Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Тъкмо изслушах една част докато солидирах, ще го дослушам като си нарежа детайлите. От това което каза до момента, 32-ра минута, не чух нищо което да е като нашенско предизборно послание или изобщо нещо като предизборно послание, човека си прави едно от поредните обръщяния, и между другото говори доста разбрано, и без излишен патос. Ако не друго, много го бива за оратор, не съм чувал негово изказване което да не е премерено и в същото време много рядко говори празни приказки.

Пет Мар 02, 2018 12:14 am
Профил

Откровено казано не са ми интересни руснаците пък и Путин. Опитват се да бъдат велика сила но нямат икономическият потенциал да са такава.

Само с дрънкане на оръжие не става. При днешното положение на нещата оръжието е добро да спираш противника да не те нападне. Но да го завладяваш с оръжие си е пълно безумие. И да завладеят примерно Полша какво от това? Да не би поляците да почнат да превиват гръб за тях в заводите? Отдавна е доказано, че робовладелческият строй е неефективен. Отгоре на това ще трябва да хранят завладените и да поемат върху себе си цялото им недоволство.

Днешно време завладяването става с икономически средства а те нямат ресурса за това. Е, където си имат пета колона от едно време или суровинни зависимости има някакви възможности, те така и се опитват. Но пак опираме до това, че хората в подконтролните територии искат да живеят добре а те това не могат да го осигурят. И в крайна сметка народното недоволство ще избухне и ще ги помете.

Обречено е това тяхното. Просто този филм сме го гледали вече. Те не успяха с Варшавският договор зад гърбът си, СИВ, сателитни комунистически партии в Източна Европа та сега ли. И това с "импортозамещение" сме го гледали, нали целият социализъм с това се занимавахме. По-зле са дори от социализма защото тогава държавата концентрираше в себе си целият ресурс одран от гърба на хората, сега разни олигарси го слагат в джоба си и бягат с парите в Лондон или на Бахамите. Просто не виждам поне една причина този път да свърши различно. Иначе речи на партийни конгреси съм се нагледал и наслушал, знам как свършва всичко. Големи приказки и накрая пръц.

Пет Мар 02, 2018 12:48 am
Профил
Аватар

В тая същата реч Путин признава че са двеста години след запада, та не знам какъв фактор са и къде по-точно са фактор. Сега и Мъск като им вземе два от малкото бизнеси и съвсем ще се върнат в каменната ера, пък нека си имат ракети като 20 млн са под прага на бедност.

Пет Мар 02, 2018 3:32 am
Профил

Митко, и така и не е, колко са тия в САЩ? Ако имаш повечко вземане даване с Русия, ще разбиреш че това на повърхноста не е важно. Не са супер икономика, имат много проблеми, технологично са изостанали... Историятапомни и други такива случаи, Картаген например, и не само много са примерите.
Руснаците трябва да се уважават, бил съм там, работили сме много, и още са ми в полезрението, не са за подценяване, макар бед и, изостанали и с проблеми.

Пет Мар 02, 2018 5:02 am
Профил

Отношението към руснаците е едно нещо, отношението към държавата им друго. Към хората аз имам строго индивидуално отношение, зависи си изцяло от личността. Имат интелектуалци на изумително ниво, нашите са далеч под тях. Добри са и в теоретичните области /поне бяха/, доста неща съм научил от руските книги. Навремето купувах по 100-150 книги годишно главно научно-техническа литература, от тях едно 80-85% руски, предварителни поръчки по каталога "Новые книги". Особено издателството "Мир" това беше на практика единственият начин да се докоснем до западната научно-техническа литература. На връщане от работа книжарницата на Графа срещу площад Славейков беше задължителна спирка.

Но като народ, като маса не са приятни. Пречи им великоимперското самочувствие и твърдата убеденост, че трябва да водят останалите. Да са господарите. Без много да се интересуват дали другите искат да са водени и то точно от хора които не са много успешни в собственото си оправяне. И чиито методи за държавно управление са си страшнички. Като държава са склонни да заплашват с оръжие, да се налагат със сила. За тях да те уважават означава да се страхуваш от тях.

Пет Мар 02, 2018 7:19 am
Профил

Тази реч на Путин едва ли ще я слушам, не ми се губят 2 часа време. Но ето една графика как е било разделено времето в нея. И ако наистина Русия тръгва на "гонка вооружений" тя е с двата крака вътре. Страхотно напомня станалото преди 25-30 години, "гонка вооружений+ ниски цени на нефта", резултата го видяхме 1989г.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/01 ... _orujie_v/
Цитат:
Под 4 минути за градска среда и инфраструктура, по-малко от 6 минути за здравеопазване, но 42 минути за безаналогово руско оръжие и едва 2 минути за международна политика. Речта на руския президент Владимир Путин пред депутатите и сенаторите в четвъртък бе не само най-продължителната (1 час и 57 минути) досега, но и впечатляващата една трета от нея бе отделена на това как се е модернизирала руската армия и показване на оръжие, каквото, според него, съперниците нямат.

Пет Мар 02, 2018 7:26 am
Профил
Аватар

Тони, не ги знам руснаците теябва ли да ги уважаваме или не, само знам че даже те си пращат децата да живеят на запад (ти също) :D . Това ми стига и останалото просто няма значение :) .

Пет Мар 02, 2018 7:46 am
Профил

Мен повече ме вълнува отговора на въпроса - защо му се налага да се обяснява за оръжия и то сега?

Пет Мар 02, 2018 8:32 am
Профил

palavrov написа:
Мен повече ме вълнува отговора на въпроса - защо му се налага да се обяснява за оръжия и то сега?

Елементарно, образа на врага, класика на комунизма. Използва се за сплотяване в труден момент а и не само в него.

Триединството - външен враг, вътрешен враг, врага с партиен билет, на това се крепеше идеологията им. Външният враг е виновен за всички несполуки, иска да ни нападне, да се сплотим да дадем отпор, всичко за победата, чак когато установим комунизма по цялото земно кълбо ще започнем да живеем нормално. Много удобно за обясняване на мизерията. Вътрешният враг помага на външният, предатели, удобно за преследване на несъгласните. А чрез "врага с партиен билет" се неутрализираха претендентите да заемат твоето началническо място в партийната йерархия.

И обикновен популизъм, руснаците са болни на тема оръжия, колко са велики и непобедими, то е винаги "без аналогов". Малко да ги изчетка на тази тема защото то с друго няма какво. "Крым НАШ!" вече се износи, в Донбас нещата ни напред ни назад, битовите стоки боклук, контра санкциите по същество са срещу народа не срещу Запада защото го лишават от качествени стоки, с какво друго? В конкретният случай изглежда иска и да покаже на силовият блок едно лакомо кокалче. Защото ако някой може да го свали са само те. А последно време те доста шамари ядат, малко да им позакрепи самочувствието та по-бързо да забравят Вагнер.

Пет Мар 02, 2018 8:41 am
Профил

Нещо май за различни неща говорим. Те не са цъфнали и вързали, но доста направиха. Обаче в страни от това те са фактор, и ако оставиш настрани говоренето, погледни действията на западните политици. А контрасанкциите прецакват руснаците толкова колкото санкциите западните, най-вече американските компании. Само дето ако Русия ефективно не внася определени стоки, западните компании фиктивно спазват ограниченията, вкл.банките им. Тя от санкции и контрасанкции никакъв ефект реален.

Пет Мар 02, 2018 10:16 am
Профил

fred написа:
... А последно време те доста шамари ядат, малко да им позакрепи самочувствието та по-бързо да забравят Вагнер.

Е точно де, но то това не е от вчера - та затова ми е чудно какво точно целят сега - защо например не го направиха това преди 2-3 месеца/години ... или пък след ... за да излезе да се репчи така има някаква геополитическа причина, нищо чудно да е нещо тектонично дето ще има да му сърбаме попарата пак сумати време ...

