|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 4:07 pm
Бреей каква хубава се оказа тая бира....
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Мммм ато казвам че няма избор, по скоро искам да кажа смислен избор, но говоря за бутилирано, и то което го има в магазина, в твоя край явно избор голям, не навсякъд е така, иначе от многото бутилирани бири в магазина малко ми харесват, за разлика от UK, където почти всичко ми допада .... но да, всеки си има вкус, примерно немските не ме влекът много, както и чешките.
|
| Сря Авг 18, 2010 10:40 pm |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Някой освен мен провеждал ли е този експеримент - едновременно да пробва една и съща марка от пластмаса и от скъклена бутилка? Не знам дали не ми се струва така заради естетическите предимства на стъклото и традицията, но определено от истинско шише е по-вкусна.
В България може да няма разни специални бири местно производство (stout-ове, бели мътилки, манастирски - тип Leffe, плодови и др.), но поне светлата бира става за пиене, с малки изключения. Масовата финландската светла бира е все едно Каменица разредена 2:1 с вода, на петорна цена. За известно време бях в Исландия и там положението е още по-лошо - в суперите не продават истинска бира, само в специални магазини за алкохол. Избор практически няма, а цените са почти толкова ужасни, колкото в Норвегия (там са баш шампионите по скъпня. Бира в кръчма >8 евро). Не съм виждал друга европейска страна, дето да е толкова beer-unfriendly... Е, вярно, там обикновено няма такава остра нужда от разхлаждане, освен ако не киснеш в някой горещ гьол прекалено дълго.
_________________ Manners maketh man.
|
| Нед Авг 22, 2010 1:07 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
То това си е стааро, а особено в БГ е и с традиция. Нещо като цигарите в пакет и в кутийка ама с по-голяма разлика. Като искаш евтино - на ти, пък само ние знаем, че е от несполучливото.
А иначе лоша бира няма, има само лошо настроение и калпаво мезе. Тъкмо бракувахме един колега, че за икономия отидох с колата на друг колега. Още на тръгване спряхме до супера да взема 4 Хайнекен. Отидахме в църквата (някъде из планини и пущинаци, жега) поздравихме младоженците и офейкахме преди да се задръсти тесният път. Колегата спря на няк'ва селска лафка и се запасихме с 4 местни. Слязохме най-после в града, пък ресторанта на другия край, до морето, влага, сауна... От няква будка взехме още 4 Хайнекен и отидохме да си ги лочим на стария фар. Видяхме, че ресторанта се пълни и отидахме да си поръчаме ... бира. Няква друга местна марка бе. Ама младоженците закъсняха 2-а часа, вече толкова ли бързат с дълга към поколенията? Що бира се излочи още преди манджата, а след нея... Пък ние искахме само по едно уиски да цапнем ама барманът каза, че не се предлага, пък ние пред заплата, ошушкахме се за сватбен "подарък" а по масите имаше само бяло вино от местното, много добро ама като ни е втръснало. Добре, че на шефа му писна на неговата маса и дойде на нашата и поръча бутилка уиски но след порой качулка... Ся вкъщи съм на биричка докато ми се доспи.
|
| Нед Авг 22, 2010 2:32 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Това не може да го констатираме просто купувайки една и съща марка в различни бутилки.
Особено в БГ - тук за хранителната индустрия важи "всеки път - различен резултат  " .
Ето тая дето ме накара да почна тая тема беше в пластмасово шуше и беше страхотна.
Същата марка в стъклено шише беше по-малко хубава (не бих казал, че е била лоша, напротив).
Та за да стане проверката трябва във фабриката човек да налее от чучура едно подир друго две
шушенца, едното стъклено другото пластмасово, да престоят няколко (колко ли?) дни в
хладилника и тогава да се тества...

_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Авг 22, 2010 3:07 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами пластмасата добавя вкус, особенно при нови бутилки, т.е. такива току що изработени, дали причината в това е просто усещаме мириса на пластмасата ли се променя и самата бира, резултата е все тоя.
А иначе, за по различните бири, ами просто нямаме такава традиция, там хората, говоря за Германия и Великобритания, си произвеждат бира от векове, както ние сме си правили ракия, то и ракия не е ясно от кога си правим де .. та си имат и традиции, тук бира се прави от края на 1800-та и се прави основно светла. Преди имаше Българска бира която ми харесва, вече няма такава, говоря не за бутилирана в БГ а за типично Български бири. Примерно шуменското ставаше за пиене, астиката не беше лоша, каменицата никога не ми е харесвала, по едно време имаше хубава загорка, и ММ не беше лоша по едно време, последно като пих си беше чиста вода. Вече и тези марки са прецакани, дали защото тия заводи правят и бира по лиценз и искат по скъпата да бъде и по хубава, или защото са прецкали технологиите и никой вече не помни как са правени на времето е все тая.
Иначе както и по горе казах, мен немските не ме радват много, живата им бира е хубва, както си я наричат wise ама не мога да го пия всеки ден, за разлика от това английските бири почти всичките ми харесват, и бих ги пил всеки ден, ако ми се пие де.
