|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:18 am
Каква десктоп система да взема?
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Каква десктоп система да взема?
Нали ти казах, че и на лаптопите ми по подразбиране бяха включени всички ядра (един Core 2 Duo, един i5 и един нетбук с двуядрен Атом). Не мисля, че повече трябва да доказвам каквото и да било  .
|
| Пет Сеп 16, 2011 5:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Недей да разчиташ на това, ама въобще. Вече няколко маркови компа им сменям дъната, защото са все пълен кенеф. Говоря основно за HP ама и евтините модели на Дел не са кой знае колко различно. По-хубаво от сам да си го сглобиш няма. За 1000$ колкото е тоя Дел ще си сглобиш съвсем прилична машина, която ще е 100 пъти по-добра от него. Вземи си i5 процесор и дъно с Z68 чипсет и по тоя начин не ти трябва графична карта, а ползваш вграденото видео в процесора. Ако пък видиш че не ти върпши работа (мен лично ме съмнява да е така с i5 и 6-8GB рам) винаги после можеш да сложиш външна карта.
|
| Пет Сеп 16, 2011 6:05 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Можеш да погледнеш на долният адрес. Има не лоши предложения -някои от деловете хващат око. Е, I5 и I7 липсват като предложения... http://www.crash-bg.com/kompiutri.html
|
| Пет Сеп 16, 2011 6:40 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Той каза че си има вече П4 система, защо му препоръчваш да си вземе друга такава?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Сеп 16, 2011 6:57 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Ъъъ, ами не съм казвал подобно нещо. Дадох линк на който се среща и следната конфигурация: Убеден съм, че ще работи значително по-бързо от всяка П4 такава.
|
| Пет Сеп 16, 2011 7:04 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
За 700 лева ще може да си сглоби чисто нова система следващо поколение.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Сеп 16, 2011 7:09 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
++++ (два плюса и от мен) той видео си има, нелошо. по-скоро ще е проблем да му намери дъно. за мен много важна е възможността за 2+ монитора, при това колкото по-големи, толкова по-добре. с двуглава карта става добре, но скоро се оглеждах за трети монитор и нещо се оказа трудна работа с текущото дъно. абе айде да не е за 700, но за 1000 - да. все пак е хубаво да не прави компромиси с кутия, захранване, бучащо охлаждане и т.н. ако се решиш, ще помагаме, не само с акъл
|
| Пет Сеп 16, 2011 7:11 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Предлагам да оставим преценката на купувача...
|
| Пет Сеп 16, 2011 7:13 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Нямам нито нерви, нито време да събирам конфигурации. Едно време ме гонеше див ентусиазъм по подобни въпроси, ама напоследък времето ми е малко и да го прахосвам в асемблиране на компютър - няма да стане.
Нещо явно работата ми идва в повече и съм загубил всякакво желание да се занимавам с непривични дейности. Да седа да обикалям магазините, да разпитвам, да чета списания, та да видя кое и как - това си е една седмица в глупости, кой ще я плаща. Шефа със сигурност - не. Той каза - имаш 1000лв. намери си компютър. Под намери си разбира - имаш един ден да изгубиш в покупка, преинсталация и да почваш да работиш.
Явно нещо съм изперкал, щото преди гледах на компютъра като нещо дето ми доставя удволствие само като го пусна. А днес гледам на него като на лопата пред непрекопана нива.
Честно казано, не ми се сменя стария въобще - като знам колко работа и проблеми ще си създам с новия....
Та затова нещо готово. Гледах тука на един колега DELL и Lenovo купувани преди година - доста грамотно са събрани. Затова вероятно ще е нещо такова. I5 вероятно. Освен това има и 3 години гаранция. Просто търся такова дето да е в бюджета и да е човешка кутия.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Сеп 16, 2011 8:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Дедо, замислих се ако вземеш Z68 дъно и му сложиш и допълнителна карта за два монитора да работи паралелно с вграденото видео няма ли да можеш да ползваш трите монитора - един на чипсета и два на външната карта. Според мен не би трябвало да не може, ама все пак зависи и кой е писал драйверите  .
|
| Пет Сеп 16, 2011 9:43 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
досега не съм успявал да пусна едновременно видео на дъното и на слот. може да съм млад още... едно време, при нормален PCI пак не беше съвсем тривиално. ставаше само с еднакви производители, иначе настава хаос с инициализацията на БИОС-ите. всяка платка трябва да се инциализира от нейния си биос, да не говорим за енумератора на бъса сега положението на ниво PCI не се е подобрило, разликата е само в жицата и скоростта. проблема е, че видео-платките по традиция са привилегировани да имат бърз/широк достъп до процесора и по дъната обикновено слагат само един такъв слот. не казвам че няма възможности, просто са ограничени и обикновено скъпи. съвременното РС е профилирано на три варианта: мултимейдийно, геймърско и сървърно. правенето на платки не попада никъде ако е само за самите платки, много древни платки се справят добре (понякога даже и по-добре) от съвременните чудовища. това е така, защото 2D енджина никой вече не го интересува и кой каквото е достигнал преди десетина години - това е. в модерна платка се говори за гигабайти трафик, но те са 3D декорации. единствения що-годе приемлив вариант е да подкараш 2D машина в многото GPU-та вътре и така да заобиколиш "бавния" 2D хардуерен ускорител. доста платки имат подходящи драйвери, но самите драйвери са доста специализирани. примерно SW си има комплект за почти всички видео платки, които при това трябва да ги бъзъкнеш преди да се възползваш от драйверите. за АД нямам идея дали има по-по-най драйвери. метнора са усеща за OpenGL-а в платката и пита с коя версия да работи. но все си мисля, че на цецо не му трябва нова играчка за 3Д.
|
| Пет Сеп 16, 2011 10:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Да де, ама на санди бриджа вграденото видео е направено да работи заедно с допълнителната карта. Все едно ползваш две карти, дето се вързват да работят в паралел (през SLI-то или CrossFire-a)  . И аз не съм го пробвал, ама разправят че работело и то добре. Само не съм чел дали може да се ползва изхода за монитор на вграденото видео, когато работи в такъв режим  .
|
| Пет Сеп 16, 2011 11:32 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Дедо, за дъно+карта не съм се борел, но с 2 карти няма никакъв проблем с BIOS или хардуер. Проблемът беше навремето с AGP картите че беше един. Тогава за видеонаблюдения специално издирвах PCI видео карти та да мога да ги бучкам по повечко. Сега в съвременните шини не е проблем да се слагат по две карти, виждал съм доста такива на живо. И тъй като в такива случаи обикновено се слагат по-сериозни карти не виждам смисъл да се ползва тая на дъното или изобщо дъно с карта. Колкото до евентуални конфликти те са по-скоро свързани само с бозата. На ниво биос абсолютно всички карти (без изклюяения) се виждат като PCI устройства и при енумерацията всяко дъно е длъжно да извика BIOS-a на съответното устройство (без значение дали видео или друга карта). Тъй че като код се изпълнява и винаги има някаква инициализация. Не винаги всички изкарват картина, по-често е само една карта (която първа заеме конфликтните прекъсвания и портове). Но след като мине в защитен режим и тръгне ОСа повечето драйвери не разчитат на BIOS и си правят цялата инициализация наново. След това вече е въпрос на визуализация на софтуера и на ОС-а как ще се използват картите.
|
| Съб Сеп 17, 2011 12:01 am |
|
 |
|
plameniv
|
Вземи си USB видео карта и няма да имаш грижи, колкото USB дупки имаш още толкова карти и монитори, даже ако са с 2 изхода по 2  Аз успях на лаптоп да подкарам така 2 външни монитора, и лаптопа свети и 2-та монитора светят по нещо.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Сеп 17, 2011 12:56 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Нали постоянно сглобявам икономични компютри...
@Дедо "едновременно видео на дъното и на слот": нямах проблем с дънната Gigabyte GM41MT-S2 - подариха ми я и само затова я ръгнах на "новия" си мултимедиен. Обаче през цялото зареждане на Винбоза единственият работещ екран е от вграденото видео пък то по принцип не ми трябва... Ама AMD произвеждат далеч по-добри неща но пак изостават от развитието на PCI видеокартите.
Ся, в случая една съвременна видеокарта би решила мнооого проблеми, за предпочитане е ATI в момента. В скоби: моята баба Яга е с първия P4 но понеже съдържа nVidia 7600 нямам всекидневни проблеми. На мултимедийният пробвах най-евтината съвременна видео Sapphire HD5450 1G и тя си заслужи всеки цент. А за малко повече пари вземаш двойно-тройно по-добра.
i7 се купува само ако ще конкурираш гуглето или имаш пари за трошене. Това важи донякъде и за другите i-та а в момента AMD дръпна малко назад като цена/производителност. Ама за работа Core Duo 775 е достатъчен, RAM-а да е поне 2GB, DDR3 и Dual Channell а големият плюс е, че вече ги продават по без пари (и най-скъпият компютър след 2 години ще е морално остарял). Дискове: поне два SATA-II от 320 ГБ нагоре, Page File на втория в началото. И една съвременна ATI HD видео...
|
| Съб Сеп 17, 2011 5:09 pm |
|
|