Отговори на тема  [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 40  Следваща
Цената на тока??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
80кВт е пикова консумация бе - много ясно, че средната дневна консумация е много под тая цифра. В нас е 20кВт и много ясно, че не потребявам толкова през цялото време. Та като сметнеш примерно, че компресора на климатика ми е 3кВт, вентилатора на инсталацията е поне 1.5кВт, съмп помпата е 1кВт, имаш няколко (дребни) уреда в кухнята, имаш лампи, имаш още доста други дребни уреди, имах електрически драер (сега е газов) за дрехите, който е 5кВт, имаш пералня, която като топли водата (ако не е свързана към газовия бойлер) е също около 3кВт и ако имаш и ел. готварска печка, която може да бъде и 10кВт тогава вече виждаш защо ти трябва 20кВт пикова мощност. Айде сега сложи за новите къщи климатичната инсталация по 2-3, защото новите по-големи къщи имат по 2-3 зони вече, имат по 4-5 съмп помпи (иначе скъпия бейзмънт може да заприлича на блато) и ако имат и от новите фенски готварски ел. печки ето ти защо им трябва пикова мощност по 40 и 80 кВт :) . Иначе средно месечното ми потребление на ток е около 600кВт/часа, което си е 20кВт/часа на ден или по-малко от киловат на час. Та на пръв поглед може и да изглежда едно, ама като знае човек реалностите изглежда съвсем друго 8) .

Чет Юли 08, 2010 8:54 pm
Профил

Мнение 
уфф тия заблудени хамериканци ... у нашта пещера климатика е само с една зона, ама пак са глупости хамерикански, те май за VRV не са чували, в някои сфери са много назад горките. Там сега ел.печките ли са модерни, да им се неначудиш.

Чет Юли 08, 2010 9:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Какво е VRV?

ПП. Сега видях какво е - термин на Дайкин и не знам защо, но го рекламират само за топлене и само за комършъл сгради. Тук му викат VRF (variable refrigerant flow). И също го има, така че не си мисли, че не са чували или, че са 100 г. назад. Това за 100-я години съм го чувал много пъти и винаги ми е било много смешно :) . Та ТоНи, аз се опитах да ти обясня защо хората си инсталират такива мощности и това, че в болшинството от БГ къщите ги няма тези неща и на хората не им трябва такава мощност не значи, че едните са много тъпи, а пък другите много умни :) .
Цитат:
Там сега ел.печките ли са модерни, да им се неначудиш.

Не знам дали са модерни, но някои хора предпочитат както ел.печките за готвене, така и ел. отоплението. Аз съм с газ и за двете неща (плюс бойлера) и предпочитам така да си остане :) .

Чет Юли 08, 2010 10:39 pm
Профил

Мнение 
Ами VRV е с директно изпарение в тялото, имаш един компресор, няколко кръга, и всеки кръг си работи самостоятелно. Много по икономично от чилъри или да хладиш въздух. За къа не знам , въпреки че и там би следвало да е ефективно, но в офис сгради е почти двойно по ефективно от чилърите.

аз като азах заблудни американци го казах полу на шега, че са назад в някои неща са назад, я ми кажи едим хамерикански автомобил дето има читаво окачване .. няма, ония по дискавъри дето ми сравняваха ферари с шевролет, освен че беше супер нагласено и измислено друго нямам какво да кажа, шевролет съм карал, такова ферари не, но дори баба алфа стои в пътя по дбре от тоя същия шевролет дето го изараха по добър от ферарито :) Ама не е само в това, иначе не е ставало на въпрос кой по умен кой по глупав, то че в хамерика е пълно с глупаци ясно, виж им президента, ама не че нашия премер е по добре та .....
Да ти кажа аз впечетлението го имам от вегас, не съм заглеждал никого таблото на другата пещера,но във вегас предпазителите твърде малко за тия 100-на волта бре, ама то и консумацията никаква, най-мнго гълта климатика, около 4 кв сигурно, той мощен като съветския съюз .... ама ам и пещерата по малка, другата е три пъти по голяма, там може и да е както казваш, просто 80 ми се сториха много.

п.с. едно време имаше едни книжни наръчник на радиолюбителя, и там ала бала порай другто пишеше за таблата, точно цифри не помня ама д аимаш повече от 2-3 кв у дом май си беше лукс на монофазно, ама това е било преди 50 години ...

Чет Юли 08, 2010 11:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Преди 50 г. не знам какво е било. В момента както казах при мен са две фази по 120 волта с по 100 ампера предпазители на фаза, кода в момента задължава да имаш 2х200 ампера, а както казах за по-големите къщи слагат 2х400 ампера. Иначе за окачването - какво точно разбираш под окачване? Да вози меко, да е спортно или да е за офроуд? И кое точно шеви са сравнявали с Ферари, защото шевита дал господ - може да е било Шеви Авео, а може и да е било Corvette ZR1, тогава нищо чудно някое от фераритата да загуби :) .

Последна промяна Dimitar на Пет Юли 09, 2010 2:56 am, променена общо 1 път

Чет Юли 08, 2010 11:37 pm
Профил

Мнение 
В момента, в БГ минимума, който трябва да осигури ЕРП-то на един абонат, по закон е 6квт, следващата стъпка е 15квт и после май беше къде 50квт и нагоре. Ако искаш много повече ,може да те изрекетират да им построиш трафопоста си сам. Естествено ,за всяка стъпка се плаща подобаваща такса "присъединяване", за повече фази - също. Обаче... преди година-две по Коледа, май в Априлци беше, мрежата се срина при средна консумация под 4квт на домакинство. От ЧЕЗ се оправдаха , че това било "необичайно" висока консумация?! Милите ни чуждеСТРАННИ инвеститорчета - явно не работят по закон , а по "обичаи".

Пет Юли 09, 2010 2:05 am
Профил

Мнение 
Може и това ZR1 да е било, модели трудно помня, та не мога да си представя това ZR1 кое е точно, но същото каот това на филма съм го карал на писта в US и да ти кажа не ме впечатли с нищо, освен може би с мощност ... ама при тия 5 и отгоре литра и това не е кой знае колко впечатляващо. Значи за ускорение ускорява и за моделите които сравняваха нормално беше да позадмине ферарито, то беше с 3 л двигател, котлкот и да е пипнат 5.7 определено има по висок момент. Обаче в карането на писта, особенно ендото май беше с повечко чупки ... аз карах по писта с доста плавни завои и мога да ти кажа че много коли го превъзхождат като стойка, па чак на ферарито да дръпне, при все че бее по малко, по леко и с окачване години напред ... айде ... иначе като цяло аз не съм никак фен на УС коли, каквото и да ми говориш, тва са камиони, не коли, па дори и да са тунинговани. Иначе читаво окачване, читаво е това което като те вози не ти падат зъбите, и в същото време можеш да караш спортно, т.е. нищо подобно на ферари или дори BMW, а също и нищо общо с хамериканските и френски лодки, с други дум испортно окачване което вози приятно, не меко, ма те това не само на хамериканците им куца.

Пет Юли 09, 2010 1:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ТоНи, ша ма гръмнеш пич :D .

Пет Юли 09, 2010 2:48 pm
Профил

Мнение 
Възможно е, те моите предпочитаноия са извратени по принцип, но да ти кажа не ме кефет US коли и тва си е, едно време като бях по млад много им се кефих, след като покарах спрях да им се кефя, специално съм давал пари по такива писти да карам разни модели дето ме кефеха на времето и заключението ми е че са танкове, жалко че поне някога са били здрави, а сега и здрави не са .. като казвм здрави имам в предвид буквално здрави, не надеждни и без повреди което май никога не е било.
Но не се учудвай много, аз предпочитам да карам алфата пред мерцедес или bmw, сега алфата в бокса и само да се наканя да я оправя пак я подкарвам, и не ми дреме кой кво си мисли, мен си ме кефи, мога да карам почти каквото си поискам, и им се чудя на разни хора как може да си дават последните пари даси купят някой BMW или Mercedes ... виж ендо мазерати монго ме изкушава, ама е грях толкоз пари само за единия дизайн :)

Пет Юли 09, 2010 6:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето ви цените на тока, така да се каже "от извора":
http://www.dker.bg/resolutions/res_c030_10.pdf

Сря Юли 14, 2010 12:38 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
Германия скоро ще вземе решение за съдбата на атомните си централи
28 август 2010 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Федералното правителство в Германия скоро ще вземе решение с колко да удължи живота на ядрените централи в страната, обяви говорител на канцлера Ангела Меркел, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Решението ще стане ясно до края на септември.
Според експерти от гледна точка на благоприятни за климата и икономиката фактори ще бъде най-добре, ако атомните централи действат от 12 до 20 години повече. Според тях по този начин цената на електроенергията ще спадне с над седем процента, ще се създадат 71 хиляди работни места, а БВП ще нарасне с 0,5 %. Ангела Меркел е защитник на идеята за по-голямо удължаване на срока за действието на централите.

Браво на германците, правителството им се грижи да имат благоденстваща държава. Интересно дали сега Международната агенция по атомна енергия ще се задейства да им наложи драконовски мерки по проерката на остарелите им ядрени електроцентрали, както нас ни насади на пачи яйца, или ще си затвори очите, което е по вероятно.

Съб Авг 28, 2010 1:43 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Разбира се, че просто ще им удължат срока - ако нещо има да се прави ще го направят
и толкова.
А тука вчера четох някаква новина, че токът щял да поскъпва с по 3% годишно за да
могат да въвеждат кретенските си вятърни мелници, фотоклетки и подобни измами.
Това отделно от поскъпвания по други причини, ненаяли се безполезници.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Авг 28, 2010 3:15 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
Разбира се, че просто ще им удължат срока

Всъщност не е толкова просто, ти си човек живял в Германия и не би трябвало аз да ти обяснявам как стоят нещата там, но... Та ако не си чул преди няколко години имаха серия от инциденти, заради които два реактора ги спряха предсрочно и окончателно. Ако при нас се беше случило нещо подобно, пирев е прав че щяхме да го отнесем. Както и да е, тогава се вдигна голям шум и сред самите немци. Имаше някакъв от предишното правителството дето искаше да затвори всичките 12 АЕЦ-а веднага. Те тогава неговата партия изгуби изборите и дойде Меркел, която също не е голям фен на АЕЦ. Тя искаше да наложи акциз, нещо което не е лишено от логика. Както и да е, тогава Меркел направи друго разумно нещо - отказа да дръпне шалтера на АЕЦ-те, та след това някои (основно българи) я смятат за фен на АЕЦ.
Както и да е, според мен Меркел не е фен на нищо, тя просто си върши работата, както би трябвало. В Германия още има лобита и за едното и за другото. Но това което ние трябва да извлечем като извод е, че немците обсъждат трезво нещата, спорят но накрая вземат разумни решения.
Докато у нас се говорят само глупости... е тая информация за Германия си е или некомпетентен превод или тенденциозно направен такъв. Като я чете човек може да остане с впечатлението едва ли не, че немците са си променили вижданията. Не са! Все още има мораториум върху строителството на нови АЕЦ и той е закон, така че Меркел (правителството) не могат да направят нищо. btw Меркел точно поради липсата на законови основания отхвърли предсрочното затваряне на всички АЕЦ. Колкото до старите, немските централи наистина са стари... Мисля че плановете за затваряне на всички са за 2022, което наистина е голям прецендент за дълговечност. Немците могат да пляскат с ръце ако ги търкалят още 12 години, ама за още 20 вече ще стане нагло...

Колкото до глупавото оправдание за цената на нашия ток, то е точно такова - глупост! И не знам защо tqi си прави труда да разпространява глупости....

Съб Авг 28, 2010 4:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Глупости, дето ми ги пише в сметката и трябва да ги плащам, отиват
в графата измами. Не че могат да ме излъжат, ама те са въоръжени и пишат
каквото си искат.
В случая малоумниците дето купуват медийните простотии
за вятърни мелници и "алтернативни" източници само улесняват въоръжените
ми врагове, без милионите тъпаци тяхната затлъстяла стохилядна армия би
била безпомощна.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Авг 28, 2010 5:50 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
без милионите тъпаци тяхната затлъстяла стохилядна армия би
била безпомощна.

определено има връзка между тъпаците и пушките ;-)

Съб Авг 28, 2010 6:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 40  Следваща