Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Кой е създал съвременния компютър ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
като сме тръгнали да обикаляме всички теми дето нямат общо с измислянето на компютрите, да се спрем и на фирмите за обувки. аз лично далеч не съм толкова възмутен от тая "безжалостна експолатация". ако не са подобни заводи, тия лелки които бачкат там, ще умрат от глад, а не от инфаркт. но да оставим настрана дали ще умрат или не. както казах вече, всички опити да се търси справедливост ме карат да се мръщя, включително и справедливост за лелките които бачкат в заводите за обувки. днес решаваш че нещо си не е справедливо, утре решаваш че друго не е справедливо и докато се усетиш си станал изчезващ вид.

Съб Яну 28, 2006 12:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
ако наистина от правото имаше файда, в частните фирми щеше да има вътршен съд, който да решава дали работника е виновен или не. на практика такова нещо няма - когато някой се провини, шефа сумира фактите, взема решение и действа. няма адвокати, няма тинтири минтири.

Първо не можеш да сравняваш една частна фирма с обществото в една държава. Най-малкото мащабите са различни. И второ отношенията в една частна фирма едва ли са винаги за образец.
@zaphod от това което казваш ще излезе че справедливостта по принцип те дразни. Освен изкривената справедливост на адвокатите има я и другата справедливост на която разчитаме всички. Коректно би било да посочиш точната дума с която се нарича това което те кара да бърчиш нос. Иначе така по принцип ... като Хитлер раз-праз и кварталния луд може.

Съб Яну 28, 2006 12:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
м?
понеже темата е в раздела "общи приказки" и, с риска да ме оплюете основателно за тюрлю-гювеча, още:

1. социологическа агения твърди, че новородени българчета, турчета и циганета са в съотношение 1:3:6
т.е. на едно българче се падат 9 не-българчета
2. чуждестранните инвестиции за последните години се колебаят в интервала 800млн-1400млн Е
3. паричките, които пращат емигрантите на "мама и татко" са стабилно около 800млн Е (по данни на БНБ, вероятно реалната сума е поне двойна)
4. всяка година се "точи" ДДС за поне 500млн. Е
5. пасива по платежния баланс е ~2.2млрд Е

... дали пък не сме нормална държава?

Съб Яну 28, 2006 12:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
"Коректно би било да посочиш точната дума с която се нарича това което те кара да бърчиш нос. "
не казах точно справедливостта, а стремежа към справедливост. постоянното измисляне на нови дивотии, започващи със "държавата трябва да..."
няма да задълбаваме какво точно разбирам под справедливост, но смятай че използвам думата в най-популярния и смисъл.
примери:
повечето хора смятат за несправедливо вишиста с две висши да бачка за 300 лева, а докера да взема тройно.
повечето хора смятат за несправедливо едни да живеят в охолство, а други да умират от глад.
повечето хора смятат за несправедливо някой да умре при наличие на лекарство за болестта му, само защото няма пари да си го плати.
и повечето хора смятат че "държавата трябва да направи нещо" по горните въпроси, а мен това не ми харесва и точно за това говорех.

Съб Яну 28, 2006 1:01 am
Профил
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Чет Фев 02, 2012 10:31 pm, променена общо 1 път

Съб Яну 28, 2006 3:14 am
Профил WWW
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Заек написа:
честно казано много се дразня като чета как някой да мърмори колко сме зле в България, как тарикати от Гърция и Италия отварят фирми където хора умират от преумора и как нищо не ни е наред а две теми по-надолу дава съвети на човек който работи в Енергото (поне това се вижда от домейна който е написал) и на който заплатата плащам и аз чрез цената на тока, как в работно време да си сваля MP3-ки...

