|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:51 pm
Младежко техническо творчество - изложба/конкурс
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Младежко техническо творчество - изложба/конкурс
може би трябва да се вкара малко ред, специално в състезанието за роботи. има какво да се направи, на организатора трябва да му се помогне с идеи.
освен различни класове (линия, сумо, лабиринт), може би трябва и да се делят на сглобени с готови части и направени от нулата. и някак си да не се оценяват уменията на таткото, а на отрочето.
от друга страна си има специализирани състезания за роботи - роболига и т.н., и наблягането на търкалящи се роботи като такива не би трябвало да е основно направление, а това, че някой си е направил нещо сам. не се загледах много, че трябваше да се прибирам, но общото ми впечатление беше, че всички колички се въртят около 2-3 модела готови компановки, на които децата сменят коефициенти в управлението, някои татковци дори ровеха по фърмуера. като че ли не видях търкало с платка, правена с ютия, а според мен такъв робот трябва да вземе награда, па ако ще да се търкаля 3 пъти по-бавно.
оня юнак на снимката с ръката... не беше оценен високо, защото това е лего-кит, лего-контролер, лего-датчици. казах му, че догодина трябва да замени или конструкцията, или контролера, или сервото с негово. ако ще да пилено с пила, рязано с лъкче, фрезовано от дърво на рутер, или купчина от жици, тиксо и лепило, но да е негово.
|
| Пет Окт 20, 2017 10:47 am |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Аз предимно отидох за да "запаля" още повече сина ... успях до някъде . Имаше едно момче с очила , представителя на който беше момиче, което наистина си личеше че си го е правил сам. Само неговия робот ,според мен де, минаваше лабиринта с логика ... другите ги настроиха на принципа време ->завой  А това момче си ползваше стената за опора и бавно и славно си креташе .. но гледах го сам си пишеше ардуино манджата и се опитваше "на колянце" да дебъгва нещата . Дано има още подобни организирани събития ... и да бъдат по добре рекламирани , че аз примерно ако не бях прочел тук нямаше да разбера и отида ... е крастата е жива още .. просто трябва да бъде разчовъркана от подобни събития и състезанийца из провинцията ... България не е само София 
|
| Пет Окт 20, 2017 10:58 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
както писах в началото, идеята да е в Горна е, че е относително в средата на територията. миналата година имаше едни деца от Кнежа, казаха - абе ние в Плевен като отидем и се губим, в София трябва да спрем на околовръстното.
надявам се нещата да не са загубени напълно, но явно трябва да се обикаля като Левски по села и паланки и да се пали огънче по огънче. миналата година беше, така да се каже, експериментално. тази година вече е повторение на опита. силно се надявам да не пропадне идеята или да заглъхне ентусиазъма на организатора. мисля, че ще се намерят начини да спонсорира мероприятието, да се намерят награди за участниците и да се популяризира.
страховете на повечето участници бяха, че държавата, по възможност е хубаво да не "помага". защото на всички опита им от такава "помощ" е силно негативен - всичко се размива, идеята се губи, основното е схемите за разпределение на потоците, децата остават за фон за снимките. дори сега имаше зам. министър да раздава наградите, а пликчетата ги бяха напълнили други хора. малко тъжна реалност.
|
| Пет Окт 20, 2017 11:13 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Е то на министъра пликчето винаги друг му го пълни ...
|
| Пет Окт 20, 2017 3:04 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Успяхте ли да демонстриране компютърчето?
|
| Пет Окт 20, 2017 3:54 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да всички 50+ се кефеха, особено като запали за половин секунда. като им пообясния от къде тече водата, как тоя бейзик не е оня бейзик, почваха да питат как да снабдят чедото с едно таквоз. особено впечатлени бяха от вградения редактор, да не говорим за прототипната зона, тъч екрана с GUI и графика.
|
| Пет Окт 20, 2017 4:21 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Живот и здраве, дано догодина децата да могат да видят нещо по-изкусурено като достъпен продукт... Иначе бейсика мисля да се разкара постепенно и да се замени с нещо подобно, пак интерпретирано, но все пак малко по-модерно. Примерно JavaScript или Python. Даже като краен вариант аз съм нахвърлял концептуално едно ново езиче подходящо за целта. Тя и средата (т.нар. ОС 8-битов стил  ) е почти написана вече. Вътрешно се компилира до р-код за стек машина и скоростта на изпълнение е доста добра. Бих се радвал да чуя коментари/предложения за него.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Окт 20, 2017 4:53 pm |
|
 |
|
ToHu
|
JS / Python, особенно второто ... питона е с много смотан синтаксис, и двата са де да знам според мен е хубаво да е нещо по близо до С, да си е език, макар че нямах много време да го гледам, от тов акоето видях бъзика ме кефи. п.с. TGI няма да е сам с DPS-а ...
|
| Пет Окт 20, 2017 6:26 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
JS е хитра работа и позволява големи еквилибристики - според мен именно той е минималното ниво, което да се търси от език за начална подготовка на програмисти. Имам предвид че не натиска в определена посока (парадигма за програмиране), но позволява да се разпъне до много високо. А и изглежда да не е толкова тежък за имплементиране, разбира се с известни лимитации върху ембедед, но това е също важен урок за бъдещи специалисти. По-старите кучета като нас тука сме "закърмени" с императивно мислене и програмиране и намираме за естествено това да е знанието, което да подадем на младежта. Но е много жалко да се обременяват чисти мозъчета с такива догми. Всъщност може би е донякъде полезно - като обща култура.
|
| Пет Окт 20, 2017 9:02 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хмм ами сигурно е така, ама все ми се струва че зависи на какво ще копае. JS ми се струва с ограничения несъвместими с микроконтролер, но той и бейсика не е по-различен, а конкретната релиазация е хитра. Може и да си прав, а и аз не съм никакъв програмист, програмистите не броят клокове, още по-малко си кримпват кабелите с хидравлична преса 
|
| Пет Окт 20, 2017 10:52 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
рек, може ли да преместиш от горния пост на бабан в PCB лаптоп? не е тука мястото да обсъждаме езика за програмиране. ся по същество. началния език за програмиране на 15 годишен трябва да е прост, за да схване идеята. променливи, цъкли, условни преходи, вход-изход и работа с хардуер. за да потегли с езика, трябва да запомни 20-30 думички: FOR, IF, PRINT, INPUT. за работа му трябват 5 команди: LIST, EDIT, RUN, LOAD, SAVE... и NEW бейзика затова и се казва така, защото е наистина базов. като научиш неговите команди, следващия език е на един справочник разстояние - гледаш какви са думичките и граматиката, и за няколко часа прописваш на него. конкретната реализация е интересна, защото има модерен 'структурен' синтаксис (няма номера на редовете, GOTO, GOSUB и подобни от миналото). има си именовани функции с шараметри, има понятие за локалност и видимост (применливи, функции), типовете данни са обозрими и предполагат дисциплина - ако напишеш: и после ти дава грешка. описанието на езика надали ще надхвърли 50 странички, а пищова може да се лепне дори на гърба на лаптопчето, и няма да е с много дребен шрифт. работата с хардуера не знам дали може да стане по-проста. пишеш и пин 15 на куплунга се вдига в 1 мигалка изглежда така пишеш RUN и почва мигането. не ти трябва нищо. на всичкото отгоре може и да не пишеш програма дори, а да го напишеш в командния ред: по-простичко от това да се обясни надали може. и е много нагледно какво е 'алгоритъм' (да, 15 годишни ми задаваха и такива въпроси) работата с I2C е подобна:  |  |  |  | Код: I2C OPEN 100,200 - килохерци, таймаут I2C WRITE &H40,0,1,0 - адрес, опция, брой байтове, стойност - с масив DIM AS INTEGER a(2) a(0)=0: a(1)=1 I2C WRITE &H40,0,2,a()
|  |  |  |  |
освен простотата, тази реализация има и графика, и шрифтове, и цветове. има дори команда GUI:  |  |  |  | Код: GUI button #1 "прави 1", 100,100, 300,200, YELLOW, BROWN GUI button #2 "прави 2", 100,300, 300,400, YELLOW, BROWN DO:LOOP UNTIL CtrlVal(1) or CtrlVal(2)
|  |  |  |  |
така че нещата не са съвсем скопени и детето може да направи доста сериозна програмка текущата играчка е направена с най-малкия PIC32MX. за бейзик програмата остават някъде към 64К. при зареждане/писане на програмата, бейзик командите се заместват с по един байт, така че се получава доста рационално използване на паметта. при запис се конвертира в четим текстови файл. външния носител ('флопи а, флопи b) са microSD карти, юнака може да си ги премести в телефона и да ги прати на приятел направо. една бейсик команда се изпълнява за ~35uS. отделно има и команда CPU, която сменя честотата на процесора, предполагам влияе и на консумацията. примерно CPU20, CPU 100 видимо влияе на скоростта, но оставя без промяна времето на командата PAUSE. с вътрешната батерия лаптопчето е автономно поне 10 часа. зарежда се през USB-то. целта на лаптопа е да запалиш детето да направи първите си връзки - в мозъка, в програмирането и в хардуера. не да учи програмист на професионализъм. затова, мисля, трябва да остане просто и по възможност максимално ясно и лесносмилаемо.
|
| Съб Окт 21, 2017 8:48 am |
|
 |
|
gicho
|
Дедо, с уточнението че не съм спец в езиците, ще си позволя да коментирам че това което описваш е класическо императивно програмиране, в целия му "блясък" и с всички последици за мисленето на учащите, произтичащи от него. JS съвсем не е по-сложен от бейсик. Във връзка с това дето казваш за достъпа до хардуера - аз бих попитал - какво искаме да научим детето? Например за цифров вход - искаме ли да го научим да ходи да чете периодично регистър, или искаме да схване че тоя пин там е "интерфейса" му към някакво събитие дошло отвън - например бутона там, да го кажем "клик". Дали искаме да почне да мисли как да прочете входа императивно, или искахе да схване че неговия код в крайна сметка ще обработва промените на тоя вход, съответно да схване че има да реагира на промяната? Това че имало вход "порт а" и на него бит еди кой си го представяш като основополагащо - искаш да научиш детето да следи порта, да го чете и да мисли какво да прави. Съответно е един по-късен момент почваш да му говориш за прекъсвания и exception-и по-общо и то се чуди, и жули setup() и loop(). А това което то вижда на бюрото пред себе си е система, цяло устройство - на него има бутон, малка синя/бяла/червена платка, и от другата страна лампа. Това са понятията с които трябва да свикне да работи - можеш да му дадеш reference manual-а на чипа и да го хвърлиш да го изчете. Или можеш да го научиш да мисли систематично - какво, аджеба, имаме да правим? каква "функция" прави това у средата? Можем ли без него? В такъв контекст, ако в подходящия момент хвърлиш бомбата с прекъсванията, си мисля че бъде разбрана далеч по-лесно. Тук JS има предимствата да е далеч по-гъвкав за дефиниране на функции и работа с тях. Сериозен въпрос е дали да се почне от безтипов език или направо strong typed. Второто няма нищо общо с това да има експлицитно дефиниране на тип за дадена променлива в началото. Но това не мисля че променя подхода за учене и писане, просто в единия случал имаш runtime проблеми/грешки, в другия имаш ранна диагностика че нещо не пасва.
|
| Съб Окт 21, 2017 10:06 am |
|
 |
|
ToHu
|
Gicho, въпреки че в бейсика който описва Дедо това сигурно е решено, но детето трябва д анаучи много повече от това че там има някакъв вход, или от някъде нещо идва, според мен ако това се опитва да запали децата в нео, то това със сигурност не трябва да е мишкописане. Това че са абстрахирани до някъде от хардуера дори за мен е минус. Пишманпрограмисти които не знаят какво е бит и байт, има бол, не мисля че целта е да се генерират още такива. В тая държава има сериозен недостиг на хора които разбират и хардуера и софтуера, иначе дай им едно ардуино и толкоз, дори може и с някой симулатор да минат, пък що напрво не ги запалим за .нет и ангулар ... според мен целта на кита е не толкова да роди програмисти в чистия им вид, колкото да запали интерес а малко по-друга област, схемотехника, да създават нещо, драскачи много, програмисти малко а напоследък такива които да творят нещо в-у което програмистите да работят още по-малко, демек железари. Това е моето виждане, мен ако питаш трябва да знаят какво е порт, какво е регистър, как се клати тоя порт, но ако изходим от това че са деца, този бейсик наистина дава една добра основа и няккаво запознаване все пак и с железарията.
