|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:49 am
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Без майтап: сега зацепих, че като дете на село съм чувал мръсномайтапчийска реплика към комшийката дошла за закваска "Не можа ли да се обараш?!" и последвалите "Аууу!" и "Хихихи". Значи този вариант е бил добре известен на жените на зор от древни времена. Това не означава че е бил масово използван щото после ще ядат бой, че млякото не е вкусно... Или пък ще получат похвала и после ще хранят челядта с подобни закваски...
P.S. На жената какъв и беше вкусът...? Довечера ще си припомня, току виж мандра съм отворил 
|
| Чет Юни 18, 2009 10:17 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Е оная история за младата булка от "Мера според мера" не я ли помните. Дето свекъра и казал, че за да стане хубав хляба трябва така да го меси, че да се изпоти от всякъде. Вечерта, като седнали на масата, свекъра я похвалил, че много вкусен хляб била направила. А пък тя отговорила, че докато го месила сто пъти се опипала да види дали се поти както трябва. Въобще домашно приготвената вкусна храна е нехигиенично приготвена храна.  Гъмжи от бактерии и всевъзможни микроорганизми с които човека от хилядолетия живее съвместно.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пет Юни 19, 2009 7:37 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Малко инфо от света на мандраджиите
Закваската си я купуват от "Института по киселото мляко". Там се предлагат десетки видове (щамове) закваска в зависимост от специфичните изисквания на клиента - за трайност, киселинност, гъстота и т.н. На практика всички от там си я купуват (дори и Данон). Дори на Данон е таква че втори път кисело мляко от нея не става - те такава са си я поръчали.
Високата цена (2 лева ?!?!?!) не е гаранция че е "био". Като искам "Био" отивам до съседното село Гецово и си купувам от някоя баба (не че го правя де) - идея си нямам как го правят ама е гъсто като сирене. Май там все още имат оригиналния бацил.
Нишестето също не сваля чак толкова производтсвените разходи, особенно за малките мандри.
Консервантите били доста скъпи - нещо от порядъка 100 лв. / 1 мл. че и нагоре. Не знам каква концентрация се ползва но мандраджията каза че вдига цената с около 5-6 стотинки.
Сухото мляко пък било рисков фактор - не всеки може да си позволи да изхвърли тонове продукция.
Аз лично си купувам от този познат млякото - не е гъсто но пък си е кисело, не слага никакви боклуци вътре и ми го дава на съвсем прилична цена.
|
| Съб Юни 20, 2009 4:28 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Разочарова ме бе Cekins!
Аз тъкмо почнах да набирам млади мацки за закваска щото на жената със сигурност поне на мен няма да е вкусна
Ех, ще си ям кремчетата...
|
| Съб Юни 20, 2009 6:59 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
бонго, все пак внимавай с местния бациликус занзибарикус.
някои от тия "бациликус", като го лепнеш, много трудно се лекуват. че и жената ще има същия вкус после.
(това вече е сериозно) ако на някой му потрябват каквите и да е закваски, мога да съдействам
|
| Нед Юни 21, 2009 9:38 am |
|
 |
|
шопов
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Май 17, 2006 4:22 pm Мнения: 34 Местоположение: софия
|
 кефир
здравейте, колеги
искам да споделя с вас, от около 2 години пия кефир; аз съм язваджия по наследство, преди 3 години лежах в болница с масивен кръвоизлив (течеше ми кръв отъсякъде, откъдето може), слава богу, не се наложи операция, след това започнах да пия редовно кефир; преди пиех сода за хляб в големи количества, може и това да ме е повредило
сега, обаче - слава на бога, не пия сода, чувствам се чудесно по отношение на стомаха, отначало пиех доста кефир - може би по литър и половина всеки ден, сега пия доста по-малко - около 3-4 литра седмично, това явно е достатъчно, за да съм добре
като семейна легенда, от поне 3 източника (включително и страдащият), знам за бащата на възлюблената ми - човекът е страдал от 'цирозен колит' (не знам какво е това, но звучи гадно), той е пиел по 3 литра на ден, докторите са го били отписали, отслабнал е като глист, обаче се отървал; в интерес на истината, той казва, че е пиел някакви хапчета освен кефира; той, обаче, е човек с много силна воля за живот, мисля, че му е помогнала най вече волята, после кефирът, и после хапчетата...
не съм се интересувал много как се гледа и употребява кефира; сега говоря от опит - кефирът представлява подквасено мляко от някаква гъба, гъбата е зърнеста на вид, бяла, лигава на пипане, за подквасването на литър мляко не е нужна голяма гъба, но трябва да е на топло, пряка слънчева светлина е дори полезна (в умерени количества), на студено гъбата заспива - така я пазим в хладилника; гъбата явно не е претенциозна, но все пак млякото трябва да е добро - напоследък, за по евтино, ползваме лошо мляко, гъбата работи, но с хубаво мляко резултатите са осезаемо по-добри; вкусът на напитката е кисел, млякото се сгъстява много бързо, лично аз разреждам доста напитката с вода, и понякога прибавям канела (така - опитно доказано от мен - се сваля и кръвното); вкусът отначало може да се стори непривичен, дори и млякото да е отлично, но след недълга употреба напитката става много вкусна, дори по-добра от айряна (аз вече предпочитам кефир пред айрян)
всичко това го пиша, за да дам надежда на язваджиите, а и днес изхвърлих доста гъби като сменях кефира, нямам място вече в хладилника - цял буркан съм напълнил, с удоволствие ще услужа с материал за подквасване на колеги, които проявяват интерес и имат нужда от кефир; също така - кефирът е като мехлем след преяждане и/или запой - пак опитно установено лично от мен
поздрави,
стоян шопов
|
| Нед Юни 21, 2009 4:22 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Канелата е голям хит за кръвното и/или холестерола - довечера ще питам жената и ще редактирам за да не цапам повече.
Не знам за кефира почти нищо но ИСТИНСКОТО кисело мляко си е антиотрова поне в 100 смисъла.
Edit: хит била за диабет, т.е. понижава кръвната захар. Но и кръвното донякъде пък холестерола - май.
Последна промяна bongo_x2 на Вто Юни 23, 2009 1:29 am, променена общо 1 път
|
| Нед Юни 21, 2009 6:45 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Днес питах за сухото мляко - оказа се че е по скъпо от прясното. Далаверата била, че сухото мляко спестява разправиите с изкупуване на прясното, трянспорт, кой бил пеницилин на кравата пък не се обадил и такива подобни. Най-често го ползвали за сирене, щото купува се един камион 10 тона, прави се на сирене и после само продава, докато привърши в складовете. После пак купува една партида и така нататък. Палмовото масло естествено трябва защото сухото е ниска масленост и няма как.
|
| Пон Юни 22, 2009 4:11 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
|
| Пон Сеп 14, 2009 3:09 pm |
|
 |
|
sthx
|
С една дума - шъ съ мре.
И с млякото май е както с аспирина - 5 години е полезен, следващите 5 - вреден.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Сеп 14, 2009 5:52 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Човека много ясно е написал в заглавието на статията :"Някои неща за млякото, които не знаем" и после прилежно е изредил всичко което не знае и не му е ясно по темата.
Иначе те еколозите и други неща не знаят ,но за тях пишат в други статии. Всъщност тоя май е природозащитник с тясна специализация - кравозащитник.
|
| Пон Сеп 14, 2009 10:11 pm |
|
 |
|
plameniv
|
То да ги защитаваш кравите добре, ама трябва да се редуцира количеството им. Основната вреда от тях е огромното количество метан дето изспускат при отглеждането им.
Но всичко това дето е написал е така, особенно не се препоръчва да се ядат каквито и да е млечни продукти при висок холестерол, пък и не знаеш какво пъхаш в устата си 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Вто Сеп 15, 2009 1:05 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Откакто китайците откриха меламина, млякото вече не е каквото беше.
Иначе статията си е жалък вегетариански пасквил, политически пряко насочен против програмата "Чаша мляко за всеки ученик". Гадни вражески зарзаватчийски елементи! 
|
| Вто Сеп 15, 2009 1:25 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
дори да я променят на "ябълка за всеки ученик",
пак ще се намерят еколози, да защитатват дърветата или да изтъкват вредата от пектина.
може и борсови анализатори да почнат да обясняват тренда в индекса на Apple.
|
| Вто Сеп 15, 2009 8:32 am |
|
 |
|
sthx
|
Глупав мит.
Вчера дремах над едно филмче. Американците, за да изтребат сиуксите преди 130 години, започнали да избиват основната им прехрана - бизоните. За 1-2 години изтребили 40 милиона бизона. Ако се вземе критерият метан, значи ловците (ако могат така да се нарекат - някои от тях убивали по 300 животни на ден) са най-големите природозащитници. Преди прогреса на човечеството със сигурност е имало повече преживни животни от сега.
Освен това основният източник на метан и преди, а и сега са блатата, в частност сега - оризищата. Доколкото много от блатата сега са пресушени, то и количеството метан, което сега се отделя от земята е по-малко от преди 10000 години.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Сеп 15, 2009 8:17 pm |
|
|