Отговори на тема  [ 83 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
На дърва в апартамент: алтернатива на парното? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: На дърва в апартамент: алтернатива на парното?
Това което искаш се казва термопомпа въздух-вода или още по-голямата далавера вода-вода ама трябва да имаш водоизточник наблизо от сондаж например.
А че климата бучи и прави вятър не е точно така с правилния модел и марка нещата са много различни. Да не говорим за новите тенденции в духането ;) - Natural Flow което имитира повей на вятър посредством различна сила на струята.

Вто Фев 19, 2013 11:19 am
Профил

Мислил съм по този въпрос и стигнах до следните изводи:
Отопление с котел, който е комбиниран с термо-помпа.
За да не е скъпа термопомпата (голяма, за да топли и през най-студените дни) се избира по-малка (т.е. по-евтина), която ще работи в преходните сезони, а в големия студ - котела. Целта е автоматизация и мързеливо обслужване.

Термопомпите не могат да произведат температура на изхода си над 55-60 градуса (или поне не е ефективно). Т.е. отоплителните тела трябва да са нискотемпературни заради нея (радиатора на парното работи с вода над 75-80 градуса). Т.е. алтернативата е конвектор или най-нискотемпературния вариант - водно подово. С подовото ефективността на термо-помпата и на системата като цяло е най-висока.
Конвекторите от друга страна позволяват и охлаждане на къщата (при подовото възможностите са силно ограничени).

Вто Фев 19, 2013 11:31 am
Профил

Едно интересно четиво по темата малко над научно-популярното ниво:

Прикачени файлове:
RAKOWODSTWO.pdf [6.1 MiB]
187 пъти
Вто Фев 19, 2013 12:45 pm
Профил
Аватар

juzisound написа:
отделно дето кумина на котлето го пипаш с ръка - тоест ДОРИ НЕ ПАРИ

Това за ефективността е много вярно. Голяма част от ефективността на печките се губи в това да изпаряват влагата във въздуха. Ако са замислени така, че вместо да я изпаряват я кондензират и просто си изтича от един дренаж ефективността се вдига много. Моята печка е с 96% ефективност (вече има и с 98%) и даже въобще няма комин, а просто има една тръба, която излиза отсрани през стената и от нея просто излиза студена пара. Друго важно нещо е също да смучи за горивния процес студен въздух отвън. Така хем допълнително се оптимизира горивния процес, хем изчезва опасността от натрупване и оставане на въглероден окис в къщата, защото всичкия въздух за горивния процес се взема отвън и после пак се изкарва извън къщата. Има един допълнителен вентилатор за тоя въздух, който прави печката да работи като нещо подобно на турбо двигател за кола :D .

Вто Фев 19, 2013 8:19 pm
Профил

вкарването на въздух за горенето отвън е добра идея (за Бонго, че прави ново нещо),
само дали не е по-добре да се позатопли тоя въздух преди печката?

Сря Фев 20, 2013 11:46 am
Профил
Аватар

Всички съвременни газови бойлери които съм виждал имат двоен комин - през вътрешната тръбичка излизат изгорелите газове (обикновенно е и алуминиева) а през външната влиза свеж въздух. Температурата на изхода обикновенно е не повече от 30-40 градуса (особенно ако въпросния газоотвод е по-дългичък). И за да става номера си имат и вентилаторче да движи потока в нужната посока. Как обаче се прави това при твърдо гориво - идея си нямам.

Сря Фев 20, 2013 12:27 pm
Профил ICQ

stefan63 написа:
вкарването на въздух за горенето отвън е добра идея (за Бонго, че прави ново нещо),
само дали не е по-добре да се позатопли тоя въздух преди печката?

Не - колкото е по суден въздуха толкова повече кислород има в еденица обем въздух - а само кислорода участва в горененто .

Сря Фев 20, 2013 6:59 pm
Профил
Аватар

Точно така, а колкото по студен въздух вкарваш, толкова повече енергия се изгаря за неговото стопляне - това не е кола (турбо интеркулер) а печка. Напрактика загретите изгорели газове ти топлят водата (при газта специално) а не инфрачервеното излъчване на огъня. Та от там - като вкарваш топъл въздух, го донагряваш а не и студения да топлиш от -20. Помисли малко. И ако някъде покрай тебе има газ (метан) обърни внимание на коминчетата дето стърчат винаги странично от стените (няма един коми да излиза нагоре - и за това си има причина), че от вътре им стърчи един ф6 см фишек а комина е ф12. А кислорода се докарва с количество - няма нужда да тъпчеш само кислород защото горенето ще почне да става окислително. Виж - баща ми 50 години (а аз от 10-тина) се занимаваме с горелки, бойлери и т.н. - от него знам че най-ефективно горенето е когато е на границата между окислително и редукционно. Освен това е много важно в системата да се вкарва (и изкарва съответно) точно толкова въздух, колкото да се поддържа този баланс. Ако вкарваш повече въздух, съответно изкарваш повече и съответно хвърляш топлина със него. Ако вкараш по малко - част от горивото не изгаря (липса на кислород) и го изхвърляш с изгорелите газове. Това е за течни и газови горива. За твърдото - не знам ама предполагам че пак е така.

Сря Фев 20, 2013 8:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Е да ама загретият кислород се превръща в аргон.

Това с вкарването на въздух отвън не разбрах откъде дойде но нямам намерение да го правя. Пък то и проветряване трябва а печката ще е в коридора и все нещо ще закърпи отнякъде.

Апартаментът е топъл: над месец го имам, поставил съм помнещи термометри и температурата е от 9 до 11 градуса. Това при леко счупени прозорци, де :)
Изолация ще правя по-скоро заради лятото но поради доброто разположение винаги ще имам течение като разтворя.

Въпросът е как с не безумни вложения да си докарам минимум сметки защото кризата в БГ сега започва...
И уют, де, а в това не влиза само да ти е "баня" зимата и "хладилник" лятото.

Едит: исках да попитам каква "лира" за изгорелите газове ще ми препоръчате? Коминът е на до 2 метра от печката и не искам всичкото топло да излиза оттам, за масовите "лири" чувам че постоянно се задръстват а високотехнологичните изгъзици не ги ща.

Едит2: днес ми препоръчаха за стените на банята и др. помещения PVC "ламинат". Излиза доста евтино и има фаца. Впечатления?

Сря Фев 20, 2013 8:29 pm
Профил
Аватар

Ееее, Бонго - ти откри нов студен термоядрен синтез - топлим въздуха малко повече и произвеждаме аргон...

Ами какво да ти кажа - производителите твърдят, че тази гимнастика повишава КПД-то на отоплителните уреди с над 10-15% (по спомен). Само дето горивната камера е малко по-сложна и има малко вентилаторче, което гарантира циркулацията. Честно казано от лични наблюдения съм склонен да се съглася, че ефективността наистина се увеличава.
А и както и да го погледнеш - колкото по студени изгорели газове изхвърляш, толкова повече топлина си успял да уползотвориш. Лошото е, че с дърва и въглища, това вентилаторче за два дена ще се задръсти.

Сря Фев 20, 2013 9:36 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мислил съм си и аз да сложа подобно вентилаторче, ама не на входа а на изхода на системата. Според мене там трябва да бъде, инак ще създаде по-високо налягане в печката и ще пуши.
А относно реализацията - според мене трябва да изглежда нещо подобно на Y коляно от водна канализация - ама обърнато нагоре. и захлупено на комина.
B
| |
| \
| \
| \ C
| |
| |
A

Дано да ми излезне чертежа. Пушека идва от посока А към Б, а вентилаторчето помага от към посока С.
Не съм го пробвал - ама предполагам че ще увлича въздух от А и няма да се пуши.

Дръг въпрос е, че реално вадим още по силно топлия въздух от печката.
То идеята ми беше основно при разпалване да се ползва, за да не пуши докато все още комина не е заработил...

Сря Фев 20, 2013 9:57 pm
Профил WWW
Аватар

Точно на изхода са вентилаторчетата. И си има клапичка - най обикновенна плочка, с което се регулира количеството въздух. Сега се сетих че и пелетните печки работят така. И се сетих как регулират въздуха :) - с ламбда сонда - съвсем сериозно - не се шегувам. А комините на газовите бойлери са една пластмасова тръба в която има вкарана по-тънка алуминиева. Има и разни укрепвания за да може тънката тръба да седи в центъра на другата.

Сря Фев 20, 2013 10:03 pm
Профил ICQ
Аватар

HSB написа:
...Не - колкото е по суден въздуха толкова повече кислород има в еденица обем въздух - а само кислорода участва в горененто .

Аз това имах впредвид. За другото хич не съм съгласен, или поне не за това което ме интересува.

Иначе там вентилаторчетата ще ускорят горенето ама аз май искам обратното. Ако ще ръгам вентилатор той ще охлажда кюнеца.
Все пак съм селско чадо, в момента две печки поддържам и все нещо съм забелязал.

Едит: много бързо пишете, бре :)

Сря Фев 20, 2013 10:09 pm
Профил

Бонго,
2 метра комин не е малко,
"лира" - май всяка става, българските май са малко по-дебели, което е добре. Турските и те топлят.
Може да наредиш 2 една върху друга.
Обаче - щото сега правиш ремонт -
най-готиното което съм виждал - в едно барче - коминът върви по пода около 4-5 метра преди да тръгне нагоре.
Не знам как успява да работи/тегли , как го чистят , но топли/грее чудно - на фасон е теракота, сечение ололо 35по35 цм.

Това сигурно ти звучи малко като фантазия.
Но поне си е повод за размисъл.
В Копривщица гледах "коминен" радиатор по къщите музеи. Също много интересно дали може да се заимства.

Сря Фев 20, 2013 10:11 pm
Профил

Тука е добре в дискусията да се включи е устройстовто Рекуператор

Сря Фев 20, 2013 11:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 83 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща