Отговори на тема  [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Една стара тема с ново лице 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Абе нали се разбрахме, че лихви като в Щатите може да има само в Щатите. Щото тия си печатат доларите и хич им не им дреме.

Прочетете какво ви казва Димитър - 4% фиксирана лихва за 30 години. Това си е чисто икономическо безумие, направо комунизъм. При една "здравословна" инфлация около 2-3% годишно, реално печалбата на банката ще е нищожна. Това е ненормално ниско и никоя бизнес субект не би си затворил парите при такава годишна възвращаемост. Помислете си ако имате 100к долара ще ги дадете ли на някой да си купи къща, при риск над 20% да не ви ги върне и печалба от 1% годишно :) Но при тях е възможно, защото не банката, а държавата реално дава тези пари, а на нея не и пука, щото си печата доларите когато и скимне. Комунизъм в най-висшата му форма. Ако САЩ нямаха световното военно господство, с подобна финансова политика, щяха да са фалирали за по-малко от 2 години. Защото точно същата глупост направи 97г. Жан Виденов с лева.

Ако това бяха реални "частни" пари, процента печалба трябваше да е поне 4-5% годишно, за да се навие някой да ги затвори. Т.е. като отчетем инфлацията (ако е нормална), то нормалните лихви би трябвало да се движат около 6-7% за държавите във добро финансово положение. Като сложим риска в БГ, мисля че лихва под 10% би била нереална.

Относно таксите - и те си имат съвсем реално обяснение - банките не могат да печелят от лихварство (заради високите лихви) и нормално търсят други начини да го правят. Те са си частни икономически субекти - основната им цел е печалбата, а не благоденствието на простолюдието. И затова печелят от такси и комисионни. И не е защото са собственост на гадните империалисти. И чисто българските банки - ПИБ, ТИМ печелят от такси и комисионни :)

Проблема с банките не е че си гледат интереса. Проблема е че държавата се грижи за техния интерес, което вече е ненормално. Визирам модата която въведоха преди 10тина години, всички преводи към държавата да минават през частни банки и то основно няколко с кретенски високи такси. Е те това вече е проблем и затова трябва някой и друг държавен финансист да виси обесен на дърво! Защото ако никой не ти вменява да ползваш кредит задължително, то държавата ти вменява задължително да пълниш гушката на банкерчетата от СиБанк! Което е кретенизъм.

Сря Яну 05, 2011 11:27 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Не че не ми е интересна темата, ама специални благодарности на Дедо Боре и sthx ! :)

Сря Яну 05, 2011 11:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
CarBeta написа:
tgi написа:
Е то малоумието край няма, "и не съм сигурен за вселената"...

Доближаваш се до Айнщаин(или може би него цитираш), който е казал:
"Безкрайни са само вселената и човешката глупост, като за първото не съм абсолютно сигурен."

Е това беше идеята де, явно съм се справил, ако и да не е 1:1 цитат препратката е очевидна :) .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Яну 05, 2011 12:37 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
Ако това бяха реални "частни" пари, процента печалба трябваше да е поне 4-5% годишно, за да се навие някой да ги затвори. Т.е. като отчетем инфлацията (ако е нормална), то нормалните лихви би трябвало да се движат около 6-7% за държавите във добро финансово положение. Като сложим риска в БГ, мисля че лихва под 10% би била нереална.

При тъй наречените джъмбо кредити, които са над 417к долара и които държавата не ги гарантира и целия риск си е за банката лихвата е около 1% по-висока при равни други условия и пак е фиксирана за целия период на заема. Т.е. "помоща" на държавата се изразява да свали лихвата с около 1% за по-бедните. Ниските лихви в щатите са в резултат на доверието на инвеститорите от цял свят към долара и купуването на американски дълг, който е с добър рейтинг. Т.е. лихвата по ипотеките зависи от лихвата по 10, 15 и 30 годишните държавни бонове. В момента, в който долара вече не е световна резервна валута и доверието в щатите падне и тук лихвите ще станат като в останалия свят и няма да има фиксирани заеми, а може и такси по заемите да сложат (в момента няма никакви такси по обслужване на заема или за предстрочното му плащане и единствено се плаща главница+лихва). Аз специално дълбоко се съмнявам в обозримо бъдеще позицията на долара като световна резервна валута да бъде разклатена и то не защото щатите имат най-мощната военна машина на света, а както вече казах заради доверието, което да напомня пак не е абсолютна величина, а относителна. Т.е. още не се е появила икономика, която да заеме мястото на щатската, затова се налага целия свят да се държи за долара :D .
Няма начин в една България (и не само), където достъпа до капитал да е толкова ограничен и никой да не се натиска да купува БГ дълг лихвите да са от порядъка на щатските и условията по кредитите да са същите. Да припомня само, че когато стартира кризата през есента на 2008 г. имаше период от около месец-два, когато доходността по щатските облигации беше отрицателна (около минус 0.5%), т.е. инвеститорите плащаха пари да притежават американски "дълг" - преди няколко месеца пак се доближихме до нещо такова :D . Яко ги беше подгонила страшалата :) .
Та верно, че правителството спонсорира една камара малоумници, дето не могат да си правят сметката, ама генерално условията по кредитите зависят и от други неща, но разбира се и доверието, че държавата ще спаси някой (прост малоумник и/или пък алчен банкер :D ) при нужда също играе не малка роля :) .
30г. заем в англосаксонския свят не е проблем като време, защото тук има и една друга особеност - банкрута и зачеркването на всички дългове, когато той се случи. В БГ (а и не само) взимаш 30 г. заем и като не можеш вече да плащаш не можеш просто да пратиш ключовете на банката и да и кажеш да пие една студена вода, а и като ритнеш бакърчето наследниците продължават да са отговорни за плащането му, ако искат наследство :) .

Сря Яну 05, 2011 5:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Така де, нали и аз това казвам - лихвите при вас са ниски щото:

1. Можете да си печатате колкото си искате пари.
2. Има кой да ви ги осребрява тия напечатани пари. Било от сляпо доверие, било под давление на пушката до главата или други притискащи приоми.

В стара Европа и Япония тези фактори също са налични до някаква степен и затова и там лихвите не са много високи.

В БГ нито един от тези фактори не е наличен, като прибавим и системния риск.... Ниски лихви.... друг път.

Простички неща. Ама, а обясни ги на Ганьо. Той си мисли, че лихвите ги определя арменеца със сложното име или финансовия министър.

Сря Яну 05, 2011 5:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ЪЪЪЪ....
Какво прави таз тема в хардуер? :roll:

Сря Яну 05, 2011 7:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Tisho написа:
ЪЪЪЪ....
Какво прави таз тема в хардуер? :roll:

:D :o Парите са си най-истинския хардуер, все пак!?

Сря Яну 05, 2011 8:19 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не, важи лафа, че каквото и да си говорим на края несъмнено стигаме до парите :D .

Сря Яну 05, 2011 9:55 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:
Между другото никъде не пише че е забранено да си отлепяш винетката. Пише че трябва да е залепена на колата докато се движиш по пътя. Т.е. ако си я отлепя и залепя на другата кола, никой копче не може да ми каже, защото спазвам закона - колата има винетка на стъклото в момента на проверката. Това беше за старите де, дето нямаше номера на колата.

Имам известни подозрения, че в някой закон въобще се споменава за лепенето на винетките - за такива подробности се правят наредби. Но ситуацията е същата и с топломерите - няма закон, който да забранява върху тях да се слага мокър парцал, или пране например. Така, че и твойте любими съседи-тарикати спят с чиста съвест. Човек е склонен да оправдава своите действия и намира начини - ако ще и да са алогични.

Сря Яну 05, 2011 11:22 pm
Профил

Мнение 
Цецо ти добре псуваш бай Ганьовците, но дали самата система не е порочна?
Ако почнеш и ти да цакаш парното, тока и почнеш да събираш билетчета от земята за (гр)адския транспорт, фирмите ще фалират ли? Не, ще се сложи някоя друга такса, на другите комунални услуги, ще се отклонят средства предвидени за болници и детски градини, Доган ще трябва да замезва с 1 000 000 хонорари, а не с 2 000 000, както сега. От друга страна, ако всеки почне да си плаща съвестно цените ще паднат ли? Не, чуждите фирми, като ЕНрон или ОЧЗ ще почнат да плащат още по-големи суми за фанчайзинг(поне хамбургери да првеха), а на държавните ще се появи Вальо Топлото 2 и ще трябва да му плащаме курвите.http://www.monitor.bg/img/?id=191084&sz=0&cut=yes

Чет Яну 06, 2011 6:06 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ми не го разбирам това мислене и това е. Но сигурно ще прогресирам де. Утре като седна да ви рекламирам и аз подобни електронни тарикатлъци, да вземете да ме застреляте.

Чет Яну 06, 2011 11:17 am
Профил ICQ

Мнение 
Значи, и аз продавам енергоспестителни уредчета, работят перфектно, гарантирам с главата си че след като ги изключите сметката ви за ток ще намалее. Ииии пари на влог вземам, давам 200% на месец лихва за 100 годишните депозити така че моля заповядайте, депозираш 1000 след 100 години си милиардер, това ако не е далавера.

Чет Яну 06, 2011 6:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами то остава да започнем и "нюкмен" да правиме. Тук tgi да не си помисли че става въпрос за неговото изделие. Трябва малко да погледа АЛФ.

За тия които не са гледали конкретния епизод, цитат : "Нюкмен - Персонална ядрена електроцентрала - най-голямата новост на Мелмак ..... Всъщност ... и последната"

Чет Яну 06, 2011 11:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
направих едно популярно допълнение в първия ми пост (по темата).
ако имате препоръки, дайте да го изгладим и да заключим темата

иначе по последните страници...
знаете, че ме нямаше почти 10 месеца. като се прибрах открих, че дължа на топлофикация 780лв.
отчетеното ми потребление е 0 на топломерите (имам протокол за отчитане) и 49 кубика топла вода.
водата е 3 кубика реално (по софийска вода), но патката дето е отчитала водомерите за топлофикация е разменила показанията на топлия и студения и така съм се сдобил с едно малко басейнче с топла вода.
нови водомери.

разбира се заринаха ме с всякакви бумаги с множество графи и числа, според които наистина им дължа тази сума.
е, дори и да е вярно, че съм изхарчил 50 кубика, сумата ми се струва соленичка за тази "услуга"
прекалено е.

нямало как да се преизчисли, трябвало в едноседмичен срок да се жалвам. да съм платял сумата, пък те щели да видят какво да направят.
щъ я платя... ама друг път.

досега само съм хвърлял по едно око на тези сметки. знам че лъжат, ама не ми се занимава.
по "талевизора" официално казаха, че редовните платци били към 30% (само) и си задавам резонния въпрос: "абе само аз ли съм балъка?"
топлофикация даже и фактура не са издали (документа се нарича "съобщение към фактура"), за да не плащат ДДС.

е, какво? всички като лъжат на едро, щеш не щеш и ти почваш да пееш в хора.
оказа се, че за 10 месеца са ме прекарали: електрото, топлофикацията, водата, вива-жица (и домашно и служебно), м-тел.
да не говорим какъв кеф е говоренето с кол-центровете им :evil:
и като чуя пицата, че сме имали растеж, почвам да му вярвам - растеж на злоупотребата с монопол.

Пет Яну 07, 2011 12:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
Много е лесно да се справим с топлофикация. Просто всички спираме да плащаме. И после какво. Това което е сигурно, че ще настъпи енергиен колапс в София, защото всички тия панелни гета се смятани да се топлят с вода, а не с ток.

Абе били сме по света - няма такъв филм на парно да излиза по скъпо от ток. Само в Бг го има. Причина - крадат по върховете, крадат по дъното, краде се по средата, краде се отстрани. Кой отде хване, влачи и с гъза си :evil: . Деба и племето смотано.

Пет Яну 07, 2011 12:07 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща