Отговори на тема  [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
ДедоБоре написа:
чудих се тези дали ще ме вземат...
не споменават ЦИФРА 8)

Дедо, за тия по-важно е дали имаш секюрити клирънс, а не колко добре знаеш ментора. Преди няколко години промениха правилата и вече не могат да те наемат без такъв клирънс, а за да го вземеш трябва да работиш вече за шапкарите та се получава един вид параграф 22 :D . Иначе там където се намират (Ранчо Кармел) бях оня ден и е много яко за живеене, ама със 100к ще си до кривата круша, ако и жена ти не прави поне толкова :D .

Сря Дек 02, 2015 3:18 pm
Профил
Аватар

DanielDimov написа:
Моята логика е че ти като си бил добър инженер/програмист - ще си после много по-добър шеф отколкото тези дето хабер си нямат от естеството на работата и само се вълнуват от финансовите показатели...

Само, че след това като работодател, ще ти се наложи да се състезаваш с ония дето гонят финансови показатели. А на пазара вервай ми, шанса ти срещу тях е малък. Зад тях седят много пари... А като си работодател и осигуряваш и хляба на още ненам си колко човека, нещата са по жестоки, от колкото ако си само работник.

Така, че внимавай какво си пожелаваш, ако не си убеден, че искаш да ти се сбъдне... (това за работодателя).

Сря Дек 02, 2015 3:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Не ме разбирай погрешно, не казвам че съкращенията са лоши - казвам че това трябва да е последното решение. А преди това трябва да се обсъди с всички потърпевши - а не "ние тука мислихме, ти не трябваш вече", а следващия месец наемаш същия профил с по-висока заплата.
Е как следващия път ще го убедиш тоя човек да е лоялен, съвестен и да не ламти само за пари и привилегии?
А пък за приемственост - някой да седне с тебе, да ти каже за мотиките и тн... Работата уж не е училище, ама баш си е. Разбира се доверие и уважение не се печелят лесно, но като всеки се свие в черупката...пак нищо. Това вече е и друга тема

Сря Дек 02, 2015 3:36 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Цецо написа:
... А като си работодател и осигуряваш и хляба на още ненам си колко човека ...

Ето по този въпрос се разминаваме - според мен тези незнам-си-колко човека сами си осигуряват хляба. Ти плащаш за работа а не за кафевите очи на конкретни хора. Когато някой не може да върши работата за която плащаш - трябва да си ходи. Ако на някого не му е достатъчно това което плащаш - има пълното право да си ходи.

Ти осигуряваш хляба само на децата си и то само докато навършат годините да се оправят сами!

Сря Дек 02, 2015 3:38 pm
Профил

Grubi написа:
Не ме разбирай погрешно, не казвам че съкращенията са лоши - казвам че това трябва да е последното решение. А преди това трябва да се обсъди с всички потърпевши - а не "ние тука мислихме, ти не трябваш вече", а следващия месец наемаш същия профил с по-висока заплата.
Е как следващия път ще го убедиш тоя човек да е лоялен, съвестен и да не ламти само за пари и привилегии?
А пък за приемственост - някой да седне с тебе, да ти каже за мотиките и тн... Работата уж не е училище, ама баш си е. Разбира се доверие и уважение не се печелят лесно, но като всеки се свие в черупката...пак нищо. Това вече е и друга тема

Ами да - това също важи, но може би има типове дейности при които е печелившо задържането на хора колкото е възможно по-дълго и други при които текучеството дава по-добри резултати.

Сря Дек 02, 2015 3:44 pm
Профил
Аватар

Цитат:
А преди това трябва да се обсъди с всички потърпевши

Груби, ако мениджърите почнат да обсъжда всяко решение с подчинените си до никъде няма да я докарат. Отделно не е работа на подчинените да дават акъли как да се управлява проекта или фирмата и също така ти колко такива хора познаваш, дето ще кажат - прави сте, трябва да ме съкратите :D ?

Сря Дек 02, 2015 4:48 pm
Профил
Аватар

DanielDimov написа:
Цецо написа:
... А като си работодател и осигуряваш и хляба на още ненам си колко човека ...

Ето по този въпрос се разминаваме - според мен тези незнам-си-колко човека сами си осигуряват хляба. Ти плащаш за работа а не за кафевите очи на конкретни хора. Когато някой не може да върши работата за която плащаш - трябва да си ходи. Ако на някого не му е достатъчно това което плащаш - има пълното право да си ходи.

Ти осигуряваш хляба само на децата си и то само докато навършат годините да се оправят сами!

Е аз съм с малко по-други разбирания. Не наемам семкаджии и не искам да се държат като такива. Щом съм ги наел, очевадно тия хора сами не могат да се пласират на пазара, процеса е взаимен - аз им осигурявам достъп до пазара. Утре ако аз рухна ще страдат и те, поне докато си намерят заместващо работно място, поне толкова добро като при мен. И понеже от опит знам, че това не е просто (не е проблем само на пари), се чувствам отговорен към тях. Реципрочно очаквам същото отсреща.

Но ще имам едно на ум, ако професиално кръстосаме пътища :)

Сря Дек 02, 2015 4:56 pm
Профил ICQ

Даниеле, доста си далеч от истината по някои от последните си твърдения. Тези хора не могат сами да си изкарат и закуската, ако няма някой който да им осигури работа и да им каже какво да правят те сами по себе си са абсолютно безполезни.
И по предното ти твърдение, добрите дизайнери / прогрмаисти изобщо не е задължително да са добри шефове, дори е точно обратното, наистина добрите изобщо не стават за шефове, опитай се да ми дадеш поне няколко примера за обратното от близките 40 години.
И по напред някъде май пак ти беше писал че е по добре да си работодател от колкото работник, интересно твърдение, може би никоа не си бил работодател, или пък си работодател супер късметлия. Няма нищо лесно в това да си работодател дори да имаш късмета да работиш само с качествени хора, а това почти никога не е случая, радваш се ако имаш 2-3-ма качествени.
Това ти го казвам като човек който е бил и е от двете страни едновременно имам в предвид работодател и служител в една или друг степен, не знам как ти изглеждат на теб нещата, но на мен ми изглеждат мноооого по-различно. Пожелавам ти един ден да управялваш 1000 човека, или поне 100, и тогава пак ще си говорим. Дори и в Софтуерния бизнес не е никак лесно.

Сря Дек 02, 2015 8:09 pm
Профил
Аватар

@Димитре - решението да ти резнат главата НЕ Е кое да е или всяко решение. Тук мениджърите обсъждат какви са ги свършили всяка седмица със всички(малки фирми) или всеки месец( по-големи) - но типично изказванията са с недомлъвки и статистики, за които не всеки е експерт. Не говоря за огромните - там положението е ясно и всеки си знае, че утре може да е за последно. Профсъюзите също имат думата, когато има колективен трудов договор и е някой от големите.
Това, което казвам е че шефовете, когато имат предварително инфо, трябва да намекнат и натъртят овреме на потенциалните жертви да си опичат акъла и да търсят нова работа или да се преквалифицират. Освен това обикновенно нямаш никакъв шанс да обсъдиш по-малка заплата, 50% работно време или неплатена отпуска и т.н. - а осъдените трябва да имат поне шанса да го обсъдят.
Ужасно неприятно е да минаваш обучения, кикофи и един куп дивотии, плюс на отчета на тримесечието да те надъхват колко си велик и след две седмици да те отрежат, щото някой изтеглил къса клечка, а не поради липса на пари или проекти. Или да си назначавам и съкращаван 3 пъти за 10 години(често явление при консултите, които играят ролята на буфер и бушони).
Иначе да си меся шапката с тази на шефа не искам - но както той ми намира работа и аз я върша, така трябва да ме предупреди навреме ако нещата отиват на зле и поне да обсъдим възможностите, преди деня Х.

Сря Дек 02, 2015 8:42 pm
Профил

Явно не съм се изразил достатъчно добре...

Като писах, че те сами си изкарват хляба имах предвид, че те сами си изкарват хляба работейки за някого. Дали ще работят за теб, за някоя друга фирма или за международна корпорация - принципно е същото - никой не е длъжен да им гарантира каквото и да е.

Ти като шеф/управител трябва да си изкарваш собствения хляб и също така трябва да изкарваш хляба на инвеститорите си ако имаш такива защото когато те са ти давали пари да работиш - ти си се договорил с тях какви точно ще са ти задълженията.

Винаги съм твърдял че е по-добре да си работодател, но никога не съм твърдял че е по-лесно :)

Сря Дек 02, 2015 9:17 pm
Профил
Аватар

Мнооого задълбахте, бре! У нашта държава не става дума за такива сложнотии. По-важен е Вип Брадър.
А мен ме дразни, че вече и БНТ пуща турски сериали. Що вече не повторят "Изаура" или "На всеки километър"?! ... кенеф. То не пречи, щото май скоро пак ще влезем в Османската империя (като ги приемат в Европа) - да свикваме.

Ама новината от днес е анкетата по БНТ "Искате ли автомобилите с несофийска регистрация да се таксуват допълнително?". Аз съм твърдо "За!", щото ще съм първият на бариерата у наше село, събиращ такси от софиянците. Бахти държавата!!!

Сря Дек 02, 2015 9:38 pm
Профил
Аватар

Бонго, както казват тук - ти не разбираш...Тая такса хем ще спира колите в час пик, хем ще налива пари в еко строителство. Или поне такива са им мокрите сънища на властимащите, тука също има такса вход и изход само в Стокхолм и Гьотеборг...

Сря Дек 02, 2015 10:46 pm
Профил

Какво ще рече такса вход и такса изход?
Плаща всеки, кото пресече границата на града? Или само провансалците?

Сря Дек 02, 2015 10:55 pm
Профил
Аватар

Даниеле, разлика между шеф/управител и т.н. работник няма абсолютно никаква. Тони е обяснил много добре.
Всеки в една компания работи това за което са го наели с една едничка и единствена цел: да има печалба за собствениците или акционерите. Никой на никого не е длъжен за нищо, освен това което пише в договорите/местните регулации.
В една компания работата не се дава от някой на някой, тя се разпределя надолу по веригата.
От инженер не става ръководител, като обратното е още по вярно

Сря Дек 02, 2015 10:58 pm
Профил
Аватар

всеки който влезе или излезе от града в работен ден, между 5.30 до 18.30, без официални празници и събота и неделя, май и преди на национални и без юли. ако минеш през вход и изход за по-малко от 15 мин. по околовръстното (транзит) не плащаш нищо
таксата варира от 2 до 5лв. според пик часовете, максимум 12лв. на ден. Ако забравиш да платиш и 1лв., 100лв. глоба без право на обжалване

Чет Дек 03, 2015 12:23 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394 ... 1080  Следваща