|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:03 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
timt
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Чакай сега, ти бъркаш данък на къщата с такса смет. Не, не бъркам. Тука е така. За това ми е странно. Как домакинство от 2-ма плащат колкото домакинство от да речем 10 човека. А ако си на квартира къде ще учат децата ти?
|
| Нед Фев 07, 2016 5:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз знам, че там е така, но ти нали ме питаше за тук та затова казах, че ги бъркаш, щото тук не е така. Тук плащаш на казан и според колко пъти го вдигат, което реално ще зависи от това, колко човека сте, дето го генерирате тоя боклук. При нас може да го вдигат два пъти седмично, но ние сме се записали само за един път седмично, щото сме само двамата с жената и даже за един път не можем да напълним казаните. А иначе като си на квартира ти пак плащаш данъка на жилището, защото реално ти е включен в наема, та децата ти ходят пак в района, където ти е жилището.
|
| Нед Фев 07, 2016 6:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
У ваше село бива, у наше е по-дебело но вдигат до 7 казана, пък ти ако искаш ползвай само един. И във Вегад така само дето там още по-нагли, и казани ти набутват та си ги и плащаш, мога магазин да отворя и няма отказване, нищо че никой не живее.
|
| Нед Фев 07, 2016 6:35 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Абе то у вашите села с буклука не се ли занимава мафията? Какво им ги мерите ... цените?!
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Фев 07, 2016 8:05 pm |
|
 |
|
timt
|
А бе не знам ама при нас данък смет е повече от данък сгради а отделно ако имам 1 тон боклук трябва да го закарам на сметището, да платя превоз и 15 кинта. Явно шибанията е на всякъде. Не може един човек да генерира повече смет (боклук) от 10 човека а да плати колкото тях взети заедно. Dimitar, писа че в другото село е като в БГ (заедно с данък сгради) За снего-почистването е друг филм. (много сняг, малко сняг и всякакви такива.)
|
| Нед Фев 07, 2016 8:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ако смяташ профсъюзите за мафия, значи баш мафията се занимава с боклука. Тоя дето кара камиона и вдига кофите (няма вече двама мангала да се возят отзад на камиона) взема по $50 на час  . Тони, те и тук при нас ни карат да си плащаме по $2.50 наем на казаните на месец, но аз им ги върнах и си купих мои по $16 парчето  . Не е баш като в БГ - пак е някаква смешна сума като моите $16 на месец, но са включени в данък сгради и не ги плащаш отделно. Отделно там каквото сложиш до казаните го вдигаха без пари, а тук трябва да слагам едни допълнителни стикери от $2 на вързопче 2х1х1 фута  . Но пък имам право веднъж в годината да ми вдигнат без пари до 3 кубични метра допълнителен боклук.
|
| Нед Фев 07, 2016 8:59 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Що пък да не може? Ревете за глупости просто. Поне проверете кое как и от кого се плаща, преди да мърморите. У нас "такса смет" се събира и разпределя за различни дейности, според организацията на общината. Обикновено най-голям дял има наистина сметоизвозването, примерно в наше село затова събират по 1.5 промила от физическите лица. Следва "метенето" и "миенето" за тях събират 1.3 промила, има още няколко измислени дейности като проучваме, изграждане на депа и глупости... Начинът на събиране може да не е перфектен, ама е най-малкият проблем. Особено пък за физическите лица и сметоизвозването, защото по принцип за страната 70% от извозването се плаща от данъците на фирмите, а не физическите лица. И то при условие че фирмите генерират под 30% от боклука. Така че ако трябва да бъде "справедливо" няма да е по-евтино в никакъв случай. Да не говорим, че ако трябва наистина да е справедливо трябва да се тури някой с кантарче и касов апарат и тогава ще видите една справедливост... Отделно, не мисля че килограмите/обема определят толкова цената, колкото факта, че камиона трябва да спре и да изсипе кофите и това отнема време, без значение колко са пълни. Пак казвам у наше село за жилище с данъчна оценка 100хил. се плащат 150лв или 10-11лв./месец. и кофите се изхвърлят почти всеки ден. Не знам колко очаквате да намалее? По 50 стотинки на месец? Мечтайте си! За метенето на улиците съвсем нормално е да е според оценката на имота и изобщо не виждам смисъл да го коментирам... Не казвам, че няма никакви проблеми - има. Но те далеч не са чак толкова в начина на разпределяне на разходите. Както и да се разпределят, все някой ще е ощетен, освен ако както казах не сложим везна и касов апарат, ама едва ли сме толкова богати...
|
| Пон Фев 08, 2016 2:38 pm |
|
 |
|
timt
|
данък лукс Един за всички!
|
| Пон Фев 08, 2016 2:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ми не ми е забавно... Всичките ни "риформи" са по тоя шаблон, когато се почват е щото някои се недоволни, а когато приключат недоволните стават повече.
|
| Пон Фев 08, 2016 3:18 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
В нашата мила татковина управниците много тачат принципа "всички пари накуп". Така много трудно се доказва кой пие и кой за какво плаща. Ако всичко се разпише ясно и точно ще лъснат едни сметки и електората ще започне да задава едни неудобни въпроси. Затова девиза е " Вий за парите не мислете, има(ме) си хора да ги усвоят на 99%". И така докато някоя сутрин не се събудим с източена община и запорирани сметки. Не е важно нещо дали струва евтино или скъпо, по-важно е защо струва толкова! Хората плащат и евтино , плащат и скъпо, стига да са убедени, че си заслужава. Ако се съмняват ,че ги лъготят и за 1 стотинка ще мрънкат и с право. Сега това " не се обаждайте ,защото ако се промени , ще стане по-скъпо" звучи като заплаха. Да, сигурно за едни ще стане по-скъпо, но пък за други ще е по-евтино, а пък трети няма да могат вече да крадат.
|
| Пон Фев 08, 2016 3:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ха дано, ама надали... пак казвам, виж как са се развили висчки рИформи последните 25 г. Ако може да ми посочиш една област дето се краде по-малко или да е станало по-евтино? И нямам нищо против хората да мрънкат. Нека си мрънкат, особено ако знаят за какво точно мрънкат. Проблемът не е в мрънкането, а в липсата на идея кое е лошо и как трябва да се промени евентуално. Мрънкане без идея е просто покана към политиците да ни го начукат още повече, както и ще направят... В случая имаме една група "услуги", за които знаеш точно колко пари ти събират, всяка община има и наредба за начина на разпределянето, има си и бюджети и ако ти се рови даже може да изкараш и разбивка по фирми, коя колко е взела. Затова ви казвам, че говорите пълни глупости. Няма никакво "накуп" и скрито-покрито. Не е проблемът в информацията. Не е проблемът и в начина на разпределяне. Не че няма проблем в тия неща, но освен ако нямате някаква супер гениална идея, не виждам какво може да се промени съществено. Има други проблеми дето може и да решим и вместо да мислим върху тях ние мислим само как да не сме прецакани. Разберете, че докато услугите са некачествени и неефективни, няма значение как ще си поделяме сметката, нито колко статистистика и отчетност се прави - все ще сме прецакани! Може само да станем още по-прецакани...
|
| Пон Фев 08, 2016 4:34 pm |
|
 |
|
timt
|
Ми то докато се мълчи и не се мрънка няма как да се промени нищо! С мрънкане се пие мляко (това го знае всяко дете)  Не се засяга кое колко струва а защо един плаща колкото 10? За евтино е евтино под 10 кинта на месец но и услугата е неефективна. Както тия платени места за паркиране за 1 час 1 лев (ако е в болница 2 лв.) а пред гаража ми не им пука да спират. Трябва да се обвърже както водата т.е. около 3 м2 на месец на човек е нормата защо да няма и за боклука. Ще ти кажа защо се подразних, два апартамента данък смет и сгради с 6 човека платиха значително по малко от мен. И това ако не е съществуващ данък лукс здраве му кажи.
|
| Пон Фев 08, 2016 5:12 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз не знам къде плащате водата по "норма"... Тук навсякъде е на база показанията на водомера  Иначе и в момента законодателството позволява общината да избира между много начини на калкулация, включая и на база калпак. Сега защо вашия общински съвет не е приел точно тоя механизъм не знам, но и да го приеме няма да станеш по-щастлив вероятно. Все пак сме България, в момента в който стане на калпак половината ще си сменят адресните регистрации по села и паланки дето са без сметоизвозване и ти пак ще плащаш повече от някои. Вероятно ще плащаш мнооого повече спрямо сега. Според мен сегашната схема, колкото и да е несъвършена е най-малкото ЗЛО за нашите условия. Няма как да укриеш имота просто. От там и събираемостта е най-добра. При другите варианти или събираемостта ще спадне или трябват инвестиции или допълнителни разходи... Затова въпреки, че по закон може да се организира и на база боклук/калпак/.../ повечето общини предпочитат старата схема.
|
| Пон Фев 08, 2016 5:48 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Аве не знам у ваше село как е, ама у наше има няква врътка според която може да не се плаща такса смет. Познавам такива хора - трябва само да имаш някаква адресна регистрация на друго място и декларираш, че не ползваш имота. Могат да ти търсят такса смет ако комшиите ти подадат сигнал - ама трябва да знаят че не плащаш такса смет.
|
| Пон Фев 08, 2016 9:01 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Е, то в общината не вземат ли списъка с подалите такива декларации и да ги почват наред? Звучи ми елементарно, а щом и някой лев ще падне (от глоби) едва ли ще се сдържат.
|
| Пон Фев 08, 2016 9:14 pm |
|
|