|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 5:24 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Новини от страната
Това, дето Боко го е намислил с фондовете е баси и цирка. Ама как беше лафа - всеки материал си заслужава управниците  .
|
| Пет Дек 19, 2014 3:34 pm |
|
 |
|
741
|
Какво общо има НОИ със здравните ти вноски, та ходиш при тях?
|
| Пет Дек 19, 2014 3:47 pm |
|
 |
|
velio
|
То това може да измислено и подготвено много отдавна, просто сега да го финализират и да замазват. Май и това правителство няма да изкара мандата.
|
| Пет Дек 19, 2014 6:32 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Това което ми претеснява е защо е тоя зор да го прокарат. Не виждам какво целят в краткосрочен план, в техния мандат. А по принцип, БГ политиците не виждат по далеч от носа си, така, че нещо се мъти доста близо, това ме притеснява.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Дек 19, 2014 6:42 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз имам няколко стотин лева в такъв частен пенсионен фонд от времето, когато бях в БГ, а познавам и хора дето са тук и имат хиляди и сега като не можем да се върнем да се наредим на опашките, за да декларираме, че не искаме да ни ги прехвърлят в НОИ ще ни ги вземат без да ни питат. Това както и да го погледна е национализация и пладнешки грабеж. Нали са електронно правителство, що не направят да може по интернет да се прави и да е обратно - по подразбиране да си остават, където са, а който иска да подава заявление да му ги прехвърлят в НОИ. Т.е. аз знам защо така са го измислили - просто си задавам риторични въпроси  .
|
| Пет Дек 19, 2014 6:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Поръчкова работа... Наскоро в темата с КТБ май беше писах, че фондовете се нуждаят от алиби и то спешно, щото ако не греша от 1 януари трябва да почнат да изплащат пенсии по професионалните партиди, а след няколко години и по всички останали. Това няма как да се случи и затова трябва да се намери причина... Dimitar, тия пари вече си ги загубил и освен ако не смяташ да се прибираш и да натрупаш нужния осигурителен стаж, няма как да получаваш нормална пенсия. В такива случаи, ако не се върнеш губиш всичко, освен ако стажът не ти го признаят там, ама не мисля че със САЩ имаме такава спогодба. Ако се върнеш пък ще може да разчиташ на минималната социална пенсия...
|
| Пет Дек 19, 2014 8:08 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И какво им пречи да почнат да изплащат? Сумите били малки? Ами колкото са натрупали, толкова им изплащат какъв е проблема? Да са внасяли повече, ще им изплащат повече.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Дек 19, 2014 8:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Ех, какъв бил проблемът... проблемът е, че системата е сбъркана. Никой не си даваше сметка, че фондовете не могат да правят чудеса, а и не искат да правят. Всъщност единственият вълшебен номер, който могат и биха направили е номерът "да изчезнат за 60 секунди" като КТБ  В момента във фондовете има пари колкото за 2 години пенсии по сегашните им размери. Това е твърде малка сума. За сравнение холандските фондове боравят с капитал в размер 200% БВП на Холандия и плащат 70% от пенсиите там. Нашите разполагат с 10% от нашия БВП и уж идеята е да плащат 30%, само че реално не ги виждам как ще плащат и 3% без да почнат капиталите им да се топят като ланския сняг. И сам може да си представиш каква ще е реакцията, ако някой се пенсионера с 200лв от държавата и само 20лв от частните фондове.
|
| Пет Дек 19, 2014 9:10 pm |
|
 |
|
radolin
|
Аз скоро покрай тези шумотевици си направих справка за състоянието на моята партида от ДЗПО, която е в Алианц. Работя от 2000 година с няколко малки прекъсвания. По-голямата част от времето, включително последните 4-5 години съм осигуряван на "таван", което ще рече, че в момента се плащат по 120 лв на месец към този фонд. От догодина ще е по 130 лв/месец. Към края на миналата година по моята партида има малко над 6000 лв. Не знам някой, който получава минимална заплата колко има и каква пенсия се очаква да получи от тях.
|
| Пет Дек 19, 2014 9:46 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
НС криминализира укриването на осигуровки http://novini.dir.bg/news.php?id=18084079Честито! На мен редовно НОИ ми загубват осигуровки и се налага ходене до там , представяне на банкови документи и т.н. Ако пропусна да оправя грешките на НОИ, може и в затвора да пребивавам за 5 години. Красота! Ако убия някого , може за по-малко да ме затворят, та взех да се замислям.....
|
| Пет Дек 19, 2014 11:00 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Уф, извинявам се - едно до друго са в наше село. НОИ е друга сага, от месеци бягам да търся хартии и да ги ксерокопирам и накрая им отворих сайта, за да им докажа, че няма нужда. Като ми мине поне малко ще го опиша 
|
| Пет Дек 19, 2014 11:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
И какво от това - колкото е внасял, с толкова ще се пенсионира. Това не е легитимен повод държавата да ми открадне парите. Тука освен пенсията от тукашното НОИ, която в момента е максимум $1600/месец при осигурителен максимален доход от около $9000/месец мога да имам още колкото си искам допълнителни акаунта от най-различни типове (внасяш преди данъци, дърпаш като плащаш данъци или внасяш след данъци, дърпаш без да плащаш данъци). И всеки е напълно наясно че колкото вкара и в зависимост как ги инвестира (защото тук аз мога да казвам как да се инвестират парите ако не искам фонда да си прави каквото иска с тях) ще вземе после колкото има пък били те и $1 на месец или може и нищо да не вземе ако ги профука, защото е репил да го играе голям инвеститор. Държавата въобще не може да се меси в тия фондове. Преди две години една тъпа патка от партията на Обонго написа закон да ги национализират защото не било честно едни хора да имат такива сметки, а други да нямат и се вдигна такъв шум, че тая не съм я чул от тогава. Все пак тук говорим за трилиони долари в тия сметки, така че е много опасно да се заиграват с тях  .
|
| Пет Дек 19, 2014 11:44 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе какво ми споделиха познати - клиенти на частни фондове: ако закъсат за големи пари си теглят вноските - все едно влог във банка. После почват от нулата, ама нали са спасили положението. Ха сега пробвайте това с НОИ... Малей, що тъпи и некадърни бюрократи са на хранилка там! То кофтито на частните фондове е, че може да фалират докато се пенсионираш, пък на НОИ е, че си си плащал за 1000лв пък ще вземеш 200лв, ама ако доживееш 
|
| Съб Дек 20, 2014 12:07 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Да, това е друг плюс на частните фондове, че можеш да ги ползваш да си дръпнеш от парите, само че тук е като кредит - после трябва да ги върнеш.
|
| Съб Дек 20, 2014 12:22 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
Все си мисля, че заигравката с частните пенсионни фондове е защото бюджета няма да може да се изпълни и текущото правителство иска да дръпне тези пари.
|
| Съб Дек 20, 2014 8:50 am |
|
|