|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:51 am
The Internet of Stupid Things
| Автор |
Съобщение |
|
Bai Ui
Ранг: Форумен бог
|
 Re: The Internet of Stupid Things
При чайниците забелязвам една тенденция - да се правят модули на SODIMM, дънната платка си има всички периферии - захранване, SPI, I2C, Ethenet, USB, IO, HDMI а останалата част, която е специфична за архитектурата се слага на модула: https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... ry_from%3Ahttps://www.aliexpress.com/item/1005005 ... ry_from%3Ahttps://www.aliexpress.com/item/1005003 ... ry_from%3Ahttps://www.aliexpress.com/item/1005005 ... ry_from%3A
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Чет Фев 08, 2024 12:01 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
едно такова за мойте DMX-и, може и със Nordic и DECT NR. Мога да гарантирам серийно производство, всъщност, ако се направи добре. и ще ми трябва само RS485/DMX, 1-wire за светодиоди (няколко канала), Етернет, може и USB и Bluetooth, както и дисплей, клавиатура(настройки и ръчен режим) и микрофон(ако светят по баси). Допълнително предимство е, че DECT-a може да прекарва и аудио.
|
| Чет Фев 08, 2024 12:09 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
причината е икономическа, по-точно целта е зададено от икономист, който не разбира нито материята, нито технологията, нито тенденциите на пазара просто си играе с цифрите ... и когато целта е зададена - целта постигната и толкова схема, направи платки, подкарай софтуер ... бам на пазара - колкото, толкова... пример: Расбери 2040 - ето ви интеграция, нещата стават по лесно за масовия потребител, демек повече оборот печалба , дайте ми по-подробна документация за да стане по по най... - не ни трябва !!! (същия онзи икономист и такива смешки наговори, че почнах да се съмнявам в икономиката му ) - Ъ ?! това е масов пример. работил съм по над 10 подобни проекта и отговора е един и същ: - целта ни е изпълнена, оправяйте се! идеи не ни трябват, по-умни сме от вас, тях ще си ги откраднем... и те така
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Фев 09, 2024 2:05 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
То затова счетоводителите рядко за успешни бизнесмени.
Въпреки това има достатъчно примери за успешни продукти пръкнали се от нищото. Има още повече за които никой не е и разбрал.
Като се появи навремето ICQ си рекох, баси якото, какво повече му трябва на човек ... появи се Skype и ICQ потъна. Пак си рекох - това е, няма как повече да се измисли или направи нещо. Дори един приятел ме ръчкаше да сме правили нов чат, че му били писнали всички него време. Появи се Whatsapp. После Viber, Messenger, Meet, Signal, Telegram, Slack, Teams ... тука изброявам само големите ... и сигурно ще се появяват още и още и то на силно наситен пазар.
T.e. Ако смяташ, че идеята ти е добра, че има пазар за нея, че можеш да изкараш първа серия да се продава и т.н. - готов съм да рискувам и да инвестирам няколко хиляди евро защото през годините тук съм си изградил мнение за теб и ти вярвам, че много добре знаеш какво правиш. Но се искат топки. И си е гърч.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Фев 09, 2024 2:20 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
като спомена ICQ ... знаиш ли че съм първия в света (може би, най-вероятно) качил месенджер на телефон https://github.com/Wiz-IO/icq-gsm( имаше свидетели, че работи, а Мобилтел каза: това са глупости  ) не виждам смисъл да харчим собствени пари за благоденствието на джигитайците и онези "счетоводители"
|
| Пет Фев 09, 2024 2:47 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
И аз съм ги правил такива изпреварили времето си. Още 90-те бях написал GUI на C++ което беше 1:1 с Win95 преди още да е излезнал официално - беше ми попаднал един screenshot и от него, пиксел по пиксел еднакво. Вървеше като пушка в 640к. Даже имаше и CRUD DB та бяхме пуснали софтуер с баркодове за магазини и ресторанти. Да го бяхме опън сорснали тогава щяхме да сме преди Qt и Gnome. А то така и никой не разбра защото продавахме складов софтуер само на нашия си пазар за ДОС даже и като всички отдавна бяха минали на Windows. След се поучих от грешките си и направих същото ама за .net, че да върви под виндовс - написах цял ORM framework преди да го кръстят ORM. И за него никой не разбра. Зарязах фирми, персонал, продукти, клиенти - преди 15-на години ми писна и така - сега оправям бъгове в западна европа за който даде повече.
А за харченето на пари - ако ще се изкара добра печалба си струва да рискува човек. Разбира се само пари чиято загуба може да я преглътне. Иначе лошо, жената ще ревне "Ти пак ли с твоите фирми, не ти ли омръзна вече ..."
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Фев 09, 2024 4:07 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
те толкова имат нови идеи и на всичкото отгоре от една година, все още го няма на пазара palavrov концепцията е толкова травиална, че ... женорята ще ни подпукат с точилките ПС: модул върху модул https://pbs.twimg.com/media/F5KOAhpbEAA ... name=large
|
| Пет Фев 09, 2024 6:42 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
|
| Съб Фев 10, 2024 7:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Сега се сещам, че преди време quectel и май още някакви ни зарибяваха с подобни модули. Имаха всякакви радиа, gps и Андроид и лайнукс и т.н. Не знам на какви цени са, обаче сигурно са били приемливи щом началството ни е проявило интерес. Аз обаче не проявих и изобщо не ги погледнах.
|
| Съб Фев 10, 2024 8:35 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
бяха адски скъпи .... и ей ти модула - оправяй се сам ... 1 DVD SDK и са в категория SBC+GSM в един корпус ... нящо като Андроид таблет нящо такова ( другите фирми са със същия чипсет или подобни ) https://www.digikey.bg/en/products/deta ... A/13278211https://www.aliexpress.us/item/32568040 ... 4itemAdapt
|
| Съб Фев 10, 2024 8:46 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
това и подобните ... е, не можаха ли да ги "мушнат" в модул айдеее - шир потреба "платка" ... трошете си главите https://www.cnx-software.com/2022/12/02 ... -64mb-ram/
|
| Съб Фев 10, 2024 9:13 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
По принцип нямам връзка с търговците и не съм питал каква е била офертата. Но началството искаше мнение дали да се замени комбинация от STM32 + обикновен gsm модул с подобно животно. От там си правя извода, че цената едва ли е била много повече. При нас всеки цент отгоре е от голямо значение. Иначе от съпорта не мога да се оплача. Даже сме им пращали наши платки, тестваха ги безплатно и даваха конкретни препоръки за PCB антените. Но това едва ли го предлагат на хоби клиенти.
|
| Съб Фев 10, 2024 9:57 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
до колкото си спомням само една компания в БГ си купи такива модули и EVB 
|
| Съб Фев 10, 2024 11:09 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
поредната поп-чалга https://www.cnx-software.com/2024/02/13 ... cture-soc/абе тоя chatGPT ще се окаже по-умен от повечето бюрокрация какви са тенденциите на субгигахерцовите MCU? Тенденциите в областта на микроконтролерите (MCU) с работна честота под 1 Гигахерц (субгигахерцови MCU) обикновено се насочват към следните области: 1. По-голяма интеграция и функционалност: Производителите на MCU постоянно работят върху интегрирането на повече функции в самия чип, като добавят периферни модули като USB, Ethernet, Bluetooth, Wi-Fi и други. Това позволява на разработчиците да създават по-компактни и ефективни устройства без необходимостта от външни компоненти. 2. Подобрена енергийна ефективност: Със захарницата към разработването на устройства с ниска консумация на енергия, тенденцията е към подобряване на енергийната ефективност на MCU, което е от съществено значение за устройствата, работещи на батерии или във вградени системи със засилена активация. 3. По-мощна обработка на сигнали: В сферата на IoT и вградените системи се наблюдава увеличаване на нуждата от MCU с по-висока обработваема мощност на сигнала, която да поддържа приложения като обработка на аудио, обработка на изображения и други. 4. Подобрена сигурност: С нарастването на заплахите за киберсигурността, включително IoT устройства, производителите на MCU работят върху вграждането на по-надеждни механизми за сигурност като криптиране, защита от отдалечени атаки и защита на данните. 5. Интеграция със софтуерни платформи и развойни инструменти: Производителите на MCU се стремят да улеснят разработката на приложения чрез интегриране с популярни софтуерни платформи и развойни инструменти, като Arduino, PlatformIO и други. Тези тенденции помагат на разработчиците да създават по-мощни, енергийно ефективни и сигурни вградени системи, които могат да се използват в различни приложения от IoT до промишлени устройства.
|
| Вто Фев 13, 2024 5:41 pm |
|
 |
|
syscop
|
Не е съвсем чалга. Имам по-малкото му братче - май е със 128MB ram(не ми е наблизо, за да съм точен). Работи си нормално. Ако успея да му пусна power management-а може и да му намеря приложение. Сега гори към 60ma на "празен ход" 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
Последна промяна syscop на Вто Фев 13, 2024 6:35 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Фев 13, 2024 6:35 pm |
|
|