Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
GPS в руския му вариант 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Добре бе Димитър, мен въпроса ми остава. В случай на война, американците ограничават действието на системата за цивилни нужди, ясно. Обаче как. Как спътника ще разбере че аз съм цивилен, а не военен?

Същия въпрос и за HCL. Как спътника ще разбере какъв съм (т.е. пожарникар ли съм или турист) та да ми прати информация, че 0,8 не е 0,8, а е 1,8.

Единствения начин който виждам е да има два типа устройства. Но тогава какво ми пречи като турсит да се сдобия с пожарникарски Galileo - освен цената разбира си. И тогава всичко си идва на мястото - пожарникарския струва пари, които отиват за покриване на въпросния гарантиран достъп. Аз по друг начин не виждам как ще ме накарат да платя за нещо, което няма как да разберат дали ползвам или не.

Чет Ное 23, 2006 10:10 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
До колкото знам при GPS има няколко канала за синхронизация. Обществено достъпният дава тази точност 30 метра, с малко повече математика се достига до около 5 метра но отнема доста време и трябва приемника да е неподвижен. Освен това този канал шапкарите
от време на време умишлено го бъзикат тъй, че точноста е според зависи.
Виж милитари канала е вече сериозно кодиран и за това Димитър е прав, че въпроса е до firmware-то. Плащаш повече и получаваш
процесор с милитари алгоритми и точност.
В следващото не съм сигурен но може европейците да искат да го направят като сат. телевизия и периодично да сменят кодировката.
Плащаш и получаваш чип-карта за година напред. това за Цецо

Чет Ное 23, 2006 2:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо по сьщия начни по който в момента имат вьзможност да вкарат грешка в сигнала или така да го шифрират, че само определни приемници да могат да го използват. Сателита не изпраща различни сигнали на теб и на пожарната, но вие имате различни приемници, които имат различни вьзможности.
Как е реализиран маркетинговия модел не сьм се интересувал, вьзможно е чрез лицензи, които Галилео продава на производителите на приемници. От своя страна производителите могат да дадат някакви гаранции на клиентите си, че са един вид защитени от local jamming или Selective Availability (последното макар и изключено при GPS може да бьде включено отново по всяко време), които при неспазването на тези гаранции имат вьзможност да предявят претенции кьм ответната страна. И това е чистият политико-юридически аспект.

Не разбирам Димитьр с какво не си сьгласен.
Сателитьт няма как да разбере дали си военен или цивилен, поради липсата на обратна врьзка.
Но това не е проблем, тьй като различните service-и използват различни честоти. Или по-точно казано платените и специалните услуги използват сьщите честотни ленти като безплатната услуга + малко отгоре. И това малко отгоре ти предоставя вьзможност да вмькнеш допьлнително информация служеща за корекция на грешки, защита от смущения на сигнала и т.н. C обикновен приемник няма как да благоденстваш от тези допьлнителни честоти. За тези екстри си плащаш, най-вероятно като си купиш по-скьпото у-во.
То и сега има GPS приемници използващи сигналите от две честотни ленти, гарантиращи по-висока точност и струващи повече парички.
Технически погледното нищо ново под-сльнцето. Един и сьщ принцип, близки вьзможности (все пак американците подменят сателитите с по-ново поколение), НО причината за сьздаването на тази система както и на ГЛОНАСС на всички ни е ясно, че няма много общо с техниката.

А за това дали знам как работи GPS и подобните на нея, не сьм специалист. Дори не сьм квалифициран персонал :) но темата ми е интересна и сьм запознат с теорията (повьрхностно), която стои в основата. Така че ако имаш забележки или коментари кьм това, което пиша, ще се радвам да чуя.

Чет Ное 23, 2006 2:21 pm
Профил WWW

Мнение 
Значи малко история....
На времето американския GPS имаше т.н. наречената "изкуствена грешка", руснаците никога не са правели тая глупост. Всъщност ефектът беше много положителен, тъй като по тая причина цяла америка се покри с наземни коректори. Идеята е много проста - ако имаш два приемника и двата имат еднаква грешка. Ако единия е стационарен и му знаеш точното местоположение веднага не само изкуствената ами и естествената грешка. Остава само да я пуснеш по радио.
Всъщност не може да се каже че американците "вкарваха" някаква грешка, просто поради слъчеви изригвания и т.н. местоположението на спътника по алманах не отговоря на действителното. Точното положение се следи от радари и отклоненията се пращат обратно на сателите и текат като корекция на алманаха. След навлизането на наземните корекции, американците решиха че е безмислено да не актуализират коректно аламанаха и от няколко години насам вече няма такова нещо като "изкуствена грешка"
По принцип, без корекция точността на GPS варира между 30 и 100 метра, това е поради "естествената" грешка, защото скоростта на светлината зависи от средата и няма как за 250км минавайки през различни метереологични условия да не се получи сериозна разлика. Това което четете по брошурите като точност от 3-5м е или при "стандартни" атмосферни условия, или с корекция по наземен радио канал.

За разликите между военните и цивилните... Ами GPS излъчва два сигнала L1 и L2, на различни честоти с различна кодировка. Военните ползват и двата сигнала, но аз поне не съм чул някой граждански приемник да ползва военната честота. Просто няма голям смисъл да се хаква - просто правиш два приемника за двете честоти, а не постигаш кой знае какво защото същия резултат се получава и чрез наземната корекция. Само за държави като нашата има някакъв смисъл понеже не съм чул у нас да са пуснали наземна корекция...

Европейците щяха да пускат две граждански честоти, т.е. стандартно да имаш диференциален gps. По принцип няма честота която да не се влияе от нещо си, но идеята на двете честоти е че едната се влияе повече от озоновия слой, другата повече от облаците май беше, но като имаш повече от 4 спътника може да определиш коя честота ти дава по-точни координати.

п.с. Много поздрави на Станиславчо дето твърди че руски gps няма или че бил копиран от американците ;-)

Остана и да обясни как руснаците са го копирали 3 години преди америкаците... И как gps e един от най-ниско бюджетните проекти на Пентагона. Струвал е под 10 мрд$ общо! Но както и да е... това са най-добре изхарчените пари от Пентагона според мен ;-)

бтв. аз мислех че всички знаят че открай време хамериканците инвестират в стелт технологии а руснаците в радари..

Пет Ное 24, 2006 6:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето тук: http://www.ixbt.com/mobile/gps.html можете да прочетете как работи системата.
Че нещо много фолклор се натрупа в темата... :evil:

Ето и последната информация за ГЛОНАСС: http://lenta.ru/news/2006/11/13/glonass/

Последна промяна Lupus на Пет Ное 24, 2006 10:55 pm, променена общо 2 пъти

Пет Ное 24, 2006 10:31 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Тя темата си беше за ГЛОНАСС, после вмькнахме и Галиео, кьде се набута и GPS-а :)
Освен това е в общи приказки и се обсьждаха точно фолколорните аспекти.

Пет Ное 24, 2006 10:41 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
HCL написа:
Тя темата си беше за ГЛОНАСС, после вмькнахме и Галиео, кьде се набута и GPS-а :)
Освен това е в общи приказки и се обсьждаха точно фолколорните аспекти.

Явно неправилно съм схванал идеята....

Пет Ное 24, 2006 10:50 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Може и правилно да си я схванал, а аз да пиша в грешна насока, както и да е :-k

Пет Ное 24, 2006 10:56 pm
Профил WWW

Мнение 
преди години имаше един руски сайт с много подробности с много математика и теория, някакъв институт беше ама като не помня...

anyway... тук поне е дайташийта на GLONASS - http://www.glonass-ianc.rsa.ru/i/glonass/ICD-2002r.pdf

препоръчвам го на тия дето ще се занимават с GPS едно към едно е.

Съб Ное 25, 2006 12:23 am
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Dimitar написа:
Хубаво де - тая система е еднопосочна, какво значи да се закачат на сателита. Плюс това не е като да няма конкуренцията и точността на американската система. В колата познава в коя лента на магистралата съм и като ми е казало да влезна в експресните ленти а аз се направя на луд и почва да писка - за какви 30 метра говорим и за какви гарантирани глупости. Като почнат да си слагат ограничения и европейците и руснаците ще бъдат отсвирени. Пък и тия системи независят толкова от цената на хардуера, защото един свестен приемник е без пари, а от цената на софта и картите - знаете ли кога руснаците примерно ще се натуткат да направят цифрови карти или пък Европа. Според мен това са някакви неща в сферата на фантастиката, да не говорим пък, че им липсва и стабилен и платежоспособен пазар като американския. Според мен дето има един лаф - "ще ходят където ще ходят и после пак ще дойдат под к*** на сянка" 8) .

В допълнение на @Dimitar. Мисля че не бъркам, но цифровите карти не трябва да зависят от ползваната система за (навигация) Edit: да се чете - определяне на мястото.
Приемника само подава информация за позицията на обекта и евентуално изчислените на базата на последните няколко позиции курс и скорост. Останалото - маршрутизация, предупреждения за грешно навлизане участък от пътя и т.н си е следствие на обработка на базата данни с които разполага ел. карта. Следенето на обекта от някакъв координационен център може да се осъществи само чрез използването на допълнителна комуникация между бордовия навигационен приемник и центъра. Тази фунция не се изпълнява от навигационните сателити. Това е хитрото на GPS - позицията на позвателя не е разкрита за системата за навигация, все пак GPS приемниците са пасивни устройства обработващи сигналите на няколко спътника. Ако не сте пожелали (не предадете данни за своята позиция) не можете да бъдете засечени, както при GSM мрежите.
Сигурно, ако няма юридически пречки, ще се появят приемници и с трите системи. Не виждам технологичен проблем в съвместяването на американска карта с руската система. (стига GPS и ГЛОНАС да вадят еднакви показания за територията на САЩ :) )
Успех :)

Последна промяна zz_stefanov на Съб Ное 25, 2006 3:27 pm, променена общо 1 път

Съб Ное 25, 2006 12:33 pm
Профил

Мнение 
Не бъркайте двата щата... Това за което говори Dimitar е навигационна система, а не прост GPS. Има огромна разлика. Навигационната система ползва GPS приемника само за приблизителна позиция, всичко останало се прави с акселерометри, данни от бордовия компютър и т.н.
Самостоятелен GPS не върши почти никаква работа - трябват му десетки минути докато свали алманасите (мисля че беше с 50 бита в секунда) и почне да бачка, освен това в градски условия ту го има ту го няма, в тунелите изобщо пък. Със всичко това се справя навигационната система. Ако Dimitar си поиграе на някой паркинг ще забележи че освен позицията на колата се вижда и нейната ориентация, което няма нищо общо с GPS.
За съвместяването на GPS и GLONASS има сериозни технически пречки. Имам предвид в случая когато примерно в планина или зад блокове хващаш 2 руски и 2 американски спътника и искаш да сметнеш координатите. Преди 3-4 години търсих подобно решение, предлагаха ги само едни евреи и решението им струваше >10К$. Иначе няма проблем да си вземеш за по 100$ приемници от едната и от другата система...
Евентуално има надежда европейската и американската система да могат да се съвместяват по-лесно, въпреки че ще работят на различни честоти и ще трябват два различни приемника, но поне времевите координати ще бъдат съвместими... Ако това стане, наистина руснаците или ще трябва да си сверят часовниците или да си разкарат боклуците от космоса.

Съб Ное 25, 2006 2:41 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
Не бъркайте двата щата... Това за което говори Dimitar е навигационна система, а не прост GPS. Има огромна разлика. Навигационната система ползва GPS приемника само за приблизителна позиция, всичко останало се прави с акселерометри, данни от бордовия компютър и т.н.
Самостоятелен GPS не върши почти никаква работа - трябват му десетки минути докато свали алманасите (мисля че беше с 50 бита в секунда) и почне да бачка, освен това в градски условия ту го има ту го няма, в тунелите изобщо пък. Със всичко това се справя навигационната система. Ако Dimitar си поиграе на някой паркинг ще забележи че освен позицията на колата се вижда и нейната ориентация, което няма нищо общо с GPS.
За съвместяването на GPS и GLONASS има сериозни технически пречки. Имам предвид в случая когато примерно в планина или зад блокове хващаш 2 руски и 2 американски спътника и искаш да сметнеш координатите. Преди 3-4 години търсих подобно решение, предлагаха ги само едни евреи и решението им струваше >10К$. Иначе няма проблем да си вземеш за по 100$ приемници от едната и от другата система...
Евентуално има надежда европейската и американската система да могат да се съвместяват по-лесно, въпреки че ще работят на различни честоти и ще трябват два различни приемника, но поне времевите координати ще бъдат съвместими... Ако това стане, наистина руснаците или ще трябва да си сверят часовниците или да си разкарат боклуците от космоса.

Никой не говори за приемник който ще работи примерно с 1 US 2 EU и 1 RF спътници едновременно. Става дума за евентуален приемник който да може да определя мястото по избор от една от трите примерно системи. Говоря за това че се бъркат понятията: GPS е едно (тя определя мястото) останалото са системи ползващи нейните данни (електронни карти, диспечърски системи за транспорта, охранно-проследяващи за превозните средсва и т.н. Заради това, че сега приемника за определяне на мястото и електронната карта примерно са интегрирани в едно устройство, се бъркат понятията. Естествено, че ако са заложени повече функции ще може да ти се посочи накъде гледа маската на радиатора на спрелия автомобил. Това го има на корабите веднага след появатата на първите електрони карти по тях. Само че там картата е привързана освен към GPS (даваща информация за мястото, истинския курс и скорост), а и към жирокомпаса, като с него може да се определи "посоката на носа на кораба", която не винаги съвпада с истинския курс (при дрейф, буксиране и т.н.).
Успех :)

Съб Ное 25, 2006 3:14 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Изрових тази тема от архива заради статия в днешния Капитал
http://www.capital.bg/show.php?storyid=451713

едно цитатче от статията
Цитат:
..В момента с ГЛОНАСС (руска космическа навигационна система, еквивалент на американската Global Positioning Service - GPS, и европейската Galileo) съществуват проблеми и ние сме принудени да въведем изменения в програмата, за да повишим конкурентността й до равнището на GPS", заявява първият вицепремиер и министър на отбраната на Русия Сергей Иванов...

и още едно
Цитат:
... Казано накратко: дефектите по ГЛОНАСС са толкова много, че вицепремиерът на Русия прави публично изявление, след като президентът Путин подписа указ за цивилната употреба на спътниковата навигационна система през май 2007 г.

Както за повечето руски неща се носят какви ли не митове, колко били хубави, колко са качествени щом са за военните. А като се "вдигне" мъглата се вижда горчивата истина.

Ама какво може да искаме от нация дето един "карандаш" неможе да приоизведе, един автомобил свестен неможа да направи толкова години, та космически кораби и спътници ли ще прави. Това е утопия. Да не говорим "отчественая электроника" на какво ниво е.

А и това не го и очаквах :
Цитат:
Доскоро продаването и притежаването на GPS приемници в Русия подлежеше на лицензионен и регистрационен режим подобно на огнестрелното оръжие. Притежаването на високоточни геодезически уреди за сателитна навигация пък беше разрешено само за специални цели и служби, а наличието на такива в частни лица водеше до... повдигане на обвинение от прокуратурата на Русия за углавно престъпление.

Горките руснаци, мъка ми е за тях. Както в момента ми е мъка за България с това правителство и президент

Нед Яну 27, 2008 10:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
Нищо ново под слънцето! За системата ГЛОНАСС отдавна се знае, че не работи читаво. Истината е, че руснаците никога не са я приемали твърде сериозно. Почнаха да я изграждат на принципа: "Щом американците имат, трябва да имаме и ние", скоро след това обаче я изоставиха. тя поначало не е завършена - ако не ме лъже паметта изстреляни са в орбита само 10 спътника. Може би сега са решили да я постегнат и завършат....
А иначе статията е в духа на антируската кампания покрай посещението на Путин. За хората около Костов дето се разпищяха напълно важи лафа на един приятел: "Луд като кантонерски петел - тича и кълве влака" :D
Цитат:
Ама какво може да искаме от нация дето един "карандаш" неможе да приоизведе, един автомобил свестен неможа да направи толкова години, та космически кораби и спътници ли ще прави. Това е утопия. Да не говорим "отчественая электроника" на какво ниво е.

Виж това вече ме разсмя! Дори американците признават, че руснаците са по-напред от тях в космическата техника, че руските ракети са по-мощни и надеждни. Международната космическа станция се изгради и съществува благодарение на тях. Справка - Discovery и National Geographic.

Нед Яну 27, 2008 10:36 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Айде малко по-конкретно, какви точно проблеми? Ако няма конкретика, не ми се занимава да обсъждам шамански заклинания.

Нед Яну 27, 2008 1:05 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща