Отговори на тема  [ 1018 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 68  Следваща
Boeing 737 Max 8 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Boeing 737 Max 8
TheWizard написа:
не знам как са се докопали до разговорите - сигурно слушат ефира....

Разговорите в air band-а са AM и се слушат с всяко радио, което има този обхват.

Сря Май 08, 2019 8:32 pm
Профил

Ами чуват се от всички, летище София дълго време ни вървеше по уредбата, заедно с нашите честоти, спряхме го от уредбата когато спряхме да оперира е активно хелипорта, но все още се слуша, може и да се записва даже.

п.с. нещо много странно, кулата пита пилотите трябва ли им помощ, те казват не.
Какая-нибудь помощь необходима будет?
Нет, пока всё нормально. Штатно. Аэрофлот 1492.

Едва ли ако самолета гори ще кажат че всичко е нормално. Според мен това за мълнията са имали в предвид че е изгоряла електрониката, а не че гори самолета. От тук донякъде и слабата подготовка на летището. Отделно летището не си е спазило процедурите по аварийно кацане, ама това друг въпрос, като те уведоми пилота че всичко е нормално в крайна сметка може да са решили ч еняма нищо страшно, а то може и да е нямало нищо страшно.

Сря Май 08, 2019 8:51 pm
Профил

ей какво става като оставиш бандити без надзор да се самосертифицират

https://www.youtube.com/watch?v=9GFL8ZZQOts

Сря Май 08, 2019 9:49 pm
Профил

еххх Ник, Ник ... кажи за аерофлота какво е положението, то да лепиш определения е много лесно, тия бандити, ония измамници ...

Сря Май 08, 2019 10:25 pm
Профил

е па лесно е, особено като излязат кирливите ризи много е лесно да събереш 2 и 2, поне на мен ми е лесно, не съм като някои други дето резко забравят математиката като не им изнася :D

Сря Май 08, 2019 10:34 pm
Профил

знаеш ли прабаба ми как му казваше на това, одурдисване, но ако за теб е събиране ОК. И не знам какъв е смисъла 100 пъти да даваш линк към енда и съща информация изнесена от различна медия, не казват нищо различно от това което е знае, като повториш едно нещо 100 пъти то не става по вярно, или от по-голяма значимост от каквато има. Да мисмач индикацията е била опция, да системата им не работи коректно ако левият сензор се повреди а десният е здрав, и да има специфичен алгоритъм за изключване на системата, и за да са всички доволни, да самолета има известна склонност да вдига нос. До тук няма нищо фатално, и нито едно от тия не би следвало да доведе до катастрофа, дори и комбинацията от тях ако има пилоти, каквито очевидно е нямало, малко като в оня виц, храни кучето и не бутай нищо, и те са били пилоти колкото кучето космонавт.
Дали ще го наречеш стрес, тунелно мислене, каквото и друго да е ... това е част от изискванията към тях, да са високоефективни при силен стрес, да не се поддават на паника ... явно т ене са го постигнали, видно други са се справяли без никакъв проблем.
Това са фактите, ако ти виждаш световна конспирация, някаква супер голяма далавера или нещо друго това си е твое виждане. Защо са направени тия пропуски сигурно има много обяснения, и със сигурност финансовият стимул е бил много сериозен за да се допуснат някои от тях но това не променя нищо. Нито това че не са критични пропуски, нито това че пилотите са идиоти. Аз съм на принципа ако аз мога, всеки трябва да може, щом други пилоти са се справяли и те е трябвало, ако не са успели, не са били достатъчно добри.

Сря Май 08, 2019 10:46 pm
Профил

ами не е точно една и съща информация, вярно че някои от нещата които до сега се предполагаха ги казват отново, но сега казват кое от спекулациите се е потвърдило, което дефакто е новата инфомация
също така новото за мен е "мистейкънли мейд опшънъл" до сега не бях чувал че е по погрешка
бая "грешки" им се събраха... и как е казвала баба ти... одурдисват си го както им изнася, особено като се чувстват над закона
няма конспирация, само едни тарикати дето от много тарикатлъци накрая сами си отрязаха клончето...
щото законово ще се измъкнат сухи от водата, ама на пазара им ще се отрази, малко или много

ти хубаво се опитваш да изкривяваш нещата към пилотите ама много ще ми е интересно ако утре някой ей така за мръсотията ти резне всичките спирачки, и като се блъснеш някъде, дали ще ти е приятно всички да те бъзикат как може да си толкова калпав шофьор :D разследващите доказват че са ти били срязани спирачките, но всички те бъзикат че си калпав шофьор :D

Сря Май 08, 2019 11:06 pm
Профил

Не забравяйте, че медиите се хранят от сензации и съвсем тенденциозно и манипулативно поднасят и изкривяват информацията. Всичко трябва да се гледа със здравословна доза съмнение и критично мислене - иначе човек става папагал на про-руски, про-американски и про-чее медии.

Сря Май 08, 2019 11:41 pm
Профил

Ами на те са били много далеч от ситуацията всички спирачки резнати, но за твое сведение съм бил в ситуация на кола без спирачки, все още съм жив, дори не я и счупи, верно не съм карал с 100.
Не знам дали осъзнаваш какъв е изобщо проблема, и защо пилотите са виновни и съвсем заслужено са се затрили, неприятното е че са затрили и още хора с тях. Тая система може да с еизключва, противното не е доказано от никого. Никой не е доказал че системата се е включила сама, всъчност най-вероянто пилотите са я ресетнали.
И ако си гледал записа от черната кутия, очевидно е че докато правят корекции нещата са под контрол, нещата се преебават в момента в който спират да правят корекции, това най-вероятно е момента когато паниката ги е обзела тотално. Като гледам Jack май е пилот, може да обясни как аджеба става тази корекция на български, ако не си намерил или не си го разбрал на английски.
Та тук не става въпрос за отричане на проблеми, а за преувеличаването им.
Дали е направена опционална по погрешка или не, е съвсем друг въпрос, да не забравяме че това са медии и то не кои да е медии а CNN, повярвай ще окачат на бесилото собствените си майки за това че са ги отгледали само и само да докарат новина.
И относно информацията, бойнг съвсем ясно казаха каква е ситуацията още преди седмици, няма и грам нещо по-ново от това, просто една и съща новина я повтарят 185 пъти по различен начин, като не пропускат да правят и съвсем аматьорски коментари.
Дали ще се отрази на пазара на бойнг, в дългосрочен план не мисля, в краткосрочен нормално, не се издават от тоя тип самолети. Дали ще има отказани поръчки, може би някакви, но на фона на заявеното количество силно ме съмнява. покупката на самолет не е като покупката на баничка, днес тая беше гадна утре ще си купя от другите. Тези които вземат решенията за покупка не са паднали от луната, и са напълно наясно със същината на проблема. Мога да с хвана на бас че те имат повече информация и от новинарите и от разследващите, бойнг са се постарали да си успокоят клиентите. тези хора няма да си сменят решението заради нещо толкова незначително. Виж ако самолета още 12 месеца остане на земята това ще е друга работа, но повярвай решението им няма да е свързано с притеснения за безопасността, а с такива за операциите им. от друга страна хората са глупави създания, точно след 2 седмици никой няма да се сеща какво е станало, и ще си се качват на тоя самолет дори официално да е оповестено че проблемите не са и няма да бъдат оправени.

Сря Май 08, 2019 11:46 pm
Профил

явно не си гледал видеото което пуснах преди няколко дни щом още се чудиш защо не са успели пилотите
ето ти истински пилоти какво обясняват
https://www.youtube.com/watch?v=QytfYyHmxtc
просто не знаят че има такава система, не знаят че има нещо за изключване, не знаят защо самолета се държи по този начин, няма как да попитат как се изключва нещо което не знаят нито как се казва, нито че въобще го има, а системата не спира да поема контрола на всеки 10 секунди, за пилотите остават само 5 секунди време за управление
тъй че това което казах преди време, и ти сега го повтаряш, може да се окаже не много вярно, т.е. дори да продължат с корекциите и да опитат заход за приземяване, той ще е пак с рязко забиване на носа на всеки 10 секунди, което няма да е много приземяване... как се приземява самолет с 5 секунди управление и паузи от 10, през които 10 самолета забива надолу?
ама какво ли те питам... щом си се забил някъде с кола, пък даваш акъл как се управлява повреден самолет :D

Чет Май 09, 2019 12:04 am
Профил

не Ник, явно ти не четеш какво пиша. Пилотите знаят че има система за автоматично управление на кормилата, винаги я е имало. Ако си чел внимателно информацията по въпроса ще разбереш че не системата е нова, има нови добавени функции. Тази процедура не е правена специално за изключване на този асистънт, а за цялата автоматика по управлението на кормилата, така че да останат само в ръчен режим.
Пилотите може да не знаят за функцията кормилата да се регулират автоматично на база ъгъла на атака, макар и това да не е точно така, но те знаят че има автоматична система, и им е в учебният материал това да знаят как да я изключват, и то трябва да могат да го правят без ръководството.
Отделно, след като има запис че системата е била изключена, и след това активирана, очевидно някой е знаел как да я изключи. Иначе за линка, гледал съм го до 27-ма минута, сега пак го отворих, но не виждам какво да му гледам, общо взето ала бализми, за мен това не е нищо повече освен свободни съчинения на тема да експлоатираме максимално новината.
Ох ти безгрешни, да забил съм се с кола и то с 30, няма и смисъл да обяснявам как и защо, аз няма проблем от нещата които правя или съм направил, да ти кажа ли кои са най-честите жертви на автокатастрофи, тия които никога са нямали инцидент, и никога са нямали и едно нарушение ... мда, защото то като дойде не пита имал ли си, а какъв ти е опита. Аз сгънах капак до стъклото, ти сигурно щеше да си го сгънал до задното стъкло, но едва ли има смисъл да се дискутира тук, ако искаш да си сравняваме уменията в автмобила някой ден като се върна в Бг няма нищо против, ако искаш на писта, ако искаш планинско.
Чети и гледай повече технически материали и по-малко новинарски и сапунки.

Чет Май 09, 2019 12:34 am
Профил

изобщо не ми е минало през ума да си сравняваме шоферските умения
идеята беше да схванеш смисъла на думата авария, и че ако някой ти среже спирачките то той си остава виновен въпреки че ти си зад волана. т.е. няма как да си воновен за нещо над което нямаш контрол, още по-малко когато някой друг го е причинил
но явно истината не ти е важна щом продължаваш да си кривиш душата
поне да ти плащаха от боинг да ги защитаваш :D

https://arstechnica.com/information-tec ... -on-again/
Pilot properly switched off stabilizer control system but could not regain control; software may have rebooted.
та общо взето дори и тези които са знаели какво да правят пак не са имали контрол над самолета, за каква вина говорим тогава

Чет Май 09, 2019 12:45 am
Профил

Много избирателно цитираш :
It is not clear at this point whether the pilots purposely reactivated the MCAS’ stabilizer control or if the software reactivated on its own after shutdown. While a Wall Street Journal source said that it appeared the pilots turned the system back on in hopes of regaining control over the stabilizers, Reuters reports that the software may have reactivated without human intervention, and further investigations of that possibility are ongoing.

Значи не е ясно дали всъщност пилотите сами не са включили системата обратно, но а репорта на рйатерс ... интеренсо е да се прочете изцяло и да се види как е написн тоя репорт .. на ройтерс ... предполагал че системата се е реактивирала сама .... в тов акоето цитираш пише че са имали трудности в контрола а не че са нямали контрол. Не знам дали и доколко си чел в детайли, но имаше едно подобна снимка https://www.google.com/search?q=737+MAX ... ze_XFe6oKM: но тази според мен не от MAX, при него доколкото видях чакръка е само от дясно, т.е. при втория пилот.
И ако не си разбрал, освен натискайки ключето на щурвала, което има ограничено действие, кормилото може да се отклони и с чакръка, нещо което те не са правили. И ако си чел внимателно може и да разбереш каква е разликата между двете и защо го има едното.
Ето статията от горната снимка, https://www.nytimes.com/interactive/201 ... ckpit.html
Няма да я коментирам, на мен ми изглежда доста обективна, не отрича повредата и нейният принос, другото го прочети и може би ще го осъзнаеш. Но както се оказа по-късно, инструкцията за изключване на системата я е имало дори е била задължителна, макар да не се е казвали ти изключваш MCAS а прилагаш тази инструкция ако ти с епобъркат стабилизаторите, което е съвсем логична за мен мисъл ако изобщо не знаеш за тази система.

Чет Май 09, 2019 1:10 am
Профил

разбирам те какво се опитваш да кажеш, но до ситуацията нямаше да се стигне ако самолетите си бяха читави, за това не смятам че за инцидента има някой друг виновен освен боинг, вече дори и те не се опитват да изкарат пилотите виновни, поеха си вината доброволно

Чет Май 09, 2019 1:33 am
Профил

Какво значи читав самолет, пак това питам, ако си мислиш че има самолет в който да няма някакви проблеми това е пълна заблуда. Нито Ербъс са по добри нито ембреар нито някой друг, във всички има проблеми, има дефекти. Самият факт че при толкова летящи самолети, и всичките стотици хляди полети има само два тежки инцидента е достатъчно доказателство за това, че проблема не е толкова сериозен колкото се изкарва. Да има го, да има work around, но за това трябват пилоти. Сега дали им е било малко обучението, дали те не са били достатъчно умни, дали не са били психически стабилни и са се поддали на паника, това е съвсем друг въпрос. И те както и всяка една машина отказват. Затова са и двама, за да се резервират, и единият ако забие другият да може да поеме. Какво е станало в случая с двата самолета е трудно да се прецени, не е невъзможно вторият пилот да е искал да действа по друг начин, но първият да не му е позволявал. Пак да спомена, ербъс имаха същият проблем и те го криеха доста дълго време. Защо падна онзи в атлантика никой не знае, мислиш ли че е паднал от няма нищо, ударил се в шейната на дядо коледа ? При ербъс проблема е бил още по-сериозен, просто са имали късмета всички случи да са на голяма височина.
A320 - In December 2015, the Indonesian National Transportation Safety Committee (KNKT or NTSC) released a report concluding that a non-critical malfunction in the rudder control system prompted the captain to perform a non-standard reset of the on-board flight control computers. Control of the aircraft was subsequently lost, resulting in a stall and uncontrolled descent into the sea. Miscommunication between the two pilots was cited as a contributing factor.
Примерно това, по читав самолет ли е ? Няма как подобна машина да е 100% надеждна, винаги се разчита на пилота, и в конкретният случай пилотите не са реагирали адекватно, това е. Да не би на руският сухой да му е виновна пистата, или колесника му е калпав. сигурно е можело да се проектира по-добре, и сигурно е щяло да спаси хората, но в крайна сметка пилота го е забил в земята.

Чет Май 09, 2019 5:05 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1018 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 68  Следваща