|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:11 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Новини от цивилизования свят
|
| Пон Авг 28, 2017 12:03 pm |
|
 |
|
syscop
|
http://dnes.dir.bg/news/china-neft-uani-26337248?nt=6 - според мен (лаишка гледна точка) е стъпка в правилната посока.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Сеп 04, 2017 2:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ако се знае как работят световните търговски пазари и какво означава една валута да бъде световната резервна валута нямаше въобще да се пишат такива глупости. И най-странното е, че всичко е математика за 3-и клас, а именно елементарните математически операции на изваждане, събиране, умножение и делене на които се подчиняват световните търговски баланси. Първо ако тая борса е само за вътрешна търговия в Китай то тогава това няма абсолютно никакво значение за останалия свят и световната търговия. Ако пък Китай създава свтовна борса на която всички да могат да търгуват следва, че тия дето ще купуват петрол в юани трябва да разполагат с въпросните юани, а за да разполагат с тях Китай трябва да "изнася" юани, а съответно за да ги "изнася" трябва да прави търговски дифицит, т.е. да има отрицателен търговски баланс а както знаем Китай има положителен търговски баланс и акумулира долари като за световно. Второ за да ползват другите юаните за световно разплащателно средство, то юана трябва да е един вид световна резервна валута, а за да стане такава трябва да са изпълнение няколко прости условия: - да има свободен обменен курс, който да не се контролира от китайското правителство - за сега това не е вярно - да има непрекосновени права на частната собственост, за да може тези които акумулират юани да ги инвестират обратно в Китай - за сега това също не е вярно - хората да имат вяра на китайското правителство, че няма да прави глупости (във финансов аспект най-вече) - също не е вярно за сега - да има добре развит пазар на държавни облигации, за да могат акумулираните юани да се инвестират там - също не е вярно за сега - и последно но най-важното, дето вече го споменах - трябва да правят търговски дифецит, за да могат другите да акумулират юани. Ей това е простото събиране и иазваждане и балансиране на търговските салда. Болшинството хора си мислят, че да имаш своята валута за световна резервна валута е голям келипир, но заради това последното условие се вижда ясно, че в дългосрочен план не е абсолютно никакъв келипир, защото ей така се прави $20 трлн дълг, изнасят се работни места и цели индустрии и се внася безработица. Така че тия неща не стават ей така просто с декрети като да се съберат тия от BRICS и да кажат от утре правим юана (рублата или там каквото друго е) световна валута. Изискват се и някои други неща, дето не стават просто с декрети, особено пък при разни диктатори  . Ако пък всички трябва да си продадат на някой доларите, за да купят юани по силата пак на събирането, изваждането и балансирането на сметките долара пак нищо не губи щото така или иначе някой друг трябва да го акумулира  . Тоя целия "келипир" със свтовната резервна валута взе много да изнервя хората тук и затова се наблюдават такива явления като Тръмп и наченките за отдръпването на САЩ от световната търговия и като световен жандарм. Номера е че както знаем нищо в природата не остава празно и колкото и "лоши" да са САЩ все пак са демокрация, а тези дето ще дойдат на тяхно място най-вероятно няма да са точно същото и да не стане така после половината свят да се моли на САЩ да се върнат обратно  . Аз лично подкрепям напълно политиката на Тръмп да отдръпне САЩ от световните търговски споразумения и даже може би и от НАТО. Крайно време е да се концетрираме тук върху себе си и да оставим другите да се оправят кой както знае. И суровини и енергия си имаме колкото искаме, пазар също, така че нищо не не пречи да бъдем селф сефишънт. На който му трябват безпроблемни доставки на енергия от близкия изток и/или Русия да си търси начини да си ги осигурява. На нас тук ни трябва единствено напълно отворена граница с Мексико (ей тук не съм съгласен с Тръмп и тъпите му стени), напълно затворени други граници (най-вече с Канада) и може би даване на възможност на някои канадски провинции (Алберта най-вече), на които им е писнало да издържат социализма в останалата част на Канада да се присъединят като нови щати към САЩ  . Какво става извън тоя континент не би трябвало въобще да ни пука вече.
|
| Пон Сеп 04, 2017 5:46 pm |
|
 |
|
syscop
|
Тюх да му се не види, май ще трябва да се ограмотя... - да има свободен обменен курс - т.е. като свършат парите, вместо да стягаме колана пускаме печатницата и работата става "ток и жица" - да има непрекосновени права на частната собственост - последните събития около руските консулства и представителства са ярък пример за зачитане "неприкосновеността" на частната собственост  - хората да имат вяра на китайското правителство, че няма да прави глупости - досега не е правило, поне според мен, ама какво разбирам аз от икономика - нищо - да има добре развит пазар на държавни облигации - това е особено важно - да не печатаме пари, само да ги пишем/отписваме - мислим да околната среда, не сечем дървета и т.н. Сигурно пропускам нещо. Ако има някой да предположи какви ще са приблизителните последствия от една такава борса ще е добре да ограмоти мен/нас непросветените. п.п. Някъде из статията пишеше, че юанът ще бъде/е обезпечен със злато...
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Сеп 04, 2017 6:19 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Сега, Китай може да иска всичко, първо някой трябва да му иска юаните, като цяло ми харесва китай, но и едно болтче не искам да продавам в Юани, както искаш тъй го разбирай. А за САЩ и политиките, както и да го мислим все ще изтървем нещо, повечето неща, кое е добре и кое зле трудно е да с екаже. И аз съм за политиката на Тръмп, но едва ли има значнеие. Истината е че САЩ имат нужда и от другите, а вместо да строи стена с мексико аз бих построил стена с калифорния, бих ги отцепил и оставил да умират в равит социализъм към който така стремглаво върят, и бух заточил там всички соц привърженици, верно Калифорния генерира много пари, но те парите сами ще мигрират ми се струва 
|
| Пон Сеп 04, 2017 8:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Пропускаш доста неща, само не и конспирациите  . Дали печатаме или не няма нищо общо с това, което казваш, защото курса ако е свободен и ако другите не печатат със същото темпо то въпросния курс ще отрази печатането. Така че не знам точно какво се опитваш да кажеш, но няма логика в него. И между другото само - Китай печата много повече от щатите и това е една от причините юана да няма свободен курс а да се определя служебно от китайците. Със сигурност ако го отвържат и доста хора ще останат много изненадани какво точно ще стане  . Това са дипломатически игри между САЩ и Русия и нямат нищо общо с непрекосновеността на частната собственост. Ти верно незнам на кой свят живееш, но в нашия свят много малко хора имат вяра на китайците. Отново - натракал си пак нещо, дето няма смисъл и логика в него и съм сигурен, че и сам не си разбираш какво си казал. Верно ли? Знаеш ли какво е кредитна икономика, а не такава базирана само на истински пари. С две думи - знаеш ли какво фракшънъл резърв банкинг и как на 1 единица депозити се отпускат 10 единици кредит? Ако знаеше нямаше да напишеш/повтаряш това за обезпечаването със злато. Няма вече такива икономики, в които всички пари са обезпечени със злато, защото това значи въпросните икономики да нямат растеж, а като няма поне 10% растеж и най-недоволни са в китайското политбюро и на следващия ден печатницата тръгва на макс. Последствията от една такава борса ще са само едни - абсолютно никакви и аз вече обясних по-горе защо  . Вместо да повтаряте като папагали руските/китайски пропаганди не е зле малко да се пообразовате и да мислите със собствените си глави.
|
| Вто Сеп 05, 2017 6:17 am |
|
 |
|
syscop
|
Една гледна точка на лаик, нищо повече. Много съм далеч от всякакви пропаганди. Само малки сравнения. В България (и не само) като имаше криза стягахме колана, по американско печатаха пари.
|
| Вто Сеп 05, 2017 6:52 am |
|
 |
|
Dimitar
|
И това казваш какво точно има общо с това, дето дискутираме? А в БГ преди борда и по време на кризата точно яко се печатаха пари - помниш долара колко лева стана преди да фикснат лева към марката, за да не може бг правителството да печата на воля.
|
| Вто Сеп 05, 2017 7:12 am |
|
 |
|
741
|
Препечатан е едно към едно политико-окултен анализ от анонимен руски блог и го пробутват като новина. Най-якото на блога са таговете в края: Tags: Великобритания, Китай, США, онивсеумрут В дира си знаят аудиторията и не се пънат много.
|
| Вто Сеп 05, 2017 10:43 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Забравих да спомена, че явно са прибавили и една нула към златните резерви на Китай ей така от въздуха, за да изглежда по-внушително явно  .
|
| Вто Сеп 05, 2017 2:19 pm |
|
 |
|
HCL
|
Турците имат една приказка "Китаеца е евреина на Изтока". Много се чесах по главата като я чух за първи път преди години. Но сега каквото и ново начинание да обмислям винаги се консулирам с двама китаеца. Дългогодишни приятели, и двамата с уникален бизнес нюх. Може да са изключение, но всеки път ми обръщат внимание на неща, за които никога не бих се сетил сам 
|
| Сря Сеп 06, 2017 12:33 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ето това не го разбирам. Ако има 10% реален растеж всяка година, това означава ще сега всеки човек, щеше да има по и 2 совалки в гаража си. С едната да ходи на Марс а с другата да ходи на Венера. А реално се печатат 11% долари/евро/рубли/юани и се отчита 10% растеж. Реално растеж няма, има само някакви цифри на "статистиката" дето нищо не значат.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Сеп 06, 2017 6:11 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Именно, обаче поради някакви причини това е супер важно за политиците и банкерите и от там и нагласистиките. Това е и причината Никсън да премахне златния стандарт - не може да наводниш света с долари като световна резервна валута и да обезпечиш всеки долар със злато. Също и не можеш да печаташ на воля с цел надуване на растежа. Ей затова ми е супер смешно на руските и китайските пропаганди как щели да направят рублата/юана резервни валути и да ги обезпечат и със злато на всичкото отгоре  . Китайците в момента печатат като луди и са последните които ще имат далавера от силен юан какво остава пък да е резервна валута и всички да тръгнат да го акумулират. Това е толкова невъзможно, че чак граничи с научната фантастика.
|
| Сря Сеп 06, 2017 7:20 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Абсолютно вярно! Аз много бих искал, вместо за някакъв си измислен ръст на икономиката, статистиците да ни информират, също така усърдно за ръста на покупателната ни способност. Макар, че и това не е никакъв ориентир. И все пак....
|
| Чет Сеп 07, 2017 4:41 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
да, дойде и тоя момент. днес затваряме в китай, утре отварямв в Африка, Южна Америка и други места без еко регулации... https://www.8020sourcing.com/china-epa- ... -in-sight/
|
| Съб Сеп 09, 2017 10:56 pm |
|
|