|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 3:43 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
то па един снежец... паднаха 10см и ти за малко да си останеш в офиса човек се чувства комфортно в много малък температурен интервал - дори няма 5С. но иначе е удивително адаптивен. на мен ми е странно по къси панталонки покрай коледна елха, снежанка по бански е радост за очите (обикновено). виж, с топлата бира не се свиква никъде. от моя опит с бачкането бих казал, че на 5 прави чертички трябва да има 2 легнали, като пропорция. ако направиш 50 прави чертички, после трябва да има съответните 20 легнали. иначе откачаш, виждал съм го достатъчно пъти с очите си, на мен веднъж почти ми се случи. по принцип можеш да избяхаш 100м спринт без да дишаш, обаче след финиша дишаш като...
|
| Съб Апр 01, 2017 8:40 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
@Dimitar - интересно ми е сериозно и наистина, не се майтапя - разкажи, тук или на ЛС какви са хората които им изнася Нали все пак те са хората които строят всичко това, което лети нагоре и заради тях сума ти народ "мечтае" за Космоса (или може би само мерак ги гони, мечтаещите). Видях, че старите ми колеги в Купертино са нормални хора, борят се с живота и това е. Не им е лесно, но са се преместили там - кой защото е нямал работа, кой защото му е интересно и така. Може би ще им писне един ден и ще се преместят. Някои даже са дошли от Чикаго. А роднините ми в Колорадо също се преместиха от Чикаго. Не се гъбаркам, просто искам да разбера логиката - Щатите все още ми са интересни. Не заради парите, заради страната и страните наоколо(северна и южна Америка). Не останах очарован в Силиконовата долина, но Колорадо ми хареса миналата година(особено на не-градските места). А - не искам и да казвам къде е добре, или къде зле - просто искам да видя различните страни на монетата (не на медала  ) А Сан Диего е приятно място, но и аз имам грозен спомен с изгаряне там (спах в хостел на 5то авено лятото на 2006та, бях на конференция на IEEE. И след това вече не им плащам вноските, хаха)
|
| Съб Апр 01, 2017 10:48 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами хората на които им изнася да работят на такива места първо са малкия процент гении и тези по ръководните позиции, на които плащат умопомрачителни суми и за които работата е най-важното нещо. Тях не ги мислим, защото правят толкова много пари, че могат да си позволят да живеят където си искат и както си искат. Тук като казвам много пари имам предвид 7 цифрени суми на година. Другия процент, дето е най-големия са млади пишлемета, за които най-важното е да си напишат в резюмето че са работили в някоя от големите компании и разни на работни визи (повечето индийци и китайци). Те почват с над 100к на година и стигат някъде до към 200к-250к (тия с работните визи само могат да си мечтаят за такива суми). Фирмите, които дават такива заплати първо са на такива места, че къщите не можеш да ги пипнеш и второ изискват да се работи на такива обороти и с такова работно време, че наистина само пишлемета могат да издаянат на темпото. Много е интересно да видиш как пичове, дето правят по близо четвърт милион на година живеят по двама трима в един апартамент, защото наемите стигат до към 7к на месец и като сложеш данъците и храната и колите и нищо не им остава на края. Затова е голям смях като отидеш пред един такъв апартаментен комплекс и гледаш на паркинга все коли за по над 100к, защото като не могат да си купят къщи и го избиват с бмв-та, мерцедеси и поршета  . Има и един друг (пак малък) процент хора, дето нарочно се врат там, но не по големите фирми, а по стартъпите и се надват, че докато бачкат като луди по 16 часа всеки божи ден за никакви пари старъпа ще изкара продукт убиец и една сутрин ще се събудят милионери от акциите, които им дават като бенефит. Така че, дето се вика за всеки влак си има пътници и има хора, които ги влече да работят и живеят в лудницата наречена Калифорния и по-специално Силиконовата долина. Не казвам че няма идея да се бачка там и че не струва - напротив, има идея и си струва, но има много НО-та и много тънконсти, които обикновено не се знаят от хората извън Калифорния и особено пък извън щатите и въпросните хора придобиват впечатление, че там са някакви извънземни хора, в извънземни фирми с извънземни заплати. Естествно има и много локални хора, които са си купили къщи на времето като е било евтино и продължава да им е евтино заради една малка особеност на калифорнийския закон за имотните данъци, заради който данъка не може да скача с повече от 1-2% на година и могат да го ъпдейтнат с повече само в момент на продажба и се стига до куриоза две къщи една до друга, дето струват да кажем в момента по 1 млн за едната да се плаща $3-4к данък на година, защото собственика я е купил преди 15 години, а съседа му да плаща за същата къща $25к на година данък, защото я е купил миналата година. Та е ей така - всичко е според зависи. 100к заплата в Чикаго се равнява на поне 150к в Лос Ангелис ако искаш да живееш сносно и да не пътуваш по 2 часа до работа и обратно и сигурно на поне 200к в Силиконовата долина и Сан Франциско. В ЛА съм висял по задръствания по няколко часа в 1-2 часа сутринта. Един път пък ми отне 6 часа да отида от Oceanside, до Corona и то само за половината от разстоянието от около 100км, защото другата половина е извън ЛА. Наскоро един познат младо момче се премести от Бафало (на Ниагарския водопад), където правеше 80к на година в Тесла в силиконовата долина, където му дадоха 120к. Работи по минимум 10 часа на ден плюс събота и понякога и в неделя в екип с 30 индиеца и стандарта на живот му падна сигурно поне 5 пъти, защото в Бафало с 80к кеш можеш да купиш две къщи, в едната да живееш, а другата да я даваш под наем, а в Кали наема на нещо като боксониера по българските стандарти му е 3к на месец. Преди време даже даваха как един от Гугъл си беше закарал една каравана на паркинга пред офиса и живееше в нея  . Миналата година една мадама се хвалеше как дали на мъжа и работна виза и се местят от България в Лос Анджелис и смятат да живеят в Севрен Холивуд и беше на седмото небе щото дали на мъжа и 100к заплата и тя нямало да се наложи да работи (тя не че може да работи с придружителска виза). И като взехме да си говорим и взе да смята разходите и се оказа, че не могат да си позволят да си купят даже втора кола за нея та тя трябва да кара мъжа си на работа и после да се връща да кара децата на училище и после вечерта по обратния ред  . Така че фъна, високите технологии и холивудските филми са едно - реалностите от ежедневието обаче са "малко" по-други  .
|
| Съб Апр 01, 2017 4:30 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Мда, върви обеснявай .... тука сигурно ще те разберат, но повечето хора като им кажеш тия места си мисля . тя и лисицата казала че гроздето било кисело ... то не само за Калифорния е така, изобщо ако гледаш само от вън и то най-вече по ТВ-то, оставаш с много грешни впечатления за действителността в различните кътчета по света.
|
| Съб Апр 01, 2017 4:47 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Въпросът е че има избор... аз затова им свалям шапка на хамериканците.
|
| Съб Апр 01, 2017 4:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е то избор има навсякъде ...
|
| Съб Апр 01, 2017 5:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да, избора е огромен  . Моето любимо място за живеене и почивка е Cocoa Beach във Флорида. Малко под Кейп Канаверал е и от балкона съм гледал много пъти как изтрелват ракети и совалки (докато ги имаше) и ако Мъск си беше основал компанията за ракетите където трябва аз щях да съм първия подал резюме за позицията за PCB дизайнер с Алтиум  . За който не знае - във Флорида е не само топло, евтино и даже перфектно на брега на атлантическия океан, ами даже няма и данъци  .
|
| Съб Апр 01, 2017 5:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
И имат егати регулациите, ум да ти зайде ... поне в нашия бранш е изродщина, няма по малоумни закони в целите щати, за другите браншове не знам как е, иначе не е лошо и на мен ми харесва.
|
| Съб Апр 01, 2017 5:22 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ех, сега квото и да си говорим у нас няма такъв избор. Няма къде да отидеш да бачкаш за 7-цифрена сума, не и на заплата. Иначе, да, пари могат да се изкарват навсякъде и навсякъде може да се живее по-зле или по-добре. Но точно като възможности и като мащаб на избора ние може да се мерим за съжаление.
