Отговори на тема  [ 89 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Бойни действия и оръжие (от гледна точка на инженера) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Бойни действия и оръжие (от гледна точка на инженера)
Dimitar написа:
Бе вие така ги описвате тия бойни действия все едно ще строят двете армии една срещу друга, на едните ще дадат калашници, на другите М16 и ще ги карат да се стрелят, докато се изпозастрелят. Я се освестете малко. Съвременните войни не се водят баш така, че най-важното нещо да е кое от двете, калашника или М16-то е по-добро.

Що, как точно ще се води според тебе една съвременна сериозна война? :)

Вто Ное 15, 2011 1:20 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
Цецо написа:
Ако твърдиш, че имаш толкова прецизно око/ръка, дай да вървим на едно стрелбище да видим що за чудо си. Аз черпя.

има и по-практично приложение - редене на 0402 и QFN на ръка :D

А, тамън де. Ще предоставя анализаторски платки за насищане :D :D :D .
Тия 0402 са изтинския зор, корпусите от всякакъв вид са къде по-лесни
(има къде да ги хванеш, не залепват за пинсетата). За BGA-то да се уцелва
на място без да наднича човек отдолу под него като коте загубило играчката
си под шкаф твърде нисък за да влезе имам метод за патентоване :D .

За точността на автоматите не мога всъщност да коментирам, за целия си престой
в казармата я имам 30 патрона изстреляни я не (шофьор). А пък американските
автомати съм ги гледал само в новините и ми изглеждаха по-дългоцевни,
съответно предположих че са и по-далекобойни - де да знам, може и да не са
пък.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Ное 15, 2011 3:25 pm
Профил WWW
Аватар

Реконструктор написа:
Що, как точно ще се води според тебе една съвременна сериозна война? :)

С напалм, за да се разредят малко редиците на тия с калашниците :D

Вто Ное 15, 2011 3:53 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
Цецо написа:
Ако твърдиш, че имаш толкова прецизно око/ръка, дай да вървим на едно стрелбище да видим що за чудо си. Аз черпя.

има и по-практично приложение - редене на 0402 и QFN на ръка :D

Има и 01005 (0.41 × 0.20 mm) де... :D

Вто Ное 15, 2011 4:26 pm
Профил

Ами ако има глобална сериозна война, със сигурност в един момент няма по нищо да се различава от войната в Виетнам или WWII, всички тия технически играчки са ефективни и боеспособни само в случаите в които са изпозлвани до момента, когато превъзхождаш значително противника и като въоръжение и като технология, и когато противника ти не е никак мотивиран за война. Не помня да е имало случай виетнамци да са се предавали пред разузнавателен самолет, те и пред А10 не са се предавали, не може да го сравниш с ония мангали дето се предаваха на предаторите.
Аз продължавам да твърдя че последната истинска война америка е водила много, много отдавна, и на служба вече едва ли има и един човек от тези които я е водил. Армията им в момента мисля не може да извършва ниакакви реални бойни действия, да бомбандираш със стелта е едно, да влизаш в реален бой е друго. Исторически доказана истина е че колкото по цивилизовано и хуманно е едно общество, толкова по слаба е и армията му макар и многочислена и добре оборудвана, на Рим са им трябвали стотина години, айде малко повече, мир и липса на сериозни конфликти за да се превърнат от добре работеща военна машина до сбирщина от наемници прегазена от всеки който им се е пробвал.

А иначе за АК-то както Дедо казва, всичко е статистика, тактиката изповядвана от СССР, и предполагам наследена от Русия днес, Китай и доста други от региона е насищане на бойното поле с куршуми, т.е. прицелната стрелба изобщо не е нужна, нужно е да се стреля. Иначе точността е добра, дори на оръжия изпозлвани за обучение. Аз съм служил в Малко Търново, 3 месеца център, и още 3 месеца за млад сержант съм стрелял почти всеки ден, всеки звод имаше по 2 кутии, т.е. 1 сандък, средно на оръжие не по-малко от 50 патрона на ден. При това натоварване аз имам 4 награди от стрелби, рядко се е случвало да не изпълня упражнение, както от окоп, така и от движение, по интересното е че и хора които никога не са били стреляли, и нямат никакво влечение към оръжие, абе с две думи мамини синчета лигльовци, след 3-тия месец започнаха да изпълневат упражненията почтибез грешки, т.е. и без да имат желание започнаха да стрелят сравнително точно и то с оръжие на по 10 години което постоянно е в таква употреба, е верно казаха че преди 3-4 набора са били обновявани, не съм сигурен дали това занчеше смяна на цеф. Та исках да кажа, оръжието си е перфектно дори и за прицелна стрелба до към 400-450 м от обучени стрелци. Ротния, беше капитан, на 350 м нямаше пропуск по бутилки, верно бутилката е светла, на фона на зелена мишена и белсти на слънцето, но и 350 м са си 350 м, аналогично е да ти сцепи тиквата само до де се подаваш от окопа, стига да има видимост.

Сря Ное 16, 2011 9:37 pm
Профил
Аватар

Тони, сменяха им цевите, оксидираха им цевните кутии и газовите тръбички и ако има износени чаркове по спусковия механизаъм се подменяха. Аз съм говорил с АВ-то и той разправя че им следят горе долу ресурса и на 6-7 к изстрела ги пращат в казанлък за профилактика.
При нас, май '96-та беше, имаше един транш с няколко сандъка. После ги раздадоха на новобранци - бяха станали черни като въглен и тъпите шапки принудиха момчетата да изчагъртат всичката оксидация - като е лъскаво виждат дали са изчистени. Ама не знам вашите колко стари са били - първия ми беше произведен '63-та и беше перфектен.

Само че доколкото съм чувал само при нас (ГВ) оръжието е било в такова добро състояние. Та не ме учудва, че на някой хора им се струват невероятни такива постижения.

Сря Ное 16, 2011 10:49 pm
Профил ICQ

А да, ако говорим за стандартната кашимерия там оръжията никога сигурно не са минавали подобно обслужване, но и там оръжията са стреляли сигурно по 10 патрона на набор, като знам че повечето ми познати нямат и по 1 изстрелян пълнител за цялата служба .... нашите не бяха толкова нови та да чернеят, редовно ги опушвахме преди стрелба.

Чет Ное 17, 2011 1:35 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Ами ако има глобална сериозна война, със сигурност в един момент няма по нищо да се различава от войната в Виетнам или WWII, всички тия технически играчки са ефективни и боеспособни само в случаите в които са изпозлвани до момента, когато превъзхождаш значително противника и като въоръжение и като технология, и когато противника ти не е никак мотивиран за война. Не помня да е имало случай виетнамци да са се предавали пред разузнавателен самолет, те и пред А10 не са се предавали, не може да го сравниш с ония мангали дето се предаваха на предаторите.
Аз продължавам да твърдя че последната истинска война америка е водила много, много отдавна, и на служба вече едва ли има и един човек от тези които я е водил. Армията им в момента мисля не може да извършва ниакакви реални бойни действия, да бомбандираш със стелта е едно, да влизаш в реален бой е друго. Исторически доказана истина е че колкото по цивилизовано и хуманно е едно общество, толкова по слаба е и армията му макар и многочислена и добре оборудвана, на Рим са им трябвали стотина години, айде малко повече, мир и липса на сериозни конфликти за да се превърнат от добре работеща военна машина до сбирщина от наемници прегазена от всеки който им се е пробвал.

Какво те кара да мислиш, че при една сериозна война, хамериканците (или която и да е друга високотехнологична армия) ще си прави труда да ходи по земята? Тук не говорим за локални конфликти каквито са последните заигравки на хамериканците и Нато. Там целите са много повече политически и много по малко военни. Не се цели тотално надмощие и унищожение. Включително и Виетнам, целите са чисто политически. При един наистина сериозен конфликт, когато самата САЩ е заплашена, просто ще се мятат бомби докато всичко се изравни със земята и противника не капитулира. После някой ще слиза да стреля с пушка .... евентуално. Нали знаеш какво им се случва на Японците в WW2? За известно време унищожават бая американски войник в пасифика. И тогава САЩ просто приключват войната с Япония по бързата процедура - с тотално надможие в технологиите. При това говорим за 40те години, когато хамериканците са разработвали бомбата и в момента в който е била готова са я засилили. А днес ги имат на склад, че даже не им трябва и със самолет да ги носят до там - просто ще натискат копчета. Единствения проблем тук е морален - можеш ли с лекота да затриеш няколко милиона с едно натискане на копчето. Ако са непосредствено заплашени - да. Просто им трябва повод. Както в Япония.

Говорим за ракети, бомби, самолетоносачи, бомбандировачи. Не за пехота. Китайската пехота, колкото и многобройна де е, е полезна единствено и само срещу друга пехота. Ако САЩ се почустват наистина заплашени, последното, което ще използват е пехота. Освен всичко друго, САЩ са облагодетелствани, имат си океан около себе си. Демек единствения начин да стигнеш при тях е или със стратегически ракети или с флот. Нещо което Китай няма. Китай като цяло е много по опасен за Русия, отколкото за САЩ, чисто военно.

Така, че за китайската пехота, калашника е по скоро проблем. Ще им капе по краката.

Чет Ное 17, 2011 9:22 am
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
Само че доколкото съм чувал само при нас (ГВ) оръжието е било в такова добро състояние. Та не ме учудва, че на някой хора им се струват невероятни такива постижения.

Хаха, и ние дъвчем бомбонки тик-так и пушим цигарки Кент, нали знаеш.

Ти не разбираш ли, че проблема на високата точност за която претендираш, не е в оръжието, а в тоя дето го държи. Какви са тия твойте ръце дето не мръдват милиметър на автоматична, какви са тия твойте очи дето виждат на 800 метра??? Не се излагай с тия казармени легенди, както ти казах, тук не сме пубери дето не сме барвали оръжие. Давай да вървим в едно стрелбище, аз лично ще ти купя 100 патрона и ще те оставим да свикнеш с желязото. Да ги видим тия твойте ръце и очи какви пък чудеса на природата са. Дай да не си разправяме глупости и да видим - възможно ли е или не, а? Ако се оправдаеш, че с пистолет не е същото (макар, че и там трябва да покажеш феноменална точност с тия ръце и очи), ще потърся познати, ще пробваме с пушка за спортна стрелба и на техния полигон. А тази пушка е далеч по точна и комфортна за стреляне от Калашника, така, че с нея трябва да сложиш всички спортисти в малкия си джоб :)

Егати в мойта рота имаше човек, шампион по спортна стрелба. Даже и той не постигаше такива феноменални резултати като теб.

ToHu написа:
Ротния, беше капитан, на 350 м нямаше пропуск по бутилки, верно бутилката е светла, на фона на зелена мишена и белсти на слънцето, но и 350 м са си 350 м, аналогично е да ти сцепи тиквата само до де се подаваш от окопа, стига да има видимост.

Аре и тоя го удари на легенди :) Абе човек, дай да направим един експеримент - Ще си затвориш очите, аз ще ти сложа една бутилка на 350 метра и ще те накарам просто да ми посочиш къде е. Ще ограничим периметъра до 10-15метра. Ти не можеш да я видиш, камо ли да се прицелиш в нея :partyman: Да я уцелиш случайно на 350 метра може и да стане, ако пуцаш в петно на автомат, ама да ми кажеш, че нямал пропуск на 350 метра. Тоя да не е имал имплантирани лещи 10x? Егати терминатора.

Ей това мъжа като иде в казармата и съвсем изтрещява. После такива легенди и щуротии разправя... Абе той Рамбо дето сваляше хеликоптери с камъни е много по-реалистичен персонаж от вас... Леле ако някой холивудски режисьор се беше сетил да снима в БГ казарма едни документален филм... То щеще да е ебати екшъна. То са някакви медицински феномени бе, очните лекари имат материал дисертация да напишат от вас.

Ей го Рек ви е дал прицел на Драгунов. Това ако не се лъжа стандартно е оптика 4x. Освен това е просветлена, нямаш странична светлина, прицела е висококонтрастен. Вижте там какво се вижда и после го сравнете с Калашник, дето има една проста мерителна система (на М16 е много по-добра това е факт), имаш околона светлина и най-важното всичко дето целиш е 4 пъти по дребно.

Чет Ное 17, 2011 9:33 am
Профил ICQ

Cekins написа:

Където ние стреляхме, най-далечните мишени бяха един БТР и подвижни групови (аз по тях никога не съм стрелял, май бяха само за стрелба с ПК). В гугъл мапс си личи къде са били, знам и къде беше рубежа, разстоянието го виждам е не повече от 500-600 метра. По-далечни мишени от тези нямаше. Тия стрелбища все по някакви инструкции и нормативи трябва да са правени, не вярвам някой да тръгне да слага единични мишени на 800 или примерно на 1500 метра само за собствен кеф.
Та погледни на картата какво е останало от вашето стрелбище и виж тия 800 метра наистина ли са 800, или сте ги мерили с окомер и крачкомер. Или не сте ги мерили въобще, ами сте слушали легенди от предишни набори :)

П.С. И аз за ГВ говоря, стрелбището на заставата до Мезек. Едва ли при теб е било по-различно.

Чет Ное 17, 2011 10:12 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Темата нали все пак е за инжИнери, оставете напалма и стрелбата с калашник.
В един филм героят трябваше да стреля със снайпер, който беше на подвижна платформа, управлявана от компютър, а той самият я управляваше с джойстик и гледаше на екран мишената, има ли такова нещо в действителност?

Чет Ное 17, 2011 11:29 am
Профил

http://eyebg.com/nai-goliamata-armia-v- ... -8820.html

Чет Ное 17, 2011 12:32 pm
Профил

Цецо написа:
Давай да вървим в едно стрелбище

а то има ли стребища със свободен достъп изобщо?
Говоря за бойно оръжие... иначе тук край Балчик имаше едно частно уж имат и калашници, ама то няма нищо общо. С рязани цеви и такива преработки, че и на 10м не можеш да улучиш слон. Става само за пияни туристи ;-)

Чет Ное 17, 2011 4:17 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Цецо написа:
Давай да вървим в едно стрелбище

а то има ли стребища със свободен достъп изобщо?
Говоря за бойно оръжие... иначе тук край Балчик имаше едно частно уж имат и калашници, ама то няма нищо общо. С рязани цеви и такива преработки, че и на 10м не можеш да улучиш слон. Става само за пияни туристи ;-)

С пистолет бе. То ръка и око и с пистолет на 50м си личи кой има. Ако с кашалник сваля човек на 800м, то с пистолет трябва да цели монета от 20 ст. на 50м.

Чет Ное 17, 2011 4:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
...Давай да вървим в едно стрелбище...

Аз участвам! Ако има и други мераклии да вземеме да се организираме освен :)

Чет Ное 17, 2011 4:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 89 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща