|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 8:27 am
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
Масови? Тони имам чувството че мениджърската дейност ти е замаяла главата и малко си объркал цифрите. В софия може и да има 5к някъде ама мисля че далеч не е масово. Аз поне са много далеч от тая цифра, въпреки че май не съм точно ИТ (не знам, инженерите дали се водят ИТ след като ИТ се водят инженери....)
|
| Пон Ное 30, 2015 12:31 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Цифрите са 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9, а това което изписваш с комбинации от тях се нарича число в общия случай (или сума в твоя случай).
|
| Пон Ное 30, 2015 12:38 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Тони има в предвид разходите за IT, не за заплатите. В това влизат офис място, компютър, ток, интернет, минерална вода, чистачка, счетоводителка, зайчарка, глоба към пожарната, защото пожарогасителя е пълен с пяна за гасене вместо с прах за гасене, данъци към държавата ... и така от 5000 разходи за работодателя до служителя достигат 1500 чиста заплата.
Думата "Цифра" може да се използва и като синоним на "Заплата" или "Цена".
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Ное 30, 2015 12:41 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Колкото "буква" е синоним на "дума" - точно толкова са синоними и тези думи 
|
| Пон Ное 30, 2015 1:55 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ммм не имам в предвид заплати, не знам кой какви взема но това е което се посочва по интервютата, а и това горе долу май се плаща масово. Не говоря за инжинери хардуеристи, говоря за програмисти, много от тях дори не са истински програмисти а пхп, флаш, жаба и други драскачи, и то точно драскачи, защото и там има истински програмисти но са малко. Говорим за заплата 4-5, като си платиш данъци и осигуровки и остават около 3500-4000.
|
| Пон Ное 30, 2015 2:50 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
че някой търси ли таквиз?
|
| Пон Ное 30, 2015 6:07 pm |
|
 |
|
velio
|
Пак ми се виждат много, но съм склонен да се съглася че има и такива заплати. Аз съм далеч от тая ЦИФРА  @DanielDimov Има бе, търсят. Чат пат. Аз уж съм такъв. Пък и гледам изниква някоя обява от време на време, все по Софията естествено. Но софтуерните са си класика  - пълно е с обяви за такива.
|
| Вто Дек 01, 2015 7:42 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Хардуерният е в производството, мекият в услугите - такава ни е държавата...
|
| Вто Дек 01, 2015 11:42 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Не говоря за твърдокурци, там е друго, и търсенето е малко, както се казва такава е конюнктурата на пазара. п.с. абе бонго, то с мек какво производство да правиш, само за услуги става  п.с. 2 аз затова напоследък станах съвсем металист, клиенти за неща свързани с електрониката може и да не се прескачат но затова пък в по-железарската част има и си плаща, дали ще рутя платка и ще се пробвам на 1 кв.см да сместя 5 чипа или ще рутя тръби и ще се пробвам през 1 кв.м да прекарам тръби със сечение 2 кв.м горе долу едно и също. Единствената разлика че като вкарам системата в осцилация нещата стават доста зловещи и със сигурност платкаджията е доста по предвидим от заварчика 
|
| Сря Дек 02, 2015 12:34 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами то за "производство" се ползва един-два пъти (някои даже стигат до 5-8). останалите хиляди използвания са за чест и слава.
|
| Сря Дек 02, 2015 9:48 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Има голяма несправедливост на пазара наистина.
Ембедед инженер (който по дефиниция и програмира) или ембедед програмист (който може да чете свободно схема) в момента взима с 1000-2000лв. по - малко от обикновен джава или дот нет драскач. Говоря наистина за драскачи, не за системни програмисти, те пък взимат заплати от които ми се подгъват колената. Което си е тъпо от където и да го гледаш, щото на един стандартен софтуерист ако му дадеш тухлата по теоретична електротехника ще се насере само докато я гледа отдалеч.
Отделно какви са разходите на работодателя по един софтуерист - един компютър за 1000лв. един дот нет за 1000лв. и едно бюро със стол. После що в софтуерните фирми имали маси за тенис, тимбилдинги и бонуси през ден. Е той няма разходи освен за заплати да дава. Има достатъчно за харчене за глупости.
Един ембедед инженер, само екипировката му е 10000лв. Ако трябва да му купиш Алтиум или Солид пък не коментираме... Ако говорим за нещо по засукано като високи честоти или нановолти... нулата е още една. Отделно за да е читав, що тухла е изчел...
Реално и цената като, човеко час която възложителите са склонни да плащат е пак в такива съотношения - тия дето идват с чисто софтуерни проекти са с много по-дълбоки джобове. Предполагам защото там седят някакви чужди инвеститорски виртуални кешовици, които търсят бърза възвращаемост. А тия с хардуерните проекти обикновенно са със собствени пари, планировки, цепят стотинката...
Обаче такава е конюктурата на пазара, като инженера направи желязото, после 10 програмиста го ползват да си творят шарениите отгоре му. Софтуера и много по лесно се продава, прибираш парите и след 2 години им продаваш новата версия. С хардуера не е така.... Търсенето за програмисти е огромно, за хардуеристи (или ембедед програмисти) е доста по-малко. Реципрочно и заплатите са такива. Реално за да взима ембедед инженер еквивалентна заплата трябва да е натоварен с мениджърски функции, да води проекта, да търси клиенти и т.н.
Та ако някой ме пита днес какво да профилира - ако иска да му е относително лесно и да получава приличен кеш - софтуерист. Хардуериста е неблагодарна работа, тия дето сме си я избрали ще си я носим, поне кеф ни носи... Ама си признавам, че ме е яд на програмистите.... Един ден тоя балон ще гръмне, ама кога ще е.... незнам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 02, 2015 9:57 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз ще ти спестя напрежението да чакаш  Денят ще е 10 март 2017
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Дек 02, 2015 10:13 am |
|
 |
|
Цецо
|
Що какво е тогава?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 02, 2015 10:16 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
Цецо, всичко това е така защото на "обикновения драскач" работата лесно се аутсорсва, а на хардуериста (пък бил той и програмист) не може толкова лесно да се направи същото. По този начин заплатите на драскачите стават по-западни, а на останалите си остават по-български. Нищо не ви пречи да се преквалифицирате - нали? 
|
| Сря Дек 02, 2015 10:20 am |
|
 |
|
Цецо
|
Не естествено. Освен менталното състояние  Иначе това което казвам за хардуера и софтуера не е само на БГ ниво. На световно ниво е. Ние с БГ възложители не работим, но определено за софтуер се плаща два до три пъти повече като човеко час.
|
| Сря Дек 02, 2015 10:48 am |
|
|