|
| Съб Окт 21, 2017 10:44 am |
|
 |
|
gicho
|
Не мисля че е задължително всички програмисти да знаят ниското ниво - не че няма да им е полезно, но с разрастването на технологиите се налага да се правят все по-тесни специалисти. И действителността го доказва - сам виждаш че голям процент от "програмистите" не ги знаят и пак са полезни с труда си. Има си място и за "системни програмисти" дето сигурно ще им се наложи да знаят ниското ниво. Но твърде много ниско ниво отказва начинаещите. То най-добре да разбират и от квантова физика, да са добри в математиката и т.н. - но капацитета на мозъка е ограничен и трябва да се направи компромис. Сигурно не мога да се изразя добре - но точно идеята да се мисли по-абстрактно води до извода да не се почва от неща дето нито могат да ги видят, нито да ги пипнат. Смятам че е лошо ако на децата им се вменява да мислят императивно, понеже процесорите работят така. То затова има и хора, има и процесори, има и компилатори - за да може всеки елемент да работи ефективно сам по себе си. Незнам защо си мисля че за всеки, още повече за детския мозък, е по-лесно и чисто да види връзката между причина и следствие - така работи светът и това би трябвало да е ясно. Другото ще дойде по-късно - иначе децата почват да мислят че единствения подход е да попитат "храната готова ли е? а, не е? добре, след малко пак ще питам...". Вместо да видят идеята че или майка им ще изкрещи от кухнята "идвайте!", или пък те ще кажат на аверчото "звънни ми когато си готов, да не ти се обаждат през 5 минути". Да, има портове, има пинове, но има и много различни реализации - това което е общото е че това е вход и той носи информация. Казвам го с известна доза горчивина - 20+ години съм се борил с хардуер, бейсик, асемблери разни, C и нагоре - и сега виждам как стотици проекти са минали по мотото "императивно е ок" и не бих ги повторил така. От няколко години "зяпам" как работят презрените от нас "уеб програмисти" и яко ме е срам колко сме назад. Мисля си че често ползваме "ресурсите са ограничени" само като оправдание, без да се замислим дали наистина пишем качествено и ефективно. Софтуерът дето ковем има за цел да се интегрира в "живия живот" да има интерфейс към него, така че това е друга гледна точка към проблема. Замисли се за примера ми от горните постове - да вкараш в урока прекъсванията. В класическите подходи за учене децата са поставени в ситуацията първо да им обяснят че могат да си прочетат порта, и някъде по-късно, когато повечето са си изградили някакво мислене и подход, и са горди че са направили първия блинк с ардуино, идват ексепшъните от всякакъв вид. Това пречи според мен, и е поради наследен подход за преподаване и учене. Затова си мисля че JS, nodejs, node-red и тем подобни са по-смисления начин да се учи програмиране. Там всичко е събития - това би накарало един ученик, който го е видял това, и бъде хвърлен в ембедед, да зададе контра въпроса - "Що ме карате да пиша проверка дали порта се е сменил? Защо се налага да смятам и присвояват на изхода за лампата периодично? Няма ли начин на тоя ембедед да задам какъв код да се изпълни при промяна?" Такива въпроси са неудобни за улегнали професори, пълни с носталгия по CM601 и лабораторните упражнения тренираща натискане на бутони и гледане на седемсегменти индикатори.
|
| Съб Окт 21, 2017 4:40 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Е какво му е смотаното? На мен ми харесва.  И си мисля, че е добра идея за зарибяване точно поради простия синтаксис. А и е доволно универсален, та ако решат да продъжат ще им е от полза за много неща.
|
| Съб Окт 21, 2017 5:33 pm |
|
|