Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Какво става с електронните магазини 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Какво става с електронните магазини
Е аз не съм ходил, каквото са ми разказвали. Сега хората са малко и определено нямат време за раздумка.

Чет Фев 22, 2018 1:31 pm
Профил
Аватар

velio написа:
Днес реших да търся едни компоненти и отварям страниците на Електронинвест и Футурел - и двете са замръзнали на вида си от преди поне 10 години. Тая на Електронинвест е почти неизпозваема - много бъгове. На Футурел компонентите са описани във вид - USB бял. Върви разбери какъв точно е, документация, чертежи нищо. Поне правилния парт номер да бяха написали...
Другите не съм ги гледал, май с изключение на Комет никой не си поддържа сайта (въпреки че до скоро и те заменяха оригиналния парт номер с техен си - сакън да не разбере някой откъде го доставят).

Направата и поддъжката на сайт изисква сериозна работа и сериозни пари.
За продажба на електронни елементи това май е долу горе направено само от Комет но те са и най-големите на пазара.
Едва ли поръчките от сайта оправдават средствата, които инвестират в него, но евала че им се занимава.
Не ги съдете много - вижте на какво приличат сайтовете на Зора, Техномаркет и Технополис които превъртат стотици милиони годишно и не може да откриеш нищо.
Единствено Румънците с eMAG са адекватни, индексират и SEO оптимизират, така че като потърсиш нещо го намираш и на сайта и през търсачка.

Чет Фев 22, 2018 2:52 pm
Профил

Е хайде сега, знаем как се правят електронни магазини, никой не започва от 0, електронен магазин се пуска за една седмица напълно завършен ако стъпиш на фреймуорк за електроенн магазин, има ги всякакви за всички нужди. Ако г опишеш от 0 е малко по-сложно, правили сме го няколко пъти, пак не е кой знае какво, верно че ние го правим с наш ресурс, но ако трябва да го продам на клиент няма да е повече от 50-60 хил, верно пак разчитаки да изпозлваме нашият си фреймуорк. Един читав корпоративен сайт е 10 хил, а не говорим че има фирми които за толкова, че и за по-малко пускат електронни магазини върху готови платформи.

Чет Фев 22, 2018 4:05 pm
Профил

Комет си бяха добри и преди да има интернет за масово ползване. Сега просто шапка свалям на начина по който е структуриран и си подържат сайта. Каквото имат на склад, но го нямат в магазина, го доставят за няколко часа след уговорка по телефона.

Накратко - дано да има повече такива търговци.

Чет Фев 22, 2018 4:58 pm
Профил
Аватар

В Комет съм забелязал една, да я наречем дребна аномалия. Нещо което го има изложено на витрина, могат да се закупят някакви бройки, тоест, не е мостра, а го няма в електрическия магазин. Конкретния артикул беше някакъв радиатор.
Не съм се интересувал защо е така. Възможно е да са пропуснали да го въведат.

Чет Фев 22, 2018 5:18 pm
Профил
Аватар

Малките магазини не могат да си позволят такива суми на куп за сайт. Тия дето ги споменах в началото мисля че по 5х. платиха и това е заедно със складовата програма и с мигрирането на базата. Доколкото съм запознат 1 човек го прави това цялото нещо в свободното си време и поддръжката е мале мила, ама за толкова пари явно - толкова...Ъпдейти - мръсна дума. Като видят някой проблем и естествено успеят да го идентифицират, му се обаждат и му казват. Евентуално след месец два има нещо като кръпка. И те вече и не се и обаждат освен ако не се срине тотално системата. Свикват с бъговете и внимават да не настъпват мотиките. Ейго - днеска ми се обажда жена ми да ме пита дали случайно нямало някакви чаркове при мене щото при тях ги нямало, ама имало точно толкова от същото нещо с друг цвят.

Чет Фев 22, 2018 5:22 pm
Профил ICQ

Аз се сещам за друга подробност, що се отнася до Комет. Примерно - не съм следил точните наличности и искам от нещо 10 бройки. Оказва се, че имат налични само 8. В този случай ми ги продават на цената на 10+. Това определено ми прави добро впечатление.

Чет Фев 22, 2018 5:24 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Е хайде сега, знаем как се правят електронни магазини, никой не започва от 0, електронен магазин се пуска за една седмица напълно завършен ако стъпиш на фреймуорк за електроенн магазин, има ги всякакви за всички нужди. Ако г опишеш от 0 е малко по-сложно, правили сме го няколко пъти, пак не е кой знае какво, верно че ние го правим с наш ресурс, но ако трябва да го продам на клиент няма да е повече от 50-60 хил, верно пак разчитаки да изпозлваме нашият си фреймуорк. Един читав корпоративен сайт е 10 хил, а не говорим че има фирми които за толкова, че и за по-малко пускат електронни магазини върху готови платформи.

Искаш да кажеш че някой ако реши например да дублира дейноста на Digikey или Mouser ще му направиш магазина със стандартен фрейм уърк и ще му налееш данните за 10 000 лв :lol:
нали сега за това говорим - че фирмите които продават компоненти нямат адекватни сайтове, не за корпоративен сайт с 50-60 статични страници.
тук става въпрос за CMS и функционалност (приемане, обработване на поръчки, плащания, история на покупките, данни за елементите), която да пасва на процеса им на работа и много мегабайти налято съдържание, никога няма да се вместиш в 50-60 х.лв дори и да го правиш в пакистан или индонезия а не тук където начинаещи уеб девелопери ще ги наемаш за 2000 лв бруто на месец.

Пет Фев 23, 2018 11:04 am
Профил
Аватар

lcr написа:
Аз се сещам за друга подробност, що се отнася до Комет. Примерно - не съм следил точните наличности и искам от нещо 10 бройки. Оказва се, че имат налични само 8. В този случай ми ги продават на цената на 10+. Това определено ми прави добро впечатление.

повярвай, няма фирма със склад в който работят хора, а не роботи и където всичко да излиза до бройка :D
хората правят грешки, някой е поръчал 10 бр те са му опаковали 12 защото някой ги е разсеял докато са го правили, клиента си е замълчал и ето ти липса от 2 бр в склада

Пет Фев 23, 2018 11:06 am
Профил
Аватар

То ако става въпрос и ТМЕ съм ги засичал да имат грешки в наличностите, въпреки, че поляка разправя, че склада е пълен автомат и хора вътре дори нямало къде да влязат. Има някой неща дето няма как да не минат през ръцете на някоя полякиня дето е дошла сърдита на работа щото не са я "оправили" предната вечер.

Пет Фев 23, 2018 11:17 am
Профил ICQ

Нямах впредвид грешките в наличностите а това, че когато клиентът иска да закупи определено количество пък го нямат поради тяхна вина, му продават наличното на цени, като за желаното.

Пет Фев 23, 2018 11:29 am
Профил

Искам да кажа че със стандартен фрвймуорк се прави магазин без значение колко сложен за седмица и за това се чарджат 2-3 хил долара, не от нас, аз не правя нито сайтове нито магазини освен в редки случаи. Оогледни магенто, беше много модерно преди време и сума и народ има магазини върху него. Има фирми специализирали в тази среда и предлагащи доста евтини услуги. Ние имаме електронен магазин и го пуснахме за около 2 седмици със всичко, стъпихме на хотов фраймуорк а като визия и функционалност е сходен с амазон. СМS-a е нещо нормално, има го навсякъде, аз нямам нещо поскано от 2000-та насам което да няма CMS. Всъщност елемтронният магазун е доста попрост за направа от истински корпоративен сайт.
А наливането на данните по принцип не е задължение и работа на разработчика, не знам защо ди с тази мисъл, и точно там идва дрането. Ако някой поиска аз да му наливам информация, без значение текст или данни, ще си плати сигурно колкото за сайта, затова сайтовете имат CMS, за да може потребителя сам да ги обслужва.
Ама това е вече доста в страни, тоя бизнес отдавна не ми е интересен точно заради нискитецени и конкуренцията на фирми работещи с готови олатформи и темплейти. Имахме близо 20 човека но сега нямаме нищо, имаме си само за нашите нужди, а и иска един друг бизнес подход. Дори не покриваме всички наши нужди, някои от сайтовете ни се правят навън, или дори почти всички, по-скоро ние поддържаме един два соечифични продукта и това е. Иначе имаме веб девелопъри, имаме огромен веб базиран продукт, имаме веб базирани игри, но това не са сайтове, а продукти.

Пет Фев 23, 2018 5:20 pm
Профил
Аватар

@тони разбирам те но говорим за различни неща, по горе написах че да се направи читав магазин с налято съдържание иска пари и време, ти отговори абе за 10 х.лв може да го направим, аз пак казвам че да направиш амазон, или дори комет с всичкото инфо 10 х.лв няма да те оправят, а не знам дали и 100 х.лв ще те оправят независимо дали ползваш готови фреймуърци или не помисли - 10 000 позиции с цени, дейташийти, инфо, кийуърди, филтри, класове, все някой трябва да ги въведе

Пет Фев 23, 2018 5:45 pm
Профил

Всичко това се импортва, те все някъде го имат нали ... аз мога да ти кажа от моя опит, 400 позиции по описания от теб начин, ама с доста повече параметри, като материали, покрития, в кои суасемблита влизат - 3 дни да го генерирам в ексел, заедно с ваденето на картинка на всеки компонент от солида, т.е. отваряне само на него асембли или файл, save as като картинка, от там отваряне в редактора и изрязване. Това ми е BOM на едно изделие. Значи 10000 позиции не трябва да отнемат повече от месец - два. Да не говорим че някои неща могта много лесно да се структурират в ексел, и при импорта прото да има подходящо кръстени картинки. Всичко това е правено, в момента предстои да мигрираме всички данни които иаме към ерп-то на оракъл, много добре разбирам за какво говориш, това в момента е един от важните въпроси, а повярвай комет със всичките си офиси, складове, подразделения и магазини няма и 1/10 от това което има при нас като данни.

Пет Фев 23, 2018 8:32 pm
Профил
Аватар

В Комет имаме над 20К позиции на склад - не знам друга локална фирма да е дори близо до това число. Освен това доставяме от всички големи каталожни дистрибутори поне веднъж седмично (от Фарнел всеки ден). Но електронната търговия е по-малката част от бизнеса, който за миналата година беше с оборот 20М Е. Много клиенти разчитат на нас вместо да сравняват цените линия по линия, доставяйки от 5 доставчика, като в неговия край цената е вече над нашата оферта за комплексна доставка на целия списък.
Както някой горе беше забелязал в склада имаме стока извън видимите позиции в web каталога ни. Това са стоки доставяни за конкретен проект или клиент, без ангажимент от наша страна да поддържаме тази позиция на склад за в бъдеще. Така че аз препоръчвам да се прави запитване за компоненти които не присъстват в каталога - възможно е да са налични и свободни за продажба. В склада няма как влезне нещо което не е регистрирано в ERP системата.
По отношение на смяната на партномерата - правим го по няколко причини за специфини компоненти - няма какво да крием тъй като в 99% от случаите всяка позиция е публикувана с нейната оригинална техническа документация. Ако някой поръчва регулярно и иска да работи с негови пре-дефинирани парт номера може еднократно да направи връзка в профила си между тях и тези от електронният магазин https://store.comet.bg/HelpBill/
А за вентилаторите - имаме франчайз със Sunon - едва ли в БГ някой има по-вече вентилатори на склад.

Пет Мар 02, 2018 3:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща