|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 8:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12902 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Ами наследниците на ХИС са ХИС.  И в момента има такава фирма и се занимава с подобна дейност. Скоро стана въпрос, и споменаха че старото оборудване за бондиране са го разкарали, в момента нямали такова, щели да закупуват...
|
| Пет Апр 10, 2015 1:04 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
добре, може да са някакви люспи, отцепки и т.н. незнам какво имат предвид разкарали - изхвърлили, продали на някой и т.н.
Предполагам че сигурно има частни и ръчни бондери тук и там, полуавтоматични и автоматични може би Мелексис, ZMDI, ТУ (София, Варна, Русе)?!, Ботевград някъде?!
Иначе, ей на ноември месец идва Продуктрониката - бондерите са една малка група сектанти, големите акули като Delvotek, Кулике и Софа, Хераеус, Small Precision Tools и т.н., и малка група направи си сам. Може някой и руски, японски, китайски и други бондери да има и да работи на тях. Аз не съм виждал на живо...
|
| Пет Апр 10, 2015 1:15 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4939 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
със сигурност имаше бондер в ТУ-София, поне 95-96-97-98 г. цукали сме нещо по микроелектроника там. какво е оцеляло - никой не знае
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Апр 10, 2015 12:01 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Виждал съм бондер във ВХТИ (колкото и да е странно) преди 10-12 години. Беше малък ръчен бондер, оставен в един ъгъл , още тогава изглеждаше запуснат. Попитах човека, който работи в тази лаборатория дали знаят някой , който да прави или внася ЖИГ сфери, а той извади една от чекмеджето и ми я подари 
|
| Пет Апр 10, 2015 4:22 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз по принцип питах, защото не ме интересуваше толкова бондера, колкото дали тая фирма проектират и правят самите кристали. Явно не...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Апр 10, 2015 4:54 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
проектират, но са фаблесс... иначе бяла стая в БГ... след Ботевград и ДЗУ, незнам някой да има. но това, че не ги прозивеждат не означава че не проектират, бондират, тестват и т.н.
доколкото аз разбирам
|
| Пет Апр 10, 2015 5:07 pm |
|
 |
|
Grubi
|
ето, който иска да оборудва бяла стая (или поне розова ,т.е. не толкова чиста), хората дават пари. в днешни дни с относително малко пари могат да се вземе доста добро оборудване, проблема е с какво ще се натовари след това и ще се докаже повишаване на ефективност или каквото искат ЕУ http://engineering-review.bg/engineerin ... 82&id=2417
|
| Пет Апр 10, 2015 5:13 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ха, значи все пак е възможно човек да стартира производство на чипове без да се бърка за милиони 
|
| Пет Апр 10, 2015 5:52 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Не съм го чел последното внимателно, но ако говорите за новия програмен период на конкуретноспособност и бла-бла... Има уловка. Ако сте от "богатата" част на държавата (т.е. София + Югозапада) можете да се надявате на ДО 45% съфинансиране. Те от своя страна могат да ви глобят 20% ако преценят, че не сте достигнали предварително зададените критерии. Освен това фирмата трябва да има завършени три фискални години с минимум зададен оборот от не помня колко, ама не беше малко, даже и за микрофирми. Т.е. забравете с тия програми да "стартирате" бизнес. Ако вече сте в играта - може и да докачите нещо... Ако остане след като се купят джиповете и яхтите в Северозапада де. Има едни други програми... дето ако сте под 20 или над не помня колко години (ама почти пенсионер), или сте жена... преоритетно можете да измуфтите пари за стартиране на бизнес. Вероятно ако сте ром, негър или педераст също ще можете да се класирате. Но не и ако сте нормален мъж на средна възраст на който му се работи, за такива пари няма  Но там парите бяха малко - нещо от сорта на 20к. Демек да отваряш будка за банички.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 10, 2015 6:18 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ако знаеш само как с поста си казваш нещо дето е смешно и тъжно едновременно, пък даже и успява да е истина... 
|
| Пет Апр 10, 2015 6:22 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30857 Местоположение: София
|
Има бели стаи доста, само последната година през нас минаха 3 или 4 проекта с различна белота.
|
| Пет Апр 10, 2015 6:43 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Колко горе долу може да излезне чиста стая с оборудването, в която да се правят само мощни диоди. Т.е. нищо прецизно и в сферата на високите технологии?
|
| Пет Апр 10, 2015 7:11 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Аз не съм чул някой нормален човек да се възползвал от тези програми. Или си наш и ваш правиш куха фирма на името на някой клошар, взимаш фалшиви фактури от циганките на Илиянци осребряват ти си и си прибираш парите, пито-платено. Другия вариянт е да си нормален и честен човек. Залагаш си дома, колата и живота. Теглиш заем от наша-ваша банка, плащаш на наши ваши консултанти, правиш си белите стаи и оборудването и ... парите не ти ги дават. Съдиш държавата и парите не ти ги дават ами към парите, които ти дължи държават почват да текат 10% лихви. Идват падежите, банките си слагат 20, 30, 40, 50% наказателна лихва и се оказва, че дължиш 5-6 пъти сумата която си изтеглил. Идва частен съдия изпълнител, прави си търг на който е дошла само дъщерна фирма на банката. Купуват ти фирмата, жилището и живота на 10% от реалната му стойност. Ти оставяш да дължиш още 5-6 пъти сумата, която си изтеглил. А дъщерната фирма на банката получава целия ти бизнес + европарите с натрупаните 10% лихва от държавата. За повече информация: http://www.mediapool.bg/pib-realizira-s ... 07382.htmlhttp://www.burgasnovinite.bg/11-Razstre ... za-si.html
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Апр 10, 2015 7:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30857 Местоположение: София
|
Ами за оборудването идея си нямам, т.е. имам някакво примерно защото имам застрахователната стойност, но дейността е малко по ралзична, произвеждат сензори, машините са малко по прости, но може би са като тези за светодиоди. Самата чиста стая ако се направи както трябва само като помещение излиза около 200 к в евро, ако имаш ззатраховател като FM добави още 50 к за безопасност. Самото оборудване в тези които гледах последно беше около 0.5 млн.
|
| Пет Апр 10, 2015 8:44 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Проблемът е, че дори някой да се класира и всичко да му е ОК, та дори и да върши нещо полезно с парите, резултатът може и да е добър за конкретния човек, но не е добър за държавата. Причината е , че парите за машини и оборудване излизат от страната, а самоучастието е със заем от банка , т.е. - пак пари навън , защото и банките са чужди. Крайният резултат - еврофондовете са рафиниран начин за източване на пари от държавата. И ако ние сме лош пример заради многото ни неуредици, можем да погледнем много по-сериозни икономики като Италия, Испания и Португалия, които на практика фалираха, сега и Франция е наред. Отделен въпрос е , че това е тежък социализъм и уравниловка(тази дума е от соц- миналото).
|
| Пет Апр 10, 2015 8:48 pm |
|
|