|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 6:38 pm
| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Съвет за лаптоп
Абе няма какво да се лъжем, болшинството компютри прекарват по голямата част от живота си чакайки някой да им обърне внимание, да натисне клавиш, да мръдне мишката ...  А тоя бъг да го хванеш, май ще трябва да изкараш повечко дебъг съобщения ... и после яко ровене докато не ти светне ... това ми е друга любима тема, как се гони бъг ... с дебъгер или с принтф  (лошото е, че в момента болшинството програмисти не ползват нито едното - с дебъгера нямат навици, принтф им идва прекалено дърводелски и под достойнството) Спарки, всичко е въпрос на навици и рутина. 10+ години съм прекарал с визуал студиото и нон стоп съм мислил за ъпгрейди, все ми е било бавно. Преди няколко години теглих едни майни на микромеките и сега работя почти изцяло в конзолата, много болезнено свикнах с VIM, grep, cscope - не пиша на езици от високо ниво, гледам да правя нещата колкото може по простичко, очевидно, няма калбаци, накъсана логика която няма проследяване, всички глобални методи и променливи са с дълги уникални имена (за да се търси лесно кой, къде и за какво ги ползва), локалните са си в същия файл така че няма двусмислия и чудене ... и резултата е не по лоша производителност отколкото с визуал студио, еклипс и т.н. иде-та. И не ми трябва мощен компютър, трябва ми да е надежден. Много се чудих, дали да си взема макбука със ССД или твърд диск, накрая го взех със нормален диск, излезе ми наполовина по евтино само заради това (е, не е и с ретина, ама то в конзолата е все тая, големите резолюции са за ИДЕ-та). Сега съм го надиплил със 3-4 виртуални машини - на практика не ми се налага да работя под макос - там е само браузър и пдф-и. Досега нищо не ми е било бавно, изключая виртуалната машина с Вин7 където все още има един проект под Визуал Студио ... ама ще замине и той.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Съб Авг 17, 2013 1:19 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Оф нищо не ми е под достойнството на мене ако върши работа ама в момента нямам вариант в който да платя с достойнство и да оправя работата. Виждам точно кога и къде пипа - когато процесира дълго име. Някой нямащ нищо общо с дългите имена успява да му подмени адреса на IOCB extension-а дето съм въвел, което е по принцип невъзможно ....  . Нещо забравям да заключа някъде в някакъв момент ли какво ли, то ако утре го открия ще си хвърлям шапката. Нямам идея къде да търся, то не е много кодът където може да става и там няма как да стане, това пуйча цял ден. Дано преди да заспя ми хрумне експеримент някакъв дето да ми каже нещо ново.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Авг 17, 2013 1:30 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 |  |  |  | palavrov написа: Абе няма какво да се лъжем, болшинството компютри прекарват по голямата част от живота си чакайки някой да им обърне внимание, да натисне клавиш, да мръдне мишката ...  А тоя бъг да го хванеш, май ще трябва да изкараш повечко дебъг съобщения ... и после яко ровене докато не ти светне ... това ми е друга любима тема, как се гони бъг ... с дебъгер или с принтф  (лошото е, че в момента болшинството програмисти не ползват нито едното - с дебъгера нямат навици, принтф им идва прекалено дърводелски и под достойнството) Спарки, всичко е въпрос на навици и рутина. 10+ години съм прекарал с визуал студиото и нон стоп съм мислил за ъпгрейди, все ми е било бавно. Преди няколко години теглих едни майни на микромеките и сега работя почти изцяло в конзолата, много болезнено свикнах с VIM, grep, cscope - не пиша на езици от високо ниво, гледам да правя нещата колкото може по простичко, очевидно, няма калбаци, накъсана логика която няма проследяване, всички глобални методи и променливи са с дълги уникални имена (за да се търси лесно кой, къде и за какво ги ползва), локалните са си в същия файл така че няма двусмислия и чудене ... и резултата е не по лоша производителност отколкото с визуал студио, еклипс и т.н. иде-та. И не ми трябва мощен компютър, трябва ми да е надежден. Много се чудих, дали да си взема макбука със ССД или твърд диск, накрая го взех със нормален диск, излезе ми наполовина по евтино само заради това (е, не е и с ретина, ама то в конзолата е все тая, големите резолюции са за ИДЕ-та). Сега съм го надиплил със 3-4 виртуални машини - на практика не ми се налага да работя под макос - там е само браузър и пдф-и. Досега нищо не ми е било бавно, изключая виртуалната машина с Вин7 където все още има един проект под Визуал Студио ... ама ще замине и той. |  |  |  |  |
За съжаление да направя нещото, с което към момента си вадя хлаба извън VS е просто невъзможно без ОГРОМНИ усилия и много голямо губене на време. Иде реч за WEB проект, работещ с SQL Server. Имам си един юнак, дето като си купвах служебния i7 беше силно убеден как евтиничък AMD и 4 гигабайта RAM са му достатъчни. Ми от доста време вече не е убеден. Като му седна на машината ме хваща секлета. И той е напускал 55 виртуални машини. Опитах и SharpDevelop например - мног опо-леко о пъргаво, но докато пишеш на C# или VB. Отидеш ли на JS, CSS и т.н. и свикнал ли си след всеки Enter накой да ти проверява синтаксиса автоматично + аутокъмплийт и другите екстри, започва такова неистово дразнение, че веднага ми се изпаряват всякакви мисли за пестене откъм хардуер. Отделно да пишеш под това и да нямащ няколко отворени браузъра с документации, програмистки форуми и прочие полюции си е задължително. Просто искам работейки да мисля само за това, което работя. И аз съм писал под ДОС, и аз съм писал и на асемблер дори. Ама даже и един MPLAB X с новите микрочепски компилатори иска добра машина, макар и с не много памет. Под ДОС една компилация вървеше за части от секундата - там и без аитокъмплийт колкото и да си заплес на третия опит кода ти е ОК. Ама нямаше нещо като C# под който за елементарни неща трябва да изчетеш куп хелпове на класове за какво ли не. Колкото до SSD-то - струва цифром и словом 600 кинта за 250GB. Компютъра вкъщи се стартира за 30 секунди сигурно, а служебния със същия инсталиран софтуер, пак i7, за 2 минути и кусур. Като цъкнеш върху икона не можеш да усетиш че нещо се зарежда от диска. Респонса е на светлинни години, като се работи с тежки неща, а понякога човек няма избор с какво да работи. Като свърши физическия RAM, разликата съвсем отива в небесата. А той свършва все някога дабе и да е 8 гигабайта. Дупе знае 2 и 200, ама като свикне на 200, 2-то му се вижда ужас. 
|
| Съб Авг 17, 2013 1:49 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ъпдейт - не са 600, по- са 455лв: http://outmax.bg/dmz/index.php?_a=viewProd&productId=45360Ама не е хубаво така да наливаш масло в огъня, от колко време се каня, малко ми остава да кликна "купувам"  (а го е имало и за 420лв е емаг  ) Който не е ползвал машина с много RAM, той не видял ползата. Стратегиите на бозата са да оптимизира в зависимост от наличната памет. Дори XP върви тегаво само с 2Гб. Дори в даден момент пуснатите приложения да не ползват всичката, ОС-а кешира заредените неща, и на следващото пускане на програмата тя зарежда бързо. На лаптопа сега съм с 12Гб, и се държи дяволски добре, дори с HDD. Да, първото пускане на големи програми не е като със SSD, но после отваряне на браузъри, еклипси, PDF-и, ... е песен.
|
| Съб Авг 17, 2013 10:22 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Мойто (OCZ Agility 4 256GB) продължава да струва 600 и кусур кинта.
|
| Съб Авг 17, 2013 10:47 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А лаптопчето на жената дето е проектирано за Vista/7 (сега е на XP) и има 4 гиги и Dual Core що не можа да бие сегашната ми баба яга? То е ясно, че колкото повече толкова повече, но да изхарча два банана за да си купя един банан трябва наистина да има основателна причина като 55 виртуални машини ама непременно на един комп  Иначе тук споко си намираш читаво SSD 256G за под 200 евра. Ама нали се сещате, че ако SATA-та ви е 2 изобщо няма смисъл да е от най-бързите. Аз за друго влязах: те индийците и марсохода са програмирали, вече сигурно и Service Pack 2 е готов http://www.theregister.co.uk/2012/08/13 ... kend_pics/
|
| Съб Авг 17, 2013 10:57 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Читавостта на SSD-тата има пряка връзка с бързината им. Новите модели са и читави и бързи. Някои от старите имаха грижи. Аз лично хапнах дръвцето с първото си 64GB SSD, но от тогава изтече много вода и бяха решени много проблеми. Технологията към момента е изживяла детските си болести, и точно заради това в общи линии по-новото е по-добро.
|
| Нед Авг 18, 2013 1:08 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
То и тук има такива, но не е като да нямат разлика с по-скъпите. Ей тоя самсунг "почти" като горния изглежда, ама е 341лв: http://outmax.bg/dmz/index.php?_a=viewProd&productId=44266Само дето е triple-level-cell и нито му е на оня на скоростта, нито на надеждността.
|
| Нед Авг 18, 2013 9:15 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Е, паднали са малко. Към момента средна ръка 250GB е около 450 кинта.