Виж ся, не знам кой на кого плаща заплата, нито пък ти ще си този, който ще прецениш в работно или в свободното си време свалям mp3 (при все,че не ми е в приоритетите да свалям mp3).Имам си шеф, който ми определя задачите и следи за това как си върша работата, но не е това е въпроса. Не се дразни ами питай тия идиоти в парламента на кого плащаш огромната надценка в цената на тока ( няколко теми по-надолу бях обяснил за разликата) Също така не можеш да ме убедиш,че е нормална държавата в която уволняват жена защото имала ГЛУПОСТТА да забременее, при все,че президента тръби навсякъде по телевизията за ниската раждаемост и т.н. Не ми обяснявай,че е нормално от приватизацията да постъпят в държавата 30млрд. а на практика няма и 2млрд. Не ми обяснявай, че държавата ни е нормална - ненормална е! Скоро ще станат 20год. от демокрацията, ивъртяха се всички възможни партии а какво се е променило към добро - скапаните ни държавници замаяват народа с птичия грип, после с чумата по прасетата, луди крави ли не бяха, медици ли не бяха или рейнджъри! Няма да забравя какво каза Стефан Савов на дядо ми когато продаваше на магистралата в Правец касети: " Работете, работете и събирайте пари, че лошо иде " А дядо ми като го попитал "Докога ще е така?" Отговора бил: "Докато всички обеднеят ...Така е "програмирано" да стане от великите сили" Вече толкова години минаха от тогава , даже Стефан Савов не е между живите, но думите му удивително продължават да се потвърждават! ....Ами здравната каса (пирамида).... Ай да не спорим за глупости.....Сори ако съм те обидил с нещо ама това е положението :wink:

Последна промяна MGBY на Съб Яну 28, 2006 10:40 am, променена общо 1 път

Съб Яну 28, 2006 10:26 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
MGBY написа:
Виж ся, не знам кой на кого плаща заплата,

ти не знаеш, но аз като отида всеки месец да плащам по 300 лв за ток знам!

MGBY написа:
Имам си шеф, който ми определя задачите и следи за това как си върша работата, но не е това е въпроса.

ох пиле, иди в някоя частна фирма да видиш ще имаш ли време да сваляш каквото и да е :)

и номера с "то всичко ни е наред че на мен правиш забележка" не минава

аз съм на принципа: ако искаш да живееш в чиста държава, почисти си поне двора в къщи. Не смятам че е редно служител в компания монополист да си клати *уя по време на работа, а аз да плащам на цени по които плащат в Гърция където заплатите са х5, и не смятам че човек трябва да се оплаква затова какъв ни е хал-а ако сам не се сеща и толерира ей такива всекидневни малки неправди.
всеки тук е програмист и плаче колко му е малко оценен труда, но ползва 90% нелегален софтуер (най-много да е купил някой Windows с компютъра преинсталиран), ами как няма да е малко като всеки - дори Вие мислите че софтуера е без пари by default. Как ще научиш клиента че трябва да плаща за софтуер?
абе айде да не продължавам, че се събота и не ми се разваля настроението още от сутринта :)

Съб Яну 28, 2006 10:39 am
Профил
Аватар

Мнение 
Да ама енергото не е държавно..... и скоро ще плащаш доста над триста лева ....

Цитат:
ох пиле, иди в някоя частна фирма да видиш ще имаш ли време да сваляш каквото и да е Smile
Батка и в частна съм бачкал......знам, зависи......

Съб Яну 28, 2006 10:44 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
¶-rev написа:
С един такъв мундар си имах вземане-даване преди 2г, продадох къща на един британец, наех си адвокат да свърши работата, да не би нещо да ме шамароса тоя британец.

деа знам, бездомните кучета и без адвокат си прехвърлят владението върху казан/кебапчийница/женска. до преди 100 години и хората са правили така, но нещо напоследък са решили да правят простите неща сложни, а сложните невъзможни.
а и аз не съм казал че смятам адвокатите за тъпи, а че смятам правото за тъпо нещо. има разлика. иначе предполагам че повечето адвокати никак не са тъпи, поне не са бунаци.

Съб Яну 28, 2006 11:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
абе преди 100 години са се водили войни, за да завладееш някоя държава. за да управляваш инфраструктурата и: енегрийна система (немско-австрийска+чешка), телекомуникации(за малко да станат гръцки, сега са .....), пътна инфраструктура (магистралите на португалци), банки (по-малко от 18% е дялна на "българските" банки), транспорт (БАЛКАН го харизаха на израелец за 150 ХИЛЯДИ долара).

и в момента се стига до оксиморони от вида:
БАНКА ДЪРЖАВНА СПЕСТОВНА КАСА
то касата не може да е банка и обратното. не е и държавна. и не е българска, а е унгарска.

не знам защо му викат "приватизация", когато една чуждестранна държавна компания закупи някоя наша българска държавна компания. българската държава не е закупила нито една чуждестранна държавна компания. на това му се вика национално предателство, но има закон, по който се прави.

в българия има адски много неща които са неморални, но са законни. и тези закони са ги натамънили именно адвокатите в НС по своите нужди. не по нашите.

Съб Яну 28, 2006 11:26 am
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
в българия има адски много неща които са неморални, но са законни. и тези закони са ги натамънили именно адвокатите в НС по своите нужди. не по нашите.

който и да те управлява, винаги ще се грижи за своите интереси. можеш само да се надяваш че ако си полезен роб, неговите интереси могат да включат и твоите. само че днес, поради разни опити да се построи "нов, по-добър свят", връзката между интереса на господаря и интереса на роба е силно изтънена...
но българския роб поне е щастлив роб, защото има идеал. той поне живее с вярата че нещата могат да се оправят, и да стигнем митичния "запад", където всичко е розовко и чисто, птичките пеят, небето е синьо, а митничарите учат за инженери. тежък е обаче живота на западния роб - той няма никакъв въображаем идеал към който да се стреми, няма как да каже "кога ще станем нормална държава" или "а на запад такива неща няма". какво им остава, освен да скърцат със зъби, да се тъпчат с чипс от мъка че няма справедливост и да дебелеят? а, да и самоубийството е вариант, и съдейки по статистиката, която самия запад не крие, явно не малко хора се сещат за тая идея. но някак си дребния факт че митичния запад води без конкуренция по брой самоубийства на глава от населението, отбягва от погледа на замечтания българин. и това всъщност не е зле, защото ако българина вземе че много се задълбае из разните му там цифри, може да изгуби розовия западен идеал и каво ще стане то? ще вземем да ги настигнем и да ги изместим от първото място по самоубийства...

Съб Яну 28, 2006 12:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
деа знам, бездомните кучета и без адвокат си прехвърлят владението върху казан/кебапчийница/женска. до преди 100 години и хората са правили така, но нещо напоследък са решили да правят простите неща сложни, а сложните невъзможни.

Ами пробвай да купиш/продадеш имот без кадърен адвокат, и като изгориш, ще си промениш мнението. Преди 100г. не е имало толкова бедни хора и толкова мошеници на куп. В нашата кооперация има 3 с-ва, от общо 15, дето живеят на квартира поради такива причина. Вместо тепърва да се ровя по законите, за да видя каква е последователността на прехвърляне и къде ще ме ебнат, ми е по-изгодно да платя на адвокат да свърши тази работа. Времето е пари, а моето време струва много по-скъпо, отколкото комисионната на адвоката. Навсякъде е така, всичко не можеш да свършиш сам, затова наемаш други хора. Който иска сам, вади и чете законите. Пък може и след 5м. да разбере какво трябва да се направи. Съгласен съм, че законите са направени толкова засукани, за да има хляб за адвокатите. Но те не са виновни, че лапат от баницата, виновни сме ние, че им позволяваме.
И в чуждите държави не са по-малко засукани законите. Разликата е че там наказанията са наистина тежки, и който е решил да шикалкави трябва да е много добър професионалист. Щото като му лепнат 20г. затвор за измама в големи размери, ще му разпорят гъза от ебане в панделата.
Ами здравната помощ не я ли направиха толкова засукана, за да има хляб за тъпите джипита ( General Purpose ) ?
Вместо да плачем тука колко ни е скъп тока, има си други начини, като излязат на улицата 100 000 с по една тръба увита във вестник, няма кой да ги спре. Ама като дойде време за стачки всеки си натиска задника на стола и никой не смее да протестира. Ами на такъв народ, такова управление се пада.

Съб Яну 28, 2006 2:08 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶-rev написа:
Вместо да плачем тука колко ни е скъп тока, има си други начини, като излязат на улицата 100 000 с по една тръба увита във вестник, няма кой да ги спре. Ама като дойде време за стачки всеки си натиска задника на стола и никой не смее да протестира. Ами на такъв народ, такова управление се пада.

ами в китай пробваха да излязат и намазаха веригите на танковете. така и трябва, протестантите да се мачкат здраво.

Съб Яну 28, 2006 3:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Чет Фев 02, 2012 10:27 pm, променена общо 1 път

Съб Яну 28, 2006 3:30 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
--

Последна промяна MGBY на Нед Мар 12, 2006 9:00 pm, променена общо 1 път

Съб Яну 28, 2006 3:43 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща