Отговори на тема  [ 92 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Баси, на къде отива света ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Баси, на къде отива света ...
miro_atc написа:
Тони, разбира се, че съм виждал всякакви бози... изключвам чистите мошеници дето само вземат пари без да правят нищо.

За останалите - който и да е сорс да ми покажеш, със сигурност мога да ти направя един куп забележки. Поне досега не ми е попадъл "перфектен код", наистина има такъв който работи добре, но я не документиран, я нещо друго, абе винаги има неща дето куцат. На мен ми правят впечатления тия неща понеже винаги съм писал сорсове дето се ползват от други хора (не ги запечатвам и крия). А и последните години имам и неща дето публикувам щото са опън сорс. Тъй че се старая ако не друго, то поне да знам "как трябва да се пише". Но за съжаление, като гледам собствените си сорсове също виждам един куп забележки...
Тъй че когато критикувам другите, винаги имам едно на ум, че аз самият не съм перфектен. А защо не съм... е друга бира. И повечето колеги дето познавам са в същото положение, включително и много по-добри програмисти от мен. Това исках да ти кажа...

Тук не говорим за перфектен код, такъв няма, но аз съм прост и обичам простите неща, когато видя че някой пише купища излишен код за нещо просто се дразня, когато пиша, особенно за РС сигурно и аз имам такъв код,но аз не се наричам прогрмаист, не бих кандидатствал за таква позиция и дори да го направя не бих искал по 5000 лв заплата. Иначе пък за мошенниците .. там няма какво да говорим, скоро чух за някакви индийци chetu, само дето тия които ги бяха позлвали ги бяха леко прекръстили на cheatyou и с право.

Нед Ное 06, 2011 9:11 pm
Профил

palavrov написа:
Без да влизам много в подробности ще спомена само че за да покажеш в ERP-то списък с продажби или плащания се прави горе долу следното: подготвя се заявка (текст) към sql, който е друг процес

И аз без да влизам в подробности ще ти кажа че sql-a в най-добрия случай е друг процес, но може да е друга машина, или набор от машини. Освен това може да има хиляди други клиенти освен теб. Тъй че ако намекваш, че може да човъркаш DB-то директно в твоя процес, аз не съм много убеден че е добра идея....

Цитат:
така че се правят няколко превключвания от процес в процес, заявката се парсва, анализира, оптимизира, компилира и изпълнява, прочитат се данните от диска (ако не са кеширани) после се филтрират, сортират, сумират и т.н.
....

Така е правят се.... въпросът е дали ти имаш по-добра алтернатива и дали останалите ще я харесаме или не ;-)

Цитат:
Почти всички програмисти които правят такъв софтуер си нямат никаква представа за тия дребни детайли

Съгласен съм, много програмисти не познават детайлите, но причината да ти коментирам поста е че има по-голяма беда - когато програмиста не вижда "цялата картинка".
Значи ако се сравнява начина на работа на един 8-битов процесор и едно приложение с база данни има нещо сбъркано в картинката. Първо трябва да си наясно дали е нужна база данни. Ако да, каква база и т.н. Сбърка ли се на тоя етап от заданието, от там насетне всичко отива по дяволите, защото ако избереш касов апарат вместо SQL база данни, никога няма да получиш функционалността й. И обратно ако избереш SQL никога няма да получиш бързината на данни в един масив в паметта примерно. Искам да кажа, че грешки на високо ниво са с много сериозни последствия.
Не че няколко излишни превключвания в цикъл (ако наистина са излишни) нямат ефект. Но това е поправимо - има си профайлери и други инструменти, търсиш, фиксваш и се оправя. Но ако ти е сбъркана концепцията, все едно основите на сградата да са кофти - трябва да събаряш до основи...

Нед Ное 06, 2011 9:42 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

tgi написа:
... И като го показах на жената и
да видиш сега какви таблици програмира вече .... Явно и е приятно де....

Де всички жени да бяха такива ? А може би са ... не знам.
И защо ли няма контролер с интерфейс електронна таблица ?

Нед Ное 06, 2011 9:44 pm
Профил

miro_atc написа:
palavrov написа:
Без да влизам много в подробности ще спомена само че за да покажеш в ERP-то списък с продажби или плащания се прави горе долу следното: подготвя се заявка (текст) към sql, който е друг процес

И аз без да влизам в подробности ще ти кажа че sql-a в най-добрия случай е друг процес, но може да е друга машина, или набор от машини. Освен това може да има хиляди други клиенти освен теб. Тъй че ако намекваш, че може да човъркаш DB-то директно в твоя процес, аз не съм много убеден че е добра идея....

Цитат:
така че се правят няколко превключвания от процес в процес, заявката се парсва, анализира, оптимизира, компилира и изпълнява, прочитат се данните от диска (ако не са кеширани) после се филтрират, сортират, сумират и т.н.
....

Така е правят се.... въпросът е дали ти имаш по-добра алтернатива и дали останалите ще я харесаме или не ;-)

Цитат:
Почти всички програмисти които правят такъв софтуер си нямат никаква представа за тия дребни детайли

Съгласен съм, много програмисти не познават детайлите, но причината да ти коментирам поста е че има по-голяма беда - когато програмиста не вижда "цялата картинка".
Значи ако се сравнява начина на работа на един 8-битов процесор и едно приложение с база данни има нещо сбъркано в картинката. Първо трябва да си наясно дали е нужна база данни. Ако да, каква база и т.н. Сбърка ли се на тоя етап от заданието, от там насетне всичко отива по дяволите, защото ако избереш касов апарат вместо SQL база данни, никога няма да получиш функционалността й. И обратно ако избереш SQL никога няма да получиш бързината на данни в един масив в паметта примерно. Искам да кажа, че грешки на високо ниво са с много сериозни последствия.
Не че няколко излишни превключвания в цикъл (ако наистина са излишни) нямат ефект. Но това е поправимо - има си профайлери и други инструменти, търсиш, фиксваш и се оправя. Но ако ти е сбъркана концепцията, все едно основите на сградата да са кофти - трябва да събаряш до основи...

Миро, прав си. Може би сравнението ми е не е най подходящото - просто това са две решения на един и същи бизнес процес затова си позволих да ги сравнявам. Естествено че с касов апарат не получаваш същия резултат както с ЕРП - фокуса ми беше върху съвсем друго нещо - камарата код който се изпълнява скрито зад гърба на "драскача", неколкократното конвертиране и парсване на едни и същи данни от бинари в текст и обратно - точно това са примери за сбъркана основа от която следват много сериозни последствия. Между другото ползването на SQL за програмен интерфейс с базата данни също е грешка, това е език за администраторите на бази данни да манипулират и оправят базите, но по инерция се ползва защото някога си не е имало по добро решение. Нали се сещаш че никакъв профайлър няма да помогне като бавенето е в процеса на базата данни, или в майкрософтските библиотеки. Цялата индустрия се задъхва заради тези и още камара други недомислия и компромиси, като надеждата е, че по бързия хардуер ще оправи нещата, и всичко е ок докато наистина хардуера е по бърз.

По добра алтернатива нямам - т.е. имам за себе си, но не искам да карам когото и да е било да я ползва или не.

А за сбърканото нещо ще дам още един пример - един клиент ми се обади на пожар, че цялата му система не работи и като се чух с администратора му се оказа че вин2003 сървъра не работи. Просто по интуиция го накарах да отвори компютъра и да види вътре дали всички вентилатори работят и т.н. - оказа се, че вентилатора на видеокартата е запецнал, от което чипа на видеоконтролера е прегрял, разпоил се е и е заплувал по платката. За късмет всичко се оправи със смяна на видео контролера - и клиента имаше проблем само за няколко часа, но на мен ми зазвъня аларма в главата че има нещо сбъркано - защо по дяволите ще ми се изправя косата заради вентилатор на видеоконтролер на компютър на който дори няма монитор?! Като помислих малко стигнах до извода, че това за което се ползва тоя сървър спокойно може да се направи с един микроконтролер - т.е. наистина има нещо сбъркано още в самото начало.

Нед Ное 06, 2011 11:52 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
може би, ама в мнооого дългосрочна перспектива, щото никой не копае на тая тема ;-)

Не е необходимо да се копае, нещата еволюират по естествен път. :) Всичко се усложнява, за сметка на което става по-бързо.

Пон Ное 07, 2011 1:48 am
Профил

Рек, някъде ти изпуснах мисълта... програмирането щяло да изчезне щото нещата ставали по-сложни?

Пон Ное 07, 2011 10:41 am
Профил

то няма да изчезне, но ще става все по Visual и все по не оптимизирано, щото няма време за оптимизации, пазара е по важен, ако работи бавно - купи си по бърз компютър

това ми напомня за продавача на четки за зъби - ето подаряваме ви шоколадче.... -ама това има вкус на лайна -правилно а сега искате ли четка за зъби?

Пон Ное 07, 2011 11:06 am
Профил

Просто е - нивото на абстракция в програмирането расте постоянно.
Един клиент (в повечето случаи) не го интересува как ще го пишеш - с високо ниво на бастракция или без изобщо такава. Той иска приложението му да върши работата за която е предназначено и ако може да е готово за вчера, както и да струва колкото се може по малко пари.
Ако дръпнеш 1 сметка ще видиш какво се оказва - по - добре написано на език от много високо ниво, с висока абстракция, написано на минимално време и инвестиция в "корав" хардуер, от колкото - написано за Х години уж по кадърно и по изпипано на език от по ниско ниво.

Пон Ное 07, 2011 11:27 am
Профил

забравих да добавя и притискането на шефовете, щото програмиста често няма контакт с крайния клиент, а рядко клиента е един, този който го иска за вчера е алчния шеф-кретен който виси на главата и дава зор без значение какво ще излезе, клиента иска по добро за по малко пари, а шефа-кретен е този които не го интересува какво е, важното е с по малко инвестиции т.е. с по евтини програмисти за по кратко време да продаде продукта по скъпо, ако може с 100000% печалба ще е най добре, алчността винаги е клоняла към безкрайност и това води след себе си всички останали проблеми

Последна промяна nik на Пон Ное 07, 2011 11:42 am, променена общо 1 път

Пон Ное 07, 2011 11:37 am
Профил

Това което казваш не е валидно на 100% за всички. Конкретно във фирмата в която работя, нищо че аз не говоря с крайния клиент знам срока, и определено не е такъв щото шефа ми бил алчен.

Пон Ное 07, 2011 11:41 am
Профил

срока се договаря от шефа, цената на продукта също, и дори да спечели милиони тои пак ще плати жълти стотинки за работника, аз не работя с програмиране но не правя компромиси с качеството, отказвал съм поръчка заради крайния срок и качеството, но друг след мен е вземал поръчката знаейки че качеството ще е влошено заради крайния срок, кажи че не е бил алчен, е - аз никога няма да имам повече от 2ма работници но поне си имам принципи и доволни клиенти които не бягат а се връщат включително и този на който отказах след като разбра че в другата фирма не работят с по "съвременни материали" и за това ставало по бързо

Пон Ное 07, 2011 11:56 am
Профил
Аватар

В съвремениия свят на комуникации няма по-важно нещо от репутацията на дадена
фирма и/или даден човек (в огромната част от случаите е едно и също).

Така че не е лоша сделка да откаже човек поръчка, която би могла да навреди на
репутацията му, последната се гради с години и се срива само с едно насиране.

Що се отнася до вдигането нивото на абстракция и поради това омазването на
програмирането до днешното ниво на омазване - то е от неграмостност, не от
обективна необходимост. Вдигането на нивото на абстракция може да става
и без да се забравя/никога научава и ниското ниво, както го правят 99+%
от "програмистите". Резултатът от такова улеснение е много подобен на резултата
от писане на роман на непознат език ползвайки разговорник или в най-добрия
случай "google translate" , и понеже това са наистина 99+% от днешните "програмисти"
затова и кавичките, все пак има и 1-% които знаят за какво става дума. С времето
или програмирането ще изчезне както Рек прогнозира (машините сами ще се
грижат за това) или хората ще се ограмотят и ще почнат да програмират
по-свястно, нуждата от това вече я има с удрянето на физическите граници
на силиция. Най-вероятно и двете, първото в по-краткосрочен план,
второто по-нататък.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Ное 07, 2011 1:19 pm
Профил WWW

За всеки влак си има пътници.
При всяка възможност, аз лично вдигам абстракцията, за да съм сигурен че друг около мен няма да сътвори нещо "извън земно" и после цялата фирма да се чуди какво е искал да напише. По този начин се поставят едни "рамки" в писането. Ако я намаше абстракцията то щяхме да сме 80% по НЕ продуктивни. Постига се голяма функционалност за по кратко време. А ако този, който вдгига летвата на абстракцията не си остави ръцете - просто всичко се нарежда както трябва.
В света на микроконтролерите (и ЕИМ с ограничен ресурс) може и да не е чак толкова полезна тая абстракция (дори да кажем вредна до някъде), то в света на PC си е направо задължителна.
И в крайна сметка не трябва да забравяме че, всичко си има граници - т.е вдигаме абстракция до известно време. Почне ли бързодействието да пада - спираме.

Пон Ное 07, 2011 3:23 pm
Профил
Аватар

Никъде в предния си пост не говоря против вдигането нивото на абстракция, напротив.

Така работят езиците, за програмиране или за междучовешка комуникация. Аз като
програмирам варирам нивото от най-високо - действия с обекти от типа "свърши
цялата работа" - до най-ниското, примерно цъкни тоя бит еди къде си, според
нуждата.

Просто незнанието на език и ползването му чрез разговорник не е ефикасен начин
за вдигане нивото на абстракция в случаите, които броим за програмиране.

В случаите на "ползване" на компютър - да прекопира човек файлове, да си скалъпи
скрипт за нещо като му затрябва в момента и т.н. е ОК, то и разговорниците си
имат приложението. Просто авторите на текст едва ли ще съчинят нещо струващо
си четенето ако ползват езика на ниво разговорник, за това става дума. Т.е. не за
програмирането, а за програмиста, ако не знае ниските нива няма как да е ефикасен
в ползването и на високите, просто нито ще знае кога да ги смени нито ще може
ако и да се налага. Оттам и "програмист" :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Ное 07, 2011 3:41 pm
Профил WWW

а аз все още смятам че рибата се вмирисва от към главата, пак от шефа зависи дали ще наеме програмист или "програмист" щото даването не е като вземането, пак от него зависи дали ще изисква качествена работа или ще пришпорва, пък каквото стане, дори и истински програмист да е поставен в невъзможна ситуация пак ще излязат лайна, ако е "програмист" тогава шефа е този който е отговорен за смяната му с друг, "програмиста" нямя да се самоуволни за лошо свършена работа

всички знаят за измами и надписани сметки примерно в мобилните оператори или енегийните дружества, бас държа че сметката не е надписана заради компютърна грешка т.е. калпав програмист, а по нареждане на шефа, същото е и при производители и на компютри и софтуер

Последна промяна nik на Пон Ное 07, 2011 4:21 pm, променена общо 1 път

Пон Ное 07, 2011 4:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 92 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща