|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:01 am
Help! Дъното ми няма мъжки сериен порт.
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Help! Дъното ми няма мъжки сериен порт.
в такай се научих на чувствителност към раменени букви. там е нормално да видиш Adibas, Panasoanic и подобни заигравки. та не бих се учудил да има фейкове Profilic със същия шрифт и лого - човек плъзга поглед и разпознава картинката.
интересно е все пак каква е икономическата основа на фейковете. направата на такъв чип не е жълти стотинки. цена в силиконарница за 100К бройки би била $0.10-$0.15 на голия кристал. нещо такова е и корпусирането, ако не се задълбочаваш в тестовете. очевидно е, че на тия по $1 бройката в ебей трябва да им има нещо, то само чарколяка е повече от половината.
а иначе - каква е разликата между хардуерен сериен порт и USB? ами единия си е гол хардуер. макроклетките на UART са на пазара вече почти 30 години, изчистени са максимално и на практика са абсолютно еднакви, независимо от доставчика на IP и технологията на силикона.
USB портовете са почти чист софтуер - драйвер, фърмуер и малко хардуер. възможно е дори сериализатора да не е хардуерен. също е възможно и самия PHY да не е баш-съвместим със стандарта, защото в повечето случаи работи много близо до конектора на хоста. в същност на такъв порт разходите са най-вече за плащане на такси към USB организацията, за сертифициране на драйвери за джамове и т.н. очевидно, че и самия софтуер не е тривиален, ако се съди по големината на кода (на драйвера).
|
| Чет Окт 09, 2014 8:27 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Икономическа основа: някой разработва чип, разработва драйвери, сертифицира, плаща такси и членски участия, развива реклама и т.н. а приходите му са от продажбата на силиция. Такайците крадват маските на чипа и имат само текущите разходи за производство.
|
| Чет Окт 09, 2014 9:07 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами не копират маски. имаше голи снимки на FT232R - фейка е изцяло друг дизайн, по друга технология на силикона. ако беше просто копие на маските, щяхме да говорим не за фейк, за за оригинално менте (original copy му викат такайците) и щеше да си работи на пушка със новите драйвери. пускането на такъв чип не е евтино, да кажем поне $500К. и очевидно са го направили да работи, че и да е съвместимо с оригиналния продукт на протоколно ниво, което е много по-трудно. очевидно не са ги спрели тези $500К да направят силикона, а някакви други милиони за сертификация на драйвери за прозорци, иначе щяха да си го пуснат като техен продукт и да не влизат в тази колизия. Не изключвам и възможността вече да са пачнали фейка така, че и новите драйвери да не го усещат и половината от чиповете на пазара да не са "оригинални". защо има само 3 доставчика на USB-Serial чипове (FTDI, Silabs и Prolific) с работещи драйвери за Win? Prolific го няма в нито един дистрибутор. Има и интересен текст на сайта им: ко?
|
| Чет Окт 09, 2014 9:44 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ми значи, че трябва да ползваш по-старата версия Prolific driver version 3.3.2 . http://minhdanh2002.blogspot.com/2013/1 ... o-ttl.html
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Окт 09, 2014 10:16 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
По-скоро какви са приликите, ако въобще има такива.  Второто е блоков (пакетен) протокол на 1msec гранулярност и негарантиран приоритет. Всеки UART протокол, който разчита на нещо повече от прост поток на данни по RX/TX, е почти обречен с USB<->UART bridge. Решението за PC (не лаптоп) е доста лесно - PCI платка с истински серийни/паралелни портове.
|
| Чет Окт 09, 2014 10:35 am |
|
 |
|
velio
|
Ех, де да беше толкова лесно... Тука имаме сигурно един кашон изгорели такива. По някаква причина спират да работят, я порт по порт, я изцяло...
|
| Чет Окт 09, 2014 11:35 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Трепете ги някак. Дали с устройства от различни фази, дали чрез hotplug. Имате някаква особеност и трябва сами да си я издебъгнете и да вземете мерки. При мен за 20 години, горене имам само от ръчен превключвател, и то с драйвери 1488/1489.
|
| Чет Окт 09, 2014 11:50 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да, според мен ги трепете с някаква електростатика и/или напрежения. не би трябвало да мрат толкова лесно при нормална работа. ако много ви трябват, (някои от тях) подлежат на ремонт.
|
| Чет Окт 09, 2014 11:56 am |
|
 |
|
velio
|
То ясно че ги трепем, общо взето като попадне хардуер в ръцете на програмист и не издържа много. Hotplug-а е неизбежен, във всичките му разновидности, но пък хардуерните COM портове по дъната издържат с порядъци по-дълго на тоя режим, USB преходниците пък няма изгорял до момента. Ние ползваме такива: http://store.comet.bg/Catalogue/Product/7715/
|
| Чет Окт 09, 2014 2:29 pm |
|
|