Отговори на тема  [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща
За/против еврото 

За/против еврото
За 58%  58%  [ 29 ]
Против 42%  42%  [ 21 ]
Общо гласове : 50

За/против еврото 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: За/против еврото
Все ми е тая. При приемане на евро ще ми отпаднат малко формалности, така че по-добре евро. На българския лев му сложихме кръст преди 25 години официално, а реално още 2-3 години преди това. През 90-те приемах да ми плащат във всякакви валути, само не и в левове. Това дето ползваме сега не е лев, а копие на марката и съответно на еврото.

stefan63 написа:
Бе ...не знам, и курсът е силно под въпрос(който мникой не ще да коментира, защо ли).

Изобщо не е под въпрос. При приемането левът трябва да е стоял на съответния курс поне две години преди това, така че през 2024 или 2025 могат да го приемат само на сегашния курс. Ако искат да е на различен, трябва да го обезценят поне две години предварително.

За вдигането на цените, те си се вдигат и без еврото. На нашенеца обаче задължително му трябва виновен, и еврото е перфектно за целта.

Пет Яну 13, 2023 9:59 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Незнам защо много хора виждат в еврото само метод за разплащане....
Например нещо на вид дребно и подценявано е "печатницата" който печата той прибира печалбата от инфлацията, а дори в нормални времена при 2-3% инфлация сметнати на трилиони в обръщение хич не е малка сума, та в момента макар и във валутен борд по добре е че тая печалба си остава за българската банка, когато минем в евро печалбата вече е за европейската банка, а за нас остава само да работим за да са добре германците

А в тежки времена когато е нужна печатницата и инфлацията стане двуцифрена ефекта е най осезателен, българите бачкат за да печели европейската банка и да се осъществяват германските интереси на чужд гръб, а това пък обяснява и защо напират толкова да приемаме еврото

Пет Яну 13, 2023 10:34 am
Профил

Виждал съм времена когато инфлацията беше 3000% и българската банка може да е печелела от това, аз обаче не. На български банкер може да се има доверие само ако е облечен в риза с дълги ръкави вързани на гърба, както е с борда или еврото, иначе не.

Пет Яну 13, 2023 10:47 am
Профил

741_ написа:
Все ми е тая. При приемане на евро ще ми отпаднат малко формалности, така че по-добре евро. На българския лев му сложихме кръст преди 25 години официално, а реално още 2-3 години преди това. През 90-те приемах да ми плащат във всякакви валути, само не и в левове. Това дето ползваме сега не е лев, а копие на марката и съответно на еврото.

Не, левът не е копие на еврото. Левът е копие на валутните ни резерви. Да, по-голямата част от тях са оценени в евро, но има и в долари, има и в други валути, има и в злато.
В крайна сметка се печатат толкова левове, колкото са валутните ни резерви, оценени в евро. Можем да ги оценяваме и в шишарки, но мисля че в евро е по-добре. Важното в случая не е в какво ги оценяваме, а в какво са резервите ни. При борд в идеалния вариант резервите трябва да са в нещо с ниска инфлация или поне в кошница от различни инвестиции, така че да се минимизира риска.
Простичко казано все едно имате инвестиционна сметка в банката с акции или нещо друго. Банката (БНБ) е приела да ви дава справка в някакъв фиксиран курс спрямо евро, но това е само справка. Ако акциите ви се вдигнат тя пак ще ви направи справката по същия курс, но салдото ще е друго. И обратно ако това в което сте си инвестирали резервите отиде в киреча, сметката ви ще изтънее и при какъвто и курс да ви дадат справката хич няма да ви топли.

И другите, които са писали по-горе прекалено много се вторачват в курса и в инфлацията след приемане на еврото. Не казвам, че изобщо не са важни, но според мен има много по-важни фактори. Трябва да се гледа цялостната финансова политика и до какво води тя. Примерно това с инфлацията... Да, при приемането (а и след това) обикновено се стига до инфлация. Е и? Защо смятате, че това е лошо?
Според мен трябва да се гледа цялата картинка. За съжаление и аз самият не мога да я видя и много детайли ми се губят. Нормално е... не съм икономист все пак;-)
Но това, което си мисля за инфлацията е, че е нещо доста по-сложно. Но първо един пример... Да кажем, че държавата ни има нужда от 1 млрд. евро. В момента имаме само два варианта да ги намерим. Единият вариант е да изнесем стоки или услуги за 1 млрд. евро. Вторият вариант е просто да вземем заем в размер на 1 млрд. евро. Това са основите вариант, ако изключим варианта да ги откраднем или някой да ни ги подари и т.н.
След приемането на еврото, обаче ще имаме и още един вариант. Просто да си напечатаме 1 млрд. евро. Е, да... не е толкова просто. В смисъл има доста детайли, държавата трябва да емитира облигации, ама не на пазара, щото тогава става заем. Пък и за печатането трябва да платим 8% сеньораж. Въпросът е, че технически при определени условия можем да го направим. Без да навлизам в детайлите, щото и аз не ги знам всичките, ще кажа че това е много странна смесица отчасти политически, отчасти пазарни. До някъде прилича на заем заради облигациите, но те не са пазарни и голяма част ни се връщат после. Абе мътна боза е как става, но става. Естествено ЕЦБ и еврокомисията имат достатъчно спирачки, иначе всяка държава от еврозоната щеше да си печата колкото евра си иска. Не може да емитираш безкрайно облигации и да печаташ безкрайно. Още повече, че има и чисто пазарен ефект, щото държавата след като напечата еврата после почва да ги харчи, било за заплати в държавния сектор, било за разни проекти. Това неминуемо води до инфлация, която пък убива частния бизнес, който не е закачен към печатницата на банкноти. С две думи печатането на пари винаги си има и лоша страна. Затова и по принцип държавите не го правят, освен ако не са на голям зор или пък имат некадърни управляващи.
Пак ще кажа, че не искам да навлизам в детайли. Не само щото и аз не ги знам всички, но и защото нямат значение за тезата ми е. А тя е, че след приемането на еврото *политиците* ни ще разполагат с още един вариант да намерят 1млрд. евро. Не само чрез износ или заем, ами и чрез буквалното им напечатване. Този вариант също като заемите не е безграничен, не може да печатаме безкрайно както не можем да вземаме заеми до безкрай. Има си спирачки, има си и цена и т.н. Демек, очевидно няма да можем да печатаме колкото си искаме евра. Или ако го правим то ще ни излиза по-скъпо, отколкото да ги вземем на заем. Затова тази насока спирам да я коментирам.
По-интересна е обратната посока - можем ли да НЕ печатаме евро. Можем на теория... но на практика това също би била една крайност, от която ще се набутаме. Защото в крайна сметка ние може да не печатаме, но не сме изолирани от еврозоната. И ако другите печатат, при тях ще има инфлация и техните стоки на нас ще ни струват по-скъпо, щото ще сме с една валута. Донякъде ще облагодетелстваме нашия износ (ако си запазим цените), но само донякъде. Не можем и ние в даден момент да не си вдигнем нашите цени, защото в крайна сметка ще почнем да изнасяме все повече реална стока, срещу все по-евтини хартийки дето не стават и за тоалетна хартия.
Стана доста дълго, затова ще кажа направо извода от тезата ми без повече обяснения - има нещо като оптимум при печатането. Ако печатаме прекалено, ще ни бият през пръстите и ще ни излезе солено. Ако печатаме по-малко пък сами се прецакваме. С две думи, ще сме принудени да печатаме. Заедно с това ще сме принудени да имаме някаква минимална инфлация. Затова казах, че не трябва да се гледа на инфлацията на нещо задължително лошо. По-скоро като нещо неизбежно поне в минимални количества. Въпросът е, че нацелването на оптималния вариант на парична политика могат да го направят само добри специалисти. Няколко пъти казах, че аз самият съм много далеко. Лошото обаче е, че тези решения ще ги вземат не нашите специалисти в БНБ, а нашите политици в правителството. Може и да звуча нескромно, но мисля че те са по-големи некадърници и от мен. Сто пъти бих предпочел да останем с борд, най-малкото защото там решенията се вземат по далеч по-ясни правила и далеч по-добри специалисти. Не че политиците не биха могли на теория да съсипят борда, но просто достъпът им е ограничен. Самият факт, че бордът оцеля толкова години *въпреки* всичките политици дето се изредиха мисля че говори сам за себе си. При еврото нашите политици ще вземат някакви решения в рамките, които европейските политици им разрешат. Аз нямам абсолютно никаква вяра нито на едните, нито на другите...

Пет Яну 13, 2023 11:59 am
Профил

То и аз сега мога да си напечатам евра, ама дали някой ще ми позволи да пласирам напечатаното легално? Същото ще е и след приемането на еврото, просто няма да оставят провинцията да взема решения за каквото и да било, нали това е целта на провинцията, да обира негативите за да са добре германците
Просто този още един вариант ще си остане само за богопомазаните

Пет Яну 13, 2023 12:13 pm
Профил

nik написа:
То и аз сега мога да си напечатам евра, ама дали някой ще ми позволи да пласирам напечатаното легално?

Ще!
Еврата не се печатат централно, всяка държава сама си печата... Но както се опитах да обясня по-горе, проблемът не е дали можем или не можем да печатаме, а точно колко да печатаме.

Пет Яну 13, 2023 12:25 pm
Профил

От уикипедия
Цитат:
Legally, both the European Central Bank and the national central banks (NCBs) of the Eurozone countries have the right to issue the 7 different euro banknotes..........................However, the European Central Bank is responsible for overseeing the activities of national central banks in order to harmonise cash services in the Eurozone

Т.е. могат да печатат но вече са под външен контрол и кой знае какви други условия

Бе не знам... само знам че ако имаше далавера от еврото англичаните щяха да са първите които го въвеждат
Щом най големите тарикати не даваха даже да се отваря дума за евро значи има причина

Пет Яну 13, 2023 1:23 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

miro_atc написа:
...Еврата не се печатат централно, всяка държава сама си печата...

Различните копюри се печатат в различни държави. В България се печата само 50 евро.

Пет Яну 13, 2023 4:46 pm
Профил

Някой гледа ли какво става в Хърватска?
Щото по инфо от там има голям гъзоплющене.....

Ама в Бг предполагам по телевизора 1 дума не обелват ...или разправят как всичко е по мед и масло......

Сря Яну 25, 2023 11:01 pm
Профил
Аватар

741_ написа:

stefan63 написа:
Бе ...не знам, и курсът е силно под въпрос(който мникой не ще да коментира, защо ли).

Изобщо не е под въпрос. При приемането левът трябва да е стоял на съответния курс поне две години преди това, така че през 2024 или 2025 могат да го приемат само на сегашния курс. Ако искат да е на различен, трябва да го обезценят поне две години предварително.

За вдигането на цените, те си се вдигат и без еврото. На нашенеца обаче задължително му трябва виновен, и еврото е перфектно за целта.

+1

Пет Яну 27, 2023 9:59 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

HSB написа:
Някой гледа ли какво става в Хърватска?
Щото по инфо от там има голям гъзоплющене.....

Ама в Бг предполагам по телевизора 1 дума не обелват ...или разправят как всичко е по мед и масло......

Няма и да чуеш. За мен цензурата по актуален въпрос е напълно достатъчен аргумент човек да вземе решение по тоя въпрос. :)

Съб Яну 28, 2023 10:48 am
Профил
Аватар

Пак някой Ви цензурира...ми отворете кой да е хърватски вестник и четете. Или чакате Дир-а с риските редакторчета да го направи. Все някой живее или ходи в Хърватия често и дългата ръка на европейската цензура не го е застигнала ;)

Или са добре, или са по зле...а по-скоро просто си вършат работата.
Ей Ви на ядосан хърватски президент, нокой не го е спрял
https://www.total-croatia-news.com/poli ... can-slaves

Съб Яну 28, 2023 11:43 am
Профил

Бе не е баш така ама ...

Съб Яну 28, 2023 2:49 pm
Профил
Аватар

Сега, ако някой по БГ "медиите" си е наложил цензура, или слушка - това не означава че "големия ЕС брат" е налегнал всички...
Има 101 източника - интернет, телевизия, телефон, поща, туристи, шофьори по камиони и автобуси и работещи - и все някой цензурира? Верно ли?

Съб Яну 28, 2023 3:12 pm
Профил
Аватар

Да не забравяме таксиметровите шофьори които винаги са знаели как да се оправи държавата.

Съб Яну 28, 2023 3:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 143 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща