|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:50 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Linux Mint Update
че то и за новите лаптопи тип 'телефон с голям екран и клавитура' няма драйвери за win7, вие за лайнукс искате...
лайнукса, особено ортодоксално чистата сектка, си пишат всичко в драйверите буква по буква, от нулата. затова (1) отнема време; (2) може никога да не се случи, ако се касае за хардуер, контролиран от производителя; (3) проблеми с бинарните фърмуери, които често драйвера трябва да налее в контролера.
|
| Сря Авг 16, 2017 10:08 pm |
|
 |
|
michev
|
През последните години е толкова безпроблемно, че повече проблеми с уиндоус можеш да срещнеш от колкото с линукс от към драйвери. В момента съм с нов лаптоп и абсолютно висчко по него ми беше разпознато и сработи без никакви проблеми под линукс.
|
| Сря Авг 16, 2017 10:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
eстествено - dd е класика в жанра... Не съм чувал за подобна екстра. Общо взето за чипсети, разни стандартни или пък маркови карти няма проблем с драйвери. Ся с някои производители е по-сложно, в смисъл че те не искат да си пускат драйверите с опън сорс лицензи и не може всеки да си ги разпространява как си иска. NVidia са или поне бяха така. По принцип те си дават драйвери, но трябва да отидеш на сайта им да цъкнеш няколко пъти "Agree" и чак тогава да си го свалиш. Иначе лайнукса си идва с някакви съвместими опън сорс драйвери, които долу-горе работят. Но естествено едно е драйвер писан от производителя, друго от някой ентусиаст или след reverse engineering. Като цяло последното е по-често срещания проблем, В смисъл обикновено има драйвери, дори и за екзотики, аз май не съм срещал нещо да не мога да го подкарам. Но не винаги драйверите са перфектни. Затова пък за по-стандартни неща лайнукса превъзхожда бозата, понеже или няма нужда от специални драйвери или inf-та (примерно USB CDC) или няма нужда да ги търсиш. И не само драйвери, много програми също си идват наготово. На практика като инсталираш подходяща дистрибуция имаш всичко - драйвери, отваряш всякакви файлове, мултимедии, абе всичко най-необходимо. Докато при windows след като го инсталираш тепърва се почва - ходи търси драйвери, приложения, читъв броузър, читава мултимедия, офис пакети, разните адопски неща за пдф, за флаш и т.н. и т.н.
|
| Сря Авг 16, 2017 10:30 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Miro, това с драйверите е започнато отдавна https://www.theinquirer.net/inquirer/ne ... vers-shockПреди (?) време срещнах изречение , което указваше за много по-общ метод, но вече съм забравил. Пък и вероятно 64бита са променили играта.
|
| Чет Авг 17, 2017 6:38 am |
|
 |
|
radolin
|
Имаше навремето проект да се ползват Windows-ки драйвери основно за WiFi карти (ndis wrapper), но това беше в зората на WiFi-я.
Аз ползвам само Линукс от много време и за да няма разочарования трябва да се следва едно просто правило. Преди да купиш хардуер, проверяваш дали има поддръжка. Изключвайки разни екзотики в момента проблемни са само видео драйверите. Тук простото правило е вземаш с Intel видео и нямаш грижи.
|
| Чет Авг 17, 2017 9:08 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Аз съм писал драйвери за windows навремето и тогава нещата бяха доста различни, не знам как биха могли да се съвместят. Може би за определени класове да има техническа възможност. Но все пак основният проблем е лицензите. Дори и да става даден драйвер няма как да се вкара в легална дистрибуция, ако лиценза не го позволява. Стигаме пак до варианта за който говорех с NVidia - инсталираш линукс с някакви опън сорс драйвери и после ходиш и си дърпаш от производителя ако искаш по-шарени драйвери. Но тоя вариант е кофти... всичко в лайнукса е на пакети и си се ъпдейтва автоматично. Като преди да бъде качено за ъпдейт обикновено се проверява за съвместимост със съответната дистрибуция (освен ако ти не си го сложил ръчно). Та това му е готиното на лайнукса, че нямаш 100 отделни инсталации, 100 отделни ъпдейт системи. Всичко е централно, що-годе тествано и що-годе актуално, без да му баеш. Докато един такъв не опън сорс драйвер първо не се ъпдейтва обикновено, така че ще си стоиш с това дето си инсталирал. Хайде някои приложения сами си чекват за ъпдейти, ама драйверите обикновено не. Второ, тоя драйвер не се тества, т.е. утре като ти се ъпдейтне лайнукса и хоп драйверът вече не бачка. Хайде производителите реагират сравнително бързо и пускат нови версии, обаче е страшно досадно. Трагичен пример са TeamView, VMWare и тем подобни, които като видят че има промени в кърнела и спират, съответно след всеки ъпдейт на лайнукса и губиш няколко часа за такива глупости минумум. А специално заради VMWare-а мен ми се наложи да си сменям лайнукса, щото идиотите си блокираха старите версии да не работят с нови кърнели. А новите им версии искат задължително 64-бит.
С две думи, всякакви такива драйвери и приложения дето не са опън сорс и не се поддържат нейтив рано или късно създават големи грижи. По тези причини всеки гледа да ги избягва, освен ако няма мнооо сериозни причини... Примерно няма алтернативно приложение или вече имаш един куп файлове дето само това приложение чете. Щеш не щеш - жертваш се. Но при драйверите пак казвам много рядко няма никакъв. Обикновено има "някакъв" опън сорс. И ако той не е тотално бъгав аз поне гледам да не търся други.
|
| Чет Авг 17, 2017 9:41 am |
|
|