Отговори на тема  [ 717 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 48  Следваща
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
Тц, тц, тц. Два'есе страници загубено време... Тц, тц, тц.

Пет Юни 01, 2018 12:00 am
Профил

Тони,
ти виждаш нещата от твоята камбанария. Голяма индустрия с много хора и години зад гърба си. Как точно и защо са се пръкнали парите и какви протекции е имала за да започне е друга тема. Началото на 90-те започнаха с бингата. После се намесиха някви мутри. Кой остана и защо остана не съм се интересувал. Като цяло този бизнес е мафиотски и се въртят много пари.
Това което Фред се опитва да ти каже за патрньорство изобщо не касае някой да си дава или подарява бизнеса. Става дума за партньорство в проекта а не да си преразпределяте собственост. Ти можеш да продадеш мигач, аз мога да направя мигач. От бизнеса с мигача ще инвестираме по 50к - ти в пари за производство аз в труд за разработка. След това първата година ще изкараме 200к и после по 100к за следващите няколко години. Идеята е тези 200к първата година и тези по 100 следващите да си ги делим като равноправни партньори. Много ясно, че ти искаш да ме наемеш на 800 лв заплата и аз да ти го направя за 6 месеца след което да ме уволниш и така да си прибереш всичките пари но тогава аз няма да съм мотивиран да направя готов завършен продукт и ти освен с мен ще се разправяш с още 10 немотивирани като мен които нито знаят какво да направят нито защо. Трябва ти да свършиш моята работа по разработката и производството а не само по продажбата. Така ти от търговец поемаш дяла и на разработчил.
Фред може да го разработи - да намери необходимите хора за нещата които той не може и да им обясни какво и как да направят. Ти като търговец получаваш завършено изделие. (Мигач за ауди). Как ще го продаваш - това е твоя работа. Ти си експерта в търговията. Дали ще пускаш реклама, дали ще даваш рушвет на склададжийката в Ауди - решението е твое. Ти си експерта по продажбите както Фред е експерта по правенето.
Ама ти като лаком не искаш друг да е експерт и да взима пари затова го играеш на всяко гърне меродия. Така стигаш до прага на физическите си способности като познания и време и вариянтите за развитие спират там. Ти си доволен, взимаш си бонусите и грам не ти дреме дали ще се развие бизнеса, дали ще изкараш повече пари.
И като толкова възхваляваш милата ни държавичка защо твоето семейство живее зад океана? Докарай ги да живеят и работят тук. Нали и тук може.

Пет Юни 01, 2018 12:01 am
Профил

fred написа:
Така че ако знаете някой в тази област казвайте, но да е в София.

woody знаеше някаква кака на басейна до южния парк ... смятай, вече не знам как се казва собственият ми квартал и басейна в него ...

Пет Юни 01, 2018 12:04 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
fred написа:
Така че ако знаете някой в тази област казвайте, но да е в София.

woody знаеше някаква кака на басейна до южния парк ... смятай, вече не знам как се казва собственият ми квартал и басейна в него ...

Мда, аз по неволя посещавам такива мероприятия периодично. Фред да ми драсне едно ЛС ако иска.

Пет Юни 01, 2018 12:10 am
Профил

Пиф, пак ти казвам, доста странно виждаш нещата. Бъркаш много търговец с производител, и май там ти е грешката, двете неща са много различни. Ти искаш да си ни едното ни другото, някак да си го произведеш и продадеш но без да си производител, но и да не си търговец. Не става така. За индустрията не му е тук мястото да говорим, само дето това не ми е единственото занимание, и много грешиш че не ми дреме дали ще се развива бзинеса, напротив, много ме вълнува. Ако всички други бизнеси с които съм се занимавал са ми били клиенти, този е семеен, аз боуси не получавам, работя за да се развива бизнеса защото този бизнес храни семейството ми.
Защо живеем зад океана, заради училището на голямата щерка, ето това е причината, когато стана 5-ти клас я преместихме тук защото беше забравила да говори английски, в БГ не става, и за да не я делим от малката преместихме и малката. Мен живота в БГ си ми е много ОК, но ние можем да живеем където решим по света, и където и да живеем сме нетни донори, ни не се възползваме от никакви социални облаги, няма да ти кажа колко струва живота в САЩ щото няма да го повярваш.
И това че ти, фред и още N на бропй като теб искате неща които не заслужавате, мислите че сте много важни и хората трябва да ви правят партньори и да ви плащат огромни заплати си е ваш проблем. Ние работим с разработчици от цял свят, и да ти кажа никой не е дошъл и да каже абе аз имам страхотна идея направете ме партньор. Работим с разработчици в САЩ, Тайван, Китай, сигурно половин европа и никой не е недоволен.
Хората при нас са добре платени но нито са съдружници, нито получават процент от печалбата.
Това че на теб ти е странно, и не можеш да преживееш някой да печели много повече от теб е твой проблем, на тях не им е, затова и те са доволни на заплати които едва ли много фирми дават. Никой от тях, никога не е поискал нещо като това което споменаваш ти, а има хора които имат много по-голям принос за дейността ни от колкото ти навярно за която и да е от фирмите за които си работил.
И разбери, ти не можеш да разработиш сам продукт, и фред не може, и аз не мога. Трябва екип, трябва идея, цел концепция. Прдприемача не е търговец, търговеца купува и продава. Производителя инвестира в производство, първо има идея какво иска да произведе, знае къде и как ще го продава, знае какво горе долу се търси, събира си екип, там някъде има продукт мениджър който събира всички изисквания, концепции, подготвя едно общо задание. Това задание се обсъжда, рафинира и накрая се стига до финално задание. То казва, трябва да се направи това и това, в тези и тези параметри, при тази ценова рамка. От там това отива към различните отдели. Софтуерния отдел трябва д асъздаде нужното програмно обезпечение, друг отдел създава нужния арт, трети отдел модели, скриптове и т.н., някой трбява да разработи и железарията, там нещата започват свой живот. Пуска се задание към индустриален дизайнер, или се прави конкурс на база задание, след като се получи някакъв резултат се връща към рбаотна група за обсъждане, като стигне достатъчно зряло ниво проект мениджъра го представя на ръководството. Ако се одобри влиза за проектиране, проектирането е свързано с проектиране на механични конструкции от всякакъв тип, къстъм детайли, матрици и всякакъв друг тулинг. Това нещо обикновено има и къстъм електроника, и тя отива за проектиране, и там задания, обсъждане, тестове .. и т.н. и т.н. ... ти представяш ли си че може да събереш екип който да направи нещо такова ? Аз ти го казвам директно, не не можеш, не можеш защото нямаш опита и знанията, може да ревърснеш и да откраднеш, но за това се водят дела. Не говоря само за нашата сфера, за всяка една сфера. Освен това, всичко това е дълъг процес, отнема месеци, може и години, ти сам ли си плащаш заплати за това време, на теб и на екипа който си събрал, или ще искаш и заплати да ви се плащат, после и процент да вземаш ?
Ето затова има работодатели, затова има производители, защото те могат да направят нещо което ти не можеш, което аз не мога, което фред не може, което и да искаме и да се съберем няма да можем, защото нямаме нужното know how, нямаме нужните ресурси, нямаме нужните контакти. Или да кажем че аз имам контактите и част от know how и какво правим тогава, кой колко получава и кой какво плаща ?
Всяко едно производство ако изключим тип гаражно е свързано с много и различни проблеми, няма как да ги реши сам човек, може да ги реши само стабилна организация. Хайде, казваме аз ти фред знаем можем всичко .. кой луд ще ни даде финансиране, коя банка на какво основание или кой инвеститор? Добре оправиш финансирането, и искаш възложителя ти да е търговец пък ти да произвеждаш, как ще получиш изгодни условия на доставки, ти си пифа, аз съм тони, фред е фред, зад нас няма нищо, как да отида и да кажа ето това са моите условия, а не да питам какви са вашите, как ще вземеш разсрочено плащане, как ще получих застраховка до твой склад, как ще получиш възможно най-добрата цена ? И да речем че и това го постигнеш някак, кой ще ти организира спедиции доставки, при какви условия, ще си наемеш хора, или ще работиш с посредници ???? А самото производство, как ще отида аз при един шийт метал производител и ще му кажа, на нас с пифа и фред ни трябват ето и тези детайли, ама първо искам ето тази цена, второ искам доставка до нашия склад, трето ти слагам неустойка от 1% на ден на изделие за забава, искам 90 дни разсрочено плащане, искам банкова гаранция за добро изпълнение ..... ????? И после да речем че и това го направиш, как го събираш това изделие, възлагаш го на някого, на кого, как постигаш и там условия. Отиваш в Сан мина Унгария и казваш ей тук с тони и фред правим това, я дайте да ни го асемблирате, и те ти казват ооо разбира се даже и пари ще ви дадем .. или дори не ти отговарят на мейла. И какво почваш да организаираш асеблаж, айде аз почвам щото ти май в това нямаше опит, ама как се организира, трябват пари за оборудване, наеми, материали, инструменти, ХОРА ... хора на заплати ... хора които ще си мислят че те ни бачкат пък ние с теб обираме печалбата .. те и толкова ни бачкат, ние и толкова печалба правим ... и накрая евентуално сме направили нещо, отиваме при този производител който вече си го направил търговец и му казваме ей го на това което искаше, и той ти казва оо момчета, вие закъсняхте със 6 месеца, цената на този продукт изобщо не се вписва в рамките които сме определили, и освен това вие ми искахте едни пари авансово които сега ще трябва да ми ги върнете с лихвите. Вие докато се натуткате аз си събрах екип, разработих си изделието, внедрих го в производство и то на половината от вашият кост и вече го реализирам на пазара. И тогава тони, пифа и фред остават с пръст устата и кур в гъза защото имат да връщат пари, отделно са инвестирали още, имат продукт който нищо не могат да го направят, и ако са били достатъчно глупави имат ангажименти с доставчици и производители които трябва да покрият минимум на кост.
Това което исках да кажа с цялото това писание е, че не е важен индивида а организацията зад него, с нейното име, репутация, финанси и всякакъв друг вид ресурси. А аз дори не засегнах и 10% топ левел процесите свързани с едно изделие по-горе.
Не ме разбирайте погрешно, не твърдя че сте некомпетентни , неспособни, некадърни, не ви познавам може да сте може и да не сте, това което твърдя е,че един индивид не може да доведе един продукт от до освен ако не говорим за нещо много елементарно, дори екип от няколко индивида не могат, най-малкото не и времево и ценово ефективно. И в този ред на мисли няма какво да предложите вие като индивиди, което да е толкова ценно за една фирма че да прави някакви стршани изключения за вашето заплащане, или пък да ви предлага участи или да ви наема като под-изпълнители.

Пет Юни 01, 2018 12:50 am
Профил

ToHu написа:
Фред няма различни видове наемни работници, всички наемни работници са едни и същи, творци или не няма разлика, не се опитвай да създаваш класификации каквито не съществуват.

Искаш да кажеш, че някой който ти е донесъл разработка за ново изделие или радикално усъвършенстване, трошил си е главата в безсънни нощи да го измисли, учил е нови неща над преките служебни задължения за да стане възможно ще го оставиш на същата заплата с онези които в 17:00ч с точност до минутата ти казват учтиво довиждане и забравят за работата и проблемите? Които работят като роботи само в рамките на техническото задание и не мърдат милиметър да дадат нещо повече.

Сигурен начин такъв будала повече нищо да не ти предложи. И доста вероятно да те напусне. Да стигнеш до онзи принцип на социализма за който казах. Нали самият ти казваш, че всички трябва да се чувстват екип, да болеят за проблемите на фирмата. Какъв екип ще сте когато ти вземаш целият допълнителен ефект който онзи будала ти е дал само за себе си? Като основна ценност на мениджмънта казваш че дава идеите, затова му плащат повече. А сам доброволно се отказваш идеи да дават другите и да им платиш повече за това.

Управлението става с два метода, моркова и тоягата. Ти забравяш за моркова. А само тоягата още при робовладелческият строй е доказано че е неефективен метод.

Пет Юни 01, 2018 12:53 am
Профил

fred написа:
....ще го оставиш на същата заплата с онези които в 17:00ч с точност до минутата ти казват учтиво довиждане и забравят за работата и проблемите?

Къде съм твърдял нещо такова ? Вие наистина сте доста объркани ми се струва, айде не вие в случая ти Фред. Веднъж говорите за проценти, за съдружия и т.н. втори път пита дали някой който има по-голям принос ще е на същата заплата .... аз между двете не виждам, никаква, ама никаква прилика, нещо като жираф и северн елен. Това което казвам, и мисля го казвам много ясно е, че който и да е служител, каквото и да прави по никакъв начин не може да каже че фирмата зависи от него, или че изкарва парите на шефа си. Също така казвам че не може да има никакви претенции за дялове, проценти и каквото и да било извън заплатата само защото си е свършил работата добре.
Аз съм много голям почитател на насърчаването на персонала да предлага оптимизации. Събират се ежеседмично идеи, разглеждат се на техническите съвети, тези които се счете че са полезни се внедряват. Даването на идеи се насърчава, разбира се на смислени идеи, тези които са полезни се възнаграждават също. Ако някой дойде и каже име ето този детайл с този винт, да ама това се сглобява за 25 секунди, ако тук сложим щифт а винта го преместим тук ще се сглобява за 15 секунди със сигурност ще получи някакъв вид поощрение. Първо за това че е обърнал внимание на проблема, може решението му със щифт да не е Ок, защото тоя щифт струва пари, изисква още две операции и т.н. а пести само 10 секунди, обаче може би има друг начин и си струва това да се оптимизира. Ако обаче се окаже че и предложението му е добро и се приложи, поощряването е по-голямо.
Аз изисквам всеки служител да предлага поне една оптимизация на седмица, може да е нещо много елементарно но да предложи нещо. Тези които правят смислени предложения, особено такива които редуцират коста получават бонуси за това.

Аз не давам бонуси за това че някой си е свършил работата, всъщност формулата за заплащане е такава че той получава договореното само ако си свършва работата, в противен случай заплатата намалява. Малко е сложно да го обяснявам тук, но най-общо ако си искал 1000 лв аз ще ти плащам по 1300, но само ако постигаш 100% от това което се изисква от теб, при 90% ще си около това което си искал, а ако си под това ще си под това което си искал, при изпълнение под 70% може и да си на 1/2. Само че определянето на изпълнението е по една доста сложна методика за да се елиминират независими от служителя фактори, като нямало е поръчки, нямало е компоненти и др.

Разбира се кой на какво ниво е и каква позиция заема изпълнението и бонификацията са различни. Например че е по-просто,в една опт фирмите има инсталатори. Те имат норма всичко което е извън 90-120% от нормата се наказва, да правилно четете, всичко над 120% се наказва. Първо защото най-вероятно работата е свършена некачествено, аз съм определил нормите и съм преценил кое е реалистичност, в 99% от случаите 120% на нормата е гаранция за некачествено изпълнение. Второ дори да е качествено това нарушава цялостният график, доставки и изпълнение. Давам бонус за преизпълнение във времето, но не за сметка увеличена норма, с две думи ако работят извънредно, или решат да не почиват определените 2 часа а почиват по 1 час на ден и т.н. .. но само ако е съгласувано, като не позволявам работа над 10 часа на ден, това е намалява производителността на следващият ден, предпоставка е за злополуки и повреда на оборудването.
Когато съм определял времето за един обект, аз съм заложил резерв, ако въпреки всички пречки и др. подобни, монтажниците успеят да монтират без да използват резерва, 30% от резерва се разпределя между тях като бонус, или каквото реално е останало от резерва.
Имам от друга страна инженери, при тях бонуса се генерира отново на база изпълнение, обратна връзка от клиенти, и коефициент който се интегрира и отчита проблеми с въведени или поддържани от тях системи. Наказвам за ниска скорост, не давам бонус за висока но няма нищо против да карат с висока, разхода на гориво не е критерий, времето на хората е по-скъпо, но глобите им се удържат от заплатите, естествено ги плащаме незабавно, т.е. им спестяваме 30%.
Проектантите е нещо съвсем различно, там бонус няма, има процент от проекта, като процента е въз основа на участието на проектанта, може да достигне и до 10% от печалбата от проекта, зависи каква му е била цялостната роля.

Надявам се тези примери да са ти изяснили малко какво е бонус и стимулиране а предполагам осъзнаваш каква е разликата между това да си съдружник или да искаш процент от печалбата на фирмата.

Пет Юни 01, 2018 1:22 am
Профил

fred написа:
Искаш да кажеш, че някой който ти е донесъл разработка за ново изделие или радикално усъвършенстване, трошил си е главата в безсънни нощи да го измисли, учил е нови неща над преките служебни задължения за да стане възможно ще го оставиш на същата заплата с онези които в 17:00ч с точност до минутата ти казват учтиво довиждане и забравят за работата и проблемите? Които работят като роботи само в рамките на техническото задание и не мърдат милиметър да дадат нещо повече.

Сигурен начин такъв будала повече нищо да не ти предложи. И доста вероятно да те напусне.

Тука бъркаш малко понятията - даже много. Служителите във дадена фирма за наети за да вършат определена работа а не да въвеждат рационализации и да дават идеи за нови продукти - за тези неща си има отделни отдели които това им е работата и са си наели подходящите хора. Такива иноватори даже трябва да се уволняват а не да ги чака някой да се фръцнат и сами да напуснат - ти имаш ли си на представа само колко излишни приказки и енергия и време похабява един такъв изобретател?!

Хората се делят доста добре според 2 признака - умен/глупав, работлив/мързелив
Умен и работлив - мечта за всеки
Умен и мързелив - става за началник или инженер
глупав и мързелив - за хамалска неотговорна работа
глупав и работлив - да се уволни на секундата, на такъв не можеш да му насмогнеш да оправяш глупостите които ще насътвори

Човек на заплата който се блъска извън работно време да измисли нещо ново с което да иска да му се вдигне заплатата и вечно се има за недооценен директно го класифицирам като глупав и работлив - че е работлив е ясно, ама предполагам, не е ясно защо е глупав - ами защото не си знае мястото, не преценя за какво да си оползотвори времето - не случайно работното време е 8 часа а не 16 - за да може човек да почине и да е производителен на следващият ден - като дойде недоспал и по цял ден витае в облаците да мисли за глупости му страда работата за която е нает ... като иска да разработва нови продукти - да се премести в отдела за развой или да се договори да му се отдели част от времето за работа по нов продукт, да се прикачи още някой ако трябва ... а то, скришом си го разработил нашия и се напъва да се пазари и съдружник да става ... а шамари де ...

Пет Юни 01, 2018 1:30 am
Профил

Палавров, тук е хубаво да се прави прави някакво разграничение, за нов продукт не знам това не ми се е случвало честно казано, но за оптимизации се случва често и в болшинството от случаите има голям смисъл в това. както другаде писах мразя инженери които проектират без да си сглобяват творенията поне 10-на пъти, но не е да няма такива, и единствения начин да се пребориш с този некадърен дизайн е когато някой предложи оптимизация, не самото предложение а факта че обръща внимание на конкретният проблем. Друг начин няма, освен да се предположи че това ще се внедрява директно от мен някъде другаде, при което първата ми работа е да го разкостя и сглобя за да преценя не само времена ами и сложност, и окомплектовка на доставка и работни станции и т.н.
Също хора които предлагат някакви приспособления които улесняват или подобряват работата. както писах по-горе аз насърчавам даването на идеи свързани с оптимизации. Може да е най-тъпото нещо, залепил тежест на сойката на тиксото, но то вече не мърда.
Аз съм фен на кайзен идеологията, не и на 6s и другите осурнайсет S, но кайзен в основата си е много полезна като философия. Също и философията на TPS, но и двете без обратна връзка е трудно да ги имплементираш удачно.
Е на сега в мехико, направих им работни станции на едната гледам нещо мъчат се, идват и се жалват нещо,не използват контейнерите за компоненти. Аз нали не говоря местният цигански вече вбесен отивам да видя защо тия идиоти трупат по масата след като съм сложил контейнери ... е идиота се оказах аз, малко не съм съобразил че съм по-висок и ръцете ми са по-дълги и ония джуджета /не че аз съм гигант/ не могат да стигнат до кутийките, та се наложи реорганизация.

Пет Юни 01, 2018 1:48 am
Профил

palavrov написа:
Тука бъркаш малко понятията - даже много. Служителите във дадена фирма за наети за да вършат определена работа а не да въвеждат рационализации и да дават идеи за нови продукти - за тези неща си има отделни отдели които това им е работата и са си наели подходящите хора. Такива иноватори даже трябва да се уволняват а не да ги чака някой да се фръцнат и сами да напуснат - ти имаш ли си на представа само колко излишни приказки и енергия и време похабява един такъв изобретател?!

Доста бъркаш. По-точно мислиш като български работодател... ще спестя епитетите, оставям го на Pif :)

Имам колега/приятел който някъде 1992г замина за щатите, започна за малка геофизична фирма, после за една от трите водещи нефтени фирми, после се премести пак в такава, последно направи собствена фирма, преди 3 години ми каза че има $10млн оборот. Е, той още във втората фирма започна да предлага изобретения /няколко, около 5-6/, тази последната е базирана на негови такива. Когато му бях на гости в Хюстън ме запозна с патентният си адвокат /от онази голямата нефтена/ , фирмата има специален такъв човек който да движи нещата. Защото това е начина да надминеш конкуренцията, нови изделия и пазарни ниши, не да назначаваш неграмотни работници на минимална заплата. И никой не го е уволнил.

Имам втори колега/приятел който замина за Америка някъде 2001г, и той започна в малка фирма и на втората година се премести във Филипс, електрончик. Ами и той ми е пращал негови изобретения да знам какво прави. Ето за такива хора говоря че са инженер-творец. Специфична група, много-много малка но я има и тя иска специално отношение. Естествено че такъв човек ще го сложат в отдела който се занимава с това, няма да е снабдител примерно. Или си го назначил за чертожник, показва качества за повече ама да си стои чертожник? Ами ще напусне, защо му е работодател който го спъва и където няма перспектива. И после ще се оплакваме как няма кадърни хора.

Понеже страшно ви нервира това дял от фирмата, ами то не е чак толкова рядко нещо. Особено в малките фирми в начален етап, в Apple са давали акции дори на чистачките защото нямат пари, сега с тях са милионери. Защо на мениджмънта може да дават като бонус акции а на човек направил ново изделие от което фирмата печели десетки милиони да не могат да дадат няколко? Не казвам че на всички и навсякъде.

Това презрение към тези които създават продукта който продавате, отношение като към хора роботи които са единствено да осъществяват великите меринджейски идеи ще ви остави напълно без кадърни хора. И после ще се оплаквате, че само некадърници и мързеливци са около вас. Ами защото сте изпъдили кадърните с презрението си.

Пет Юни 01, 2018 2:52 am
Профил

palavrov написа:

Хората се делят доста добре според 2 признака - умен/глупав, работлив/мързелив
Умен и работлив - мечта за всеки
Умен и мързелив - става за началник или инженер
глупав и мързелив - за хамалска неотговорна работа
глупав и работлив - да се уволни на секундата, на такъв не можеш да му насмогнеш да оправяш глупостите които ще насътвори

Да ама Google и редица други фирми дават възможност на хората си едно 20% от времето си да прокарват в собствена креативна работа. сами определят темата, не виликият меринджей да им я спуска. И отгоре на това през това време фирмата им плаща заплата и осигурява условията колко и шантава да е идеята. Те се опитват всеки да направят инженер-творец, не само назначените в специалните отдели.

https://www.lifehack.bg/business/strann ... eativnost/
Цитат:
За пример може да се даде Google, където както знаем 20% от времето си инжинерите прекарват за своя собствена креативна работа, за нещо, което на тях им харесва.

Това е версия на предложението от книгата на Сътън „да се насърчат хората да игнорират шефовете и колегите си и да не се поддават на мнението им„, поне за някакъв период от време. Google дава на своя персонал време и пространство освободено изцяло от критичните погледи на когото и да било и оставя хората си да творят без някой друг да им казва какво е правилно или не.

palavrov написа:
Човек на заплата който се блъска извън работно време да измисли нещо ново

Май че никога в животът си не си правил изобретение и не знаеш, че това не подлежи на регламент. Върти се нещо в подсъзнанието и решението идва изведнъж, в неочакван момент. Често точно в извънработно време когато си освободил съзнанието от рутината. Пък и кога да го прави, в работното време? Че нали ще го накажеш за това че вместо да си върши възложената задача се занимава с друго.

Пет Юни 01, 2018 3:19 am
Профил

Ти правиш ли разлика между малка фирма или стартъо и голяма фирма? Малката фирма няма ресурс за заплати затова дава дялове, първото нещо което прави като се опаричи е ако може да си изкупи дяловете обратно. В малката фирма започваш на много по ниска заплата инвестирайки време и разчитайки че ще получиш дивидент един ден, в болшинството от случаите тези фирми фалират.
Голямата фирма има ресурс за заплати, защо да раздава акции? Да има практика на дългогодишни служители обикновенно им се дава възможност да закупят на преференциални цени, или им се дават като бонус, обикновенно акции без право на глас, които съставляват 0.01% да речем. На топ мениджърите обикновенно се дават акции, също не голям процент. Повечето САЩ компании са публични, лесно е да направите справка.
Няма никакво презрение, само реалност.
А за патентите, първо ги прочети като хората и осмисли, и разбери как работят. И ние регистрираме доста патенти, и какво от това?
п.с. и още нещо което не знам дали някой го осъзнава,първо това че имаш патент не значи нищо, нито че ще получваш нещо от него нито че някога може да получиш, това зависи от доста други неща. И когато работиш за някого, в 99% от случаите той има пълните права върху патента, ти не можеш да изискваш роялти, не можеш да го използваш на друго място, не можеш да преотстъпваш права и каквото и да е друго, да твоето име го има там, и толкова, като съинвентор или без значение как, ако си участвал там е. Обикновено с имената на още куп хора.
А за примерите, не виждам какво е общото, направил е фирма и има оборот, 10 млн което за САЩ никак не е много. И какво показва този пример, това че някой го е направил съдружник, или това че му е стискало и си е направил фирма. Я го питай в неговата фирма прави ли служителите си съдружници или дали им дава проценти :)

Пет Юни 01, 2018 3:30 am
Профил

Примерите бяха, че не уволняват хората за това че правят изобретения а обратното. Че накрая такива хора стигат дори до успешна собствена фирма. И че фирми като Google дори насърчават такива неща, на практика всички макар и в различна от Google форма. Това е абсурд, да се уволняват или наказват хората които искат и предлагат работата във фирмата да е по-добра. Не говоря за Тони, той каза ясно че поощрява усъвършенстванията.

Пет Юни 01, 2018 3:59 am
Профил

А относно цитирането на гугъл, и други подобни, първо изобщо не е доказано че практиката на гугъл е ползотворна, и второ, те нямат избор, на тях им трябват нови идеи и продукти, те създават такива и трбява да получават постоянно от които да отсяват, приеми че това е техен начин да създават криейтив отдел. Освен това гугъл са осъзнали една особеност на съвременните девелопъри, голяма част от времето си те го губят в несвързани с работата дейности, така един вид узаконяват губенето на време и го регулират.
Кажи за какво изделие или продукт имаш идея,какво иска да изобретиш и за коя индустрия, или говориш по принцип. Аз те наемам да ми проектираш лейки, ти имаш страхотна идея и изобретение за помпа за поливане, но аз произвеждам лейки, не помпи за поливане, това не е моят бизнес, не искам и да ми става. Идеята ти може да е страхотна, може да има голям потенциал, но това не е моят бизнес. Имаш страхотна идея за лейка виж това е друг въпрос, но дали тя се вписва в това което пазарът търси ? Какво казват маркетинговите проучвания, казват че никой не иска лейка която сама решава колко вода да пуска, или пък да се пълни сама.

Нямаш изобщо никакво понятие за западната корпоративна култура, стандарти и начини на менажиране. Това което става в БГ е малко по малко да навлиза тази култура и точно това май най-много ви смущава, само дето не разбирате че това не е БГ приумица.

И защо си мислиш че големите фирми са закъсали и страдат от липсата на кадри или от това че нямало специалисти. Това не е вярно, вие се правете на недостъпни на велики и т.н. в същото време не само че големите фирми работят със специалисти от вън, ами тези специалисти често са склонни да се преместят в БГ и то за по-малки заплати от тези които вие мечтаете да вземате. Имаме проблем с едно или друго в БГ, голяма работа, решаваме си го на друго място, светът е голям. Ще се разправям аз с БГ доставчици, с БГ работници . и защо ? Ами че в САЩ е по-евтино както искаш така го разбирай, ще си произвеждам в САЩ. В САЩ давам проекта на изпълнителя, той ме чарджи 3-4-5 хил за CAM файлове и ми излизат перфектни изделия. В БГ държим инженери на заплати, струва ми 3 пъти по токова, и накрая нищо не става от първия път.
Трябва ми повече капацитет, повече работна ръка избор голям, съжалявам че вместо в Мексико не разширихме производството в САЩ, щеше да е по-евтино и по-лесно, но ето имам зор отваряме фабрика в Мексико. Каот имам друга нужда ще отворя друга, трябват ни девелопъри, защо да се занимавам с Бълагри които хем ги няма хем не знаят какво искат, ще си развием девелопмънт в мексико, финално е малко по-скъпо, но голяма работа, има хора, не мрънкат, изпълняват и не си мислете че сте по-кадърни от тях.
Трябва ми нов борд, защо да се мъча в БГ, отивам в тайван, на която и врата да почукам ми отварят, посрещат и са готови на всичко. Избирам си доставчик и той ми прави и борд и всичко, да търся девелопър в БГ, да познавам хора които ще го направят, и после от там пак отиваме да търсим производител, и защо. Харесвам си някой от тайванците давам им заданието и за няколко месеца имам продукт. Да чат пат има забавяне за едно или друго, докато започне процеса, но ето февруари потвърдихме финално спецификация и изисквания и в момента върви производство на пилотна серия на нова х86 платформа, хората разработиха и къстъм COMe и кериър за него със всичко което сме поискали.
Трябва ми матрица за някой детайл, мога и сам, мога и да го възложа на някого, ама защо ? пращам солида на някой от доставчиците и в рамките на месец два имам матрица, не само матрица ами и детайли ми пращат. Трябва ни лят алуминий, защо да се занимавам със великите спецове в БГ, има 2-3-ма доставчика в САЩ, добро качество, бързо изпълнение, добри цени, а ако е нещо неотговорно, т.е. финиша може да е компромисен но търся цена, китай. И на двете места е по-евтино от Бг, по бързо и по-качествено.
И къде тук се виждате, и защо мислите че с другите е различно. Тия от аутомотива си аутсорсват в Бг най-куците дейности, ама и те не знаят защо.
Вижте, това което се случва сами сме си виновни за него, по скоро сами сте си виновни. С този начин на мислене никой няма и да дойде да прави нещо сериозно в БГ. Остана ли са някои способни специалисти, тук има няколко такива, които вече май с нищо не им се занимава, и след тях никой. А вие се правете на велики и недостъпни и чакайте някой да ви сваля звезди. И като само в Бг са такива недалновидни инвеститорите защо не сте се преместили някъде навън, където са по-далновидни ? Айде фред ще каже че му е минало времето, а другите които само недоволстват.
Ей го Цецо и още няколко колеги са се хванали, намерили са ниша и си работят и не се оплакват ... е верно Цецо само мрънка че днешните секретарки не били като едновремешните, че не можел той да се вози на 60 м яхта и искал поне 100 ... ама това са капризи на разглезен капиталист, ще резне някоя заплата и ще си купи 100 м яхта ..

Пет Юни 01, 2018 4:03 am
Профил

ToHu написа:
Голямата фирма има ресурс за заплати, защо да раздава акции? Да има практика на дългогодишни служители обикновенно им се дава възможност да закупят на преференциални цени, или им се дават като бонус, обикновенно акции без право на глас, които съставляват 0.01% да речем. На топ мениджърите обикновенно се дават акции, също не голям процент.

И защо през цялото време говориш и преценяваш всичко от позицията на голямата компания? Ти като работиш в такава означава ли, че всички са такива, че правилата за голямата компания важат и за малките?

Естествено нямам илюзията, че на всеки подобрил с нещо кода на Google веднага ще му дадат акции. Но за водещите разработчици откъде да знам, може и да имат такава опция за постигане на известни резултати. При заплата на водещ програмист $3 млн колко е да му дадат стотина акции по $1000, само морален жест. И естествено това не означава място в управителният съвет и дори акцията да е с право на глас.

Пет Юни 01, 2018 4:14 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 717 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 48  Следваща