Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Добре бе, нали има споразумения за двойното данъчно облагане? Като си изкарваш доходите извън САЩ и те облагат там, как ще те облагат и в САЩ?

Е вероятно ще трябва да подаваш декларация всяка година като поп, ама...

Пет Авг 05, 2016 9:04 am
Профил ICQ

Естествено че те облагат, и това не са само САЩ, със страните които имат подписани спогодби ти приспадат това което си платил в съответната страна, в случая с БГ 10% и плащаш разликата, примерно още 20-30% ... зависи :)

Пет Авг 05, 2016 9:12 am
Профил

HLC те може и никога да не се върнат това не променя нищо, ако си струва, т.е. ги надушат че има много пари, ще си платят или ще влязат в затвоа, избор няма. Бъди сигурен че никоя ЕС страна няма да наруши тези спогодби и ще бъдат моментално екстрадирани за данъчни измами. Ако продължат да са на власт обонговци току виж започнали да издирват и съвсем обикновенни хора на по една заплата, защото ако сметнеш колко глоби имат д аплащат, само глобите ще са в пъти повече от дохода им ... а на обонговците им трябвта пари за да си хранят обонговчетата и другите паразити та да им гласуват по изборите .... а ние тук се жалваме че им давали кебапчета по избори ..... можем само да се молим да не е ХИлари следващият президент защото ще ни се ебе майката тук в Европа.

Пет Авг 05, 2016 9:16 am
Профил
Аватар

Първо споразумението не е с всички страни и второ важи само до $118к на година и то с много условия.

Пет Авг 05, 2016 2:21 pm
Профил
Аватар

По спомен от няколко години би трябвало да има споразумение с България.
118к на година ако е наистина, е добра летва, аз мислех, че е доста по-ниско.

Абе, а жената като има зелена карта и не е ходила там от 3-4 години, декларация пък със сигурност не е подавала... тя в щатите реално е пребивавала по 1 месец в годината, нищо не е работила, дали е длъжна да подава декларация (макар, че се досещам какъв е отговора)?

Пет Авг 05, 2016 2:33 pm
Профил ICQ
Аватар

При престой от по-малко от 6 месеца на година не гореше ли зелената карта?

Пет Авг 05, 2016 2:39 pm
Профил

Много вероятно е женати да е изгубила зелената си карта. Има възможност да кандидатства пак за подновяване, но може да и направят проблем, а може и изобщо да не я възстановят. В зависимост по каква причина се издава могат да ти създават проблеми. Най-сигурно е ако е брак, в този случай дори няма да я прекратят но правят проблеми при влизане ако се влиза рядко, заяждат се. Ако са кандидатствали деца то се губи, възстановяват я, но се ходи до посолството. Ако е просто спечелена по програма може и изобщо да не я възстановят. като цяло всички подлежат на анлулиране ако не се спазват условията, но очевидно някои и да ги ануълират можеш да си извадиш нова и трудно ще ти откажат, какъвто е случая ако е брак, но в други случаи може никога повече д ане ти издадът.
Щом е имала зелена карта трябва да подава декларация, не само декларация, трябва да обяви всички сметки извън САЩ, програмата се нарича FBAR, ако не ги е обявила подлежи на санкциониране, 10.000 к на сметка на година :

– The penalty for a willful failure to file the FBAR form is equal to the greater of $100,000 or 50% of your undisclosed foreign accounts’ value. The IRS has indicated that it may impose this penalty cumulatively for up to six years, and in the recent Zwerner case, has imposed the 50% penalty for four years running (case is still pending but indicates IRS’ willingness to impose cumulative penalties greater than the value of the undeclared account).

– $10,000 per account, per violation for non-willful (negligent) failure to failure where the taxpayer can show no reasonable cause for the failure to file. This penalty can and often will be imposed cumulatively.

Работата не е шега, ама никак, и много вероятно в един момент да започнат да издирват и такива които не живеят в САЩ, до преди няколко години изобщо за това самите IRS не знаеха че съществува, или по скоро са знаели само разни техни експерти които са били въвлечени в създаването на тази безумица която е доста стара.
Лошото е че сте изтървали май всички възможни срокове за подаване на документи, имаше няколко програми, като чужденец, който не е живял дълго там може да се мине лесно по streamline програмата но срока мисля изтече, но т всяка година изтича и я удължават, та може да е удължена пак. Има и други програми, но при всички има риск да не удобрят молбата и тогава става сложно, ако не те удобрят могат да те разследват за 6 години назад, даже по едната не знам дали не беше 8, но тов аможе да е било не точно за FBAR-а а за другите декларации свързани с компании.

Освен това за сметките, което включва всички фирмени сметки на компании в които притежава над 49% .. или 50% ли беше, също така има отделно деклариране на всички компании в които по принцип участва.

А за данъка мисля че няма горна граница, поне мисля че на нас ни приспадат 10% които сме платили тук на пълната сума в-у която дължим данък.

Пет Авг 05, 2016 3:31 pm
Профил
Аватар

Тони, няма как някой да си изгуби зелената карта, ако не му е отнета със съдебно решение, а такова не се получава без да си там. Също така граничен офицер като влизаш не може просто да ти я вземе - трябва да те прати на съд. Много хора не го знаят това и просто си я дават на офицера. Също така в закона не е написано ясно точно колко време трябва да си тук, за да не я загубиш. Само пише че за над месец отсъствие граничния офицер може по негова преценка да стартира процедура за отнемане, което е много разтегливо и оставя място за много своеволия от страна на емиграционните. Така че жената си я има зелената карта и да, трябва да подава декларации и ако наистина е идвала тук за по месец, тогава и данъчното споразумение не важи и се плащат такси на всички пари, не само на тези над 118к. Също така декларациите не могат да с еподават електронно, а само по пощата и със заверен превод на английски и също се изисква справка за всички пътувания извън страната, в което пребивава. Хамалогията и бумащината са огромни и повечето хора просто избират да не го правят и разчитат на това, че понеже са с малки доходи никой няма да тръгне след тях, което си е истина, защото данъчните не са толкова тъпи да похарчат повече пари, от колкото могат да вземат. Ти си друга бира и явно са преценили, че от теб има какво да се вземе :D .
Цецо, аз на мястото на жена ти не бих се опитвал да вземам паспорт, ако не смятам да живея тук, защото от зелената карта просто се отказваш, докато от паспорта не е толкова безобидно да се откажеш. Така че си направете добре сметката, въпреки че от едно американско гражданство може да имате и доста бенефити - например ако един децата ви решат да идват тук да учат :) .

Пет Авг 05, 2016 3:43 pm
Профил
Аватар

woody написа:
При престой от по-малко от 6 месеца на година не гореше ли зелената карта?

Ами то отначало вадеше някакви документи, че учи извън САЩ... бла, бла... Накрая ни омръзна от глупости и спряхме врътките. Вероятно е загубила картата вече. Или ще и я отнемат като се появи там.. Абе глупава история като цяло. Идеята беше да може да си влиза в САЩ когато иска при родителите и(те са с паспорти). Обаче не и даваха дългосрочна виза, щото се водела потенциален емигрант. Ама и дадаха зелена карта. Не мога да им вдена логиката. Да ама за да я подържа, трябваше всяка година да ходи за по месец поне (с някакви документи че учи навън). То ми излезна златна тая карта за последните години, баси. Само от самолетни билети всяка година. Сега отиде в посолството и пита - абе ако ви върна тая карта, ще ми давате ли виза да ходя от време на време? Ето на виждате, че не ща да емигрирам, даже не ща да седя там. Ами не можело нищо да гарантират за виза, това било по усмотрение на чиновника към въпросния момент...

Сега и с тия декларации ако се вкараме във филма... Ще трябва да проверя тая работа, аман вече. Аз си мислех, че само в БГ има Симеон Дянковци, а то и в САЩ било модерно...
То на нейно име в БГ няма нищо, винаги е била наемен работник. А и в САЩ никога не е работила. Отде да ми хрумне, че трябва да подава декларация...

Пет Авг 05, 2016 4:28 pm
Профил ICQ

Митко, само преди 2 месеца хората които гледат децата си вадиха нови зелени карти защото им ги бяха прекратили и то не имиграционните там. бяха се върнали в БГ и не бяха ходили дълго време, имат карти защото сина им е извадил, били и са се върнали. Ходиха до посолството, правиха им интервю и им ги подновиха, искаха обосновка защо не са били в САЩ толкова дълго време. Според мен има огромно значение каква карта имаш, едно време е имало такив акоито са хем безсрочни, хем имаш право да живееш където и колкото искаш, имам такъв познат, мексиканец който я е получил още 70-те но никога не си е вадил паспорт, все още си е с картата и не иска и да си вади паспорт. Това е просто разрешение за постоянно пребиваване, така че могат да ти го отнемат по всяко време.
За паспорта няма начин да извадиш ако нямаш нужният престой, и се втеляват до безбожие, на жената първия път и отхвърлиха молбата защото за последните 3 години нямала не помня вече колко дни престой в САЩ, след това пак и правиха проблеми докато и извадят паспорта. Преди това често и правиха проблем имиграционните на влизане защото пребивавала по-голяма част от времето извън САЩ.
Това дали е валидна може да с епровери в посолството, а чисто законово имиграционните могта да нямат никакви права, но правят каквото си искат, теб претърсвал ли те е имиграционен ? Мен ме е претърсвал, извади ми всичко от потрфейла, прерови ми чантата, изчети ми мейлите на телефона ... имиграционен, не TSA ... тъпа негърка която не можеше да пише. Един друг пък искаше да ме води при съдия, на едно излизане се беше заял с мен и ми беше казал че ако отново вляза с бизнес виза ще ми издейства забрана за влизане, и понее аз си влизам редовно, а той взе че ме позна почна да се пъне, накрая му казах че с други негови колеги съм нямал пролем и че по репорта който е писал има допълнения от супервайзор ана смяната в Атланта, ходи, чети какво е писал онзи, накрая ми хвърли документите и ми каза ч ене искал да ме вижда пак :) ... знам че превишават правата си но там нищо не можеш да направиш, ако знаеш колко пъти ми се е искало да ги муцунясам, но те само това чакат, дори имам уство че нарочно си го търсят.
Има и читави, този в Атланта беше много готин тип, ама не беше младок на 20 а беше сигурно на 50, човека погледна погледна, каза че няма никакъв проблем, 30 минути писа нещо по репорта на този същия кретен и ме посъветва да си махна от linkin профила US компаниите защото щели да се заяждат вски път с мен че влизам за да работя въпреки че нямало никакъв законов проблем да влизам като собственик с цел да упражнявам контрол или да се срещам с клиенти, но те го тълкували малко по иначе закона :)

п.с. Митко те не са ни хванали IRS ние сами подаваме защото като плащаш по 200-300 к данъци ине живееш там на някой все ще му светне и ще реши да те провери, и като те провери и тогава ще стане тъжно. Опитваме да минем по програма, не стриймлайна защото за нас не става, но има други две. Глобите които са калкулирани са само за FBAR нарушенията и недекларираните фирми, без да броим данъците които не са платени. Явно обаче няма много като нас, претърсихме целите щати, много адвокати изобщо не искаха да поемат случая ли пък се оказваха някакви тотални несериозници, то аз знаех повече от тях от четене в интернет. Въпросът е че като нищо могат да го изкарат виновно, а ние не искаме това, нали видя какво пише, 100к или 50% .. да ама 50% от собствеността е много, ужасно много, да не говорим как с епраив тази оценка, по пазарна стойност на компаниите .... или по реалната им стойнсот, защото има голяма разлика, като ти оценяват бизнеса на 8 цифрена сума какво правиш? Затова и си подадохме сами, защото и без това е доста труден пазара в момента, осатва да ти почукат данъчни да ти искат пари които просто няма от къде да вземеш, банките не отпускат пари за глоби.

Пет Авг 05, 2016 4:43 pm
Профил
Аватар

Тони, те че могат да ти отнемат картата по всяко време - многат, но не и без съд. Естествено много от хората не си знаят правата и не се разправят, но това не значи че всеки шемет, дето работи на летището и знае законите по-малко от теб има правото да ти я вземе. те се опитват и има хора, дето им я дават, но не е легално. Отделно това че имаш зелена карта не те задължава да кандидатстваш за гражданство, най-малкото защото има страни, които не позволяват двойното гражданство. Така че картата е за 10 г. и после може да се подновява колкото си искаш. Иначе да, за да изкараш паспорт трябва последните 5 г да си живял минимум по 183 дена на година в щатите, но много често номера минава и с такива като на Цецо жена му, дето не са стояли тук. Просто базите данни на различните ведомства не правят автоматични проверки, защото е забранено. Имам много познати, които само с идване за по две седмици тук пак успяха да си изкарат паспорти, да ги питаш за какъв им са след като не искат да живеят тук.

Пет Авг 05, 2016 6:07 pm
Профил

Да ти кажа може и от щат до щат да зависи, и някъде да с еправят тези проверки автоматично не знам. Аз лично нямам мераци за зелени карти или паспорти, сега като изберът Тръмп съвсем сигурно ще ми се стъжни живота на влизане но както и да е, ще го преживеем

Пет Авг 05, 2016 6:28 pm
Профил
Аватар

Няма щат до щат - това са федерални закони.

Пет Авг 05, 2016 6:28 pm
Профил

Ами той закона е федерален но изпълнителя е щатски, някъде може да го карат по првз просото, а другаде да са буквояди.

Пет Авг 05, 2016 10:44 pm
Профил
Аватар

Чудя се дали ако на човек му се налага редовно да ходи до щатити, не е по- добре да кандидатства за канадски паспорт...

Съб Авг 06, 2016 5:19 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 337, 338, 339, 340, 341, 342, 343 ... 1194  Следваща