|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:25 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Фирми за насищане
Аз съм говорил лично със "сириуса" - твърди че имал технология обаче химикалите били скъпи, бързо изветрявали и нямал достатъчно работа за двуслойни, за да уплътни цената на химията. Ама тоя човек е голямо шменти-капели - ако имате възможност избягвайте работа с него. Не знам за какво има и за какво няма технология ама изделията му са все още на DIP корпуси. А аз на ръка насищам QFN28 с не повече от 5% незапоени крака при първия пас. После само ги "тървам" с поялника отвсякъде с малко флюс и стават 100% запоени - по 10 секунди на процесор за втория пас с поялника. До 0603 спокойно работя на ръчно насищане - около 50-60 smd елемента на платка (повечето пасиви) и 100 платки ги правя за около 4-5 работни дни.
|
| Сря Май 06, 2015 6:27 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
То темата е за насищането, но като стана въпрос за платкаджийниците, песледоватлно отсвирих микрон, сириус и селектра. Последните заради една партида от стотина платки на които златото се отлепяше. Сега за прототипи и малко бройки - Вирус, а за над 500 - Македония или братски Китай.
|
| Сря Май 06, 2015 6:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Cekins, вие техници нямате ли си та се налага инженер да запоява платки по 4-5 дена. Че те тези платки златни ще ви излизат  .
|
| Сря Май 06, 2015 9:04 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
митак, инджИнерите у нас не вземат чак толкова много пари ако ги пусне на външна фирма, няма да стане по-бързо, ще му струва 350-500лв (примерно), което е сравнимо с 5-дневна ставка за относително добре платен инженер. за съжаление.
|
| Сря Май 06, 2015 9:13 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да де, ама ако има една запоителка-виетнамка като нашата тук, дето е като безгрешна машина нейната заплата едва ли ще е колкото неговата  . Плюс това не е само колко пари ще си спести той ако не ги дава на външна фирма, а и колко неща може да свърши докато си губи времето да размахва поялника. Ама пък може да не са натоварени, колкото трябва. Тук дизайн инженер не го оставят да прави неща, дето не са му работата  .
|
| Сря Май 06, 2015 9:27 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Нямам представа какви са цените за монтаж извън България , но преди кризата всички фирми за монтаж тук бяха затрупани с работа отвън. Та затова си мисля, че е по-изгодно. Дали ще излезе сметката за 1000 бр. е друг въпрос, аз мисля че няма. Може да попиташ Комет като база за сравнение, те имат монтаж.
|
| Чет Май 07, 2015 10:28 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
проблема е, че никой не може да ти даде така обща цена. В смисъл най-лесното е да ти сложи 2 ст. на компонент или там на колкото се спазарите. Ама при 100бр. подготовката е съизмерима с цената на монтажа, а често и по-висока. Никой няма да калкулира предварително и логистични разходи, силно вероятно е за стартово производство също да надминат цената на монтажа. Прост пример - в момента федекс взимат по 5лв. на позиция за митническо посредничество. Направи си сметката на едни 100 позиции 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 07, 2015 11:15 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
е .. кой е луд да изпозлва на федекс агентите, ако правиш вносове обади се да ти дам един контакт да видиш колко лесно се минава митница.
|
| Чет Май 07, 2015 11:25 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ще го имам предвид. Но въпроса е принципен. Това са си логистични разходи, които често набъбват до неприятни размери и като теглиш чертата с е питаш - "Е що ми трябваше да се занимвам с глупости..."
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 07, 2015 11:36 am |
|
 |
|
ToHu
|
Това вече е съвсем друг въпрос. За насищане не знам, всичко голямо се прави в тайван и цената на насищането е най-малкия проблем, обаче за асемблаж.... вчера получих оферта от една дота голяма US фирма, самото изделие ми излиза по евтино от колкот в БГ, не с много, но да речем тук ми излиза окло 140$ там ми излиза 112$, обаче за 50 бр. вече отива 94$. За асемблаж верно ми искат 35$ на изделие, тук може да ми излезе по 3.5$ на изделие, обаче за да го асемблирам тук трябва да докарам панели от Тайван, и после цялото да го експортвам за САЩ, като сметна че на панел имам по около 30$ транспорт освен ако не искам да си внеса цял контейнер, и после за шипването на самото изделие идвта сигурно поне едни 30-35$ и то при условие че организирам някакъв групаж малко сметката не излиза, само за транспорт се набутвам поне едни 60-70 $, и като платя асемблажа разни други свързани разходи, сметна че изобщо няма да се занимавам да разнасям напред назад материали и да се чудя кой какво не е свършил ми излиза на сметка да го произвеждам и асемблирам в САЩ вместо в БГ. За момента умувам само за едни стругови детайли които за малко серии сигурно тмаще са ми по скъпи, но и това не е ясно, сега чакам цени, ако не ми хареса ще поръчам 100-200 и ще ги засиля натам. Та въпреки скъпия долар САЩ отново предлага по конкурентни цени поне в тая сфера. Естествено в Бг цените ми са от фирма която е читава тук при друг не бих го възложил, иначе знам че може и по-евтино да излезе но ще е некачествено.. и така да живее капитализма. Димитре .. не си вкарвай таралеж в гащите, изпозлвай си някой местен, мога да ти препоръчам едни, ParPro. Имат няколко фабрики, произвеждат кабелни фирми за авиокосмичестакат индустрия, имат и фабрика за асемблаж в Азия, имат R&D в Калифорния.
|
| Чет Май 07, 2015 12:08 pm |
|
 |
|
bkulev
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Яну 25, 2006 12:47 pm Мнения: 305 Местоположение: Varna
|
Понеже и аз се итересувам от темата, та да попитам някой знае ли нещо за тези две фирми: http://www.rommtech-3s.com/http://smd.tremol.bg/
|
| Чет Май 07, 2015 12:25 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За Тремол съм чувал добри неща, бомбаджията май работеше с тях .. ако не се лъжа. Другите не съм ги и чувал.
|
| Чет Май 07, 2015 12:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Тони, ние в момента ползваме една локална фирма тук да ни асемблира платките и те по принцип ни чарджат освен за самото асемблиране и 20% върху цената на компонентите (защото трябвало да се занимават да ги доставят), някакви центове там за монтаж на SMD компонент и $1 на минута за труд ако нещо ръчно трябва да се прави и за тестовете. Та просто ми беше интересно каква ще е горе долу разликата ако това се прави в БГ. После обаче се сетих, че нашите всичките компоненти са милитари рейтинг и ще е невъзможно някои неща да ги доставят в Бг и ще трябва да пращаме всичко от тук и то верно че ще стане баси логистиката по митници, временни вносове и разни такива глупости. Та май наистина ще е таралеж в гащите и няма да се спести кой знае какво  .
|
| Чет Май 07, 2015 3:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Почти сигурно няма да спестиш нищо, иначе з амилитъри компонентите не е голям проблем, най-много да има някоя форма ако има нещо под контрол, но самия внос, износ си е разправия. По скоро виж някоя тамошна фирма с мексиканци, по калифорния и аризона има не малко, има и такива с фабрики в Мехико. Особенно ако сериите не са големи , разбирай стотици хиляди, изобщо какъв да е оутсорс извън САЩ е куцо според мен. Сега ако изпозлваш фирма като тия Парпро да речем, те ще го правят сигурно в Тайван, но всички с логистиката си е техен проблем, има доста такива.
|
| Чет Май 07, 2015 4:11 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ами тя тая, дето я ползваме ние само мексиканци работят в нея  .
|
| Чет Май 07, 2015 4:12 pm |
|
|