Отговори на тема  [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Приличен WIFI рутер? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Приличен WIFI рутер?
И аз го видях това, че уж бил излезнал, ама пък като чекнах в базата данни на сайта и ми казва, че още го няма та де да знам :) . Иначе усетих се и аз, че се прикарах леко с тоя модел, ама както вече казах ми трябваше веднага на минутата и в магазина нямаха други модели, а и аз не си бях направил домашното с рисърча :) .

Пет Дек 28, 2012 5:23 pm
Профил
Ранг: Популярен

По закона на Мърфи, точно по празниците, когато всички сме в къщи, децата във ваканция и WiFi рутера почна да ми върти номера. Викам си, сякаш ме е видял, че чета тази тема :) и съм чат-пат подготвен, благодарение на вашите мнения. На практика се скапа - прави мрежата от време на време и то за един, макс два компа и а си пробвал да вкл. трети, еле пък ако е смарт телефон венага я разпада - мъкааа. Цялата челяд в къщи ревна отгоре ми. Добре, че ИТ-то в офиса беше накупило няколко нови и ми даде един временно, та спасих кожата :) .
Насочих към WNDR3800, щото не е нещо дето се купува всеки ден, а и се каня да изградя сериозна домашна мрежа по подобие на Цецовата. Обаче с тези версии за 3700, направо ме стреснахте, да не взема да се набутам и аз. Та моля ви, вие дето сте по навътре в нещата, погледнете този:
http://www.dustinhome.no/product/501059 ... ntent=1340
и ми кажете това, което трябва ли е или не? Сайта за съжаление е само на Норвежки, обаче аз ползвам транслатора на хрома, пък и наименованията са си оригинални.

Чет Яну 03, 2013 7:22 pm
Профил
Аватар

Така по сайта, няма как да разбереш, каквото и да е :) За търговеца версиите не са интересни, нито ще се напъне да ти отговори каква е (вероятно и незнае).

Но 3800 нямат версии... или поне не откривам по форумите нещо такова. Само 3700 е засран с 3тата си версия ... засега.

Според официалния съпорт на netgear също:

добре:
http://support.netgear.com/product/WNDR3800

зле:
http://support.netgear.com/search/WNDR3700

Между другото на доста места, чета, че тая фамилия рутери не са най-доброто откъм WIFI, особенно в масовия банд (2.4Г), заради вградените антени вероятно, да го имаш предвид.

Чет Яну 03, 2013 8:04 pm
Профил ICQ

И така, вече се сдобих с WNDR3800. За сега го пуснах с вградения фърмуер. Работи без проблеми. Да видим кога ще му наливам WRT-то. Нямам никакъв опит с линукс и ще трябва да почета това-онова. Ще разчитам и на вашата помощ най - вече. :)

Чет Яну 10, 2013 9:47 pm
Профил
Аватар

Какъв линукс бе човек - смяната на фърмуера става на няколко съвсем прости стъпки и после единствената разлика е в интерфейса на уеб страниците с настройките. Т.е. никъде не ти се налага да се бориш с линукса вътре в рутера :) .

Чет Яну 10, 2013 10:04 pm
Профил

ОК, радвам се да го чуя. Ама Цецо каза, че е компилирал от сорсове, та затова се стресирах малко :? , обаче гледам на сайта има готов имидж, та май ми се урежда въпросът :)

Чет Яну 10, 2013 10:30 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Какъв линукс бе човек - смяната на фърмуера става на няколко съвсем прости стъпки и после единствената разлика е в интерфейса на уеб страниците с настройките. Т.е. никъде не ти се налага да се бориш с линукса вътре в рутера :) .

А един мармот увива шоколад :)

Незнам как е с DDWRT, ama смяната на фирмуера с ОпенВРТ те довежда до базовия вариант - просто да имаш рутер с HTML достъп до настройките и това е. Вътре няма почти нищо - нямаш USB подръжка, нямаш самба/шерване, нямаш DLNA, все неща дето даже базовия фирмуер си ги има :) Като цяло повечето от тях се правят сравнително лесно има си пакетна система линукса, но без ровене по скриптовете, нищо не минава :) Сложното става, когато човек реши да се качи на още по горно ниво - трансмишън, суап на диска, крон...

Поне за мен е сложно де. Сигурно на хора дето са линуксчии и мрежари тия неща са им лесни. Но щом аз се опрвям, всеки с малко повече проклетия ще може.

bkulev - радвай му се сега на фабричния фирмуер. Аз не го знам какъв е, ама хората казват, че не бил лош. Чак ако нещо не ти хареса, ще го батисваш. А тогава ще помагам, ще го нагласим. Имай предвид, че аз съм го префлашнал барем 20 пъти докато си направя конфигурация дето ме задоволява. А при всички тия рефлашвания има риск нещо да се случи и да го брикнеш и после е голям купон - отваряш, жици, серийни терминали... кеф. Аз тоя не съм успял да го брикна, ама TP-Link-a, барем 10 пъти го връщах от състояние, само uboot да е живо, а веднъж и него затрих, та рефлашвах по егати метода дето няма да го споменавам, че ще ми се смеете.

Пет Яну 11, 2013 11:03 am
Профил ICQ

При DD-WRT е много по-лесно (спрямо OpenWRT-то). Идва си с много удобен web интерфейс и не ти се налага да пипаш нищо конзолно. Поне в началото :)

Пет Яну 11, 2013 11:08 am
Профил
Аватар

USB драйверите и самбата вървят ли в базовия пакет при DDWRT? Едва ли. Отделно, че самото подкарване на самбата си е егати приключението.

Пет Яну 11, 2013 11:12 am
Профил ICQ

Допълнителни пакети се слагат конзолно, и то от openwrt репозиторитата, и определено има повече проблеми при инсталирането им, отколкото под openwrt. Ставаше въпрос че основната функционалност на рутера - LAN, WAN, WiFi и т.н. са през web-а.

Съб Яну 12, 2013 10:49 am
Профил
Аватар

Мда и на openwrt основната функционалност е през http. Самите пакети също могат да се инсталират под www. А и голяма част от пакетите подържат и разширение за HTTP и luci. Например minidlna, transmission, samba си имат настройки през веба. Но например основни неща като USB драйсверите и маунтването на външни носители, човек трябва да си поназнайва mount, fstab, samba как се конфигурират за да ги подкара. А с готовия фирмуер всичко това си идва наготово, та затова ми казвам, докато фабричния го урежда - да не го бара, че после поне 1 седмица ще му мине в настройки и ровене по скриптове.

Нед Яну 13, 2013 4:19 pm
Профил ICQ

Добре де WNR3500L на Нетгиар какви стотинки е в БГ? Тука в америката е 60-70 което в Бг трбе да е 100 на кинта...
Аз чак такива гмнастики дето Цецо му пуска на рутера не съм му правил - мене ми трябваше за по елемнтарни неща- наи вече да го набузя с мощноста и за домашна мултимедика - справя се пркрасно - каквото и да му пусна - домат ,ДД-ВРТ и т.н винаги си бачкаше без проблеми.
Отделно от това дето четох по нета L буквичката значело Линукс и целта на нетгиара с тоя рутер била баш за хора дето искат да ръчкат. 8Г флаш -има място за всичко....ако се брикне се дебриква без грижа...1Гига свич и т.н и т.н
Е те тука може да се намери всичко
http://www.myopenrouter.com/category/40 ... rce-Router

Вто Яну 15, 2013 2:35 am
Профил
Аватар

Нетгиър в БГ са доста скъпи - 3500 е 150лв. 3800 е 240лв.

Нищо му няма, ок си е 3500. 3800 е с по-бърз процесор, атхерос вместо бродком и с много повече памет. И има 5Ghz wireless. Но и 3500 си е ок, за 99% от нуждите. Аз просто уцелих добра оферта от ибей за WNDR3800, затова взех него.

Казваш, че си спретнал мултимедийна система. Рутера ползваш ли го като сторидж или само прехвърляш трафика от компютъра? Интересно ми е какви скорости се постигат при различните варианти на USB диск закъчен към рутер (различни модели с различни фирмуери). нещо ме гложди, че моя не е оптимизиран особенно.

Вто Яну 15, 2013 12:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Няма ли ползватели на Mikrotik. Предлагат доста интересни неща, а и в зависимост от версията и нивото на ОС предлагат доста гъвкави решения...

Вто Яну 15, 2013 3:28 pm
Профил
Аватар

Аз ги огледах, точно по съвет тука от форума. Ами цената им по-висока от аналогичен масов рутер. А гъвкаво... колко да е гъвкаво, openWRT, DDWRT и прочие си е линукс, от това по - гъвкаво, трудно може да стане.

Може би имат смисъл за професионални нужди, предполагам са изпипани откъм надежност и ала бала, имат и доста мощни решения във високия клас. Ама за домашни глезотии като нашите нужди, не виждам смисъл при тях.

Вто Яну 15, 2013 4:19 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 78 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща