|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 1:55 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30851 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
това с овцете имаше друг смисъл, но както и да е. Айде нещо друго за размисъл, днес минах по тракия, в двете посоки, досега не се бях замислял, но последните 3-4 седцмици минавам сигурно за 3-ти път, почти няма движение, та се чудя що се прънаха всъщност токова пари, за турските тираджии или за да ни е лесно да ходим на море .. Не е нещо лошо, напротив добре е да я има, но почвам да се чудя дали всъщност това е най-важното което има да се прави към момента, ифраструктура и то от тоя тип ?
|
| Пон Ное 18, 2013 10:58 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11287 Местоположение: Добрич
|
Разбиранията ти за правото винаги са ме удивлявали  Няма или поне аз не се сещам за нито едно право, което да се поражда от факта че има някакво мнозинство. Да твърдиш обратното е дълбоко непознаване на теорията на правото. Права се пораждат на количествен признак, само когато става дума за малцинство, с цел неговата защита. Никога обратното! Правото на глас, също не поражда никакви други права, нито задължения поне у нас! Това не ти е облигационно право - даваш глас, получаваш кебапче или снимка пред строя  Така че гласувал-негласувал всички сме с РАВНИ права според закона. От гласуването или негласуването не следва АБСОЛЮТНО нищо. Нито нас дето не гласуваме ще ни освободят от данъци, нито пък тия дето гласуват получават по-големи права да критикуват или подкрепят управляващите. А относно логическата страна мисля вече я обясних. Протестите са против съвсем конкретни и достатъчно големи гафове. Не са против една партия, нито в подкрепа на друга. Аз разбирам че много хора си правят тънки сметки кой ще седне на стола, ако тия станат. За мен това си е чисто политически въпрос, който се решава с избори. Мен не ме вълнува кой ще дойде. Важното е да спазва законите и да има поне една капка морал и капка мозък в главата си. Ако нямат - да си наврат мандата отзад и да се пробват пак на следващите избори.
|
| Пон Ное 18, 2013 10:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Значи ти искаш другите да имат морал, а тези дето не били гласували, но пък имали право да свалят правителствата, за които не са гласували, защото просто не им харесват - те какво, те не трява ли да имат морал и след като не са си направили труда да гласуват да вземат и те да си заврат някъде правото да протестират. Та мен пък ме удивляват твоите разбирания за морал или пък за морално право  .
|
| Пон Ное 18, 2013 11:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не е задължително нито да си съгласен с мен, но все пак законите са си закони и за добро или лошо важат еднакво за всички нас... На тема гласуване са доста катгорични, че единственото нещо дето може да получиш от акта на гласуване е само лично удоволетворение. В краен случай може да получиш и ерекция, но трябва да я запазиш в тайна, за да не притесниш околните  Нищо повече от това не ти се полага. Ако имаш усещането че се получава нещо повече да знаеш че това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, защото законът ИЗРИЧНО забранява всякакви сделки сделки на тема гласове. Така че хайде моля ти се престани с тия тъпи твърдения как тия дето гласували имали някакви права в повече. Ако са получили нещо (каквото и да е) мястото им е в централен софийски или съответния по-близък...
|
| Пон Ное 18, 2013 11:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе според мен друго иа в предвид Димитър, не е въпрос какво ти дава гласуването, въпросът е че правителството е избрано легитимно, със легитимен вот, няма да дискутираме колко са били купените гласове защото ако махнеш и на еднит еи на другите купените съотношението пак остава, т.е. вота отново е легитимен. При положение че има избрано правителство с легитимен вот не виждам нищо законно в тов анякой да с еопитва да го сваля по какъвто и да било начин, това всъщност е престъпление, и в много от цивилизованите държави се наказва най-сурово, съвсем до скоро със смърт на мого от тези места, в момента със солиден престой в затвора. Тезата те не са морални, те са престъпници или нещо от сорта не важи, не можеш да свалиш правителство защото било неморално или не спазвало обещанията, а ако са престъпници дори да са се подписали собственоръчно това не значи нищо, има си законов начин това да бъде доказано и съответно да се носят последствията.
В момента ситуацията е аз не съм гласувал, но не ми харесват и трябва да си ходят. Ами който не е гласувал да беше гласувал, оправданието няма за кого не минава. Ако преди 5 месеца е нямало за кого защо сега да има, т.е. ако тези се поддадът на натиска и си подадът оставката за кого ще се гласува, няма никой нов ? Ако се свалят за да се върне Боко, те това си е съвсем преврат защото изализа че всички протестиращи го правят с явната нагласа да подменят правителството с едно определено. И така и иначе нещата не изглеждат добре.
От друга страна гласувалите са в правото си да защитават това за което са гласували, или това срещу което са гласували. както и преди казах гласувах за БСП с една единсвтена надежда, да не е отново боко, както и тогава бях казал, бих гласувал и за болен стига да занм че няма да е отново герб. Тук много хора искат да ме изкарат комунист, за съжаление не съм, но и не искам да ме урпавляват еднолично, твърде много власт в ръцете на един човек не е добре. Ако сега има избори бих гласувал отново срещу боко, ето аз знам какво искам, не искам да е боко на власт. Наясно съм че ако не е той ще е някой друг боклук, но много държа да не е точно тоя боклук. Досега не бях гласувал никога, не съм симпатизирал на никое правителство въпреки че има 2-3 които горе долу свършиха нещичко. Не мисля че протестите са начина нещо да се промени, всъщност световната история показва че повечето протести просто раждат политици, не по различни, но нови. Ако е въпрос на това дали да се разпродава БДЖ, дали да се следи кореспонденцията, дали да се строи в природни паркове ОК, да речем това е случай в който населението директно изразява по някакъв начин своята воля и желание. Да но когато иска да свали правителство какво точно изразява, каква е волята, просто правителството да падне ...
|
| Вто Ное 19, 2013 12:02 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
няколко факта: плевню отива във виетнам на официално посещение. домакините го посрещат на български език, защото са завършили тук. предполагам са му били канчето "що така бе джанъм ни пренебрегвате?" на мен поне така ми биха канчето министъра на земеделието на лаос и заместника му на една конференция в Чанг Май. на чист български с вулгаризмите ми редяха: абе вие какви идиоти си избирате там, бе! знаете ли каква добра позиция имате за търговия с нас, тука почти всички министри са завършили в българия! какво ви стана та се надухте толкова! аз бях там съвсем неофициално, водещия само спомена че има човек от българия (наред с другите десетки страни) и ония дотърчаха веднага. първата минута се пулех (дръпнат в джунглата говори литературен български), след това 2 минути ми беше драго (бреее, какви хора сме изучили) и накрая 15 минути се червих (мчи... ми то... ние правихме преход...) плевню държи реч пред българските студенти от американския университет в благоевград. на английски.в китай не ми се е случвало китайци да ми проговорят на български. дори на руски не обелваха дума. но пък срещнах доста българи, които ми говореха на английски (ох, извинявай, отплеснах се...) трябва да си абсолютен комплексар и въздухар, за да го правиш. ранобудните окупатори не пускат ректора си да влезе в университета. но посланик пардю влиза без проблем. да напомня, че той не е посланик в българия. пуснали ги като гражданин. нещо като лошия гражданин бисеров, добрия гражданин петров. сигурно е донесъл чековете? ректора пък се цупи на МВР, че били блокирали дупката в оградата на журналистическия факултет към църквата.