| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Строителство - бетон с метални фибри за топлопроводимост
Тези подложки ми се виждат голяма набутвация. Предполагам, че върху тях супер бързо и удобно ще се положат тръбите, но това улеснява единствено майстора и здраво набутва инвеститора. Т.е. 10лв/м2 за подложка БЕЗ топлоизолация спрямо 2-3лв/м2 за армираща мрежа и малко повече труд (щтракване на 10-15 пластмасови обтяжки в 1м2) ми се вижда несъизмеримо. Ако ще давам същото количество пари - по добре вместо в подложка да ги "налея" в по-дебела термоизолация ... Мрежата все пак допълнително дава някаква и здравина на замазката, а и с мрежа предполагам топлоотдаването от тръбата към замазката ще е по-добро, тъй като тръбата навсякъде и от всякъде ще се залее и ще контактува със замазката. Температурата ще се предава малко или много и през мрежата ...
Както казваш (а съм го чувал и от други) - проблемите при подовото са предимно при връзките към колеткорите. Т.е. след време от там "просълзява". Ремонта е да се отрежат (1-2см от тръбата) и да се направят наново.
Та в тази връзка - чудех се как да направя така, че да имам няколко сантиметра "запас" от тръба, за да е възможен такъв ремонт ако се наложи БЕЗ удължаванене на тръбата и допълнителни връзки.
Ако сложа тръбата в гофре в участъка от колектора до самото поле (за да не къртя този участък при подмяна на тръба в дадено поле, а също и за термоизолация на тръбата в участъка извън полето), то предполагам в гофрето ще мога да "нагъна" тръбата по завоите и да имам въпросните 2-3см в повече за ремонта.
Идеята дали е работещаи има ли друг начин как да се направи това?
Относно идеята ти да вкараш тръбите в стените = дали така няма да си създадеш допълнителни проблеми? Например напукване на мазилката на стените от температурата на тръбите. Трябва да използваш сериозна термоизолация на тръбите в стените. Трябва да мислиш и за обезвъздушаването на тръбите в пода (т.е. да е възможно).
Аз мисля и в друга посока - да мога да източвам напълно тръбите на подовото. За целта изходния колектор ще е монтиран ПОД нивото на подовото, така че от него да мога да източвам водата. Е, това чисто гравитачно няма да е възможно, защото подовете ще са криви на места с до 2-3см, но с малко помощ с въздух под налягане - предполагам ще стене идеално.
|
| Пон Май 18, 2015 8:32 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Не, аз казвах че подложките са начин да се улесниш и да не даваш пари за майстори. Въпреки че в белите страни логиката е че като им е по-лесно на майсторите ще се набуташ по-малко за труд. Иначе това в стените не си струва, просто мислех на глас. За запас съм виждал да завъртат една навивка накрая, ако я пуснеш тази навивка накрая около колектора да е хоризонтална ще е добре, но трябва да има място около колектора (за всеки кръг по една става доста). Реално ако накрайника ти изпусне няма да ти се налага да режеш от тръбата. Те по-скоро се дозатягат или се сменят, гумените им пръстени вътре се предават. Може да се наложи да се оформи пак челото на тръбата, но по 2-3мм ще имаш за доста години напред.
|
| Пон Май 18, 2015 3:58 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мдаа, как майсторите правят снадките ннам, но на моето парно поне половината връзки се просълзиха след месец-два, а някои направо се разреваха. Дозатягането се оказа временно решение, обаче като резна тръбата на около 2см и направя снадката наново - няма проблеми повече, дори след като пак забравих помпата изключена и тръгна пара по тръбите. Пък при ваште температури...
|
| Пон Май 18, 2015 4:14 pm |
|
 |
|
timt
|
Проблема на металната тръба е че издържала 50 години а на пластмасовата 130 градуса. Да споделя, брат ми си пусна тръби(полипропиленови) по пода преди да сложи замазка и ламинат от горе. Тръбите са за радиатори! Един ден пуснал майсторите от кабелната да си прикарат кабела от едната стая в другата за телевизор и познай. Сега едната стая няма радиатор работещ.(поне на колекторите има кранчета за спиране) Както се казва, баш дет не трябва там си сложили дюбелчето. 
