Отговори на тема  [ 106 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
нямате ли чувство че нещо не е наред 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: нямате ли чувство че нещо не е наред
Нека да видим закона и тогава, да не се окаже че не е това което е. Много ще ме учуди да се приеме нещо такова, ако с еприеме то лошо няма, остави нашите, занеш ли колко външен капитал ще влезе за да се изпере, от това ще спечели държавата а и обществото, защото част от тоя капитал неминуемо остава под една или друга форма, извън данъците. В прането на пари няма нищо лошо, ако изключим това, че някои държави не го одобряват, затова е и лошо. Според мен ако имаме такъв закон ЕС и САЩ ще ни скочат в купом, това означава всички техни субекти да имат лесен начин да си перът незаконните пари ...

Съб Дек 14, 2024 5:46 pm
Профил

itso.t написа:
Остави ги тия йотубета. Дай линк към държавен вестник, за да видим какво е влязло в сила, и кога...

Гледай видеото, то е от телевизията по Евроком предаване.
Цитат:
Хрисатнов, който беше гост в предаването „Делници“ с водещ Николай Колев.
Христанов обясни, че това ще резултатът от идеята на министър Людмила Петкова да събере 750 милиона лева от необявени от предходни периоди приходи.
„Гарантирам Ви, че ако това мине по този начин през парламента, то въпросната дама няма да събере 750 милиона лева, а два милиарда, защото парите, които трябва да се изперат са много“, посочи още политикът.

Съб Дек 14, 2024 10:24 pm
Профил
Аватар

Да не се окаже в един момент че мантрата "няма пари, затова не правим нищо" е била само прах в очите последните 20 години... :)

Пон Дек 16, 2024 5:22 pm
Профил

Добре де, те хората купуват, купват, теглят кредити. Ама те кредитите не са по 5 год. има много теглят за по 30г. В един момент всеки ще е с кредит, кой ще купува ? А и да не е с кредит всеки, като има по един апартамент пазарът ще се изчерпи. Сега като мина ковидът потръгнаха бизнесите и всичко се юрна да купува. И ако сега не-дай-боже удари още един "ковид" (нещо еквивалентно) и ще стане страшно с тези кредити.

Пон Дек 16, 2024 10:56 pm
Профил
Аватар

Едни ще умрат, други ще поискат да си вземат по-голям апартамент или къща, трети ще се върнат на село. Виж развитието в големите центрове по света и си прави сметки.

Пон Дек 16, 2024 11:21 pm
Профил WWW
Да купиш имот с ипотека за 30 години на мен ми се струва малоумно. Според мен не повече от 5 години да си сметнеш и то с условности дали ти се занимава.
Тоест другите пари трябва да ги имаш готови.
Тони е прав че разни малоумни IT та отишли в големите градове се лакомят да купуват мезонети с по 1000 лв вноска за 30 години...
На приятелката ми баща и преди 2 дни от един аспирин получи шок 4--та степен. Направо си умря според докторите.
Върнаха го с 3 ампули адреналин.
Та думата ми е човешкия живот е много кратък и крехък за кредити от по 30 години, иначе казано желанието не се покрива с възможностите.

Сря Дек 18, 2024 7:31 pm

на запад по "белите" държави нямаш друг избор освен с ипотека.
цените не просто са високи, има периоди в които се покачват със скоростта с която можеш да спестяваш, айде да кажеш аз съм скъсан имигрант и не се справям, ама вече и местното население масово изпитват сериозни затруднения с покупката на жилище, просто калкулацията доходи/цени не излиза
ипотеката един вид ти фиксира цената към задна дата, за да догониш инфлацията. и е относително изгодно докато лихвата е малка. капан в който трябва да влезеш, друг вариант за 95% от населението няма
е, може да плащаш наем, но в лондон например това е супер неизгодно. поне тук цените са такива.

в БГ се води същата политика - бутат яко към живот на кредит, лихвите в БГ изостават в момента. това от една страна води до повече мишки в капана и от друга - завишава цените изкуствено за да нямат друг избор следващите купувачи освен с ипотека. след някоя друга година вдигат лихвите и готово.

Сря Дек 18, 2024 8:17 pm
Профил

Ипотека за 5 години е безумие, и в един нормален пазар на труда би следвало да е невъзможно да го направиш. Това може да се случи единствено ако има много ниски цени на имоти или много високи заплати, и двете са нещо много лошо за икономиката. Според мен нормална ипотека е 10 години. А дали ще събираш 10 години за да вземеш ипотека за 5 ..това вече е глупаво. Парите имат цена, не че не мога да си платя камиона на куп, но съм го взел на изплащане за 5 години и нямам намерение да го изплатя предварително, макар че ще спестя едно 20 Хил ....или си мисля че ще ги спестя, реално нищо няма да спестя, ще огранича покупателната си способност, утре може да ми е по важно да си купя спектрален ,а 40 бона а не да съм ги дал за камиона, а за спектралния може и да нямам възможност за лийз или заем ...

Сря Дек 18, 2024 11:42 pm
Профил
Аватар

maiden написа:
Да купиш имот с ипотека за 30 години на мен ми се струва малоумно

Изключително малоумно и реално малко хора го правят, все пак няма чак толкова тъпи. А ако има, време е за една ядрена войничка да се изчисти малко генофонда. Нещата са малко по-сложни.
Една бивша колежка на 35 взе кредит за 30 год. Първоначалният шок от това решение разви в мен силно желание да огранича социалните си контакти с нея, обаче го преодолях, което се отплати по подобаващ начин. :) Оказа се, че въпросната имала 2 наследствени апартамента в голям град, мъжа й и той имал някви наследствени имотчета. Очевидно те не разчитат да го плащат тоя кредит със заплатите си, просто ще чакат роднините си да измрат.
Както казах преди, в/у имотите кондензира голяма част от инфлацията. Богатите умни хора търсят начини да разкарат напечатаните, нищо не струващи пари. Другата група, въпросните джава дивелъпъри с големи заплати, пък търсят (според мен несъзнателно) сигурност и бъдеще, защото (отново несъзнателно) са наясно, че тая вълшебна приказка с яките заплатки за нищоправене няма да продължи дълго. Като резултат имаме адски много пари в пространството и малко имоти.

Чет Дек 19, 2024 12:48 am
Профил

Аз току що купих имот с ипотека за 25 години, който ще преотдавам под наем. Заемът позволява всяка година да изплащам по 10% наведнъж без наказателна лихва. Така за 10 години ще го изплатя предсрочно. А дългият срок на заема ми прави месечните вноски по него по-ниски. Та казваш малоумно било...

Чет Дек 19, 2024 12:53 am
Профил
Аватар

Bai Ui написа:
Аз току що купих имот с ипотека за 25 години, който ще преотдавам под наем. Заемът позволява всяка година да изплащам по 10% наведнъж без наказателна лихва. Така за 10 години ще го изплатя предсрочно. А дългият срок на заема ми прави месечните вноски по него по-ниски. Та казваш малоумно било...

Отново, не го плащаш със заплатата си.

Чет Дек 19, 2024 1:06 am
Профил

10-20 години е разумен период за хора със средни доходи. Ако цените отиват нагоре супер, това обезценява заема, печелиш от инфлацията, ако цените са стабилни се очаква и доходите да са сравнително стабилни, т.е. руска е малък. Руска е ако стане като през 2007-8, но не само да паднат цените а и да останеш без работа. И пак не е някаква драма, освен най-вече за БГ, но в БГ нямаше такова падане на цени нито такава загуба на работни места.
Изобщо в дългосрочният заем няма нищо лошо, дори да ги имаш парите, има по-добри начини на инвестиция от това да плащаш голям дауноеймънт, това като цяло си е набутване.
Тук трябва да преосмислите малко цялата концепция. 10-15 години назад мислех по същият начин, минимално кредити, за минимално време ...и защо когато парите на заем са евтини и има добри опции за инвестиция на наличният кеш. Ако съм аз бих използвал кеша за два имота вместо да вземам един за по-кратък срок.

Чет Дек 19, 2024 1:58 am
Профил

Монетата има 2 страни - от една страна е инфлацията - при положение, че е умишлено предизвикана и гарантирана - наистина живот на кредит излиза по евтино

От друга страна ако не беше изкуствено раздувания балон - нямаше да имам нужда от ипотека.

И при положение че БГ върви по пътя на "белите държави" с около 10 години закъснение, допускам варианта в който и в БГ вече хората няма да имат избор освен масово да купуват жилища с ипотеки.

Чет Дек 19, 2024 11:00 am
Профил

Винаги е имало нужда от ипотека, освен ако не разчиташ на наследството, което е нездравословно по много причини, но и невъзможно в държава с положителен прираст. Също съм твърде против родителите да строят за децата, та децата нямат много избор, наем или ипотека, освен ако не чакат да станат на 35-40 за да са събрали пари. Нали разбираш че е бил ксиморон евтини жилища и добро заплащане. Ако заплащането е добро, жилищата няма как да са много евтини и без инфлация.
Какъв като цяло е проблема с ипотеката и банките ? Проблеми нямаше докато не започнаха да се дават заеми на хора които не могат да ги изплащат.

Чет Дек 19, 2024 11:07 am
Профил

Не е вярно това. Ако сега мога да изплатя 30 годишна ипотека за 10 години, без изкуствения балон жилището щеше да е много по евтино и със същите усилия гарантирано щях да спестя пари за цяло жилище за 5г.

Остави тия които не могат да изплащат, те не променят картинката, проблема е в банковата система, начина на кредитиране на заемите и ипотеките. Те надуват балона - банките дават на заем пари които не съществуват, вливането на несъществуващи пари в икономиката изкривява пазара най много.

Точно с тези несъществуващи пари предизвикват инфлацията, която те принуждава да теглиш още заеми, за да могат да вливат още несъществуващи пари, параграф 22

Чет Дек 19, 2024 11:15 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 106 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща