Отговори на тема  [ 83 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
До собствениците на непререгистрирани ЕТ. Важно!!! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: До собствениците на непререгистрирани ЕТ. Важно!!!
Lupus написа:
Получих информация от банка, с която работя, че има разпореждане от Агенцията по вписванията банковите сметки на всички непререгистрирани ЕТ до 31.12.2011 да бъдат блокирани от 3.01.2012. Желателно е да си изтеглите парите от тях, защото банките нямат яснота как да постъпят с тях после. От Агенцията по вписванията не можах да получа смислена информация, връзката с нея е почти невъзможна.

Закона за пререгистрация на ЕТ влезна в сила ако не се лъжа преди 4 ( четири ) години. Но по-стар български обичай се чака докато опре яйцето на гъза и после кой ми сра в гащите :-)
От 1-ви Януари 2012 започва ликвидацията на тези, които не са подали документи за продължаване на регистрацията, т.е. фирмите са вече нелигитимни и не могат да упражняват дейност, съответно не могат да се разпореждат с имуществото си, както и с банковите си активи. В случая Агенцията по вписванията просто изпълнява закона.

ДедоБоре написа:
в посолството ме глобиха (не приемаха карти, обикалях квартала да изтегля кеш от банкомат) и ми издадоха заветното листче

Бре Дедо, кои посолства работят с кредитни карти и чекове ? Американското в София работи само в кеш, при това май само зелено. Ако някои знае такива посолства дет да работят с кредитни карти да се обади. Тук отидеш ли в държавно учреждение само кеш играе, никой не се лигави с карти.

Изваждането на български документи в посолството в Чикаго ми отне точно половин час, колегата си вади 2-3 месеца преди мен и на него толкова му отне. Наши близки приятели месец след нас си вадиха паспорти, лични карти, шофьорски книжки - никакъв дерт. Какви са тия хотели с препиване и т.н. не ми е много ясно... В сайта на консулството имат страница с готовите документи, веднъж на 1-2 седмици я проверявах, вярно биха могли да ти изпратят e-mail, ама и така става. Мисля след 3 месеца бяха готови. Точно колкото е нормалната поръчка. На паШпорт легна по около $60. Старите изтичаха към 1-ви Ноември, подадохме в началото на Юли, взехме ги в началото на Октомври. Има и по-бързи доставки, къде месец, но тогава се прави предварително банков превод в сметката на посолството, след което се отива с копие от превода и кат сА попълват докЮментите сА маркира срока на доставка и се прилага копието на превода.

Не знам човек какъв Калитко трябва да е, че да се развали баш пред него машината за отпечатъци.... Ма фолкор колкото щеш тука, един чул че някой прочел в някой форум и като се почне една ... после върви обяснявай че нямаш сестра. Посолството ни най-спокойно може да се договори с ФБР-то и да ги вземат оттам, сигурно вече имат поне 10-тина мои. Последния път вземаха и на 10-те пръста. Другия път очаквам и на пръстите на краката. А по-другия път сигурно и от гъза ще вземат отпечатък...

Пет Дек 30, 2011 9:26 am
Профил WWW
Аватар

e, аз разказвам какво лично на мен ми се случи.
посолството в мадрид се състои от два корпуса близнаци с общ подземен паркинг. по онова време си ги бяха разделили на "син" и "червен", съответно в единия имаше червени комунисти, а в другия - сини комунисти :D ябълката на раздора беше общия паркинг. деряха си колите с пирон, пукаха си гумите. изобщо - мила родна картинка.
по правило, ако има български почивен ден, посолството не работи, защото са българи. ако има местен за държавата почивен ден - също не работи, защото трябва да се уважава страната домакин. на мен ми се случи комбинация от два празника и си гризах ноктите 3 дена. както и да е, това мина отдавна.

сега имам да си подновявам шофьорска книжка, ще споделям.

Пет Дек 30, 2011 11:06 am
Профил

Ех.. от всички посолства най-яко беше гръцкото ;-)
Първите ми три визи така и не можах да ги ползвам, щото все бяха за разни срещи и те докато ми издадат визата срещата минала ;-)
Но най-готино беше обслужването, значи отивам аз уж за експресна поръчка (един куп връзки задействани), но те ми казват "чакай тук". И аз чакам... чакам... и към края на деня вече губя търпение хващам някакъв грък. Той гледа документите и на развален български ми вика:
Цитат:
Еллате утре, за да ви кажем кога да дойдете ПАК 8O

Пет Дек 30, 2011 11:51 am
Профил
Аватар

Малко прясно инфо от НАП - вчера баща ми го занимаваха да внася някви пари дето би трябвало да са внесени ама при тях не излизат. Както и да е... докато се мотал напред назад някъв служител му подхвърлил че непререгистрираните фирми, освен всичко останало, ще бъдат и глобявани с 5000 лв. - баси държавата - сега е незаконно и да не ти работи фирмата. За да я ликвидираш пък трябва да се направи ревизия - че то има малки фирми дето от как съществуват не им е правена ревизия - много ясно че няма да излезе всичко като хората - Извода - няма не може, няма не искам.

Пет Дек 30, 2011 1:57 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Малко прясно инфо от НАП - вчера баща ми го занимаваха да внася някви пари дето би трябвало да са внесени ама при тях не излизат. Както и да е... докато се мотал напред назад някъв служител му подхвърлил че непререгистрираните фирми, освен всичко останало, ще бъдат и глобявани с 5000 лв. - баси държавата - сега е незаконно и да не ти работи фирмата. За да я ликвидираш пък трябва да се направи ревизия - че то има малки фирми дето от как съществуват не им е правена ревизия - много ясно че няма да излезе всичко като хората - Извода - няма не може, няма не искам.

От физическо лице ще могат да те насилят да ти вземат ама от юридическо ще имат да взимат. Тва с глобяването не го пише никъде ама за 5000 може да им се спретне дело, малко е незаконно ако няма написано в закона да те глобяват за непререгистриране, то и пререгистрирането няма да мине в съда ако тръгнеш да ги съдиш де :)
От къде на къде ще те карат да се пререгистрираш малко измислена работа за съдиране още една кожа от гърба на хората.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пет Дек 30, 2011 2:40 pm
Профил
Аватар

Cekins написа:

Ами това за глобите и аз го чух.... Но то е ясно - хазната е празна и трябва да се изтупа отново брашнения чувал.
Но трябва да се отбележи и нещо положително - създали са добра организация на работа за приемане на документи за пререгистрация. Вчера при две опашки от по 50 души успях да подам документите за две фирми - едно ЕТ и едно ООД. Работеха над 20 гишета. Бях си изпипал документите и нямаше грешки, за които да ме връщат. Цялото чакане и обработката ми отнеха един час (преди това обаче се въртях 20' за да намеря място за паркиране). Вътрешно се бях настроил поне за 5 часово чакане, а ресурсно - с книга, бутилка мин.вода и сандвич за обяд. :D

Пет Дек 30, 2011 3:59 pm
Профил WWW

Lupus написа:
Но трябва да се отбележи и нещо положително - създали са добра организация на работа за приемане на документи за пререгистрация. Вчера при две опашки от по 50 души успях да подам документите за две фирми - едно ЕТ и едно ООД. Работеха над 20 гишета. Бях си изпипал документите и нямаше грешки, за които да ме връщат.

А, не бързай да се хвалиш. Това не е пререгистрацията, просто каката на гишето те проверява дали си ти и дали даваш всички документи. После ги сканира, и само толкова. Същото, каквото сам правиш през интернет с електронен подпис.
Сега си на опашката и чакаш да те прегледа юрист, или какъвто там се занимава с тая работа. Когато той прецени, че всичко е наред, тогава вече си пререгистриран. Иначе ти отказва регистрацията. Хвърляй от време на време по едно око на портала на търговския регистър, та да си наясно какво ти се случва с фирмите.

Пет Дек 30, 2011 5:40 pm
Профил
Аватар

741 написа:
Lupus написа:
Но трябва да се отбележи и нещо положително - създали са добра организация на работа за приемане на документи за пререгистрация. Вчера при две опашки от по 50 души успях да подам документите за две фирми - едно ЕТ и едно ООД. Работеха над 20 гишета. Бях си изпипал документите и нямаше грешки, за които да ме връщат.

А, не бързай да се хвалиш. Това не е пререгистрацията, просто каката на гишето те проверява дали си ти и дали даваш всички документи. После ги сканира, и само толкова. Същото, каквото сам правиш през интернет с електронен подпис.
Сега си на опашката и чакаш да те прегледа юрист, или какъвто там се занимава с тая работа. Когато той прецени, че всичко е наред, тогава вече си пререгистриран. Иначе ти отказва регистрацията. Хвърляй от време на време по едно око на портала на търговския регистър, та да си наясно какво ти се случва с фирмите.

Да, знам че е така, но важното беше да прехвърля топката в тяхното поле. Формално срока е спазен и не могат да ме глобят.

Пет Дек 30, 2011 6:14 pm
Профил WWW
Аватар

аз не мисля, че ще е глоба. по-скоро ще са "разходи по закриването" - заплата на синдик, разходи по ревизия и т.н., които могат да ги подпрат с нормативен документ.

все едно да си оставиш трошката на улицата.
след време ще минат и ще я вдигнат за претопяване, но остава да дължиш данък за колата, такса за вдигане и подобни.

Пет Дек 30, 2011 6:40 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
аз не мисля, че ще е глоба. по-скоро ще са "разходи по закриването" - заплата на синдик, разходи по ревизия и т.н., които могат да ги подпрат с нормативен документ.
....

Все в гъз! :D

Пет Дек 30, 2011 6:42 pm
Профил WWW

ДедоБоре написа:

Абе не е точно така. Значи, които не са се пререгистрирали, ги слагат в един списък и тоя списък се публикува. Ако някой се сети, че има да взима нещо от някоя такава фирма, има право да поиска от съда пререгистрация плюс ликвидация. Съдът назначава за ликвидатор тоя, дето преди е бил управител на фирмата, без да го пита. В някакви срокове ликвидаторът е длъжен да се разплати със всички кредитори. Ако се окаже, че парите не стигат или тоя не се разплати, чак тогава може да се иска несъстоятелност и да се назначава синдик.
Ако фирмата няма дългове и никой не се сети да иска нещо от нея, след три години тихо и кротко я заличават - без ликвидатори и без синдици. Това е за дружествата. ЕТ-тата още от другиден ги заличават, който има да си търси нещо от ЕТ, ще си го търси от оня, дето е бил ЕТ.
А за глобите - в закона има предвидени, ама са по-малки. Тия 5000 лв. може да са партенка, може и да ги има в закона за административните нарушения и наказания или другаде, не ми се проверява.
Това знам в общи линии. На който му трябва повече, не е да няма как да го намери.

Пет Дек 30, 2011 8:18 pm
Профил
Аватар

Виж - не знам партенка ли е - това е го е казал служител на НАП ... Не ги знам какво общо имат с Агенция по вписванията...

Пет Дек 30, 2011 9:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Ай честито!
Тъкмо казаха по бтв-новините: над половин милион фирми извън закона.

Пет Дек 30, 2011 11:10 pm
Профил
Аватар

Мчи как шъ изтървът поредното изтупване на чувала - 460 000 х 5000 = 2 300 000 000 - ухааа, как ще напълнят хазната - тамън там някъде им беше дефицита за 2012-та.

Пет Дек 30, 2011 11:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
Мчи как шъ изтървът поредното изтупване на чувала - 460 000 х 5000 = 2 300 000 000 - ухааа, как ще напълнят хазната - тамън там някъде им беше дефицита за 2012-та.

Ако бях модератор щях да изтрия темата на Lupus, за да се върже бюджета :D Да не са се барали по ташаците 4-ри години :D

Съб Дек 31, 2011 4:45 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 83 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща