|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 2:53 pm
Какво става с електронните магазини
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
 Re: Какво става с електронните магазини
 |  |  |  | emilvtc написа: А защо ли всеки ако може си доставя каквото му трябва самостоятелно? Аз например за да платя за едно и също нещо по-восока цена на даден доставчик трябва да имам причина да го направя. Ако имам - правя го. Ако нямам - не го правя. Трябваха ми монтажни универсални платки . От Комета платка двуслойна 166х99мм 6,50лв без ДДС и доставка до адрес, но налична в магазина. От аличетак същата платка 150х90мм за 2.49лв с ДДС и доставка до адреса ми (25 дена) Та ако не ми трябва спешно, познай от първия път от къде ще я купя и защо ... Ако ми трябва за утре - пак познайте от къде ще я купя ... (и добре, че все пак има от къде) И все пак 4 пъти разлика (и то без да броя доставката до адрес) някак си не ми изглежда много нормално, а на вас ? |  |  |  |  |
Хубаво е човек да се опита да е поне малко обективен... Показал си два еднакви продукта? Нещо като еднояйчни близнаци от различни родители? Платката в Комет е юрокард. Тая в али-леля е? Чайна бъс? Коя от двете платки бих поръчал ако не бързам ли? Дори не бих си направил труда да погледна в али-дядо. Ще познаеш ли коя бих поръчал? А цените на Комет типично са по-ниски от цените на Фарнел, Маузер и компания. Много по-ниски. Честно, не разбрах какво каза с горното мнение... Аре на али-чичака ли? Няма начин. 
|
| Чет Окт 03, 2024 10:04 am |
|
 |
|
VPavlov
Ранг: Популярен
|
Не са същите, поне размерът е различен. Според мен проблемът с китайските стоки е че подбиват цените умишлено. Могат да произвеждат много и евтино, по този начин убивайки местните производители. Вносителите и те трябва да спечелят нещо, пък и данъци и заплати да платят. Така че да имаш нещо на склад и да можеш да го доставиш бързо си има цена. Може би трябва да има мита за всякакви китайски стоки, които могат да се произвеждат у нас, с някои изключения, за производители примерно. Между другото имам много добър спомен за следното нещо: У нас беше пълно с производители на безалкохолни напитки. Появиха се големите доставчици и почнаха да си продават стоката на по-ниски цени от малките. В резултат на което малките изчезнаха, а тези си продват сега продукцията на каквито си искат цени, защото почти няма конкуренция. Така се развиват нещата и с доставчиците на Интернет и други сектори. Когато убият достатъчно от конкуренцията ще бъдат свободни да бъдат монополисти и да правят каквото си искат. Поради тая причина, ако и да е по-скъпо си го взимам от нашата фирма вместо Фарнел и от нашия зарзават вместо от някоя голяма верига. За съжаление аз съм нищо, тези които произвеждат са принудени да го правят възможно най-евтино. Мисля си че това е по дизайн, метод за изсмукване на територията.
|
| Чет Окт 03, 2024 10:36 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Казах универсална печатна платка, а не платка юрокард. Т.е. следва да се разбира, че от нея ще си режа парчета каквито ми трябват, и за това сравних платки с почти еднакви размери (цитирал съм ги) и площи. Ако ми трябва платка във формат юрокард - това е друга бира. Ако погледнеш цените и на по-малките платки, които не са юрокард няма как да не забележиш, че цените срямо такайските пак са с 3-4 пъти разлика (дори и без цената на доставката за кометските). Кефа цена няма, та в тази връзка щом ви кефи - кефете се 
|
| Чет Окт 03, 2024 10:55 am |
|
 |
|
itso.t
|
Остави платките. В "експреса" има много арни полупроводници. Оригинални, по-оригинални и най-оригинални. Препоръчвам ги горещо.
|
| Чет Окт 03, 2024 11:17 am |
|
 |
|
nik
|
Брат ми беше голям фен на скъпите неща - евтиното излиза скъпо, купи си скъпо за да не плащаш двойно...
докато един ден не се срещнаха на масата 2 продукта един до друг, единия с горд собственик брат ми закупен от български магазин, другия с горд собственик баща ми от аличичака за 1/15 от цената... след обстоен преглед стигат до извода, че и двете са от един и същ производител
От тогава брат ми започна да забелязва колко от рафтовете в БГ са пълни с китайска стока и вече не използва тия остарели лафове, първо поглежда в алито и тогава решава от къде да си купи
Разбира се всяко правило има изключения, полупроводници има и оригинални но е трудно да се нацелят, сторидж устройства от всякакъв вид - никога от алиекспрес или китайски произход
За англия алито отдавна има опция за 1 седмица безплатна доставка, докато в същото време фарнел вдигнаха доставката на 10 паунда, което напълно обезмисля малки поръчки
Та според мен е хубаво човек да си ползва главата на раменете преди да се изхвърля
|
| Чет Окт 03, 2024 11:47 am |
|
 |
|
nik
|
Не мита, напълно да се затворят границите пак няма кой да ги произведе на нормални цени, докато манталитета ни е "ден година храни" без никакво дългосрочно планиране - няма как да се мерим с тях, а според мен имахме потенциалната възможност да сме китай за европа
|
| Чет Окт 03, 2024 12:16 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Няма как да сме Китай за Европа, твърде сме малко за каквато и да е масова индустрия. Също и като цяло нагласата ден година храни доста се е променила, но ако няма как да се работи без пари. Дори да имахме човешкия ресурс, пак нямаше как да конкурираме Китай, просто европейският пазар сам по себе си е много малък. На Китай трябва да се гледа като цяло, а не само като фабрика за боклуци. Да произвеждат боклуци, но произвеждат и доста качествена стока, и отдавна не защото Сони, ibm или някой друг е отворил завод там. Местният пазар е огромен, има търсене както за качествена така и за некачествена стока. Това е голя. Плюс, защото позволява пълна утилизация на суровини, материали и като цяло ресурси, вкл.и човешки. Това е един от основните фактори все още да държат ниски цени при заплати изравнение, а в много сфери и по-високи от тия в БГ а и източна Европа бих казал като цяло. Втория важен фактор е изградената инфраструктура и "еко" система. Това също го нямаме, и никой в Европа вече го няма, вкл.и Германия, а дори когато го имаше, не беше конкурентни поради твърде високите разходи и цени. Без тези два фактора, каквито и политики да има една държава, няма как да се конкурира. А ако псувате китайските боклуци, почакайте да видите индийските, те това вече е циганска работа. Та шанса на нашата икономика е в продукти с висока добавена стойност, такива които са специфични за определени пазари или дейности. С Китай може да се конкурира някой съпоставим с човешки ресурс, образователна система, природни ресурси и държавна политика ...към момента такива няма, така че няма какво да мрънкаме и да си въобразяваме глупости. Индия тотално излиза от сметките за следващите 20 години колкото и да с е напъват разни корпорации включи китайски. Виетнам, и подобните имат само някои от условията. Мексико има шанса частично да конкурира Китай за северно американските пазари, но я няма държавната политика и нужната администрация за нещо повече ....вариантите не са много и са все на юг от Европа, стига политически да се стабилизират Африка е единствения възможен конкурент на Китай но това пак няма как да стане в близките 20-30 години.
|
| Чет Окт 03, 2024 2:32 pm |
|
 |
|
nik
|
Нямам предвид да сме конкуренция на китай, а да се прави нещо различно от убиване на индустрията Ние сме малки и европейския пазар е малък, значи всичко е наред Въпроса е да се гради вместо да се руши, както искаш го разбирай, от фабрики до бизнес среда, щото от последното нямаме нищо
Прост пример - в момента за да произведеш нещо в европата трябва да включиш и косвени разходи "финансиране на украйна", финансиране на американски интереси, инфлация генерирана от продажни политици, въглеродни такси и други измислени такси разновидности на кривите краставици, няма как някой да работи нормално в такава враждебна среда
За да върви бизнеса трябва дългосрочно стабилна среда, до сега имахме смяна на марионетки през 4 години, всичките с чужди господари, е няма как да говорим за стабилна бизнес среда в дългосрочен план, може да е стабилна за чуждите господари които изнасят злато с вагоните, ама за българския безнес е точно обратното
Хранителните магазини са най очевадния резултат - чуждите вериги стават повече, българските изчезват
Но това е един вид краткосрочен бизнес, големи фабрики с дългосрочен план даже и чуждите компании не искат да отварят в БГ, имаше няколко опита и все бягат, последната май в румъния... пак ли китайците са виновни?
|
| Чет Окт 03, 2024 2:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
На няколко пъти съм го писал, Румъния има едно съществено предимство, има няма 3 пъти повече население, и с по-голям процент 0-16, това е важно когато планираш инвестиция. В България и сега няма кой да работи, а какво ще е след 10 години ? А за заплатите да говорим ли, или ще минаваме със стандартното те и нас са най-ниски ...да ама не са, особенно там където има индустрия. Къде да се построи фабрика, зоните с евентуално подходяща демография са проблемни, работна ръка няма свобод а, заплатите са високи. Да построят завод във Враца кой ще работи в него ? Ти интересувал ли си се в момента как е трудовия пазар в България ? Служители няма , просто няма,...е защо им е да отварят голяма фабрика, кой ще работи в нея ? Каквото и данъчни политики да имаме, дори пари да даваме на инвеститорите, никой няма да иска да отвори голяма фабрика и нас защото няма кой да работи в нея. Вариантите са по-малки производства, каквито постоя но се отварят. Не знам от къде черпиш информация, но говориш по скоро общи приказки, промишлеността всяка година бележи ръст. Всъщност това което се случва, е че някои чужди инвеститори затварят фабрики, но не защото държавата или политиците ги принуждават, а защото хората ги принуждават искайки все по-високи заплати. Мога да дам пример с няколко от автоимдустрията които се изнесоха защото разхода им много се повиши. Отделно нашата производителност в много ниска, това също е до хората. Изобщо имаме не малко негативи, но най-големият ни е липсата на работна ръка.
|
| Чет Окт 03, 2024 5:34 pm |
|
 |
|
nik
|
Вярно е че средната ефективност в БГ е ниска, но как очакваш да има качествена работна ръка след десетилетия съсипване на индустрията? На който му се работи не стои да чака, а заминава в чужбина, през последната 1 година на колкото обекта съм ходил навсякъде има българи, и повечето бачкат здраво, вече навсякъде можеш да срещнеш българи, в цял лондон и на 100км радиус около лондон
И повечето искат да се приберат, но се оплакват, че в БГ няма какво да работят, много се прибраха уж за постоянно... похарчиха спестяванията и пак се върнаха
|
| Чет Окт 03, 2024 5:51 pm |
|
 |
|
velio
|
Акерман също се разпаднаха, някъде около ковида. Единия собственик се пенсионира, другия остана докато приключат парите. TI им свиха номер (прекратиха франчайза) и това е била основнат апричина. Поне така казаха. В действителност има. Ако не напълно оригинални, то поне доста добре работещи. Основно що се отнася до китайски такива. Някои са ненамираеми по други начини. Подменял съм доста изгорели чаркове, и си работят, някои по-добре и от оригинала. Естествено, си е хазарт и аз ги ползвам обикновено за ремонти или хоби проекти. Нищо професионално. Всеки си има глава на раменете - чете, мисли, сравнява и тогава купува. Съвсем пресен пример от тая седмица - поръчахме RGB панели за информационно табло за външен монтаж. Също и контролер. Сложихме ги в кутия. Работят си, цяла вече ги валя дъжда. Ще видим докъде ще изкарат, засега съм оптимист.
|
| Нед Окт 13, 2024 2:10 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ник и е така и не е съвсем така. Ето давам ти за пример Шумен, прехода ни завари с Тютюнев комбинат, мебелен завод, бирена фабрика, КТА Мадара, Алуминиев завод, това са по-големите, от по-малките Хлебозавод, Лимонадена фабрика, Родопа, маслобойна, завод за перилни препарати, и подобни, отдел от мънички като ЗИЕНО и подобни. Реално почти всички все още съществуват под една или друга форма, някои се развиха други се свиха доста, май само тютюневият не съществува. Така, 90-те повечето от тия не пръщяха от поръчки, но и хората не искаха да работят там, за младите изобщо да не говорим. Та въпроса сега е кой има по-голяма вина ? Държавата, приватизаторите или тези които не искаха да работят ... Ние сме много интересен казус, и резултата далеч не се дължи само на политици и бизнесмени.
|
| Нед Окт 13, 2024 4:36 am |
|
 |
|
itso.t
|
Тоест от по-дребните търговци остана само К2 (ако все още работят). Някой сеща ли се за друг? Търговците на дрънкулки като Елимекс, КСП и Щайнбергер не са в тая група.
|
| Нед Окт 13, 2024 9:31 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Това не го знаех. Бяха много стабилни, особено с Тексас, какви хубави семинари правиха на Тексас преди 14-15 години - не ги пропусках. Жалко...
|
| Нед Окт 13, 2024 4:35 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Електронинвест броите ли ги или не?
|
| Нед Окт 13, 2024 7:27 pm |
|
|