Отговори на тема  [ 114 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Честит празДник 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Честит празДник
:) Явно няма да си догледам серията "На всеки километър"
Тги,
Пак казвам не отричам негативите на времената след 09.09.1944 :!: никъде не говоря за забравяне на каквото и да е :!:

Потварям пак, че по военновременните закони победената страна плаща репарации и/или територии :!:
и единствено това е ползата за България от тъпия преврат дето всъщност е бил на 8-ми септември :evil:

Реално тези комунисти / кгб и прочие дето не ти излизат от ума, и по-скоро "колонизацията" почва не тогава, а 3-4 години по-късно по време на Вълко Червенков :!:
Това го знаеш сигурно по-добре от мен.

Вто Сеп 10, 2013 1:33 am
Профил

Нещата винаги имат две страни, остави териториалните претенции. Ако погледнеш от бившите соц страни нито сме били най зле, да не кажа че сме били доста добре, нито пък мисля сме били по зле отнякои останали в нищото, примерно Албания или Гърция. Гърция това че е успяла да дръпне се дължи на ранното и приемане в ЕС и милиардите изсипани там, а те продължават да изсипват, и някои природни дадености, но така или иначе това се случва ако не по времето, то десетилетие преди нашия преход, до преди това са били тъмна индия, каквато според мен са и сега ама не им личи.
Но миналото е минало, въпроса е че ние нямаме бъдеще и то не заради политици или КГБ/ЦРУ и др.подобни, заради самите нас. Няма агентура, или правителство които да могат да се противопоставят на народа, особенно пък в момента когато диктатурата е равносилна на хамерикански умиротворители, но няма народ който да иска да постигне нещо, има народ който знае само да мрънка и да недоволства, който лично според мен живее твърде добре дори за условията които сам си създава.
Българина е едно постоянно мрънкащо, мързеливо и завистливо създание и всеки му е крив че не може да постигне нещо, което и той не знае какво е.

Последна промяна ToHu на Вто Сеп 10, 2013 1:44 am, променена общо 1 път

Вто Сеп 10, 2013 1:36 am
Профил
Аватар

Ами като не можеш да обвиняваш външен защо тогава външният не си отива.

В затвор като в затвор, ти искаш от затворници да спазват правила като свободни хора, да бе.

Свободните хора спазват правилата по една причина:
защото вярват, че правилата важат за всички.
Като следствие от тази причина го има и ефектът, че хората не очакват, че ще им се размине
ако нарушат правилата; който и да ги види ще ги наковлади веднага.

Та общи приказки за това как "сами сме си виновни" много се тиражират, но в много малка част
са верни.
Сам си си виновен, че сам имаш насреща си 10 човека и те набиват и ограбват, нали така.

Като няма нужда от съветска власт тука за да е това което е що не си отидоха
(амнистия за шпионите и лустрация, да напомня пак). Нали не им трябвало.
Това, че намират достатъчно тукашни слуги нито е уникално за колонизирана
страна, нито неочаквано предвид мизерния стандарт на живот. Простотията и тя
разбира се си играе ролята но и тя е всичко но не и уникално БГ явление.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Сеп 10, 2013 1:39 am
Профил WWW
Аватар

MYXATA написа:
...
Реално тези комунисти / кгб и прочие дето не ти излизат от ума, и по-скоро "колонизацията" почва не тогава, а 3-4 години по-късно по време на Вълко Червенков :!:
Това го знаеш сигурно по-добре от мен.

Нищо подобно, от Москва си го докарват Георги Димитров веднага.

Вто Сеп 10, 2013 1:41 am
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Аз въобще нямам никакви връзки с комунисти и аз не съм такъв, но съм много доволен и благодарен, че съм израстнал по това време :!: 89-та бях на 16 години :)
Иде реч:
- кръжоците ми по авиомоделизъм бяха безплатни - не непосилно скъпи,
- училището ми беше хубаво и чисто, отоплено,
- в училище не можеше да се купят наркотици,
- книгите които не можех да си ги купя, ги имаше в билиотеката
- ходил съм на летни лагери,
- майка ми е могла сама да ни води с брат ми на почивки насам натам по страната.
- не съм преяждал, но не съм си лягал гладен
- имах всички поколения компютри достъпни отсам завесата атари, правец 8д правец82 после интелските...

и това при положение, че майка ми е самотна майка с двама сина... радиоинженер (заплата по байтошово време и беше към 220 лефа), дъщеря на изключен от партията заради търговия преди 9-ти септември :)

беше спокойно, най-големите проблеми ни бяха от сорта, че не мога да си купя колело "БМХ'/"чопър", или да не ни обади някой че сме счупили някой друг прозорец. :)

Защо да не съм доволен от времето в което съм израстнал :?:

Преполагам повечето от форума са израстнали в подобни времена

не бих си заменил детството за нищо на света.

Тги си има други впечатления, от други времена, продължава да мрази и да се страхува и да обвинява,
Аз пък не обвинявам никого се опитвам да си догледам навсеки километър и да заспя спокойно ;)

Вто Сеп 10, 2013 1:54 am
Профил

tgi това с 10-те човека не е правилния пример. За чуството за ненаказаност си прав, но донякъде, и с и без него, Българина си е Българин. Аз ги виждам как и тук опитват да хитреят, тук не е много по различно, но дребните неща обикновенно си го отнасяш, и то удря по джоба. Въпреки това българите все хитрят, все някаква врътка им е в главата, да кажеш че са на по 60 години, ама не са, повечето са по-млади от мен, т.е. от комунизма не са закачили нищо. Не знам ген ли е, какво ли .... то си върви с хората. Не казвам че всички Българи са такива, но тези които не са, не са интересни за статистиката, дори 500 хил на 7 млн са нищожен процент, а аз съм далеч от мисълта че има 500 хил читави Българи в България.
Това че си го праивш сам ненепременно значи че си тарикат или пък крадец, но безраличието към проблема е също толкова голям проблем колкото самия проблем. Бях споменал преди време как някакъв чичка беше спрял напреки на тротоара и всички го заобикаляха .. как един не се сети да му каже да се мръдне, а това е нищо, ако утре те оберът на спирката всички ще стоят и гледат безучастно, и след това ни чули ни видяли, и причината не е че ги е страх, причината е че не им пука, само след час вече няма да помнят за тебе.

Вто Сеп 10, 2013 1:56 am
Профил
Аватар

Тони, такъв е манталитетът, няма съмнение.
Това е затворнически манталитет, нищо генетично няма в цялата работа.
За да се промени трябва първо БГ да престане да е затвор (т.е. хората да повярват,
че им а правила и че те важат за всички), после да мине време (някое-друго десетилетие
ще отиде очевидно).
Така че първите неща първо. Не можеш да дебъгваш софтуер на платка дето постоянно
и прекъсва захранването, първо оправяш него после мислиш нататък.

Вто Сеп 10, 2013 2:04 am
Профил WWW

Тони, хайде обаче да сравним и ГДР и ФРГ, а?

Муха, всяка форма на държавен терор ми е противна, вкл. тази от преди 9ти. Въпреки това не виждам какво толкова има да пищиш за една шепа удавени нехранимайковци (комунисти).

Вто Сеп 10, 2013 9:07 am
Профил
Аватар

dan написа:
Тони, хайде обаче да сравним и ГДР и ФРГ, а?

Муха, всяка форма на държавен терор ми е противна, вкл. тази от преди 9ти. Въпреки това не виждам какво толкова има да пищиш за една шепа удавени нехранимайковци (комунисти).

На твоите години и аз си мислех, че има някаква разлика. Всъщност, разликите са във външната форма, не и в съдържанието.

Вто Сеп 10, 2013 12:09 pm
Профил
Аватар

Да бе, нямало разлика. Абе ти това сериозно ли го пишеш? Странно що народа се избиваше да прескача стената с риск да го разстрелят все в една и съща посока. И що 25 години след обединението, разликата изток запад там е все още очевадна. Само сравни Берлин с Франкфурт или Мюхен, Дюселдорф и т.н... и това е при все, че западняците наляха егати крупните суми в източната част.

Оня режим си имаше предимства ако си под 20 години, ако си над 60 години и/или ако си от котилото на партията. За останалите аз поне предимства не виждам. Само факта, че не ми дават да пътувам и да се информирам свободно е достатъчен да ви кажа - да ви пикам и на хубавия режим. Може би съм скроен по друг начин, но за мен не е достатъчно да съм нахранен и да имам покрив над главата.

Вто Сеп 10, 2013 2:50 pm
Профил ICQ

Нека не говорим за "онова" хубаво време, че ми става смешно.
Моите спомени са - вафлата е деликатес, шоколадовата вафла - лукс. На заплата баща ми
/спомина се 69 година/ купуваше по 2 кебапчета и бял хляб. Ако изкараше нещо "на частно"
ни купуваше дамаджана с боза..........около 2-3 пъти месечно. Лимонада и етър (или сайдер беше??) бяха безалкохолните напитки.
Кой е чакал 2-3 часа на опашка за сирене? - "пуснали са овче и дават за по 2 лева" -тичай...

Вярно е -хората бяха по-задружни, ама в немотията си. То и сега циганите са по-задружни.
И другите хора бяха доста задружни - за тях имаше всичко под щанда.

А и после - след 89 - как се гледат 2 деца, при празни магазини? Чакаш от 5 сутринта да
отворят магазина в 7.30. Тогава "дават" млякото. Към 11 часа носят "нещо" от Родопа.
Да, имах 13 годишна вноска за кола от 1500 лв. Ами пих после една бира с нея.

ААА - не. Не искам моите деца да живеят така!

Вто Сеп 10, 2013 3:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Това, че човек има мили спомени от безгрижното детство едва ли е изненада.
И моите са такива.

Но след като е излязъл от него преди някое друго десетилетие да не си дава сметка, че
няма как детските му спомени да дават реална представа за времето тогава просто демонстрира
пожелателно мислене.

С *кой* акъл може някой да ми въздиша по времето в което всички бяха строявани в две редици,
човек не можеше да излиза навън без да му разгледат индивидуално случая в полицията
(че и да му пооткажат, както на мене ми отказаха като исках да бягам та оправянето
на работата ми струва 4000 марки година след като бях избягал и можех да ги платя);
да можеш само да мечтаеш за собствена фирма - "частник" беше определение за
престъпник (затова и името на фирмата ми, измислено 1979 - много преди да имам
каквото и да е реално покритие - е плод до голяма степен на чувство за хумор, *каква* фирма
тогава).

Призовавам всеки който ми хленчи за доброто тодорживково време да се скрие ама да се скрие
***надълбоко***.

Вто Сеп 10, 2013 8:00 pm
Профил WWW
Аватар

Цецо написа:
Да бе, нямало разлика. Абе ти това сериозно ли го пишеш? Странно що народа се избиваше да прескача стената с риск да го разстрелят все в една и съща посока. И що 25 години след обединението, разликата изток запад там е все още очевадна. Само сравни Берлин с Франкфурт или Мюхен, Дюселдорф и т.н... и това е при все, че западняците наляха егати крупните суми в източната част.

Оня режим си имаше предимства ако си под 20 години, ако си над 60 години и/или ако си от котилото на партията. За останалите аз поне предимства не виждам. Само факта, че не ми дават да пътувам и да се информирам свободно е достатъчен да ви кажа - да ви пикам и на хубавия режим. Може би съм скроен по друг начин, но за мен не е достатъчно да съм нахранен и да имам покрив над главата.

За друго говорех. Аз лично не милея никак за онези времена. Човек има склонност да забравя лошото и да си спомня хубавото, мисля че затова я има тази носталгия по миналото.
dan спомена и Георги Марков. Скоро излезе едно негово писмо , вече от живота му на запад. Даже имаше линк и тук, във форума. Там е казано по-добре, отколкото аз мога да го кажа.

Вто Сеп 10, 2013 8:48 pm
Профил
Аватар

Георги Марков всъщност са двама различни човека... противоположни по разбирания и съдба.

Вто Сеп 10, 2013 8:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Ицо написа:
...
За друго говорех. Аз лично не милея никак за онези времена. Човек има склонност да забравя лошото и да си спомня хубавото, мисля че затова я има тази носталгия по миналото.
...

Че хората тук неживели на запад имат свръхочаквания няма и капка съмнение.
Преживял съм го всичкото, от носталгията през стандартния емигрантски сън (всички го
имат, аз го имах първите година-две; оказваш се обратно в България и мутолевиш
някакви обяснения защо си се върнал без да си постигнал нещо) та до събиране на
самочувствие да мога да дойда пак в БГ само някоя друга година след спирането на
оня сън захвърляйки постигнатото там за да почна борбите, заради които преди
бях бягал (когато да имаш частна фирма беше незаконно).

Но човек ако има акъла да поства публично белким има и акъла да си даде сметка
кое в главата му откъде идва, всеки знае какво е носталгия, какво е изчистване на
спомените от лошото и т.н.

Вто Сеп 10, 2013 9:05 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 114 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща