Отговори на тема  [ 83 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
До собствениците на непререгистрирани ЕТ. Важно!!! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: До собствениците на непререгистрирани ЕТ. Важно!!!
Dimitar написа:
Ами тъщата е била и в полицията преди това и е регистрирала кражбата като е изписала една кофа мастило, така че не знам как е по закон, но е факт, че са я глобили.
Има нещо извратено в цялата тая история - да наказват пострадалия, вместо да накажат само извършителя на престъплението :) .

Така е!
Преди няколко години нападнаха на улицата жена ми и и взеха дамската чанта. Вътре бяха личната и карта, евтин GSM и 20лв. Добре, че нямаше лоши последствия за нея. На другия ден още отидохме в Районното и заявихме случая. Посрещнаха ни с огромна досада, нищо не свършиха, но си отнесе глобата.

Чет Дек 29, 2011 3:55 pm
Профил WWW

Lupus написа:
Така е!
Преди няколко години нападнаха на улицата жена ми и и взеха дамската чанта. Вътре бяха личната и карта, евтин GSM и 20лв. Добре, че нямаше лоши последствия за нея. На другия ден още отидохме в Районното и заявихме случая. Посрещнаха ни с огромна досада, нищо не свършиха, но си отнесе глобата.

Така е но не точно!
Въпрос на грамотност и познаване на закона от служителите на гишето!
По закон нямат право да те глобяват, ако глобата е осезаема може да ги съдиш, може и да напишеш оплакване но ще мине много време докато ти върнат парите и не се знае изобщо.
Най добре е преди това да им се озъбиш и да им извадиш по закон какво е и да ги заплашиш че ще напишеш оплакване и всичко ще се с по малко ядове!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Чет Дек 29, 2011 4:51 pm
Профил
Аватар

да бе...
глобата не помня колко беше, но е от порядъка на 100-200лв
един адвокат не взема по-малко от 300. ако цялото дело мине за по-малко от 1000 си супер.

в БГ формално няма отказ от правосъдие.
но реално има имуществен праг, после попадаш в ръчичките на (може би) най-големите мошеници на днешното време.
резултата е предизвестен.

подобен е случая в здравеопазването.
получаваш инфаркт. понеже не разчиташ на линейки някой те откарва в рамките на 30мин до читава болница (хипотетично)
там случайно има нужната техника, тя е работоспособна, и още по-хипотетично в момента има доктор, владеещ Силата.
установяват, че имаш запушване и трябват 2 стента. обаче в болницата нямат, по здравна каса трябва да изчакаш месец-два.
ако не се сложи стента до час, тъканта след запушването умира и ставаш инвалид.
доктора съвсем случайно обаче има телефона на фирмата вносител и ти го дава.
оказва се, че имат на склад, по 800лв бройката.

какво правиш в такъв случай? плащаш веднага или чакаш касата и съдиш държавата?

Чет Дек 29, 2011 6:17 pm
Профил

Dimitar написа:
Ами тъщата е била и в полицията преди това и е регистрирала кражбата като е изписала една кофа мастило, така че не знам как е по закон, но е факт, че са я глобили.
Има нещо извратено в цялата тая история - да наказват пострадалия, вместо да накажат само извършителя на престъплението :) .

Ето как е по закон (в текста на самия закон е същото):
http://www.mvr.bg/Guide/izgubvane_li4na_karta.htm
Могат да я глобят, ако е изтървала тридневния срок да обяви документите за откраднати в паспортна служба (различно е от регистриране на кражбата в полицията, отделни вилаети са). Заради самата кражба обаче не могат.
Впрочем, няма смисъл да разтягаме локуми. На бумагата трябва да пише за какво е глобата.

Чет Дек 29, 2011 8:33 pm
Профил

А я за тая пререгистрация пък да кажа аз, подаваш документи, ама не ги приемат, добре подаваш пак, пак не ги приемат, искали не знам си какви, на майка им в п&*а, писна ми и ги отебах, със чисто БГ фирмите може би е ОК, но при мен не е така, 5 пъти обеснявам че в US печати няма, после някакви пълномощни, още 5 пъти че аз управлявам и US дружеството което е собственик на българското, накрая казах на счетоводителката че аз нерви нямам, има някаква пререгистрация полвинчата, реално съм се пререгистрирал ама не ми приемат отчетите да го духат.

Чет Дек 29, 2011 9:34 pm
Профил
Аватар

741, тя е отишла в полицията веднага след кражбата, има си и протоколо или там както му се казва и въпреки всичко са я глобили и за личната карта и за библиотечната и даже и банката за дебитната карта и взела някаква глоба. Все неща, които са супер ненормални по белия свят. да не говорим пък, че малоуните чиновници са длъжни да си знаят законите и след като нямат право да я глобяват, не би трябвало, ама както всички знаем все пак става въпрос за нашата мила родина, където всякакви неща са възможни :) .
ПП. Това всичко ми напомня на това, че винаги когато нашия син пътува само с единия от нас към/от БГ и винаги си носи разпечатка от закона, където пише, че за деца живеещи постоянно в чужбина не се изисква нотариално заверена декларация и от двамата родители, за да може да напусне България, защото всеки път малоумните гранични офицери искат такава декларация. Т.е. излиза, че всеки български гражданин трябва да се движи с копия на всички закони в себе си, за да може да показва на малоумниците какви са му правата и съответно техните задължения. Добре че сега поне с тия смартфони е лесно да се натрие по този начин мутрата на всеки дебелогъз бюрократ. Само дето хора като тъщата не ползват смартфони и в такива ситуации си глътват езика и наистина се чувстват виновни и са убедени, че вината е в тях :) .

Чет Дек 29, 2011 9:41 pm
Профил
Аватар

Цитат:
5 пъти обеснявам че в US печати няма

Тони, то наистина няма, ама пък и нормална нотарална заверка на подписа ти би трябвало да върши работа. Иначи наистина е голям майтап като кажеш на малоумниците, че в щатите наистина няма печати и хората вярват само на един гол подпис и ония те гледат ей така 8O .

Чет Дек 29, 2011 9:44 pm
Профил
Аватар

741 написа:
....
Впрочем, няма смисъл да разтягаме локуми. На бумагата трябва да пише за какво е глобата.

Ей, ще си каже човек, че не си живял в БГ ако за пръв път чете твой пост.

Грешката не винаги е у по-слабия, всъщност много често не е у него. И не е толкова
страшно да вземеш неговата страна, ако и да има своите рискове.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Дек 29, 2011 9:47 pm
Профил WWW
Аватар

На мен пък още ми държи влага к'в го ядох преди години докато направя малкия българин: няколко пъти аз, жената и бебето трябваше да търчим от острова до столицата (минимум два дена), да висим по опашки с няк'ви украинци или беларуси или др. към които се държаха като с кучета ама ги пущаха щото ръководителят шареше с тлъсто куфарче, да ни се карат вместо да ни обясняват и т.н. Ако исках да го направя туземец щеше да стане много по-бързо, по-евтино и без да напускам града (или поне бебето).

P.S.: Що не вдигнах скандал в посолството?! Щото си бях изпил кафето и даже сръгах жената да си затвори готовата за бълване уста: охраната беше толкова натопорчена, че можеше и бой да ядем, а свидетели нямаше да има.

Чет Дек 29, 2011 11:30 pm
Профил

741 написа:

ох, да обясняваш законите в полицията е mission impossible ;-)
Това лято трябваше да изкараме нов паспорт на щерката щото стария изтече и тъй като имаше опашки ги пратех с жената да попълнят документите и да чакат ред. По едно време се връщат - не можело без дубликат на акта за раждане. Не ставало с оригинален акт. Останах втрещен... Това не е първи паспорт, първия го издадохме в София и никакви дубликати не са ни искали. А и то няма логика - дубликата има силата на оригиналния акт. На всичкото отгоре знам че акт за раждане трябва лично родител да ходи в ГРАО, което в моя случай значи да се грабна на 500км заради някакъв си дубликат.
За всеки случай звъннах до София да питам дали не може по пощата да стане. Служителката беше любезна каза че по принцип не е редно ама може да се измисли нещо, яко го пратят служебно до тукашното ГРАО. Ама като разбра за какво ми трябва ми вика ти луд ли си, какви са тия ченгета... Запали ми фитила, дръпнах закона за личните документи, правилника за прилагането... естествено няма никъде изискване за дубликати.
Тогава отидох в ченгеджийницата и се пробвах любезно да им обясня за законите, за правилниците.... Все едно им говорих на патагонски. Викам няма да се разберем, я докарайте юристконсулта или шеф нещо. Тоя бил отпуска, оня не знам що си. Чайникът ми за малко съвсем да кипне, добре че намереха някаква дето замествала шефа. Дойде едно младо девойче дето очевидно не беше в час с процедурата, но явно не искаше да се вдига повече шум и веднага нареди за нас да направят "изключение". Баси изключението... да те обслужат както е по закон и както е в останалите градове в страната, ама карай... съгласих се ;-)

Пет Дек 30, 2011 12:04 am
Профил

miro_atc написа:
741 написа:
Викам няма да се разберем, я докарайте юристконсулта или шеф нещо.

Те за тва говорим, без да им кипнеш маслото в кръвта нема да стане. Те седят и та гледат умно и не ги еня хич!
Не знам аз как ще си оправям мойте документи кат всичко изтече преди години :(

Пет Дек 30, 2011 1:46 am
Профил
Аватар

Цитат:
Не знам аз как ще си оправям мойте документи кат всичко изтече преди години

Аз ще ти кажа как от личен опит от миналата година - заделяш си поне два дена, необходимите пари за глобите, вода и храна и почваш да се редиш на опашките :D .

Пет Дек 30, 2011 2:14 am
Профил

Dimitar написа:
Аз ще ти кажа как от личен опит от миналата година - заделяш си поне два дена, необходимите пари за глобите, вода и храна и почваш да се редиш на опашките :D .

Като му дойде времето ще му мисля, ако не става ще им ги подаря така и така ще си хвана самолета наобратно :)

Пет Дек 30, 2011 2:17 am
Профил
Аватар

Tо става бе, защо да не става - само да си въоръжен с необходимите неща. Имай на предвид, че по-гадно от ваденето на документи в БГ е само ваденето на български документи в посолствата ни в други държави :D . Пак имам късмета да живея в град с българско консулство в него и пак предпочетох да ги извадя в БГ, защото няма да ти разправям как цяло семейство тръгва от 2000 мили, за да си извади документите, резервират си хотели, вземат си отпуска и т.н. и като пристигнат в консулството и ония им викат:
- "Опа, изненада - точно днес не ни работи скенера за пръстови отпечатъци."
- "Ми що не го казахте по телефона това бе или да си го напишете на сайта на консулството, дето е със супер странен адрес http://www.bgconsulchicago.net (всяко бг консулство по междудругото има своя идея за оформление на сайта си, адреса му и имейлите)".
- "Ами щото се развали точно преди малко. Няма нищо де, тъкмо ще разгледате града и след месец пак ще дойдете"

8O :D
Казвал ли съм ви, че тук в Чикаго докараха за консулка оная Лила, дето си беше правила еротични снимки в сградата на министерството на външните работи и после ги беше качила в нета. Конкурса за мястото гласеше, че се търси консул в Чикаго, завършил в Мадрид и знаещ португалски :D .

На такива истории съм се наслушал тука, че въобще не съм си помислил да си ги вадя тук документите. Да не говорим пък, че дипломатическата поща от БГ до САЩ стига за 4-5 месеца - явно със сал я докарват :D .

Пет Дек 30, 2011 3:37 am
Профил

Dimitar написа:
Имай на предвид, че по-гадно от ваденето на документи в БГ е само ваденето на български документи в посолствата ни в други държави :D . Пак имам късмета да живея в град с българско консулство в него и пак предпочетох да ги извадя в БГ, защото няма да ти разправям как цяло семейство тръгва от 2000 мили, за да си извади документите, резервират си хотели, вземат си отпуска и т.н. и като пристигнат в консулството и ония им викат:

Те за това казвам че не му е дошло времето още, не съм чул да е по различно и тук :)
Пък и аз нямам твоя късмет да имам консулство тук, на държава дето се шири на цял континент има консулство в столицата дето освен за такива работи за друго не се ходи там , няма и какво да се види за повече от ден. Пък и нямам и желание да се засиля на 1500км да ходя :D
Като си отидем за малко на гости ако имам желание и време ще се пробвам, само ще им покажа че имам някакви изтекли на границата да ме броят за българин да не плащам виза :o

Пет Дек 30, 2011 4:22 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 83 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща