|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:17 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
timt
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
ToHu, при постъпване си подписват и молбата за напускане без дата и проблема е решен. Аз също имах подобни проблеми, когато мине договора на безсрочен и започват с магарийте си.
|
| Пет Май 27, 2016 10:57 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
От кога сме част от цивилизовани свят?  Не съм усетил... 
|
| Пет Май 27, 2016 11:29 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Такова нещо в Кодекса не ми е известно да съществува. Освен ако визираш че не можеш да го уволниш по време на болничен или отпуск. Ама, платения отпуск свършва, неплатения можеш да му го откажеш, а дългосрочен болничен го плаща НАП, след 3-я ден, тъй че не виждам какво ти пука, ако ще и 5 години да е в болничен. Ако в останалото време не може/не иска да си върши задълженията по длъжностна характеристика, имаш пълното право да го изриташ. Та в общия случай ако искаш основателно да уволниш някой, ТЕЛКове и тем подобни могат само да забавят процеса, но не и да го спрат.
|
| Пет Май 27, 2016 11:29 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Да ама могат да ти вгорчат животеца доста при такива практики, защото нямаш законно право на това. От 16 години си изкарвам хляба с ТРЗ/HR софтуер. 
|
| Пет Май 27, 2016 11:31 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами не знам софтуера ти дали е запознат какво пише в кодекса, има заболявания при които не можеш нито да уволниш нито да съкратиш служител, приерно ракови заболявания, сърдечно съдови и др. подобни, тези служители са защитени от зкаона. Иаитната е обаче че в 99% от случаите са по здрави от новородено но ТЕЛК им пише каквотъо си поиска срещу скромно заплащане. Също така я ми кажи какво става ако служителя декларира че не страда от ниакви заболявания към момент ана постъпване, а се окаже че към този момент е бил освидетелстван от ТЕЛК и не само че не пише че е здрав ами че страда и от болест от списъка който е защитен от законодателството. Сега ми кажи как освобождаваш такъв, или какво после го съдиш за подпис на документ с неистинско съдържание ? Иситната е че трудово правното законодателство е изкривено твурде много и е в защит ана служителя, не мисля че в една праовва държава можем да гворим за закон който не е равнопоставен, но това е положението в БГ още по зле е по Европа, особенно в страни като Франция. Държавата се опитва да си реши проблемите изпозлвайки бизнеса, да но бизнеса не е дойна крава, има си данъци които си ги плаща не могат да му вменяват да бъде социално министерство, ако някой не ти харесва, не ти върши работа или просто нямаш работа за него следва да можеш да го освободиш на секундата. Има си държава на която си и плащал данъци и осигуровки, той също, да му мисли държавата.
Практиката с молбата за напускане ... нож с две остриета, няма законово основание да те санкционират за нещо подобно. Който го е подписал го е направил по собствена воля, т.е. приел че че по този начин се лишава от права които му дава закона и тов аотново е по него избор. Верно че не изглежда добре но работи. На мен лично не ми трябва, досега не е имало и еидн случай в който мой пряк служител да ми е правил проблем, но в някои от фирмите с котио работя това не е рядкост, там не приемат моят начин на работа, бил мутренски и нецивилизован, и понеже са много цивилизовани си имат проблеми.
|
| Пет Май 27, 2016 1:53 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Основанието - чл. 325, ал 9. Предлагаш му, отказва, и си бие камшика. Да, хлъзгаво е, ама който има мустаци се снабдява и със съответната ножичка (добър адвокат по въпроса). А това да освободиш някой, защото не ти харесва (с уточнението че на трудов договор не съм работил и 1 минута през живота си, тъй че нямам никакво отношение към подобни "закрили"), е нонсенс, всякак погледнато. Не си го наел за да ти харесва, а за да върши определената му работа по длъжностна характеристика. Щом я върши, нямаш основание за уволнение, и това е правилно. ПП: Софтуера ми е за изчисление на де що има, пускане на данни към НАП и прочие, справки, рекапитулации и т.н. Няма пряко отношение към права, задължения и т.н. ППП: Това, че някой подписвайки предварително заповедта си за уволнение се лишава от права е също толкова хлъзгаво. Ако докаже че го е подписал предварително, гориш. Но, въпроса е не когато някой ти се гевези след 2 години работа при теб, а когато някой новопостъпващ реши да се прави на пазител на реда (подставено лице и т.н.) 
|
| Пет Май 27, 2016 3:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе аз лично си мисля, че мога да го освободя точно защото не ми харесва, аз давам парите не държавата. Има договор там има клаузи, ако ги изпълнявам съм си в правото да освобождавам който, когато и за каквото поискам, мнението на държавата не ме вълнува освен ако не иска тя да плаща заплатата. Това е като да си наемеш квартира но да се окаже че квартала не ти харесва, няма да стоиш цял живот там нали? Може да си платиш неустойката и да се изнесеш на първия ден, защо аз да не мога да уволня някого когато поискам ако си спазвам условията на договора, в случая изплатя заплата за времето на предизвестието и др.компенсации ако има такива предвидени?
|
| Пет Май 27, 2016 3:45 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
 Слез малко на земята и се позамисли що за чишити са били всичките хора на ръководни длъжности, до които си имал досег, дори да приемем че ти си идеалния 100% справедлив във всички случаи шеф, какъвто със сигурност не си, щото никой не е. Има достатъчно такива, на които когато и да им отвържеш 2 шамара, все ще е късно. И масово се злоупотребява с факта че най-често работника има повече нужда от работата отколкото работодателя има нужда от работника, по простата причина че често отвън чакат 10-ина на опашка. Обратния случай просто го няма в играта - никой с ума си няма да тръгне да уволнява някой, който си върши работата, при положение че ще е трудно или бавно да намери друг на негово място. Това е като някой в магазина да не иска да ти продаде нещо, защото не си му симпатичен, без да е написал на входа критериите си за симпатичност. Аналогията е 100%. Правилата ги определяш ти, не работника. Щом отговаря на твоите правила и въпреки това не ти харесва - смени правилата, ама за всички. Пак - никога не съм работил по трудов договор или на заплата. И да, и аз съм на мнение че някои неща са твърде пресилени. На мнение съм и че синдикатите трябва да се забранят със закон, защото където са се прукнали из клиентската ни база, батака е пълен благодарение на тях. Но ти изпадаш в другата крайност, а истината рядко е в крайностите.
|
| Пет Май 27, 2016 4:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз не съм справедлив и не искам да бъда справедлив, справедливите шефове са пагубни за фирмата. Виж сега аз как виждам нещата. Имаш една организация, която има една единствена цел, да печели пари, та в тази организация справедливостта е нещо много относително. Справедливо е това което е справдливо за мен към настоящият момент, защо е справедливо може да зависи от фазата на луната или от това дали са ми сервирали кафето /аз кафе не пия/, дали са ти врътнали добра свирка сутринта, дали има печалба за фирмата и мнго други които са абсолютно неконстантни и неопределени величини. Шефа е добър когато без значение колко е справедлив, и колко от тези му величини са смислени или не той носи печалба на управляваната от него организация. В тоя ред на мисли може да си уволни най-кадърният кадър и да назначи 10 некадърни, но ако след 1 година организацията все още работи, прави пари и топовече от преди, занчи решението е било оправдано. Може да вземе решение от което организацията да изгуби 10 млн, но другите решения които е взел да са донесли 100 млн, отново е добър шеф. От там насетне всичко друго са глезотии и капризи. Също така не трябва да се забравя едно основно нещо, както работника има нужда от заплата, така и фирмата има нужда от работници. Никой добър шеф не е толкова тъп за да уволни някой просто защото така му е скимнало, много е хубаво да има възможността да го прави но не е казано че ще го прави всеки ден, ако го прави то обрича организацията на провал. Мога и съм уволнявал човек за закъснение с 5 минути, не защото са ми важни 5-те минути а заради принципа, повярвай това е спасило от уволнения много други, както сигурно и на много от тях им е запазило здравето и живота и на много други около тях. Аз компромиси не правя, по принцип съм много добър шеф със служителите които го заслужават, тук пишат мои служители не вярвам някой от тях да се оплаче от отношението, вкл. и бившите такива.Но имам и други които ако ги питаш ще кажат че мястото ми е в затвора. С овцете се работи по овчи, с хората по човешки. Компромиса винаги води към провал, та никакви компромиси, викали са ме къде ли не да давам обяснения, возил съм инспектори в багажника, имаме и адвокати. И за секунда не ми минава мисълта да компрометирам името на организацията, моето или думата която съм дал защото някой си бай хуй е решил че може да не изпълнява буквално каквото му е казано. Ако им кажа да скачат от покрива ще скачат, това е положението, всеки може сам да си прецени дали това което му се нарежда ще бъде изпълнено или не. За толквоа години строителство и монтажи, много от него в тежката индустрия нямаме нито една тежка злополука, няма и една минута престой или друга щета за когото и да било, това е само защото има дисциплина.
|
| Пет Май 27, 2016 5:07 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Не бива да забравяте че като има две страни има и две гледни точки. Целта на законите или правилата е да регулират отношенията между два субекта и да се изолира субективния фактор. Никой няма да седне да оспорва тезата че спазването на работно време, охрана на труда и т.н. са задължителни, т.е. работодателят трябва да има правото да наказва за неизпълнение. Това обаче не значи че трябва да има правото да обеси работника, точно по същата логика поради която катаджията няма право да те разстреля защото си минал с 20км/ч отгоре и е можело да размажеш автобус с деца. Има реални екстремални случаи, в които работодателя принуждава работнички да спят с него. И конкретния не е някой хубавец, а и не е уцелил жените та му се е наложило малко отпуск по болест от пребиване после да си вземе. Но в тоя случай дали той не се възползвал от позицията си за да извърши нещо такова? А и слуховете са че това си му е практика на тоя? Тия предварително подписани заповеди са незаконна практика и не са допустими точно толкова, колкото и неспазването на правилата за безопасност. Ако е допусната такава машинация, дали пък тоя работодател плаща пълното работно време, извънредно, болнични? Сигурно спорът може да бъде дали законът в текущото му състояние е добре балансиран в частите които пазят работодателя и работникът. Но в тази посока точно субективния фактор виждам че надделява - всеки гледа от неговата си камбанария.
|
| Пет Май 27, 2016 5:34 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Говорш за спазване на правила и налагане на дисциплина, с което съм напълно съгласен. Ама това поне според моите разбирания е нещо съвсем различно от това да уволниш някой който е спазвал тия правила и дисциплина, щото не ти харесва или щото не са ти направили хубава свирка сутринта. А такива "шефове" има предостатъчно, вЕрвай ми. И някои си живуркат така доволно дълго, без значение в държавна или частна фирма. Та въпросните членове и алинеи не е като да са изсмукани съвсем от пръстите. И въпреки тях злоупотреби продължава да има. И да, напълно съм съгласен че с овцете трябва по овчи. То друго не работи. Но тук няма харесване и нехаресване - има спазване на правила и вършене на работа. Колкото до компромисите - пак си краен. Компромиси се правят постоянно, всяка минута. И ти ги правиш, и със себе си и с другите. Въпроса е къде слагаш границата. Ако към мен - гледната ми точка не е на работник. Никога не съм бил такъв, и за една минута. Собственик на семейно ЕООД, нещо като подизпълнител. Просто поради сферата, в която работя, имам някаква представа как стоят нещата в доволно количество икономически субекти, от държавна администрация, през фирми (държавни и частни) с хиляди служители, до дребни ЕТ-та, с какъв ли не вид дейност. Ми има случаи, в които "майката си трака", и ако и това в закона го няма, някои "хубавци" ще колят и бесят, в буквалния смисъл. И не е като да не съм попадал и на некадърници дето изобщо не си дават сметка че заплата не се дава а се изкарва, но за сметка на това претендиращи за какви ли не права, реални и имагинерни. А пък когато има недостиг на работна ръка, а моята дейност е точно такава, става хептем интересно. Тогава ти се налага да правиш компромиси, по-големи отколкото ти се иска. Защото обратното значи затваряне на кепенци. Като решим да назначаваме човек, обикновено намираме такъв след 2-4 опита. Бавен и неблагодарен процес. В IT сферата е фрашкано с лигльовци и пеперудки, буквално, та ни се налага все повече да втрърдяваме правилата още преди назначението, белким си спестим месеци обучение на някой, който си вдигне кепенците преди даже да е покрил разходите покрай това.
|
| Пет Май 27, 2016 7:39 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Не е към теб - към всички е. Изключение може би правят self-employed или подобни свободни професии, където пак си има барикада с две страни, но правилата са по-свободни и пазарно определени, но и същевременно зависими от компетентността и пробивността на страните. И ти потвърждаваш моята теза - колкото хора има толкова различни характери. Целта на закона е да дефинира правилата на играта. Това е - някой ги спазват, други ги заобикалят, трети не ги познават и не могат да се възползват от тях. Както и с всеки друг закон важното е да има контрол върху спазването му и правилата да важат за всички. Това вече трудно може да се оцени по друг начин освен с директен опит с много "субекти".
|
| Пет Май 27, 2016 8:21 pm |
|
 |
|
timt
|
Законно, незаконно, все тая. Според мен шефа на фирмата определя правилата и ако работника не иска да се съобрази с тях, прав му път. Според мен подписването на молба за напускане е част от правилата на работодателят с които работника съ съгласява и подписва или прав му път. Бил съм и от двете страни сега съм от безработните защото ми се наложи да напусна по т.н. лични причини (болен човек). На последната ми работа преди месец бяха най коректната фирма с която съм работил и мястото ми се пази когато реша да се върна, подписах такава молба при постъпването и ми дойде много добре при напускането на фирмата понеже ми е далечко. Та, мисълта ми е, доверието, уважението са на първо място и повярвайте ми ако бях чул нещо лошо за тази фирма нямаше да стъпя там. ТоНи ясен ама е прав. Държавата те изнасилва постоянно и си длъжен да оцелееш за да има и за работника и за онбашията. И от работниците и от собствениците има много магарета а това се получава при липса на адекватна намеса на държавният служител. Държавата не работи!
|
| Пет Май 27, 2016 8:56 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
това не е някаква новина... още по-малко "от цивилизования свят"
|
| Пет Май 27, 2016 9:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе това и друг път сме го дискутирали, и не е з тази тема но както се казва който плаща той поръчва музиката. В САЩ е така, или поне дълги години беше, в момента пак е така но започва д аима някава минимална регулация. Както практиката показва подобен род отноения работят и то доста добре.
|
| Пет Май 27, 2016 9:51 pm |
|
|