|
| Пон Май 18, 2015 4:40 pm |
|
 |
|
gicho
|
Не знам да има пластмасови, дето да държат 130 градуса, повечето са за работна до 90-95 градуса (кратковременно) и се разтичат на 115. При термопомпите преко сили можеш да изкараш 60 градуса, налягането и то е никакво, така че за тръбите опасност няма. Тия от кабелната в пода ли са дупчили?
|
| Пон Май 18, 2015 4:58 pm |
|
 |
|
timt
|
По ъглите и са го пернали някъде.
|
| Пон Май 18, 2015 8:49 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Преди да се нахлузи 'щуцера' на тръбата , мацане с читав силикон мисля ще подобри нещата... 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Май 18, 2015 10:20 pm |
|
 |
|
timt
|
По скоро калпави и евтини щуцери. На мен връзка не ми е просълзявала и капала! Имах наводнение с калпава нискобюджетна такава която се измъкна през гайката с тръбата.(от тогава обица на ухото)
|
| Пон Май 18, 2015 10:50 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
От скъпите матряли е слагано. Освен това като го ръгна аз (същия, стария) що не тече? Най-вероятно са прегрявали тръбата за по-лесно. Силикон сакън не слагайте! По-скоро тефлонова лента, ама голяма играчка със спорен резултат.
|
| Пон Май 18, 2015 11:51 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Няма място за навивка около колекторите. По-скоро ще трябва да използвам гофре с по-голям диаметър и да разчитам на "набутване" на тръбата по завоите на гофрето по дължината от колектора до полето (гофрето ще е в този участък само и ще го играе "термоизолация" + опция за прекарване на тръбата при ремонт и цялостна подмяна на тръбата на полето). ... Все си мисля, че ще е добре да се помисли и за това на този етап ... Относно тръбите - мисля да използвам Овентроп ( цени в БГ-ТЕРМ ). Още не знам кои са за предпочитане - PE-Xc тръби „Copex”или PE-RT тръби „Copert“Кои са за предпочитане?
|
| Вто Май 19, 2015 9:21 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Най-добре майстора ще каже. Мии първото което ми се наби, че RT са по-нискотемпературни, би следвало да са по-меки. Така се и оказа, можело да се огъват и студени, да се запояват и т.н. Моите на парното са PEX-Al-PEX и се вкарах в приключение докато огъна на S една фи20. Виж друга фирма кво пише: http://www.hakagerodur.ch/front_content ... angelang=2http://www.hakagerodur.ch/front_content.php?idcat=58
|
| Вто Май 19, 2015 10:11 am |
|
 |
|
timt
|
Аз да питам защото не зная, как се решава проблема с температурното разширение? Би трябвало да го има. Някакъв компенсатор ли се слага?
|
| Вто Май 19, 2015 10:19 am |
|
 |
|
gicho
|
Аз последно мисля да ползвам pex-al-pex по много причини: - най-ниско топлинно разширение - най-здрави механично - много марки и модели Виж ги и тези - доколкото разбрах не обичат дребни клиенти, но имат дистрибутори: http://intermetal.bg/wp-content/uploads/price-lists/otoplenie.7.5.2015.pdfКато че ли най-доброто за тръба е това: 1.52лв без ДДС за 16х2.0 По нашия край продават масово тръби Waterland, от няколко места чувам че не струват. Т.е. трябва да се избягват.
|
| Вто Май 19, 2015 10:58 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Че аз фи20 от магазина за 3лв купих метър и половина...
|
| Вто Май 19, 2015 11:26 am |
|
 |
|
gicho
|
Не разбрах какво имаш предвид? Има тръби и по 80ст/м (16мм), тук говорим за качествени.
|
| Вто Май 19, 2015 2:39 pm |
|
|