|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:45 am
"Удароустойчива лампа със специално предназначение"
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: "Удароустойчива лампа със специално предназначение"
Бреее каква тема. За светлината от лед и лампа с жичка, не може да се обърка, но истина е че ледове здраво влузат в студията. Пролета бях на НАБ шоу, сигурно 90% от осветлението беше лед, и поне половината от чисто студийното и снимачно, и изобщо не говорим за китайци или малки фирми.
|
| Пон Юли 28, 2014 7:03 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Ако целта е да няма видима разлика - постига се. Само дето няма сми.
|
| Пон Юли 28, 2014 8:36 pm |
|
 |
|
Pif
|
Тони, дълги години видео осветлението се опитваше да догонва фотографското. А фотографското има за максимум 680 нанометра а не 625. Това идва от снимането на филм. По същата причина и камерите с 3 ССД-та се правят на 660 - 680. 625 е оранжево и там се пресичат зеления и червения и то на доста голямо затихване. Сега след като цялата фотография стана цифрова, цялото кино стана цифрово и масово станаха достъпни бързи матрици с висока разделителна способност няма причина осветлението да е на 660 и 680 нанометра за червено. Даваш 5-10 пъти повече пари за малко по-вярно цветопредаване което на никой не му дреме дали блузата ти е била по-червеникава или по-оранжева. По-светло или по-тъмно червена. И без друго телевизорите не могат да изкарат точния цвят и те вместо червено имат оранжево. Народа масово свикна с изкривения спектър а целите отдавна са печалба а не качество. Не се правят камери с 3 матрици. Всичко е софтуер. За снимане ако спектъра не е равномерен може да се смята дори за предимство защото дава по-контрастна картина докато за гледане дразни очите. Илкоре, не искам не 10 минути ами 10 секунди да работя с тебе. Явно в университета са те научили само да преписваш но не и да мислиш. Ако си продавач на лампи - поздравления. Толкоз. Зададох въпроса какъв е спектрометъра. То е ясно, че е спектрофотометър. Не мери гама кванти а светлина. Все пак говорим за лампи. Въпроса беше дали нивата са логаритмични или не. Спектъра се вижда, че е линеен. Все пак са с 1 нанометър инкремент в целия диапазон. Ама кой ли да знае какво е логаритъм. Личи си, че тея данни са интерполирани от сензор с доста по-ниска разделителна способност. Има и разни филтри приложени на данните. Това дето спектрометър дава КРИ е като гайгеров брояч да казва колко ще се разболееш от рак. Та питам конкретно: 1. Марка и модел на спектрофотометъра 2. Изследван светлинен източник - марка и модел 3. Опитна установка на изследването 4. Обработка на данните след измерване
|
| Пон Юли 28, 2014 8:57 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Пифе, Пифе, ... Илкор е продавач в Комет бре! Що се връзваш?
|
| Пон Юли 28, 2014 9:05 pm |
|
 |
|
Pif
|
Дезърт Лио, това си беше удар под кръста. Затапи момчето от всякъде. Ама какво, похвално е, че търговец защитава толкова страстно тезата си. Това се иска за да си добър търговец - не да говориш истината а да вярваш в това което казваш и да звучиш компетентно. Е, то не може пред всички клиенти да минава но пред повечето хваща дикиш. Точно в комет преди години е имало един продавач дето не разбирал нищо от електроника и продавал страшно много. И за награда го пратили на курс по електроника. И вместо да обяснява на клиентите как тоя транзистор е супер за тях и че ще им свърши работа - почнал да казва - ама то тука тока малко няма да стигне, тука напрежението не е достатъчно и .. така спрял да продава. Това са ми го разказвали от зората на комет. Похвално е, че момчето се е постарало да качи екселски файл с данни. Нищо, че има глупости вътре. За 90% от хората това ще е добър довод в спора.
|
| Пон Юли 28, 2014 10:40 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Тоя е в другата крайност - вероятно отритнат БАН-аджия пристанал в комет. Изживява се като гуру слязъл от небето за да просвещава нищите, въпреки, че сам не знае колко не знае. Що ли му обръщате внимание. Да си пише човека...
|
| Вто Юли 29, 2014 7:46 am |
|
 |
|
ilkor
|
 Абе, вие що биете негрите?  нали се сещате че точно това се получи ... Не съм търговец, ама и да бях, не знаех че тук се делите на търговци или не. Просто има хора които си го могат и такива които -не. "Pif:Все пак да не забравяме, че под точно цветопредаване се разбира крива максимално близка до човешкото око."И това го пише човек участвал "в разработката на спектрометри както и на цифрови фотоапарати" ... определено си губя времето ...
|
| Вто Юли 29, 2014 9:27 am |
|
 |
|
velio
|
Не се заяждам, просто до момента винаги съм смятал че основните причини да има 3CCD са по-високата чувствителност, липсата на цветно моаре, е и по-добрите филтри де... Отделно не си прав за матриците. Както имаше кинескопи които нямаха коректно цветопредаване, така си има и такива матрици, но и в двата случая има доста добри представители. Напоследък матриците се справят доста добре с червеното (вероятно не стига до 680nm, ама кому е нужно чак това, и без това при 680 трябва значително по-голям интензитет за да се постигне същото усещане като при 660 или 630nm).
|
| Вто Юли 29, 2014 11:34 am |
|
 |
|
velio
|
Между другото по темата - на доста места се намират крушки, скоро си купувах 60W и 75W. 100W съм виждал дори в Метро, като крушки със специално предназначение. В Пикадили също съм виждал. В началото като щяха да изчезват и си накупих по 30-40 броя от вид  . Тогава бяха евтини - по 30 стотинки  . Но и сега не са скъпи. Намират се. По-лошото е че сливенския завод спря да ги произвежда и тези са китайски внос...
|
| Вто Юли 29, 2014 12:21 pm |
|
 |
|
Pif
|
Илкоре, като вадиш мои цитати от други форуми свързани с друг контекст не си правиш голяма услуга. Видяхме, че са те научили да преписваш но не и да мислиш. Хората се делят на такива които произвеждат и такива които консумират. Сигурен съм, че ти като потребител на хляб който всеки ден яде хляб разбира много повече от хляб отколкото един пекар който произвежда хляба. Един търговец разбира от това как да вземе парите на клиента за даден продукт а не как да направи някой продукт или какво представлява всъщност твоя продукт. Дали има смисъл да спорим с теб - няма. Сигурен съм, че ако седнеш да прочетеш как работи светодиода, на какъв принцип се получава електролумисценция или фотолуминисценция и какво и как определя всяка спектрална линия в спектъра на излъчване - ще приказваш малко по-смислени работи. В този форум сме пекарите - хората които създават. Ние сме онея 10% от клиентите ти които трудно ще убедиш в нещо невярно. Сигурен съм, че тея приказки са напълно безмислени и ти си доволен от това което си научил и не ти трябва да учиш повече, така че можеш да подминеш думите ми и да не отговаряш на написаното. Пиша го за тренировка на пръстите а не за постигане на друга цел.
Велио, ползването на 3 матрици води до 3-4 пъти по-голям пиксел като размер. Това повишава чувстителността и намаля шума. Тук обаче идват и проблемите от трудно позициониране и настройка в производството. Също така термичните разширения на различните матрици са различни и се получават деформации докато камерата се темперира. Докато при ПАЛ пиксела е 40 микрона при ХД падаш на 6-8 микрона пиксел. Не можеш да направиш дихроичен филтър с размера на пиксела и така да боядисаш всички пиксели един по един. Затова в цветните матрици се ползват боички които се нанасят равномерно върху пиксела. Даже имаше фенове на чернобялата фотография които сваляха стъклото на матрицата на фотоапарата и махаха цветните филтри с дървена стъргалка за да получат черно-бяла матрица. Що се отнася до мониторите - проблема е в спектъра на луминисцентната лампа която е вътре. За подобряване на цвета се ползват светодиоди на 660 нанометра което малко разширява гамата. Окото е много адаптивно и тези 625-640 нанометра за червено не се приемат за толкова голям недостатък. Няма нито фотоапарат нито монитор който може да заснеме или възпроизведе пастелните цветове. Всяко предаване на информация е свързано със загуби на част от тази информация. Борбата е за минимални загуби с минимални разходи. Има много хубава и ефективна матрица с името Фовеон. Просто инерцията на производството на големите фирми е голяма а държача на патента не може да си позволи големи инвестиции в разработки и пускане на продукти на пазара. Нажежаемата жичка скоро няма да бъде изместена. Независимо колко търговци продават лампи по 10 лева с по-добра печалба от лампи за 50 стотинки.
|
| Вто Юли 29, 2014 3:27 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Три страници тема и пак не става ясно чий светодиод е най-голям? 
|
| Вто Юли 29, 2014 3:47 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами според мен никой не се старае да стига чак до 680nm. Както казах там чувствителността на окото е по-ниска и трябват по-големи мощности за да се постигне същото усещане (сравнено със оранжевия, зеления или синия цвят). Аз имах проблеми с разни светодиоди, уж по документация имат еднакъв интензитет, но понеже излъчват с различна дължина (единия малко по-червено от другия) и разликата във възприеманата яркост е огромна. Познай кой сложих  . Борбата при панелите в момента е да се постигне максимално "чист" цвят (демек червеното зеленото и синьото да са с възможно по-тесни спектри). Дори това е проблем. А пък за да стане това което искаш трябва да има начин да се заснеме целия спектър за всеки пиксел от изображението и след това да има начин съответно да се възпроизведе. Засега мисля че са намерили добър компромис между това да заснемат и възпроизвеждат цветовите комбинации между червеното зеленото и синьото. Дори на Мицубиши лазерните ТВ-та са със 640nm, не че няма 680nm лазери  .
|
| Вто Юли 29, 2014 3:57 pm |
|
 |
|
Pif
|
Ицо.Т, моя е най-малък Велио, окото не е фотодиод който има някаква крива. Окото различава много ясно дължината на вълната. За окото 625, 660 и 680 са три коренно различни цвята. Това, че за 680 наномертра трябва по-голям интензитет за да го приеме като същата яркост на 625 нанометра примерно - не значи, че докарвайки еднакъв интензитет ще докара и усещането за еднакъв цвят. Аз също съм имал лазерен проектор от микровижън. Преди доста време Лукас Артс бяха пуснали киносалони със задно прожектиране. Има ДЛП мултимедийни проектори с 4-5-6 цвята - освен червен зелен и син ползват и жълт, бял и светло-синьо-зелен. Теснолентово прожектиране не е много комфортно за очите. За разлика от теснолентовото снимане.
|
| Вто Юли 29, 2014 4:17 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Пич, не се хаби да ми правиш разбор на живота - далече си от истината. В друга тема писах по какви проекти съм работил и давах линкове към публикации в световни новинарски технически сайтове писали за тях. Тъй че ако ти си хлебаря, аз съм ти направил машината на която го печеш ... Та по темата - уредът с който е правено измерването е следният: http://ikancorp.com/productdetail.php?id=680Данните са генерирани от него и съответстват на изображението, което публикувах по-рано - също генерирано от него
|
| Вто Юли 29, 2014 4:36 pm |
|
 |
|
nik
|
Spectral Bandwidth/Resolution Approximately 12 nm 1nm след интерполацията
|
| Вто Юли 29, 2014 6:38 pm |