Отговори на тема  [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
Ки4о написа:
Джентълмени, като гледам в каква каша тънем - коя ще да е тази армия, която ще успее да изрине Авгиевите обори ? Според мен изпуснахме момента в който можеха да се обърнат нещата и да тръгнат към по-добро ( надявам се да греша !). Нещо не съм оптимистично настрое в последно време ...

С армия не се рият обори, само се сменя властта :) . Какво прави с властта победителят
човек може да предскаже единствено ако победилата армия е негова.

Не виждам никого с армия да се е засилил да взима властта тук, единствената армия в БГ е тая
на МВР (другата с двата танка и да се брои за армия не може да победи така че не върши работа)
и тя крепи сегашната власт - от 1944 насам.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Юли 01, 2013 5:57 pm
Профил WWW
Аватар

А бе, аз бях замислил държавен преврат с чужда войска, ама пусто лош късмет. Избрах Лагоската (май 4-та) дивизия. Ама, пусто хладно време... Ако беше жега, щяха да са в собствени води, а сега ще дзидзирикат от студ... Иначе проблем с боеприпаси няма - на тях е тояги им стигат. А Болен ще е първия...

Пон Юли 01, 2013 8:29 pm
Профил

Дано не се случи този сценарий ...

Без да съм спец по темата - сценария ми звучи правдоподобно и като че ли е вероятен...

Вто Юли 02, 2013 11:22 am
Профил

Това няма да стане, банковата ни система е далеч от въпросните и по някаква случайност е доста по стабилна. Няма толквоа много раздадени заеми, процента лоши заеми е около 23% и пада по малко. Освен това раздадените суми не са толкова фрапиращи, а цената на недвижимостта не е висока, не може да пада твърде много. В момента има леко покачване на недвижимите имоти, това е тнеденция от доста време, верно качват се с малко но се качват.
Отделно заемите при нас са доста печеливши, в смисъл при висока лихва, това дава още поголяма стабилност на банковата система. Не трябва да забравяме че реално в Бг почти няма БГ банки, има .. 2 1/2 :) ПИБ като изцяло БГ банка няма почти никакви проблеми със заеми, те никога не са се натискали да дават много заеми, нито пък условията им са много добри. ЦКБ които в момент апритежават и Тексим също не са много по даването, отзад имат мощна структура и едва ли ще имат големи проблеми със заемите си. КТБ може би е най-съмнителната от БГ банките, то не е ясно и колко е българска тая банка, но макар че е петата по големина на активите не знам до колко би имала интерес от подобна забрана.
Подобни прогрнози и статии трябва да се пишат и публикуват много внимателно, предполагам всички помнят какво се случи с ПИБ преди няколко години. От съвсем безумни писания по форумите се стигна до масово и истерично теглене на пари, и ако нямаха пари в брой, а те имат, и може би са банката снай-много пари в брой, щеше да има сериозен проблем който щеше да рефлектира и другите банки. Друг е върпоса че те всъщност спечелиха не малко от това теглене, тъй като не изплатиха милиони лихви по срочни депозити които бяха близо до падеж.
По мои наблюдения банките са в добро здраве, единственият проблем, и то на чуждите банки, е че банките майки ги доят постоянно инямат достатъчно капитал за да инвестират, но това не е проблем тъй като банковата система е сравнително добре регулирана и винаги са над здравословния минимум.
Това което може да стане, може да бъде предизвикано единствено от правителството, и точно това на боко беше способно да ни вкара в сериозен проблем без изобщо да се усети. БСП и те са способни, вече сме го виждали, но не мисля че това ще се случи, в момента от това не печели никой, нещата са коренно различни от тези през 97-ма. В момента кредитни милионери няма, банките нямата изгода сами да се затрият, няма таква девалвация на лева че да изиска подобен ход, а и не виждам как ще стане. Дори борда да падне лева едва ли ще се обезцени твърде много, малко или много пазара ни се саморегулира. Всъщност най-големите проблеми до момента са възникнали в следствие държавна намеса.

П.с. по отношение на междуфирманат задлъжнялост, не знам как са всички фирми, но нашите договори са само в Евро, с борд без борд е все тая. Предполагам и много други фирми имат същатат практика, така че обезценката на лева няма да промени с нищо съществено междуфирмената задлъжднялост предполагам. Та не знам доколко изобщо тоя анализ е задълбочен и обективен.

п.с.2 това което е в еидн от коментарите е по вероятно, може да имаме проблем при разпадане на ЕС и отмяна на еврото, тогава вече ще има проблем, но причината ще е съвсем друга.

Вто Юли 02, 2013 12:32 pm
Профил
Аватар

Стабилна, стабилна.... колко да е стабилна тая банкова система при 23% лоши кредити???

http://www.moitepari.bg/Spravochnik/art ... 062977f3e/

Като имаш предвид, че банките правят всевъзможни еквилибристики за да не ги вписват като "лоши", начи смятай къде е реалния процент проблемни кредити.

Вто Юли 02, 2013 1:12 pm
Профил ICQ

emilvtc написа:
Дано не се случи този сценарий ...

Без да съм спец по темата - сценария ми звучи правдоподобно и като че ли е вероятен...

аз си мислех, че борда ще падне 2008, но не познах. Сега има много раздадени кредити. Едните са в лефчета - това на практика значи, че хората не трябва да си връщат кредитите. Другите са е евро, това значи, че ако някой е теглил 50 000 Е за жилище, ще трябва да дължи 500 000 000 лева, такъв човек няма какво да губи, взима чанта с динамит и отива да се гръмне в парламента.

Вто Юли 02, 2013 1:20 pm
Профил
Аватар

Tони, 23% са огромна цифра - тук системата ако си спомняш колабира, когато тези необслужваеми кредити достигнаха 11%. В БГ единствено ви спасява това, че не може да се обявява фалит и кредитора да духа супата, както това става тук. А иначе тая статия за забраната 1 г. да се теглят депозити и че щяло да стане хипер инфлация естествено е пълна глупост :) .

Вто Юли 02, 2013 2:03 pm
Профил
Аватар

А бе за забраната за теглене не знам - тя все пак се случи в Кипър без обезценка на валутата.

Но да смъкнат борда и да избягат с кредитите, които са си раздали - както го направиха
97-а - по-скоро ще е чудно ако не се случи.

После в БГ винаги може да очакваме пионерски подход към поредното говно, та що не
и двете неща на куп.

Вто Юли 02, 2013 2:26 pm
Профил WWW

tgi ама кой с кои кредити да бяга, тма е въпроса че в момента няма такива кухи кредити, най-кухи могат да се нарекът частните за жилища, иначе банков кредит към фирма ... и да има процента им е много, много по малък от реалните,т.е. банките нямат сметка да ги губят.
Dimitar принципно си прав, но трябва да отчиташ и някои други фактори. Банките в банките в България дълго време работеха като каси, не като банки, основната им цел беше да вземат парите на хората а не да им ги дават. Заемите които даваха, а и още дават са при изгодни за тях условия, лихвата която получават от изрядните си кредитори като нищо покрива лихвата и неплатените вноски на неизрядните, или ако не я покрива обезпечава доста голяма част от нея. След това, в САЩ заемите се даваха масово на куцо и саката, това неможе да се каже за тук дори и в най-лабавия период.
В САЩ се правеха много схеми за да се даде заем за 100%, това го правеха лоан офицерите, тук малко банки даваха такива заеми. Тук цените на жилищата не паднаха толкова много както в САЩ, търсенето също не е за пренебрегване.
В САЩ имаш фалит, в БГ нямаш, т.е. в САЩ банката наиситна може да загуби тия пари, тук не, все някога ще си ги вземе. Дори и след като ти вземат апартамента те не са на зор да гонят 100% от заема си, могат да го продадът на колкото могат, остатъка ще ти го удържат от заплатата. Факт обаче е че банките нито се натискат да вземат жилища, нито пък взетите да ги продават, поне тия банки в-у които имам поглед.
Та нещата са малко по различни, и тук 23% не са толквоа страшни какво в САЩ. А дали банките манипулират статистиката, не знам, длаи имат сметка от това ...
Това което е най-притеснително според мен в БГ е наличието на много чужди банки, съответно непредвидимостта какво ще се случва в тях в момент на криза. Не само Гръцките са опасни, Булбанк е собственост на Уникредит, а те имат сериозни проблеми, дори май се чуваше за продажба нещо, не знам какво стана. Унгарските и Румънските също не са цвете за мирисане та от там може да дойде по-голям проблем. Иначе ако погледнеш резултатите за 2012 ...Уникредит 212 млн, ДСК 191 млн, КТБ 56 млн, Сосиете 46 млн, ПИБ 28 млн това е нетна печалба, не е никак зле като че ли за нашия малък и беден пазар. Промблем са ОББ, те са 3-тата по активи банка но имат 40 млн загуба, най-вече поради разходи по обезценка, не знам това доколко има общо с това че е Гръцка.

Вто Юли 02, 2013 3:03 pm
Профил
Аватар

Lupus написа:
И нека сега тия, дето са тръгнали да свалят правителства, без да са наясно с какво ще ги заменят, да препрочетат пак и поста на Тони от по-горе и да се замислят кое е по-доброто - старите опитни кримки, които крадяха и пак ще го правят, но с мярка и мисълта да има нещо и за тълпата или новите мутри, които в лакомията си са като скакалци - след тях и трева не никне!

Кражба с мярка няма, това е като да кажеш, че еди кой си наркоман се друсал, ама се друсал с мярка. Вероятността измежду тиквите от новия бостан да се появи тиква, опрашена по погрешка с диня е по-голяма, отколкото старата тиква от загриженост към тълпата да започне да краде по-малко. На старите тикви мястото им е в музея, ако новата и тя не става се избира следващата и така докато се намери подходящата тиква.

Сря Юли 03, 2013 5:47 am
Профил WWW
Аватар

ToHu написа:
Та нещата са малко по различни, и тук 23% не са толквоа страшни какво в САЩ.

Нали и аз точно това казах де - спасява ви единствено липсата на фалит :) .

Сря Юли 03, 2013 6:40 am
Профил
Аватар

¶ написа:
Lupus написа:
Кражба с мярка няма, това е като да кажеш, че еди кой си наркоман се друсал, ама се друсал с мярка. Вероятността измежду тиквите от новия бостан да се появи тиква, опрашена по погрешка с диня е по-голяма, отколкото старата тиква от загриженост към тълпата да започне да краде по-малко. На старите тикви мястото им е в музея, ако новата и тя не става се избира следващата и така докато се намери подходящата тиква.

Така е. Старите опитни кримки са си най-обикновенни боклуци на обществено положение. И като всеки българин крадат, каквото и колкото могат. Ако трябва и в гъза си тъпчат. Няма наяждане, само се отракват повече. Единствената им мярка е дебита на гушата.

Сря Юли 03, 2013 8:34 am
Профил ICQ

А и да не забравяме как си пазят задниците приемайки си "закони", според които да не можеш да ги съдиш за золумите им след като изгубят властта. А-бе не за затвор, а за трепане са ...

Сря Юли 03, 2013 9:34 am
Профил
Аватар

Че са за трепане няма съмнение :D .

Ама се връщаме към по-горната дискусия за нуждата от армия дето никой от нас я няма.

Сря Юли 03, 2013 10:05 am
Профил WWW
Аватар

Абе то и оная с пастите си е мислела, че ония долу нямат армия... докато главата не и поела самостоятелно съществувание... за кратко. :)

Това в рамките на майтапа де.

Поне времето е хубаво днес... да вървят на майната си.

Сря Юли 03, 2013 10:17 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16188 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233 ... 1080  Следваща