Пет Мар 02, 2018 10:23 am
Профил
Аватар

Мен по ме притеснява какво следва след Путин. Той е като цяло предвидим. Ама не е вечен. В момента цялата им държава се крепи на едната вяра в него. Ако вземе утре та се гътне, кой знае кой луд националист ще го замести, а тия са точно като клипчето за маймуната с калашника.

Пет Мар 02, 2018 11:13 am
Профил ICQ

От 100 г. насам на бедния и изтормозен руски народ всякакви дългогодишни лидери му говорят все за светлото бъдеще. А когато то все се става факт, все враговете са виновни.

Тони, американците отдавна са разбрали, че няма никакъв смисъл да трупаш ядрен потенциал за да разрушиш планетата 5 пъти, след като и един е достатъчен. Разбрали са също така, че основното оръжие, което притежават e силната икономика. Разбрали са също така, че дрънкането на оръжия около мечката я изнервя и докато тя се чуди как да се защити, ще умре от глад. През 80 - те Рейгън им изигра номера с междузвездните войни и това беше достатъчно на руската икономика за да фалира. Сега е в ход поредната психоатака. Нато настъпва на изток, никнат нови бази навсякъде около Русия. Целта на всичко това е единствено и само стрес и следващият икономически колапс.

Само руснаците не можаха да го разберат.

Пет Мар 02, 2018 12:06 pm
Профил

Цецо написа:
Мен по ме притеснява какво следва след Путин. Той е като цяло предвидим. Ама не е вечен. В момента цялата им държава се крепи на едната вяра в него. Ако вземе утре та се гътне, кой знае кой луд националист ще го замести, а тия са точно като клипчето за маймуната с калашника.

Според мен, ще се пръкне някой като Елцин, който отново ще подари държавата на олигархията а народът пак ще духа супата.

Пет Мар 02, 2018 12:16 pm
Профил

ToHu написа:
Те не са цъфнали и вързали, но доста направиха.

Не знам какво са направили, не ми са интересни и не ги следя внимателно затова нямам подробна информация.

За електрониката влизам в Хабрахабр, момчетата на прилично ниво но работят тотално на западна елементна база и едни такива дребни проекти, не нещо системно. Дори когато става дума за сериозни по техните виждания фирми. Огромна страна а на нашето ниво. Е, вместо Google имат Яндекс например но отново копиране и западна апаратура. Въобще каквото и да направят все за монтаж на нещо западно става дума. Дори имат специална дума "евроремонт" когато някой иска да се похвали, че си е ремонтирал апартамента и всичко е вносно :)

За развойната дейност са по-зле и то според мен МНОГО по-зле от социализма, тогава имаха огромна мрежа отраслови институти, лаборатории, сега са отломки. За "оборонка" с която толкова се хвалят плътна завеса на секретността но в редките случаи когато нещо се промъкне съвсем не изглеждаше велико, дори доста жалко като технологии. За научните публикации съм абониран в ResearchGate, ами в областите от които се интересувам на практика няма руски имена, за сметка на това ОГРОМЕН наплив на китайци.

Инфраструктури проекти да, доста строят. Но това не е технологичен пробив. И го правят основно заради РОЗ /Распил, Относ, Занос/, корупционите схеми които при тях са стандарт. В общи линии ако нещо струва 100млн те го правят за 300млн и 200млн отива в частните джобове по веригата. Качеството "по руски". Затова и непрекъснато се заемат с гигантски проекти често необосновани, като се краде на едро да е.

Не знам, но нищо позитивно не успявам да видя, някакъв пробив. Ако говориш, че не е катастрофата 1990-95г то оставало така да остане. Все едно ние перманентно да сме във Виденовата зима 1997г. Те кризите затова се наричат кризи, идват съсипват и си заминават. И останалите живи почват да закърпват положението. Както при ураганите е.

Пет Мар 02, 2018 12:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 420, 421, 422, 423, 424, 425, 426 ... 1194  Следваща