А за САЩ .. не знам, аз където съм бил не съм случил на бира която да ми хареса, но то сигурно зависи от това къде се намира човек, ето при Димитър има специализирани кръчми, във Вегас има специализарани хотели  , та там явно има където има и търсене, но там е друга работата. Там традиция няма, има търговия и маркетинг, има търсене има предлагане, нормално е ако имаш 200 малки пивоварни в един окръг поне няколко от тях да ти допаднат, и всъщото време за всяка да си има клиенти, все пак говорим за окръг с млниони жители. А има и друго Димитър е в североизточната част, в същото време 30% от населението на щатите са германци и ирландци, и не малка част от тях живеят точно в този регион повече ирландци, но и не малко германци, което със сигурност има своя принос.
|
| Нед Авг 22, 2010 10:34 am |
|
 |
|
741
|
Има и по-тежък случай. По комунистическо време бирата беше в зелени и кафяви бутилки - в смисъл, че от поточната линия слизаха омешани и в една каса имаше и от двата вида. Та тогава сума народ смяташе, че бирата в кафявите бутилки е по-добра и се караха с продавача, ако се опита да им пробута зелени 
|
| Нед Авг 22, 2010 10:36 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами в това също им логика, светлината малко или много влияе на почти всичко, предполага се и на бирата, аз лично рзлика не съм намирал, но чисто физико-химически може би по тъмната бутилка има някакви предимства, особенно ако бирта е престояла по дълго ...
|
| Нед Авг 22, 2010 10:39 am |
|
 |
|
741
|
Принципно е така и ако става въпрос за вино, дето ще стои с години в бутилката, сигурно ще има значение.
Ама бирата днес се бутилира и до ден-два се изпива (тогава нямаше консерванти), та просто не виждам как ще се отрази на вкуса за това време.
Хората обаче си държаха на кафявите бутилки 
|
| Нед Авг 22, 2010 10:47 am |
|
 |
|
tgi
|
Тони, май си прав за миризмата - всъщност като съм пил вода от такава бутилка
май се надушва, ако е е от ден-два. Но не е много, не знам дали в бирата бих я
надушил. А в тая прехубавата от горублянския магазин не знам какво беше, ама
нищо лошо не надуших... Да взема да се разходя пак дотам май е време

_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Авг 22, 2010 5:37 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами нали знаеш, заключения не се правят на база един опит, трябва дълго и методично изследване, тъй че напред към магазина ....
|
| Нед Авг 22, 2010 5:52 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе днес го пропуснах, а и времето е едно райско, не е жега та да ми се допие
истински бира. Ама за вторник-сряда обещават да е над 30C та ще трябва да
имам готовност...
|
| Нед Авг 22, 2010 7:00 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
И аз това лято бях на Старопрамен, не е лоша, но като че ли има разлика от миналата година. И пластмаса(не ги харесвам тия щуротии) опитах, и стъкло опаковка, беше като че ли малко по-тежка и не толкова газирана. Шуменското беше по-добро от миналогодишното. Иначе ме учудват хората дето си купуват бира по 1л. и нагоре бутилки. Била по-евтина, ми то хубаво, ама колко пъти сядаш на обяд и вечеря в къщи и изпиваш литър и нагоре ? После затваряш бирата и като я отвориш на другия ден изветряла. Затова обикновено си цоцам по 0.5л. разфасовка, тукашните са по 0.3л и доде изплакниш гърлото и свършила. Да не говорим за газираните води дето ги предлагат на пазара, хич и не ги поглеждам, по-добре спрайт да пия когато ще карам.
Така с бирите. Виж Сливенската перла си беше същата таз година, пивка, леденостудена, изпотени чаши, айрян, овчарска салата, пилешки дреболии по селски, и така за 20 дни се качват по 4-5кг.  Най ми харесва да си пия ракията в кръчметата под тепето на РТЦ-Пловдив. Хем хладничко, хем шупорика оная ми ти вода, тихо, спокойно, няма я уличната глъчка от автомобилите. Малко беше терсене с намирането на места, но приятели ми казаха, че през работните дни на седмицата било така  , не че видях разлика в събота и неделя.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Авг 23, 2010 7:26 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
А познай от кой масив берат гроздето "перла" - от горбачово време няма и една лоза перла в сливенско...........
има де - в нашия двор, ама осите я оплюскват 
|
| Пон Авг 23, 2010 8:15 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
по принцип си прав - отвориш ли я - трябва да се пие, и със сигурност има разлика от пластмаса до стъкло - огромна при това. обаче не си прав че не си струва - ми у ваше село отатък голямата вода нямате ли навика да засядате нейде на усамотено място - къде река, къде парк и да лющите по литър-два бира ей така - покрай лафа, за отмора 
|
| Пон Авг 23, 2010 8:36 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Нямам спомен от горбачово време каква е била  , мисля някъде 1992г. й станох фен. Ма ти ако имаш лозе вземи свари един казан ичкия, пък прати една бутилка 5-6-10 литра
Предпочитам да седна като бял човек у кръчмата, вместо да се стържа по поляните. Отделно тук е забранено да пиеш алкохол в парковете, покрай реките и т.н. ( преди около месец ходих до голямото езеро да цопна малко крака, ми шибаняците оградили езерото вече с ограда, до преди това имаше насипан камънак, сакън някой да не вземе да пие вода оттам ). Та не ми се играе на криеница. Ходил съм, то е наливане в други бутилки, криене като мине полицейската кола, с една дума простотия. Иначе може да си пляснеш скарата в почти кой да е парк и да одимиш всичко и никой няма да ти направи забележка, но бутилка бира да отвориш е голям грях  Понякога ми минава еретичната идея да взема да си сготвя шкембе-чорбата в някой парк 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Авг 23, 2010 8:56 pm |
|
|