|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
nikolay.kolev
Ранг: Популярен
|
 Re: Коронавирус 2022
Каквото и да си говорим, ТЕ си свършиха работата по план, сега да видим какъв е втория етап от цирка.
_________________ lz2com
|
| Пон Яну 17, 2022 2:48 pm |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Не знам кои от всичките "ТЕ" визираш, щото вече се наслушахме на всякакви конспирации. За мен е важно видимото, щото дали някой е създал вируса и т.н. са неща, които трудно... ако изобщо може да се докажат. А видимото е, че в началото западните политици не искаха да приемат даже елементарни мерки. Не знам дали можеха да спрат пандемията, но факт е, че изобщо и не опитаха. Държаха се точно като сегашните антиваксъри и противници на сертификати и прочие. И по ирония на съдбата сега се борят със също мислене, каквото те самите имаха. Другата ирония е, че за пореден път западните общества не си научиха урока, повтаряме едни и същи грешки за кой ли път. Но това е друга бира... С други думи моето мнение е, че "те" имат вина затова, че не опитаха да спрат цирка о'време. Дали бездействието им беше умишлено - не знам. Но след това вече нищо няма голямо значение. Веднъж като тръгне една пандемия тя си върви и не е нужно някой да й помага. За съжаление както виждаме и обратното, т.е. спирането е трудно като да плуваш срещу цунами.
|
| Пон Яну 17, 2022 3:57 pm |
|
 |
|
timt
|
антиваксъри и противници на сертификати Щом има достъпна ваксина аз съм против всякакви тестове и сертификати, всеки си носи кръста. Който иска да се ваксинира да го направи, който не иска да не си слага. Няма как да спасиш самоубиеца да не скочи от блока, ще го направи по друг начин ако е решил. Така че дреме ми за антиваксерите, или си остават сертификатите и тестовете или ги примахват напълно. Аз съм се ваксинирал и сега трябва да пазя този който го е страх (много тъпо). Вируса ще го има и няма да изчезне, само ще му сменят имената. Всеки постъпил в болница за друго след седмица го местат в ковид отделение и в повечето случай си остава там (поне до колкото чета в последно време е така) другото не е важно за болниците освен клиничната пътека. При здравно застраховане мисля че щеше да има повече отселели в болниците.
|
| Пон Яну 17, 2022 4:13 pm |
|
 |
|
nik
|
|
| Пон Яну 17, 2022 4:38 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не е толкова просто. Повечето хора смятат, че знаят "решението" или не им пука, но и в двата случая смятат управляващите за маскари. Не искам да съм адвокат на политиците, но в случая те нямат особен избор. Както и ние нямаме голям избор. Просто има проблем и докато го има, винаги ще има недоволни. Казваш бил си ваксиниран. Прекрасно, но първо ваксините не са 100%-ва панация и второ освен тоя бацил има безброй други заболявания. Какво правиш, ако ти се наложи лечение за нещо друго, ама болниците са пълни с ковидясали. Да знам, ако си от Възраждане ще ми кажеш, че държава трябва да осигури легла, доктори.... Еми трябва, много неща трябват, ама няма. И не е въпроса дали може или не може да бъдат осигурени. Винаги, ама винаги ще има недоволни. По дефиниция всяко едно решение на управляващите е замяна на един проблем с друг проблем. Всеки който си мисли, че може да реши един проблем, без да създаде друг е мечтател, идиот или просто политик в предизборна кампания. По друг начин казано "100% решимите проблеми" са нещо като перпетум мобилито за инджинерите. Всички искаме да го постигнем, ама не става. Причината за нерешимостта на проблемите е начинът по който работи правото. То винаги касае отношения поне между две страни. Поне не би трябвало да има закон, който да касае само 1 лице. Примерно никой не би трябвало да се интересува какво правиш сам в банята. Стига да не притесняваш околните, това си е твоя работа. Но в реалния живот отношенията винаги са между повече от 1 лице. И това което може да направи правото и държавата е само да заменя проблемите. Може да замени проблемите на едни хора с проблеми на други хора. Примерно ако има висока престъпност в идеалния случай държавата ще направи така, че това от проблем на обикновените хора да се превърне в проблем за престъпниците. Но винаги има две страни и винаги проблемът на едни става проблем на други. В случая ако се създаде много добра здравна система това ще замини проблема на болните с проблема на тия дето плащат. Ако се даде повече свобода на едните, тя ще бъде за сметка на други. Пак ще кажа, винаги има две страни. Няма еднозначно решение. Можем да избираме само с какъв друг проблем искаме да заменим ковида. А тук изобщо не сме единни, така че мазалото е голямо...
|
| Пон Яну 17, 2022 4:52 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
miro_atc писал докато пиша и аз.
А бе ранната пролет на 2020г в БГ населените места бяха оградени с бариери, като при епидемия от шап, но рогатият добитък бяхме ние. Далеч преди това един генерал ни правеше "Буу!" посред нощите по неизключените телевизори и ни разправяше, че чувалите за трупове вече са пристигнали. А класиката: "Умрял един, съпътстващо заболяване тежка черепно-мозъчна травма"? Ай ся, никога не са вземани толкова сериозни мерки и толкова бързо, дори при далеч по-сериозни зарази!
След толкова време ефикасността на мерките взе да се избистря, но управляващите продължават старата песен. Пак да попитам: къде изчезнаха рекламите от сорта на "Мийте си ръцете!"? Ваксината определено не ме прави безсмъртен, нито незаразяем, още по-малко неразпространител.
Последна промяна bongo_x2 на Пон Яну 17, 2022 5:01 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Яну 17, 2022 4:57 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Много бизнеси процъфтяват, и то не само големи такива. Стоенето вкъщи освобождава някакви средства и в същото време стимулира куп дейности. Тук в САЩ има бум във всичко свързано с жилищата, не говоря за пазара, там е друго. Визирам всякакви подобрения или продукти за дома. Имам познати с мънички фирми за ремонт на климатици, вентилации и т.н. последните две години са претрупани с работа, хората ремонтират и подменят много повече. Купуват се и всякакви неща кои смислени кои безмислени. Само това влачи след себе си ръст в няколко вертикали. Сега дали това в дългосрочен план е добре е съвсем друг въпрос, но в краткосрочен за много бизнеси това е добре. Малките ресторантчета например също не са толкова зле, поне тия които предлагат смислено меню, дори са на по-висока печалба защото много от тях станаха виртуални. В по-големите градове се дават под наем кухни, както се даваха преди офиси, така имаш 2-3 на готвача или колкото са нужни и никакъв друг персонал, наема ти е на 1/3 и се реализират по-добри печалби. По сериозните ресторанти пък също са добре защото този който иска да излезе и отиде на ресторант има по-малък избор от физически такива, съответно те имат повече клиенти. При фастфуда уж има спад, но като гледам тия на близката плаца не помня преди да е имало такива опашки, а по интересното е че на много места е така, явно и там някои не оцеляват а другите обират каймака. Та тук в САЩ наистина има бум, приходите на бизнесите се увеличават и то повече от инфлацията, което не важи обаче за заплатите на всички служители. Та не е само да са най-богатите, те забогатяват в следствие на цялостният подем на пазарите. Докога ще е така не е ясно, дали след това няма да стане 3 пъти по-зле също не е ясно, но това са фактите.
|
| Пон Яну 17, 2022 5:00 pm |
|
 |
|
timt
|
@ToHu, то няма как да не стане по зле. Вече има хора които изнемогват а заемите не са решение на проблем. Много хора останаха и без работа, не всеки може да работи от вкъщи.
@miro_atc, наясно съм че от нашите нищо независи.
Не съм от Възраждане не съм им и симпатизант (просто смятам че грабват вълната "поредните") Това което искат от правителството няма как да стане колкото и демонстрации и стачки да правят. Наясно съм и че на "Възрожденците" им е ясно. Тогава какви са те и за какво подскачат? Боледувах преди и след ваксинацията, знам че ваксинирания пренася вирус но знам че вторият път го минах по лесно както и близките ми. Смятам че това е начина да защитим близките си като се ваксинираме макар и да има странични последствия от ваксината поне няма да чувстваме вина че сме бездействали. Много хора около мен починаха от тази болест, така че с каквото има налице сме длъжни заради другите да вземем мерки с каквито в момента се разполага. Доста тъпо е да имам болни родители в къщи, деца, жена и да съм антиваксер. Според мен граничи с предомишлено убийство! С кавото може с това, за сега друг начин освен ваксините няма. Всичко друго около сертификатите е дискриминазия каквото и да си говорим така се разделят хората. Ама да ме извиняват тези дето подскачат срещу ваксините ( за страхливците и егостите говоря ) от простотия ще си измрат но може би и това е причината да го има вируса.
|
| Пон Яну 17, 2022 5:35 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
на мен ми е интересно: Какво ви накара да се ваксинирате?Имам една позната ковид лаборантка, но няма да коментирам какво ми е разказвала та таз мома ваксинирана, преболедувала ... през месец е "на черешата" 
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Яну 17, 2022 6:35 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Винаги може да е по-зле, в това съмнение няма, въпросът е, че в този случай може и да е по-добре 
|
| Пон Яну 17, 2022 6:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Всички политици подкрепят исканията на избирателите си. Особено когато са в опозиция. А ако дойдат на власт рязко сменят темата. В момента има едни 12% твърдо против мерките и още поне 30-40% с много колебания. С други думи Възраждане имат потенциал десетократно да си вдигнат резултатите на следващите избори. Кой на тяхно място не би подскачал?! По-важното е, че ако не са тия други ще се борят за тоя електорат. Така че няма за какво да се обвиняват, по-скоро тия дето са на власт трябва да си опичат повече акъла, защото правят доста грешки. А от грешките ще се възползват такива като Възраждане и то съвсем заслужено.
|
| Пон Яну 17, 2022 6:47 pm |
|
 |
|
timt
|
@miro_atc, значи предумишлено убийство с цел облагодетелстване. Наистина главният прокурор е за смяна и тези дето не се самосезират.
@TheWizard : на мен ми е интересно: Какво ви накара да се ваксинирате? Аз бях от първите понеже повярвах а и ми се налагаше да пътувам през граница та за това го направих, и пак бих го направил от морална гледна точка не от страх заради мен! Разбира се имам си страничните ефекти но всеки си носи кръста, това е положението и друга надежда за момента няма......
Между другото си мисля за тия "Възрожденци", да минат през болницата без предпазни средства да помагат на хората (понеже са непробиваеми) дали ще им трябват облагите после за които подскачат?
|
| Пон Яну 17, 2022 7:16 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Не се сещам за случай в който политик да е решил някакъв проблем, но се сещам за много където политик е създал проблем... Проблемите могат да се решават от експерти и специалисти единствено, но тях никой не ги слуша. И това пак е резултат от политическата система.
Някой го беше написал - "Най големия враг на истината е демокрацията"... Да подложим на гласуване сред населението закона на Ом примерно ...(сещате се какъв ще е резултата) Или да направим референдум за бъдещето на ядрената енергетика в БГ (а и по света ...)
Като има проблем - трябва да се вземат адекватни мерки за решаването му (е, ако искаме да се реши де и ако с него не се прави опит да се отклони вниманието от друг). Та на базата на наличната информация като се вземат такива, след време при налична нова информация се взимат нови и старите, които не работят трябва да отпаднат.
Сещам се за вица, дето било вече научно доказано, че мъж не може да забременее, но в Турция (примерно) опитите продължават ... (щото видите ли било политически целесъобразно) Много бях изненадан от резултата на последните избори. Ако без манипулация на изборния резултат такава голяма част от населението е гласувало за партия създадена едва няколко месеца преди това - мъка ми е за България.
|
| Пон Яну 17, 2022 8:03 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пък аз се сетих за най-страшните думи, според Рейгън: "Аз съм от правителството и идвам да помогна!"... За мен още по-страшни са: "Ние решихме за твое добро...".
|
| Пон Яну 17, 2022 8:11 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
И накрая се оказа че всичките конспирации са вярни. Това че ти не ползваш линейни трансформатори, а само импулсни това прави ли те антитрансформър? Никой човек с IQ над 70 не би отказал ваксина срещу Тетанус или Бяс. Това което в момента искат да направят задължително работи толкова, колкото противогрипна ваксина за грипа от миналата зима, т.е. изобщо не работи. Аз съм против Сертификатите. Това че си сертифициран наивник ти дава право да разпространяваш вируса, а аз нямам право, по каква логика?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Яну 17, 2022 8:52 pm |
|
|