|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:15 am
| Автор |
Съобщение |
|
Reader
Ранг: Новодошъл
|
 Re: Хумор
Много увлекателно (особено за раздел „Хумор“), но противоречи на теорията – активната енергия е общата по косинуса, така че колкото повече го „оправяш“ (доближаваш до 1), толкова по-голяма ти е активната съставка за сметка на реактивната. И пиши правилно числата, че човек може да се почуди това 62 градуси ли са, що ли, преди да загрее, че си имал предвид просто 0.62). Между другото, един колега-маниак взе такова устройство за тестове и ги проведе точно на хладилник – според думите му: „никаква разлика“. Както спомена някой по този повод: „Ток се икономисва като изключваш неща, а не като включваш още.“
|
| Пон Яну 11, 2016 4:22 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
в една нормална къща няма много уреди, които да правят реактивна енергия - стар хладилник мраз, пералня перла/татрамат, на която за заминали кондензаторите, руска кафемелачка; някой древен климатик без инвертор. в такъв случай някакво подобрение би имало, но ако се тунингова самия уред с къси жици до двигателя. с някакви малки кондензатори някъде в някой контакт - няма да се постигне забележителен ефект.
при това трябва да се отчете какъв е дела на реактивната към активната. няма смисъл да гониш няколко стотин вата, при положение, че бойлер, печка или фурна гълтат киловати. затова един поглед върху онези две товарни криви със и без джаджата, които само са шифтнати надолу, изглеждат абсолютно нереалистично.
енергото по принцип не слага електромери за битова енергия, които да мерят квадрантно. просто са по-скъпи, а и няма тарифа по която да те центрят. вероятно имам някаква формула как самия електромер да я обръща в активна, не съм запознат. този турски електромер е по-скоро изключение и е за по-особени случаи - има модем, реле и т.н. не ми се рови в регистъра, този уред официално СИ ли е у нас?
|
| Пон Яну 11, 2016 4:39 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
|
| Пон Яну 11, 2016 5:05 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе не знам да е имало промяна и по последни спомени домашните електромери не хващат реактивната енергия. Там където се очаква че може да има реактивна разпределителя си слага електромери за реактивна и ако косинус фи ти стане много лош почва да те глобява. Отделно за да компенсираш реактивната трябват високоволтови кондензатори със сериозни размери, едва ли тия малки джвъчки имат такива. Аз мога да се хвна ан абас че което и такова да отвориш вътре няма да има нищо освен светодиод с резистор, евентуално нещо да го кара да мига  п.с. колегата който икономисва, ако имаш такова носиш ми го, разкоствам го и ако вътре има нещо дори с малко смисъл като схема и чарк ти го плащам 20 пъти цената която си платил .. и за да не търсиш бележки цената която посочиш, ако обаче няма нищо ще ми покриеш изразходваното време на преференциална цена 60 еур / час ..
|
| Пон Яну 11, 2016 8:57 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Мигащ светодиод с резистор или капацитивен делител... 
|
| Пон Яну 11, 2016 9:17 pm |
|
 |
|
Vasseto
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Мар 15, 2015 11:44 am Мнения: 105 Местоположение: Пловдив
|
Няма нужда. Последното което отварях беше с кондензатор 6 микрофарада. И най важното грец през резистор с 1N4007 за да свети свето диода. P.S. Само за греца може да платиш цената 20 пъти цената, защото примерно си ползвал хиляди пъти такова изпълнение на Грец схема.
|
| Пон Яну 11, 2016 9:40 pm |
|
 |
|
radolin
|
Ами добре де, айде обясни какво е значението тогава. Както ти сам каза - електромера мери само активната енергия, следователно реактивната не се отразява на сметката за тока. Единственото което може евентуално да се спести от компенсиране на косинус фи в домашна инсталация е загубата от реактивната съставка в проводниците на инсталацията. Това предполагам можеш да сметнеш колко пренебрежимо малко е. И то при положение, че сложиш достатъчно капацитет свързан много близко до мястото на индуктивния консуматор.
|
| Пон Яну 11, 2016 9:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Нищо няма са спестиш, новите /разбирай от последните 6-7 години/ перални и сушилни са в голямата си част с DC мотори, хладилниците и климатиците също масово са така. В един дом със сравнително нови уреди няма и грам реактивен товар то не , че преди 20 години е имало .... Човек може да спести малко ако си купува уреди с голям фактор на мощността, това няма нищо общо с cos f обаче и не се оправя с кондензатори.
|
| Вто Яну 12, 2016 2:04 am |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Предишния ни електромер показваше на отделен брояч реактивната енергия - за 4 години се беше натрупало около 2 kWh - значи от енерго про са ме ощетили с 36 стотинки
|
| Вто Яну 12, 2016 11:16 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ти си ги ощетил, както казах за реактивна енергия се плащат глоби 
|
| Вто Яну 12, 2016 12:54 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе това сме го мелили поне 100 пъти! Битовите не мерят нито активна, нито реактивна, а ефективна. Ако има повод за притеснение - това е начинът по който го правят, а той едва ли е в ущърб на енергото. Имам предвид евентуалните грешки. Според мен един кондензатор близо до таблото никога няма да навреди, освен ако не ти подпали къщата по някое време 
|
| Вто Яну 12, 2016 2:01 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
...
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Яну 12, 2016 4:46 pm |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Вто Яну 12, 2016 6:57 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4588 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Трагично е, не смешно ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Яну 12, 2016 7:32 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Като гледам как преиграват, май повечето са fake and gay. Ето това е истинко: https://www.youtube.com/watch?v=WqSFR5LzFi8
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Яну 12, 2016 7:38 pm |
|
|