|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 12:09 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Абе сърнички, след една нов агодина прекарана във финландия не искам да ям вече сърнички, ядох ги под всякаква форма, то не че там има много разнообразие .. до към третия ден беше добре, след това почнаха да ми никнат рогца и копитца ... е то са малко еленчета ама все там.
|
| Чет Яну 16, 2014 4:39 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тук преди време ядох доста еленски деликатеси в Уайоминг ама честно да си кажа си предпочитам хубавата телешка пържола пред разните му еленски и свински мръвки, ама докторите нещо взеха много да ми се карат заради тия телешки стейкове  . Тая снимка с прасето в багажника кърти всякакви мивки  . Иначе нашенците и тук в Чикаго поддържат традицията  : 
|
| Чет Яну 16, 2014 6:00 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е не трябва да ядеш телешко, не трябва свинско, какво да ям? Пилешко? Те всички "култивирани" меса вече са еднакви, само дето са в различни разфасофки приживе.
То за да я "полезно" трябва да е само норвежка сьомга гарнирана диви плодове....баси.
И твойта снимка кърти. Гумаджийница явно, ама това в средата не е ли Ути?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Яну 16, 2014 6:06 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Идея нямам кои са на снимката - взех я от един друг сайт. Кефи как са го тръшнали в гаража - ако някой местен ги види ще падне голям цирк  . Иначе и сьомгата ми забраниха - бе всичко, дето има мръвка било много лошо и от две седмици съм само на треви, та да видим какво ще стане и колко ще издържа  . След две седмици съм канен на вечеря в много скъп стейк хаус, дето един наш доставчик я прави всяка година за нас и докторите ще имат да вземат да ги гледам само пържолите  .
|
| Чет Яну 16, 2014 6:11 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4939 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
има да гледаш за норвежка сьомга  то това със сьомгата стана като с ягодите от берковица всички са оттам. много масово вече сьомгата е от ферми, демек и на средата на пустинята стига да има вода и пари ще ти правят "норвежка сцомга". Дават отделни добавки да направят месото достатъчно оранжево като на свободно пасящата сьомга. а в България най-вече продават един вид пъстърва, месото на която е подобно на сьомговото, и ако не знаеш вкуса на истинското пак ядеш риба ама.... иначе сьомга само в определено време на годината се яде
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Яну 16, 2014 6:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Как ти забраниха бре, кво ти е ? За свинско как да е, ама какво му е на телешкото ? Иначе и аз обичам стекчета, ама тук малко хора ще те разберът, в БГ хубави стекове няма ако ще и по 100 лв за бройка да плащаш. По едно време се намираха, но аз не съм фен на кобе, по ме кефят хамериканските и аржентинските. Да ти кажа еленското също не е лошо, както и алпаката е доста добро, за второто не знам, но за еленчета не може да се яде всеки ден. единственото което мога да го ям всекидневно е прасе и теле. Рибата хич не я обичам, на суши може сьомга и тон, сьомга ям и по един специфичен начин по който си я готвя, но иначе риба като цяло не, може и хрупкава цаца ама там и бира се иска. За рибата по БГ, има сьомга има и сьомгова пъстърва, цената е доста различна, но от къде идва не знам, аз редовно купувам заради децата и жената но дали е норвежка не съм и питал, както и не питам дали самоковските картофи са от самоков, защо да се нервя излишно  За пилето, според мен това е най-вредно от всичкото месо, пилетата ги тъпчат с какво ли не за да растът бързо и да стават големи .. сега съм на протеинова диета, плюскам пиле ама гадна работа .. телешко за стекове уви няма. Намерих няколко начина наличното в БГ да става годно за ядене но ....
|
| Чет Яну 16, 2014 8:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Разни холестероли - ей такива работи, нищо сериозно ама само ме плашат  . Тук в магазините поне пише като е "боядисана" - "farm salmon, color added". Затова само дива от Аляска  . Вчера точно гледах едно интервю с един инспектор от FDA и каза, че 90% от пилешкото, което са проверили има в него поне една бактерия резистивна на поне 3 антибиотика и казаха задължително да се обработва термично до минимум 80 градуса целзии. После големи извинения паднаха от разни производители  .
|
| Чет Яну 16, 2014 8:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е в телешкото нали имало по малко .... да им се чуди човек на тия лекари, ама те мислят и за застрахователя ти, ще вземе нещо да те налази и ще трябва да плащат горките хорица. Тук от аляска няма, и като и гледам размера на тая в магазина .. като нищо е от ферми. В САЩ не съм я заглеждал, но са енди хубави сочни рибоци, с една половина се храним всички, тук с две едвам ни стигат за 3+ дете .. е то детето доста похапва 
|
| Чет Яну 16, 2014 8:58 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Според преките впечатления на колега, ходил да пуска машини в подобна ферма за сьомга (нейде из северна европа), в отделните "басейни" слагат различни добавки според това за кой пазар е - англичаните май я знаели като по-беличка на цвят, по-насам я търсим по-оранжева. Пустата и аз много я обичам, но четох че в тия рибарници тъпчели яко химия не само за цвят, ами и за някакъв мозъчен паразит, дето я морял много. А пред тоя "цяр" антибиотиците в пилетата били като витаминчета...
|
| Чет Яну 16, 2014 9:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами не знам, не съм фен на риба тъй че .... но малкото много я папа, хубавото е че повечето време си е в САЩ, само трябва да ги предупредя да гледат за дива от аляска .... горките мечовци, какво ще ядът.
|
| Чет Яну 16, 2014 9:58 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
как да няма, бе тони! само кажи колко кила норвежка сьомга от аляска искаш, веднага ти ги доставям. ако искаш и от перловската река ще ти доставя. с цветно етикетче на усмихнат рибок на фона на орел. цветния етикет е малко по-скъп от черно-белия, знаеш  димитре, не се коркай толкова за холестерола. те докторята така си дуднят като шамани, без да знаят какво става в тази торба с бацили. ако ти кажат, че трябва повече движение (което е по-скоро верно), ще тръгнеш ли на работа пеша? тия нашенци от къде са намерили такъв прасчо? не вярвам тайно да са го угоявали в задния двор. ако са го колили на място, любопитно ми е как са забаламосали съседите...
|
| Чет Яну 16, 2014 11:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бе аз даже хич не се коркам, ама викам айде като е нова година да изкарам барем един месец с по-малко мръвка  . Дедо, ти кати си бил по японско не си ли отнесъл някоя пържола от Коби бийф  ? Не го слушай Тони, че не било хубаво. То ако не беше хубаво, нямаше да е $300 за половин кило  . Че даже и някаква ферма в Калифорния направиха, дето го докарвала като "коби лайк" и разправят, че се доближавало на 95% до истинското. Него го продават за $70 половинката кило. За сравнение praim choice бийф по магазините е $25-30 за половинка и пак е доста хубаво. Не знам що по нашите земи из Европата няма такива мръвки  .
|
| Чет Яну 16, 2014 11:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз не казвам че не е хубаво, казвам че другит по ми харесват. А за ферми, тук в БГ го карат от Нова Зеландия, там май са най-големите ферми. В дубай цената му е много добра и го има в керфура, не помня ама е далче от $300 за половинка, а има и друго което не е кобе но дори ми харесв аповече, пак новозенладско, и е сигурно на 1/3.
|
| Пет Яну 17, 2014 12:11 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Тони, няма как да го отглеждат в Нова Зенландия и да му викат кобе бийф  . Такова е само в онова малко градче в Япония  .
|
| Пет Яну 17, 2014 12:15 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми то в япония всичко е съпо, дори нудел със сушени скариди ... бях се оставил изцяло в ръцете на моя сенсей - води ме насам-натам, яж това, пий това, това не се държи с клечките по този начин... в същност съм много доволен/благодарен, защото обиколих истинската япония, села и паланки, спали сме в манастири, яли сме май всичко, което пълзи или расте. тези хора са виртуози в изкуството да хванат момента и да му се насладят. няма да забравя щастливата му физиономия, седнал под цъфналата череша да дъвче ракия (наистина я дъвчеше) и да е на няколко ангщрьома от пълната нирвана. само на мечове не можа да ме навие, не че не пробва много пъти. та там не знам дали съм повтарял някоя манджа повече от 3 пъти. дори най-тривиални неща се приготвят по различен начин във всяка кръчма. мога смело да кажа, че си отядох на рибоци. е, имаше и странни неща - зелена салата от нещо средно между рокола и глухарче с нарязана на тънки ивички медуза. нормалните меса са рядкост/скъпотия, а префърцунени блюда за нож и вилица са само за костюмари. а костюмарите си имат хора, дето им носят портфейлите. пък и на мен целта ми беше по-скоро да се потопя в японската култура. в такай беше друго нещо. ама много друго. приличат си колкото лос и крокодил, като в оня виц. в местното Метро имаше чудесно телешко за около $140 килото. шефа на магазина беше французин, но по някакви неведоми пътища се сдобил с къща в Мадан (казваше с очарователен френски акцент, че има има къща в МадаМ). и понеже белите хора са малко, станахме ако не чак приятели, то поне не непознати. та той винаги ми уреждаше незамръзвала мръвка, когато си стоях в къщи и не ми се ходеше по кръчми. отядох си на телешко, надали ще мога да повторя някога пак. свинското също беше много добро. от цели парчета рибица си правех осолено филе за мезене към бирата. в Суджо имаше в съседния квартал двама братя италианци - единия хлебар, другия месар. баха луди по осоленото филе овъргаляно в червен пипер и чубрица. даваха ми колкото искам хлебчета и наденички, само и само да им донеса някое килце. накрая чубрицата ми я отмъкна един земляк от австралия, чудеше се само как да я прекара на митница. дадох му и една от лулите си, да им обясни, че у нас е традиция да я пушим на определени религиозни празници кръчмите обаче са с такъв обхват, че все едно си на друга планета. от кварталния крак-маг, дето може да се напапкаш за $0.50 (е, държи ти 2-3 часа, докато заспиш), до места където трябва да носиш куфар с червено за да платиш вечеря на четирима. високия клас местна кухня обаче се прави от заклани на място животни. има си стая с клетки, аквариуми и т.н., влизаш вътре, гледаш и избираш. включитено няколко вида живи змии. без да броим 'вносните' кухни - японска, корейска, тай, малай и т.н. като че ли обаче не мога да го обясна, усетих се че се чешя по брадата какво да напиша... просто трябва да се види. същото е както ти се опитваш да обясняваш какво е един телешки стек 20х30см дебел един пръст, леко жарнат, но сочен и вкусен до пристрастяване. колкото и да ти го обясняват, като го видиш на една педя под носа си е друго. любимо място ми беше тука над стотина ресторанта във всякакъв стил, при това на прилично ниво. хубаво и за кулинарни глезотии, и за спокойна вечеря. като че ли най много съм ял на плоча, дето го правят всичко пред теб. плащаш 150 юана и ядеш каквото ти дойде на ум. седиш си, говориш си, наливаш се напоително, предъвкваш бавно и угояващо, а манджата няма край. готвача се поти пред тебе и размахва шпатули 2 часа, ако искаш си говориш с него, ако искаш го игнорираш - няма да се обиди. много лесно е да си причиниш преяждане в особено големи количества.
|
| Пет Яну 17, 2014 1:21 am |
|
|