|
| Съб Апр 01, 2017 6:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ама пак сравняваме абсолютни цифри, да няма така е, но тия със 7 цифрените не са дизайнери и програмисти, може да има единици специалисти на такива заплати, другите с такива са вече мениджмънт. Знаеш ли колко вземат директорите в една банка в БГ примерно, май най ниската беше 50 на месец, по статистика, и не само там. Не може да сравняваме абсолютни цифри, да там особенно за висши управленски позиции в големи фирми се плаща много повече от колкото тук, но чисто практически не съм убеден дали има чак такава разлика във възможностите. 1 млн на година там, особенно в калифорния ми се струва не много повече от 150 в БГ, да повече е но не ужасно повече, защото имаш брутален данък, позицията те задължава на определен тип къща, в определен квартал което повярвай не е никак евтино, училища и др.подробности и ще се окаже че с 1 млн живееш фобре но не ти остава нищо, докато със 150 в софия не е така, а това дори не е висока годишна заплата за страната за високи позиции. Също така да там има хиляди такива позиции, но има и 300 млн население и несравнимо по-голяма икономика. В БГ има стотици такива позиции при 6 млн от които едва 2 млн реално трудово активни... Та процентно да не се окаже малко по-иначе... За заплатите от по 100-200к Димитър вече обясни. Не казвам че е лошо, че няма избор,казвам че не е така както изглежда, както и при нас...
|
| Съб Апр 01, 2017 6:30 pm |
|
 |
|
Pif
|
Не познавам нито хардуерист нито софтуерист който докарва 10к лева на месец в БГ. За сметка на това шефа на Софарма взима 350к лева на месец. Все пак здравната каса прекарва от там близо милиард.
|
| Съб Апр 01, 2017 7:27 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
А е имало времена, когато най-високата заплата във VW е била равна на 17 пъти най-ниската... Примерът за шефа на софарма е показателен. Познавам фармацевт от аптечно предприятие,някаква част на софарма, на средна "експертна" позиция, с 15-тина години стаж със заплата малко под 1000 лв. нето. А дълго време работеше за малко над минималната. Дали има някаква несправедливост 
_________________ Хайде де!
|
| Съб Апр 01, 2017 8:06 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Тони, знам една фирма за high frequency trading тук в Чикаго, където работят близо 200 програмиста и PhD-та от най-различни области и никой не взема по-малко от милион на година. Естествено с бонуса, но той си е част от заплатата в тая сфера  . А това че парите, дето вземаш те задължават да водиш определен начин на живот е валидно само за разни глупаци. Хората с мозък в главата не правят така и особено в Кали пък както си ходиш и може до теб някое пичлеме по шорти и на скейтборд да е мултимилионер  . Та това, дето казваш е по-валидно за Ню Йорк и ийсткоста по принцип, но не и за Кали. Там както казват е друга вселена  .
Последна промяна Dimitar на Съб Апр 01, 2017 8:33 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Апр 01, 2017 8:31 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ти още ли не си пораснал  ?
|
| Съб Апр 01, 2017 8:31 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Това, че някои зад океана ги задължават да водят определен начин на живот съм го чувал от друг далечен роднина. Човека е класен химик, но след дълго години в лабораторията го направили шеф. Той продължил да си живее в старата къща, и да кара старата кола - а човека над него в йерархията го извикал на кротък разговор, че на тази позиция не може да продължава така.
И човека смени и къщата, и колата и не е градска легенда...
п.с. за всичко е виновна телевизията, интернет (и вероятно глобалната търговия и транспорт) и връзките между тях. Алчността и печалбите няма да ги коментирам ако нямаше телевизия, Роналдо нямаше да взима найсе милиона ако нямаше телевизия, чичо ти Тръмп нямаше да го гледат във всеки дом всеки ден ако нямаше телевизия всички тия около Екватора нямаше да се юркат към останалите части на света, защотото нямаше да гледат колко са добре тия в "цивилизованите страни", а те колко са зле със всички последствия от горните. защото колкото и да са умни и хитри, всеки един от тях е просто човек, а не някакво божество
|
| Съб Апр 01, 2017 8:55 pm |
|
|