като гледам производствения резултат на факултета, спокойно може да го затворят целия. и юридическия, и хуманитарния... да не говорим за факултета по ядрена техника и енергетика, там вече става наистина опасно, ако някой студент е проспал важна лекция. според мен трябва да има няколко важни промени в избирателната система: - ако избирателната активност е под 1/3, изборите са невалидни. така може да се получи мълчалив негативен вот. в момента нямаш полезен ход, ако всичко на тезгяха не ти харесва. - 2 мандата народен представител, общински съветник или кмет. ако много сгафиш и народа бутне парламента, да има най-много още една проба. - обвързване на правото на гласуване с плащане на данъци. не с присъствие в страната. да ме прощават всички сънародници в чужбина, но гласуването от чужбина не е коректно. това ще реши много проблеми с гастролиращи избиратели, фантоми и т.н. - да се измисли ефективен начин хора като прасчо да не могат да влязат в парламента. в законотворчеството: - да се ограничат законите до 3 страници. виж долното - да се издухат от праха и пренапишат на съвременен български следни закони: Закон за изтребление на разбойницитеЗакон против лихвоимството[url]закон за предпазния конкордат[/url], особено за физически лица да се приеме нов закон на мърфи: "ако някакви пари могат да се откраднат, то те непременно биват откраднати"
|
| Вто Ное 19, 2013 12:05 am |
|
 |
|
ToHu
|
За Виетнам, ами ако се чака на политиците нищо няма да стане, там наистина има много симпатизанти на България и то на високи позиции, имам познати които се възползват и правят бизнес, и аз си мисля някакви такива. Хората са много отворени към нас, там ЕС и САЩ не значат нищо, не са играчи нито в политиката още по малко в икономиката. За Виетнам са важни локалните контакти в Азия, Русия и Южна Америка, не са луди .. да обаче ей така между тия големи рибоци има място и за нашето шаранче, и хората са готови да го пуснат да плува. Естествено нашите държавници нямат идея от света, на тях да им бутнеш пари в ръцете ако не могат да ги откраднат ще ти ги върнат .. в добрия случай, в лошия ще ги изгорят. Та идиотията последните години е пълна, не говоря само за последните 4, не помня политик да е защитил по някакъв начин нашите интереси, за сметка на това сме много бързи в осъждането на диктатори като Кадафи примерно, осигуряването на въздушни коридори и др. от сорта.
|
| Вто Ное 19, 2013 12:13 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро, ти на луд ли се правиш, че ми разтягаш тия теории или какво  ?
|
| Вто Ное 19, 2013 12:33 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Тони, идеята за диктатури, т.е. управление дето да не може да бъде сваляно умря предния век, не знам ти в кой век живееш, но днешно време е немислимо да се мисли изобщо за несменяема власт. Законите подробно описват какви са процедурите по административен път (вотове за доверие и недоверия, извънредни положения и т.н.) По гражданска инициатива няма фиксирана процедура, следователно институциите нямат задължения и доколкото всичко протича мирно и кротко правителството може да пасува. Но това не значи че хората нямат право на протести и контрапротести. Това право си е гарантирано и институциите са длъжни да го гарантират. Всеки може да си протестира мирно според конституцията. Друг е въпросът дали правителството ще го чуе. Но пък законите позволяват и други неща като стачки, национални стачки, стиудентски окупации и т.н. Демек играта на нерви си е съвсем в реда на нещата. Дали на теб или на мен ми харесва няма значение. Ако не ти харесва и ти може да протестираш срещу това дето не си доволен. Ако искаш... Въпросът е че това е демокрацията, не можеш да извадиш автомат, не и ако държиш да останеш чист според закона  Съжалявам, че контрапротестите не ги правят в удобно за теб време... и аз не ходя на протести, щото ми идва малко далеко, така че сме квит 
|
| Вто Ное 19, 2013 12:52 am |
|
 |
|
miro_atc
|
ако правото за теб е вид лудост, значи съм почти освидетелстван луд 
|
| Вто Ное 19, 2013 12:57 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Ако наистина не разбираш какво искам да кажа - много ще ме изненадаш  .
|
| Вто Ное 19, 2013 3:21 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Тони, тук не става въпрос просто да свалим едните щото са червени боклуци и да си сложим жълти или сини боклуци. Иде реч, че когато някой направи толкова сериозни издънки, просто трябва да бъде изритан от там. Крайно време е тоя народ да разбере, че не изборите са важни, а контрола. Точно свалянето от власт при издънка е част от контрола. Следващия, който и да е той, много добре ще си помисли, преди да предложи пак свинчото за шеф на ДАНС. Защото съм сигурен, че свинчото ще се сработи добре със следващия, който и да е той. Той вероятно ще направи някаква друга издънка, за която трябва да бъде свален... и те така. В нормална държава от ЕС, ако министър председателя в прав текст заяви, че ще уволни някой за това, че е бил на протест, не ще му искат оставката, а ще изчезне завинаги от политиката. Особенно ако същия преди това се е изцепил "за разтурянето на седянката". Това е недопустимо в политическата етика на нормална държава. Това са елементарни етични правила, а нашите политици са тотални гьонсурати, толкова са изнагляли, че си позволяват да пускат подобни фрази и знаят, че ще им се размине. А щом са толкова нагли да приказват така, представи си какво вършат отзад. Та това е идеята - правиш издънка, изритват те. Много си прав, че следващото правителство рискува също да бъде свалено с протести. Това е добре, политиците по презумпция действат както трябва когато им пари под задниците. За мен това правителство трябва да си ходи. Ако ще следващото пак да е на БСП. Важното е, че няма да е на Орешарски и Станишев, защото те трябва да си понесат вината. Така както Виденов си я понесе. Не, че той беше главния, той беше представителното лице. Същото е и сега. Сега сигурно ще ми опонираш, че Барабойко е правил много по-големи издънки през мандата си. Правил е. Ама явно е по-красив от Орешарски и хората му прощават... Или просто чашата най-накрая почна да прелива... или поне ми се иска да е така. Ето нещо интересно от Капитал: http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2 ... estnicite/Една държава, една медия... това не се е случвало от 89та година... Чудя се кога ще почне изкупуването на интернет доставчиците, че там само остана информационен поток неконтролиран от свинфермата.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Ное 19, 2013 8:55 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Споко, разбрах какво искаш да кажеш. Надявам се и ти ме разбра, че не сме на едно мнение  Ако нещо те дразни просташкия ми език, сори... нали знаеш че няма нищо лично, големи хора сме. Иначе Цецо си го каза просто и ясно и по-добре от мен  +1
|
| Вто Ное 19, 2013 9:56 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Цецо, В това, което пишеш може да има политическа логика, но няма грам здрав икономически и социален разум. А това с морала в политиката е най-голямата глупост. Просто няма еднозначно разбиране за морал. А и за децата е видно, че по-лошото от едно еднопартийно правителство е само едно служебно такова. Има ли правителство, което да не е правило гафове от как свят светува, което да не прави гафове и сега или да не ги прави в бъдеще? Ами даже самия критерий кое е гаф и кое успех е въпрос на гледна точка. Нима изцепката на Обама за червената линия в Сирия и че след като се употреби химическо оръжие следва мащабно наказание не беше гаф??? И добре, че руснаците му подадоха приятелски ръка иначе вече да е до шия в лайната. Е и какво? Да си чул някой в щатите да му иска оставката? Как мислиш - дали назначаването на Пеевски е причината или само повод да се иска оставката на правителството, при положение, че то веднага се корегира и извини?
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Ное 19, 2013 10:04 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Обама е проблем на Димитър, не мой. За мен Щатите никога не са били обект за подражание. Ама знам, че в Европа политик подаде оставка, защото го хванаха да ползва служебна кола за лични цели. Вярно в Северна Европа е, ама 1/100 от техния политически морал и етикет да постигнем, пак ще е колосален успех за примати като нас. А последното ти изречение е меко казано комично. Това "Извини", това направо искрено ме разсмя  Явно така се "носи отговорност" според теб. Следващата ти стъпка е да почнеш да ме убеждаваш, че Пеевски всъщност не е лошо момче, просто е богат, щеше да е добър шеф на данс и беше единствения който можеше да вкара Бойко и Цветанов в затвора 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Ное 19, 2013 10:09 am |
|
|