А какъв точно - гледайте ревюта, гледайте колко му е гаранцията. Щом едните са с 5 години а другите с 3, значи има защо. Така или иначе ценните неща трябва да ги има на няколко места, включително извън компютъра, а при 5 години гаранция няма какво толкова да ви пука дали няма да се набутате - на средна ръка нормален диск гаранцията е по-малка, а не е като и там да няма издънки.
|
| Нед Авг 18, 2013 12:54 pm |
|
 |
|
polinom
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Юни 09, 2012 12:23 am Мнения: 146 Местоположение: София/Стара Загора
|
За настолно PC може да се комбинира перфектно 100-на GB SSD за windowss-a критчният софт и един 500 GB нормален хард за хранилище.
|
| Пон Авг 19, 2013 10:07 am |
|
 |
|
sparkybg
|
За да работи добре SSD-то като системен диск трябва да има и празно място по него, спорен мен поне 30-ина процента. Аз в 50-70GB не мога да се побера - към момента само Windows директорията е 30GB. На десктопа съм с 250GB SSD + терабайт диск - това вече що-годе ми стига. Към момента са свободни около 110GB, като признавам си без бой че най-често ползваните софтуери съм инсталирал на SSD-то, а някои от тях са доволно обемисти. Обаче пък от SSD-то се стартират доста по-бързо. То освен бързото стартиране на windows-а, бързото стартиране на софтуера ми беше не по-малка причина да се изръся за SSD. Та всеки си преценява. Дори в началото всичко да се побере, с времето малко по малко нещата набъбват и идва момента в който трябва да разчистваш. А аз съм и немарлив - често инсталирам и махам софтуери за какво ли не например, което рано или късно води до преинсталация. С по-голям диск преинсталацията се случва много по-рядко - има повече място за набъбване.
|
| Пон Авг 19, 2013 10:57 am |
|
 |
|
tgi
|
На кое си сложил интензивните писания? Бих очаквал SSD-то да е по-бавно откъм писане. Инак откъм брой писания явно са им наслагали вече голям кеш вътре щом не си изпищял досега, че е умпряло някое. Не съм слагал такова ни по мои машини ни по телевизори та любопитствам.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Авг 19, 2013 11:32 am |
|
 |
|
sparkybg
|
По-бавно от какво? Това отдавна не е каквото беше при първите. Пишат си с 300 и кусур MB в секунда като стой та гледай. Почти с колкото четат. За умирането - нали и по-горе ти споменах. Повечето проблеми, които имаха по-раншните версии са решени. Днешните SSD-та си имат съвсем човешка надеждност, съизмерима с тая на нормален диск. До тук за година нищо съществено. Довечера ако се сетя ще пусна една диагностика да видиш умрели сектори, часове работа, и прочие. Последно като пусках нямаше нищо май. Ама беше отдавна. После за пищенето - при 5 години гаранция защо да ми пука? Кеша на мойто май е 256MB.
|
| Пон Авг 19, 2013 11:50 am |
|
 |
|
tgi
|
Е с 256M кеш сигурно успяват да ти направят незабелязано по-бавното писане. Може би ако опиташ да напишеш 1-2 гигабайта да се види дали е така. Може и да са го решили с огромен брой паралелни писания, разбира се. Доста вероятно да е така. С такъв огромен кеш във всеки случай си решават проблема с броя писания които са убийствени, щом могат да си позволят 5 години гаранция.
|
| Пон Авг 19, 2013 12:07 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
С толкова си пише. Точно паралелно пишат. Не помня върху 8 или 16 чипа е паметта. Отделно във всеки чип по 2 кристала. При наличност на TRIM и достатъчно свободно място по диска гледа да си износва равномерно целия диск. Има си резервни клетки някакъв процент също. Ама то и при обикновените дискове вече има. Благинка си е. Вервай ми. Още като излязоха първите си взех 64GB, но не случих на модел и беше ужасно дръвце. Като има много заявки контролера му се шашкаше и започваше да бави ужасно. С това няма никакви грижи - просто го сложих, инсталирах там квото, и си върши работата като всеки друг диск. Ако се сложи и на проветриво място ще живее още по-дълго и щастливо.
|
| Пон Авг 19, 2013 12:24 pm |
|
|