъваш фруктозата. За напитки какво се ползва не знам (ако нямаш късмет ще е HFCS-55), ама каквото и да ползват - все е вредно, особено ако го добавят допълнително.
Здравословно и правилно е да се яде целия плод, щото той съдържа много фибри и други вещества (витамини и т.н). И като цяло не можеш да изядеш кой знае колко именно заради тия другите неща (най-вече плявата). Докато в същото време може да изпиеш еквивалента на 10-на плода поне, с което поглъщаш и 10 пъти повече захар (в какъвто и да е вид).

Плявата (разбирай фибрите) е ключов фактор в случая, щото освен че те ограничава в количеството, забява обработката на захарите и спомага за перисталтиката.

Газираните напитки съдържат само захари и чиста химия. (под захари разбирай захароза, HFCS и каквото там си искаш дето е комбинация от фруктоза и глюкоза).

Съгласен?

ЕДИТ:
Забравих да добавя, понеже отворих дума за щатите и ти настръхна, 5-6% по-малко фруктоза не ги спасяват при количествата които поглъщат. Та за това ми беше думата

Сря Юни 22, 2016 7:30 pm
Профил
Аватар

Ами що тези вредности не ги ядете ферментирали, бре! Даже няма нужда да се дъвче... :lol:

Сря Юни 22, 2016 7:35 pm
Профил

Аз го правя :)
3 лимона и мед на вкус и 3 литра вода (преварена) след 3 дена започва ферментацията и тогава в шише и в хладилника.

Сря Юни 22, 2016 7:40 pm
Профил
Аватар

Вельо, ако още не си разбрал какво исках да кажа, то е че дали ще е фруктозен сироп или захар няма абсолютно никакво значение. Защото ти така го написа все едно е ОК да нагъваш захар, но не е същото да нагъваш фруктозен сироп.

Цитат:
Забравих да добавя, понеже отворих дума за щатите и ти настръхна

Въобще не съм настръхнал - хич даже не ми пука какво ще каже някой в БГ за щатите.
Малко лирично отклонение, след като продължаваме да намесваме щатите - предишния път като си бях в БГ беше през 2013 г. и миналия месец като си бях огромната разлика, която видях (може би единствената) беше че почти 99% от хората с които говорих ми обясняваха как щатите са най-голямото зло на Земята и как трябва пак да се върнем към Руснаците. Та явно руската пропаганда работи много здраво. Единсвено ме учудваше факта защо на края на всеки разговор почти всички от тези хора ме питаха едно и също нещо - как да си пратят децата да учат в щатите, ако може и да е безплатно още по-добре. Как пък никой не каза, че иска да си прати децата да учат в Москва :D . Пълни смешници :) .

Миро, в БГ (в Разград) е може би най-големия завод за фруктозен сироп в Европа, който все още е най-големия единичен консуматор на БГ царевичната реколта. И тоя завод е построен още по комунистическо време, така че най-вероятно и в БГ безалкохолните са се правили и сигурно продължават да се правят с фруктозен сироп.

Последна промяна Dimitar на Сря Юни 22, 2016 8:01 pm, променена общо 1 път

Сря Юни 22, 2016 7:56 pm
Профил
Аватар

timt написа:
Аз го правя :)
3 лимона и мед на вкус и 3 литра вода (преварена) след 3 дена започва ферментацията и тогава в шише и в хладилника.

Мнооооо си изостанал, братчет! За ферментирало предпочитам рецептата "Бира, секс и рокендрол!" :)
А това с лимона е наистина вълшебно, но лимона се изцежда и после се нарязва вътре, а водата е далеч по-малко, покрай меда може и захар и без да чакащ да ферментира го ръгаш в хладилника за ден-два и се получава лимонадата на боговете. Навремето с такова хранеха хепатитно болните.
Друга древна рецепта: в голяма чаша за шампанско наливаш 2/3 истинска к.кола, добавяш 1-2 лъжички "нескафе" и без да бъркаш оставяш за час-два в хладилника = интересно, вкусно и мнооо ободряващо питие - що мацки съм забърсал с него :roll:

Сря Юни 22, 2016 8:00 pm
Профил

Velio, не е до коравост, скоро не съм си правил нищо, все ми е тая, може и да съм в преинфарктно състояние, кой зане, често ми изтръпват я пръсти, я ръце, не съм се замислил много, аз просто съм приел неоспоримия факт че всеки умира, и дали ще е днес или утре няма никаква разлика. Просто не съм се вкопчил в шибания живот и изобщо нямам планове колко дълго трябва да живея. Гледам да съм в норма с килограмите едно защото начакника нарежда, и второ защото е по комфортно, да кажа че съм се супер ограничил не, но минах на диетична кола примерно. Димитър тук не е много прав, нормалната в БГ не е със подсладител, т.е. може да е подсладител но е доста калоричен подсладител, защото само от нея свалих 10-на кг.
За стомаха аз имам проблеми точно като не ям месо, киселини ми се получават от манджи, когато ям само месо нямам никакъв проблем. От както минах на диета и спрях тестените неща, и спрях д ям манджии др. неща и останах оснвоно на месо ,нямам никакъв проблем с киселините, преди това си изплюсквах по едно шишенче таблетки на месец, но от американските шишенца, Димитър ги зане какъв размер са.
Не карам никой нищо, просто споделям и се учудвам как човек може да отделя толква време за ткаива неща, и асе чудя дали това не убива удоволствието от това да се нахраниш, а и като цяло от простите неща.

Сря Юни 22, 2016 8:36 pm
Профил

Dimitar написа:
Миро, в БГ (в Разград) е може би най-големия завод за фруктозен сироп в Европа, който все още е най-големия единичен консуматор на БГ царевичната реколта. И тоя завод е построен още по комунистическо време, така че най-вероятно и в БГ безалкохолните са се правили и сигурно продължават да се правят с фруктозен сироп.

Не го знам, ще е интересно колегите от тоя регион да кажат, понеже оцелял завод от татово време е голяма рядкост, но това е друга тема.
В момента на пазара има два вида безалкохолни - тия дето са няколко пъти по-скъпи от минерална вода (Кока Кола и т.н.) и такива дето са няколко пъти по-евтини от вода... Както се сещаш първите са с фруктози обикновено, вторите няма как да са по обясними причини. Защо няма нещо нашенско тип лимонада, сайдер, етър или по-модерно да е, но да е без аспартам - не знам.
Както е много трудно да намериш нормален хляб. При все че съм в Добруджа... За вкусен сандвич с хрупкаво хлебче и продукти без химия изобщо не ме питай, писнало ми е...
Ех, тук-таме се намират и читави неща, примерно много модерно стана напоследък 100% натурален сок. Разбирай без подсладител, без консерванти без каквито и да е боклуци. Вече няколко местни фирми имаме със собствени овощни градини дето си купиха оборудване. Но видиш ли сок дето не е 100%, ще се изненадаш от съдържанието. Последно се смях на една готварска сметана, нарисувана кравичка а пък съдържанието е хидрогенизирано палмово масло, един куп боклуци и накрая "аромат на мляко"....
Нещо като "селска леща" (внос от Канада), "смилянски боб" (внос от Китай)... Просто да не четеш дребния шрифт, то добре че напоследък взех да не довиждам ;-)

Сря Юни 22, 2016 10:04 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 422, 423, 424, 425, 426, 427, 428 ... 1080  Следваща