|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:51 am
The Internet of Stupid Things
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Re: The Internet of Stupid Things
Жоре, предполагам знаеш това, но все пак ще го напиша - максималната тактова честота е въпрос на компромис. Тя се определя от резолюцията на фафлата и от дължината на най-дългия път в една синхронна схема. За да вдигнеш честота трябва или да опростиш схемата (т.е. да скъсяваш пътища) или да минеш на по-скъпа фафла (с по-малко нанометри). Първото до голяма степен е направено за повечето архитектури. В смисъл трябва да си много много добър за да постигнеш подобрение от 1% или повече. Второто означава оскъпяване което на всичкото отгоре върви в геометрична прогресия. В смисъл ако имаш ядро дето на 65nm постига примерно 70MHz, то на 45nm може да тръгне на 120MHz. На 32nm или още по-добра фафла би хвърчало още по-бързо, обаче освен че фафлата е по-скъпа ще удариш на камък и с бондирането. Просто размерът на кристала става твърде малък и няма да го изведеш. Сега може да запазиш размера на кристала и да не го ползваш, обаче е тъпо. По-добре да вкараш по-голямо ядро или нещо друго (SoC) за да няма зян. И освен че намаляш фирата, по-голямото нещо по презумпция е с по-висока цена. Защо го обяснявам това... Защото ако целта ти е да вдигнеш 2-3 пъти честотата на типичен контролер, то ще получиш нещо като нищо. Примерно Куртекс М0 работещ на 500MHz, но на цената Куртекс М7 на същата или близка честота. Тъпо е. Да, има някакви стъпки (които може да наричаш дупки), но те са даденост. Не виждам какво може да се направи и изобщо защо това трябва да е някакъв проблем. Какъв ти е проблемът да ползваш чеп на 1GHz като субгигахерцов? Защо държиш да бъде специално скопен на субгигархерцови честоти, след като чисто технологично той може да бачка на 1GHz? Както и да е, очевидно не те разбирам.... просто си чеша клавиатурата 
|
| Вто Фев 13, 2024 6:35 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Аз да питам набързо тук - дайте някакво евтино WiFi модулче да поддържа 802.11ac и да е добре документирано и лесно за подръжка, ако има и готови проектчета примери - най-добре?
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Фев 13, 2024 6:56 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
 разбирам те че си чешиш клавиатурата не става въпрос за характеристики, те ще се изгладът в бъдещето както и ще се увеличи разнообразието тези чипове са даденост ( от преди години ) не ги мислят сегастава въпрос, че цената на чиповете в тази категория постоянно падат... ей го на: горния чип на дребно го предлагат на 5$ в момента са на цени по ниски от PIC & AVR но "материята", която въртят вътре е твърде сложна за ... "Ардуино" програмистите и от повече от 5 години категорията ( subGHz ) е по-зле и от ... ESP32 не говоря за "акулите" дето правят специфични огромни проекти (чак пък огромни) в момента "малките" риби правят по-голям оборот ( като бройки чипове ) от големите syscop, мисля че тъпо за един SoC да ползваш няколко компилатора Main core – 1GHz 64-bit RISC-V C906 or Arm Cortex-A53 core (selectable) Minor core – 700MHz 64-bit RISC-V C906 core Low-power core – 25 to 300MHz 8051 MCU core и тая демо платка де ще я embedded или ще редиш платката чарк по чарк ( при условие, че е джигитайска документация )
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Фев 13, 2024 7:00 pm |
|
 |
|
syscop
|
Не съм чак такъв мазохист. Само linux-а ми стига. Успях без "мамата" да компилирам img и системата да тръгне  Сега чака да му дойде редът, а на мен музата... В интерес на истината това е първият модул(който ми е попадал) с linux, който хаби по-малко от 100ma от 5V(usb-то).
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Вто Фев 13, 2024 7:31 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
има смисъл в много ядрените, че на едното може да надраскаш HMI шаренията & IoT комуникация а на другото да връткаш RTOS прецизно машинария...
|
| Вто Фев 13, 2024 7:59 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
300MHz 8051 ?? Другите не са интересни обаче това само по себе си е като четирилистна детелина 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Фев 13, 2024 8:01 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Правец 82 на 300MHz  ( ибавам се )
|
| Вто Фев 13, 2024 8:03 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
aaa Миро ... кат казвам суб GHz имам в предвид и GHz, но не SBC тип Малинка ... монитор, мишка то няма точно определена категория, просто условно "едночипово" SoC решение някъде четох SMC Single-module computer ... взимаш демо борд, тестваш, устройва те, купуваш 1К, 10К модула колкото са ти нужни за проекта в модела не откривам топлата вода ... те веднъж са направили демо борд ( като последния линк ) за същото време, нерви и разходи биха направили модул.... и имат автоматично три продукта за продан: чип, модул, борд ( "бизнес" модела на Еспресиф е същия: чип, модул, борд )
общо взето модула спестява нерви и време ... а и HI level девелопърите никой не ги ограничава да си налепят чаркаляците на платката ... обаче зарибяваш MID & LOW клиентите ( средния и хоби бизнеса )
|
| Вто Фев 13, 2024 9:22 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ми решения колкото искаш... Но не на цената, която искаш. Но доколкото познавам хора дето с това си вадят хляба няма никакъв шанс да ги убедиш да пуснат нещо на смешни пари. Иначе като форм фактор и всичко останало е въпрос само на сделка.
|
| Вто Фев 13, 2024 11:05 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
 аз имам полу-убедени 3 китаеца и един тайванец за цени под 10 долара и още към 10 контакта на производители дето се чешат по главите ти изобщо разбираш ли че ТЕ вече са направили над 10 демо платки на цени под 10$ свършили са работата на 80% и това работи и се продава в момента цени за единична бройка и още много други такива... ПС: смешното в момента е: хардуер(платка) хоби, софтуер HI Level 
|
| Вто Фев 13, 2024 11:39 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
HARDWARE обобщено - Модул СОФТУЕРВ тази част ще говорим за ембед Линукс ( за някой чипове разбирай NuttX ) Всички знаем за неговата " сложност" - компилиране и настройки Всички производители за да пуснат демо платка на пазара трябва да пробват функционалноста Защо не се публикува имейджа като FIRMWARE, то веднъж вече е компилирано и тествано Кристално ясно е че HI Level клиентите могат да се справят с предизвикателствата и за тях няма коментирам ( наблягам на средния и малкия бизнес, хоби включително ) Базово FIRMWARE, 99% от клиентите искат да захранят модула/платката и всичко да работи те не искат да се занимават с компилация на OS, а за някой ще бъде и повод за обучение Firmware Uploader - повечето имат, а и модулите/платките могат да са пре-флашнати заводски Захранваме платката и всички искаме да започнем да създаваме и експериментираме с нашите проектиа не с компилиране на кернел и настройките му Къде е най-силен Линукс освен, че е Open Source - Стандартен ANSI С, С++, POSIXАз лично не познавам embedded developer който да не знае С ANSI С е в основата на най-малките MCU, Arduino Core, microPython итн С се изучава във "всяко" училище и университет и всички трябва да започват от него Дори Ардуино е същото и работи по същия начин ( с опростени имена на функциите ) Userware Application ( множествено число, могат да се изпълняват повече от едно приложение ) и за да започнем да пишем printf("Hello World") ще трябва да има USER API до кернела и периферията... ( може би е най-сложната част ) ANSI С С++ POSIX е достъпен на клиентско ниво и това означава че тази катерогия ще наследи на всички младши категории екосистемитекакто и части от следващата категория SBC целия зоопарк от хардуер и софтуерни решения !!!Линукс лесно може да работи ( паралелно ) и като Ардуино, Python, JS, LUA ... представяте ли си "плячката" Представяте ли си до какво ниво ще достигне обучението с една "проста" платчица ANSI С С++ POSIX става ли за индустрия? Userware Uploader - най-лесното и най-изполваното решение за Upload и достъп до файловата система е ADB daemonима и GDB daemon, който позволява интерактивен дебъг на клиентско приложение без хардуерни интерфейси ИНТЕГРАЦИЯкакво остана за интеграцията най-малкото е текстов редактор и MAKE Eclipse, VSCode, PlatformIO, Arduino IDE ... и много други някой не работил с IDE? Create New Project ( C, C++, Arduino ... etc ) User code ... Compile, Upload/Debug, Monitor Нещо сложно за индустриални и хоби проекти? ОБОБЩЕНИЕта кои са базовите травиалните неща за да стане лесно и масово: 1. МОДУЛ2. FIRMWARE3. USER API4. USERWARE APPLICATION5. ADB6. GDB7. ИНТЕГРАЦИЯ ( може да съм пропуснал някой удобен за клиента сервиз ) ся разбирате ли колко лесен е "пъзела" и защо никой не го видя до сега? ЗАКЛЮЧЕНИЕПак повтарям, не съм открил топлата вода ... всеки телефон, и не само, така работи а в часност embedded: BeagleBone 2008 работеше с Python клиентски by default, може би първия масов SBC, нямаше Raspberry Pi по това време Microsoft AzureSphere ( Mediatek MT3620, А7 + няколко М4 )за съжаление Microsoft се престараха на 300% и проекта, реално е тотален провал проекта задоволява корпоративни интереси, една от целите му е МАКСИМУМ СЕКЮРИТИ и за да се случи това, наистина трябва: FIRMWARE - USERWARE демонстрации: ( изобщо не се занимавам с Линукса, дори не ме интересува че съществува в модула ) https://www.youtube.com/watch?v=HCDTlCzEmw0https://www.youtube.com/watch?v=ucOvjfXg0-ohttps://www.youtube.com/watch?v=-hhSmKoT8T0https://www.youtube.com/watch?v=bdG8GsRaUSAhttps://www.youtube.com/watch?v=9-ozj0XCyF8https://www.youtube.com/watch?v=EVx8pP0rD1QQualcomm LTE Linux modems ( пример EC2x ) има я концепцията и никой не я изпозлва - старо и много скъпо решение... https://www.youtube.com/watch?v=sbLJNXTRLxchttps://www.youtube.com/watch?v=nw-W78SpLRQhttps://www.youtube.com/watch?v=YgKAmD0tVigНаздраве и честит Трифон Зарезан 
|
| Сря Фев 14, 2024 11:55 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Тия дни се ядосвам с поредния български wifi бойлер... Миналата година за село взех Елдом-ски, сега вкъщи сложих два на Теси. Не знам кой от кого е крал или едни и същи хора им пишат софтуера, обаче е голяма боза. Първо докато го подкараш, аз даже единия не можах да го подкарам щото сензорния му бутон не бачка и не мога да го вкарам в AP режим. А тоя дето бачка като му пуснеш АР-то се пуска само за 4-5 секунди и се гаси. Приложението от телефон или не успява изобщо да го открие през това време или го открива ама докато му настроиш мрежата и парола и той вече заспал. В случая аз се оправям, обаче не знам как ще се оправи човек дето не е програмист. И това при условие че са с ESP32 и на пазара има хиляди китайски продукта дето просто бачкат. Последно една зарядна станция ме викаха да инсталирам, отказах щото е китайска и инсталацията е супер-дупер елементарна. Пускаш приложението, add device то го открива, ОК, ОК и готово. Само българските програмисти искат да се натискат копчета, да се въвеждат пароли, последните цифри на серийните номера и само дето ЕГН на тъщата не искат... Отделно че българските облаци са пълна мъка. Имат една температура да логват, пазят я само за последните 24 часа, сакън да не им се задръсти сървъра. То поне за 24 часа да показва правилно а то няма нищо общо с реалността. Ама нищо общо. И това на бойлер, на който няма никаква индикация за температура. Отделно бъркат часовите зони, или с часовника не може да се оправят ама програмираш кога да се включва, той се включва 3 часа по-рано. На всичкото отгоре програмистите са решили да се правят на интересни и не просто го включват докато достигне температурата, ами правят ШИМ така че да достигне зададената температура в края на периода. Това има някаква логика, но е добре да е опционално, щото не винаги е ОК. Изобщо от към софтуер и от към функционалност "българинатата" са пълна трагедия.... Ти говориш за модули, за SDK-та, за интеграция. Кое от това го няма за ESP32?
|
| Сря Фев 14, 2024 11:58 am |
|
 |
|
TheWizard
|
едвам диша в сравнение с горната категория и точно това го направи масов, защото ги има всички елементи (BTW, оня руснак дето портна Ардуино и беше повод Еспресиф да минат на B2D2B бизнес-девелопър-бизнес модел и да махнат NDA ... сега е VP на Еспресиф ) горното е и повод да се учат... която е основната теза на Ардуино и RPI Разглеждайте "концепцията" като цяло
|
| Сря Фев 14, 2024 12:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това което намеквам от самото начало е, че имаш две категории - да ги наречем образно "мигалки" и "лайнуксчии". Под категория разбирай и инструменти и желязо, включително и манталитета на задклавиатурното устройство. Аз опитах да обясня, че "дупката" между тези категории не е в желязото (макар да има разлика). Не е и в инструментите (макар да има разлика). Според мен ако има проблем, той е в разминаването между задклавиатурно устройство и краен продукт. Това важи почти за всички, защото всички се опитваме да правим повече отколкото можем. Но покрай IoT и тем подобни моди даже простите мигалки не са толкова прости. И въпросът не е само в компилация, IDE и дебъгери. Да кажем едно просто нещо като бойлер. Имаш on/off + температура. Изглежда просто... обаче имаш един куп протоколи и процедури, които може да ползваш или да не ползваш. В случая нашите производители очевидно не могат да се ориентират. Нямат никаква интеграция с нищо... ама с нищо. То със собствения си облак не може да се разбере, камо ли с някое друго смарт устройство. Донякъде е нормално един производител на бойлери да не може да пише софтуер. Обаче ме кефи как китайците решават тоя проблем. Затова дадох и сравнението със зареждачката - тя си е с интеграция към Туя, демек ESP модул с готов фърмуер, който производителите просто вграждат и не се занимават с глупости. Според мен ако ще правиш нещо това трябва да ти е целта - облак или поне съпорт на такъв, плюс готови фърмуери за различни класове продукти. Това да е направено наистина от добри програмисти и функционално да е обмислено. Но най-вече да е завършено, т.е. някой иска да прави печки - взема си такъв модул и си прави печките и не се занимава с програмиране ИЗОБЩО. Повечето китайски продукти са така и затова РАБОТЯТ, за разлика от българските. Демек освен средата според мен много трябва да се наблегне на протоколи и библиотеки, там е заровено кучето.
|
| Сря Фев 14, 2024 1:05 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ако искаш да направиш нещо дето е за всеки, че и да търкаля на линукс (уфф...), според мен трябва да е така: 1. Пускаш и тръгва. Без компилации на ОС и т.н. Хардкор феновете с много свободно време пак могат да си ги човъркат и прекомпилират, но масата "нормални" юзъри няма нужда да правят нищо такова. 2. Има вградени компилатор на C (без плюсове), интерпретатори на бейсик (тук няма грешка) и змия (още едно уфф... но такава е реалността). 3. Има вграден смислен текстов редактор дето работи през анси терминал. 4. Има конзола с прост интерфейс за файлови операции. И това е. Всичко ти е натъкмено, като малко компютърче. Пускаш и си пишеш като се фокусираш върху решаването на твоя си проблем, а не върху настройката на ос и т.н. После си компилираш, слагаш му нещо като autoexec.bat както беше едно време в доса, и това е. Заминава на платката. В наши дни всичко е безсмислено усложнено за да изглежда "професионално", но реално освен група откачени гийкове никой юзър пет пари не дава за тия неща. Хората купуват решения.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Фев 14, 2024 1:44 pm |
|
|