| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Система за омекотяване на вода - мнения и препоръчки
Като магнитните наколенки. 
|
| Вто Яну 23, 2024 5:54 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Еййй, супер идея даваш - домашна инсталация за светена вода. После се насипва в тарикатски малки шишенца и в амазон 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Яну 23, 2024 5:55 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Не, магнитните наколенки помагат  Даже ги завещах на някой, след като си оправих менискуса. А "оправянето" беше доста движение, но и до ден днешен си остава съмнението че доктора Ливайн ми е помогнал... :Понеделни Магнезий, вторник...после Простамол, понякога Вагизан и пробиотици...да пАдлудееш...
|
| Вто Яну 23, 2024 5:57 pm |
|
 |
|
HCL
|
Едно е да ги слага бай Иван в къщата на село, друго е да ги монтират в жилищни и индустриални комплекси, където се гледа внимателно за какво се плащат пари. По същата логика ако застрахователните компании започната да покриват разходите за наколенките, най-вероятно има полза от тях. https://www.nature.com/articles/s41545-020-0071-9#Sec29
|
| Вто Яну 23, 2024 6:23 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Дойде ми мерачката, комплектована с кожено калъфче и с инсталирани батерии. За парите си е много добре (чудя се как успяват да ги продават такива неща, че и с печалба, и то на цената на празно калъфче). Дава ми 33.4 ppm на водата вкъщи, което е под 2 grains, т.е. тоя TurboTAC явно ми върши прилична работа засега.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Яну 23, 2024 8:45 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Хм - значи малко пояснения за всички  Омекотетеля с йонообменна смола не маха варовика от водата - не и в прекия смисъл както си го мислите че изведнъж от водата изчезва калциевия карбонат - смолата сменя калциевия йон с натриев и става натриев карбонат. А той вече не е водо разтворим - става диспергирано вещество във водата. Ако има утаител се утаява като една кавяфа кал. След едно известно време йонообменната смола се насища с калций (съответно губи натрия) и затова периодично на определно количество вода се прави регенерация с натриев хлорид (най обикновена сол  ). Сега точните химии не ги знам но е горе долу такава идеята. Затова главите имат водомер - програмира се на какво количество вода да регенерира - това се смята на база твърдост на водата и за това се мери каква е твърдостта локално като се инсталира инсталацията. Повечето глави им се програмира и кога в денонощието да правят регенерация - примерно нощем в 2 часа когато никой не ползва вода. Регенерация на 20-30 кг. смола трае около 2 часа. Главите не са никак просто нещо (особено истинските американски) - вътре е сложна клапанова система задействана механично от гърбичен вал. Има 7 клапана които се отварят в най различни комбинации и съответно вътре си има разни пътища между клапаните. По време на регенерация се отварят два байпасни клапана и водата минава директно. Солта е хубаво да е на "хапчета" и е задължително да не е йодирана. Хапчета защото си насищат водата колкото трябва и си остават така. Готварската сол има опасност да се засмуче и да задръсти клапановата система.
|
| Сря Яну 24, 2024 9:29 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
HCL, мерси за линка.
|
| Сря Яну 24, 2024 9:53 am |
|
 |
|
Vasseto
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Мар 15, 2015 11:44 am Мнения: 104 Местоположение: Пловдив
|
Другите 2 тръби са серпентина за термопомпа земя - вода. Сондата е с дълбочина 40м.
|
| Сря Яну 24, 2024 10:00 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
хм.. интересно решение. Аз съм си мислил да слагам термопомпа и винаги съм си го представял просто да ползвам водата от основната помпа и след топлообменик да я пускам да си тече в сондажа. Иначе много добре изглежда шахтичката, при мен е истински бардак 
|
| Сря Яну 24, 2024 10:43 am |
|
 |
|
HCL
|
Това явно е валидно и за миялните машини. Аз досега купувах най-евтината марка в магазина, която е доста ситна (обикновенна сол не става защото не е достатъчно изчистена от разни минерали) докато не прочетох в указанието на миялната, че е препоръчително топчетата да са по-големи. А шахтата не само, че изгледа добре, ами сигурно излиза и доста икономично. Нашите на село излязаха по 1000 лева с доставката (30 км от града). Вярно, че едната имаше чугунен капак и подсилен таван да минава колата отгоре, но пак ми се стори сериозна сума за малко бетон с арматура. Чакълът допълнително
|
| Сря Яну 24, 2024 11:02 am |
|
 |
|
nik
|
За наколенки незнам, но за гаранция на бойлер знам - наясно са че не работи омекотителя който изискват (парче тръба с лъскав етикет) просто е идеално извинение за да не изпълнят гаранцията на част от купените бойлери Та най вероятно е удобно извинение и за застраховките
|
| Сря Яну 24, 2024 11:52 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Какво представлява тази серпентина за термопомпа? Как е направема?
|
| Сря Яну 24, 2024 2:04 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Преди 15-20 години когато слжихме първия омекотетил в Разград с баща ми сол на хапчета нямаше почти никъде - поръчваха си от турция да им носят. Сега я има навсякъде - явно омекотетилите станаха достатъчно масови. За София мога да препоръчам една фирма : https://www.frenel.net/produkt-kategori ... dxEALw_wcBКаката е много готина (като човек имам предвид  ) Работили сме с нея и е много разбрана и отзивчива. Прави всички нужни излседвания + монтаж + настройка и т.н. Поне навремето нейните омекотители бяха с истински американски глави. Тази първата, за която споменах, още работи след толкова години - само водомерчето и се скапа и сега го караме на дни. То самото водомерче е една перчица с магнитче монтирана на втулка която се натиква на входа - има си точно място. Рид ампулата е от външната страна в слотче.
|
| Сря Яну 24, 2024 2:06 pm |
|
 |
|
Vasseto
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Мар 15, 2015 11:44 am Мнения: 104 Местоположение: Пловдив
|
Серпентина с една витка. Тръбата е полиетилен 32. Пусната е до дъното и после се качва на горе. Затворена система и е под налягане, околo 2 bar. Като пусна термо помпата температурата на входа е към 15 гр, след 6 часа работа е към 10гр и там остава. Завъртам водата с помпа Wilo-Atmos PICO, която я пускам на 8W. Скоро си мислех да я сменя с по малка тръба за да може да стане 2 витки. Примерно полиетилен Ф 16мм. Но за сега проекта е стопиран заради други причини. С тръба Ф32 контакната повърхност е към 7,6 кв.м. Трябва входа и изхода на тръбите към сондата да са потопени във водата. Тогава ще можеш да превърташ водата с малко енергия.
|
| Сря Яну 24, 2024 3:48 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
От това, което си написал топлообменника е около 80 метра (40 метра сондаж * 2, като верочтно е малко по-къс (77м), защото водния хоризонт ти е на няколко метра под повърхността на земята). С тези 7,6 кв.м. (32мм полиетиленова тръба) колко киловата топлинни термопомпа захранваш? (не мога да преценя Wilo-Atmos PICO на 8W какъв дебит ще прекарва през серпентината)
С 8W да извличаш топлината от земята - това е супер.
|
| Сря Яну 24, 2024 4:34 pm |
|
|