|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 3:40 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Не се разбира какво намекваш... Ако си отслабнал от наднормено до нормално тегло и по естествен начин не виждам нищо лошо. Но ако си отслабнал поради заболяване или си отслабнал до 40 кила с мокри гащи не е добре... Същото и с месото...
|
| Чет Май 26, 2016 12:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
А що си мислиш че само ти имаш чувство за хумор, а Господ не ? 
|
| Чет Май 26, 2016 12:30 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
+1 Физическата активност компенсира поне донякъде проблемното хранене. Т.е. и сланинка може ако цял ден си бил в движение.
|
| Чет Май 26, 2016 1:36 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Трябваше да сваля някой друг килограм заради висока кръвна захар. Не съм отслабнал драстично - да кажем от 95-6 на 85-6 колкото на доктора формулата да покаже, че риска от диабет е малък. Само, че с това отслабване отключих камъните в жлъчката за които си нямах и представа, че ги имам да тръгнат да излизат - и се почна - кризи, операции, за малко сепсис, седмици антибиотици венозно и т.н. Та според докторите сега съм щял да бъда по добре, ама все си мисля, че ако си карах немърливата със килгорамите и яденето можеше и да си спестя проблемите със жлъчката. А тези камъни не са станали за година две - това са си десетилетия пиене и ядене на тлъсти мръвки, пържено и т.н. (камъните всъщност са вкаменен чист холестерол) ... започнах да си плащам за немърливостта към себе си на младини. Е може да има и някакъв елемент на наследствена обремененост но нямам спомени някой в родата да се е оплаквал от проблеми със жлъчка или диабет.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Май 26, 2016 4:16 pm |
|
 |
|
timt
|
Това с холестерола който го пренебрегва е много страшно нещо. Гледах клип как вадят холестеролна плака от вена, беше срязана вената и направо си го издърпаха като червей от вената, нещо като мастна тъкан. Инфаркти инсулти на това се дължат основно, доста тъпо е да се храниш като прасе а после да си на сламка докато си жив. Елементарна диета върши чудеса но не и драстична диета понеже точно тогава можеш да отключиш много болести. За това се избягва и вегетарянството но може примерно 1-2 пъти в месежа да се яде някакво месо но не и пържено или пушено, веяно и т.н. Аз не съм спрял месото от веднъж, още повече че рискуваш да загубиш ценни ензими ако го направиш, според мен е важно да не се спират яйцата но да се ограничи прясното мляко до минимум. А това готвенето със сметана си е концентриран фураж.
|
| Чет Май 26, 2016 5:03 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Я дай някакви насоки, че в момента ми е голяма каша в главата  Примено това за яйцата и млякото на какво се базира? Прясното мляко знам, че е проблемно след 3 годишна възраст, но пък сме малко мутирали и поне не се подрискваме. А сирене, кашкавал, кисело мляко?
|
| Чет Май 26, 2016 5:11 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Минал съм по пътя на какви ли не проблеми със здравето. Естествено поради бабаитлък и немарливост на младини В момента бих казал че съм по-добре отпреди 15 години. Моята лична тайна - сьомга. По възможност минимум два пъти дневно. Еднообразна закуска всеки ден - пушена сьомга. На обяд каквото дойде, но все пак нещо "здравословно". Избягвай твърде много сирене и кашкавал. Яйца - максимум 5-6 месечно. Вечер по възможност пак риба (в идеалния случай сьомга, но и други стават). Чашка червено. Какво ядеш наистина определя как се чувстваш. Естествено други фактори като цигари (спрях ги още 98-ма) и малко ходене дневно - и за половин година ставаш нов човек и тинейджърките на улицата почват да ти намигат 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Май 26, 2016 5:29 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Пушеното е доказано вредно, за разлика от сиренето и кашкавала (за които няма нищо научно обосновано). Сьомгата, поне масовата отдавна не е дива риба. Т.е. има си в допълнение антибиотици и хормони, като всяко друго индустриално отглеждано животно. Аз честно казано поне в БГ само на няколко места съм виждал да продават сьомга маркирана като дива, ама цената е като за черен хайвер. Не ме разбирай погрешно, аз също много обичам пушена сьомга с препечени филийки, ама не се заблуждавам, че от това ще стана по-здрав 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Чет Май 26, 2016 5:45 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Май 26, 2016 5:38 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз знам точно обратното, макар че не ги разбирам, просто така си спомням че някои храни като млякото трябваше по малко в началото докато организма развие нещо си.... А други като фъстъци шоколади и т.н. пък най-добре изобщо да не се дават на малки деца. Иначе здравословното хранене не е непременно вегатарианско, аз това разправям на щерката че тя се е пристрастила към кисело мляко и го яде в промишлени количества. Лошото е, че днешно време нито млякото е мляко, нито рибата риба... Фуражите ги гледат със сума си химия, даже някои фуражи изобщо не са гледани на полето. После кравите ги тъпчат с хормони и какви ли не чудеса... А рибата, трябва да видите как изглежда един "съвременен" рибарник и после не знам дали ще ядете повече риба...
|
| Чет Май 26, 2016 5:41 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Баш  То реално за да ядеш истинска риба трябва да си хванеш. Вероятно една каракуда хваната в тинята на Дунав, ще е по-чиста от една фермерска сьомга. Аз и средиземноморски риби обичам, ама то и ципурата и лаврака вече са фермерски... Зорлем ще ни направят рибари, ловци и градинари 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 26, 2016 5:49 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Това за прясното мляко след 3 годишна възраст го бях чел някъде. Организма не го преработва и съответно се освобождава колкото може по бързо от него - сещате се как. Природата си знае работата - така се отбиват децата от кърмене по естествен път  Само, че преди някакви си там хиляди години лееко сме мутирали и сме започнали да го преработваме. А за качеството на храната - откак спрях да купувам кво да е определено има разлика. То това си дойде някак си от само себе си като се появи щерката - докато ставаше въпрос само за мен ми беше все тая - важното беше да сложа нещо в корема. Но като трябва да си купя на детето напомпани с химия зеленчуци, меса с консерванти и т.н. се спирам. И със сълзи на очите си спомням как като дете ходех да ям домати от колците - сега всичко е от магазина. Edit: http://www.nature.com/news/archaeology- ... on-1.13471https://en.wikipedia.org/wiki/Lactase_persistence
Последна промяна palavrov на Чет Май 26, 2016 5:57 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Май 26, 2016 5:54 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Факт. Само с уточнението, че холестерола няма много общо с тъпченето. Може да плющиш цял ден сланина и да нямаш висок холестерол, може да си вегатрианец и да си с висок холестерол (организма сам си го прави). Обмяната на веществата е строго специфична за всеки човек и това което е позволено на едни е забранено на други. Факт. Е според тая картинка повечето европейци нямат проблем с лактозата, какво се притеснявате  Апропо тая картинка подозрително съвпада с оная за това къде хората нямат ензим за разграждане на алкохола и къде пият до откат  Между другото всички писания за това колко вредно е млякото упорито пропускат киселото такова. А напук на всичката му вредност, японците бидейки една от дълголетните нации го пукат яко 
|
| Чет Май 26, 2016 5:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не знам, едни мои познати направиха рибарник... хем с много пари, по европейска програма ала-бала. Технически е супер, бъкан с автоматика, могат да програмират за всякаква риба, симулират речни потоци и т.н. Първата партида по чист късмет я хванаха че е отровна, нещо не било програмирано като хората и азота ли какво беше яко извън норма. Изхвърлиха е естествено, ама не знам колко са тия дето могат да си позволят подобни загуби... А като си говорим за риба, есента тук съдружника ми беше здраво се заял с местните власти щото дават на децата по градините Пангасиус внос от Виетнам ли Китай не помня точно, но не беше хич реномирано...
|
| Чет Май 26, 2016 6:07 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе веднъж се мре, номерът е да не се рита много  За децата обаче положението е доста сериозно - те не са ходили да крадат круши по градините...
|
| Чет Май 26, 2016 6:10 pm |
|
 |
|
timt
|
Цецо, точно казано! Преди няколко месеца имах висок холестирол (7) изследваха ми кръв и щитовидна понеже ми изтръпваха ръцете, пръстите. Сега не съм си правил изследване но съм по добре. Не е заради вегетарянството по скоро наднормрно тегло. Изписаха ми хапчета ама аз не ги любя нещо и си почнах с бабини дивитини и сега съм по добре. Млякото е полезно и вредно, прекомерното поемане на млечни храни стават много трошливи костите. Отделно съдържанието на казеин, лактоза и то е вредно за организма. Виж киселото мляко е полезно но и с него не трябва да се прекалява. Яйцата както казаха максимум 5-6 на месец, едно яйце на ден е достатъчно да ти даде всичката необходима енергия и белтъчини за деня. Аз ги обичам с желтъците но ги ограничавам заради холестирола. След месец ще видя какви са резултатите. Основно го чистя с пектин и сутрин на гладно царевично брашно (само водата)- това смъква и кръвното. Най ми е трудно когато съм на друго място и няма как да си приготвам храната, тогава прибягвам до общи храни но пак без краве масло и месо.
|
| Чет Май 26, 2016 6:17 pm |
|
|