|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 9:18 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Bai Ui
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Коли
Много замезващо стана, няма да кажа  .
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Яну 07, 2025 6:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Ми така пише... но не пише дали е 135 по километраж или истински 135, щото по километраж моята вдига над 140  Но то по-големият проблем е, че при тая скорост не мога да стигна много надалеко 
|
| Вто Яну 07, 2025 7:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Това е градска кола, сега на Миро може да му върши работа да ходи до село, щото не му е далеч, но като скорост и рейндж е точно като за град. Да ходиш София - Варна еле пък София - Бургас с нещо такова ... покрай коледа си идвах за малко, да закарам майката до шумен, да се върна, да разходя детето ... с нещо такова ми беше физически невъзможно за няколкото дни които имах, затова колъ с бендзин ... хем спокойничко карах връщането от Шумен 3 часа през ришкия .. това ме съмнява че и с на тесларов кошниците няма как да стане без презареждане, което само по себе си обезсмисля по-високата скорост .. то аз с кола на метан не мога да стигна Бургас или Варна ... 
|
| Вто Яну 07, 2025 8:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това ми припомни младините... По татово време имах зазка и с двама приятеля пътуваме Толбухин - София. Пътуването беше дълго приключение, но на втория ден вече стигаме баира към Витиня. Тогава още Хемус се строеше и катерим ние по стария път със завойчета, но зазките за тия които не знаят са с въздушно охлаждане и при бавната скорост обдухването е слабо. В съчетание с баир нагоре си беше проблем. Нормалната температура на двигателя беше до към 110 градуса, но до 120-130 можеше да се кара. Важното беше да не минаваме 130. И така следейки постоянно температурата еваш-еваш си карам. Междувременно отзад единия приятел заспа от умората... Качих аз Витиня и почвам надолу спускането, двигателят се охлади и аз реших да понастъпя да се обдуха хубавичко. Газ до ламарина и по нанадолнището си вдигна 140 и продължаваше да вдига още. Тоя до мен като видя скоростта почна да вика 140, 140! При което другия приятел отзад се стресна и още сънен и не може да фокусира и само попита "Кое бе? Температурата ли?"  От тогава винаги като си говорим колко вдига една кола първо уточняваме за какво става дума 
|
| Сря Яну 08, 2025 10:43 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Мдааа... Неправилния избор на автомобил ти е навик.  Аз имах Трабант 601.
|
| Сря Яну 08, 2025 12:12 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Така е, но поне говорим за автомобили  Зазката си беше с истински двигател... четиритактов! При това с 4 цилиндъра и V-образен като на Порше  Мани ги тия 2-тактови тротинетки от картон 
|
| Сря Яну 08, 2025 12:24 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Истинските Поршета са с боксер бре. Имаше и някакви японски имитации на боксер. Май се наричаха Субару... А двигател V4 е рядкост и Жожо е една от малкото машини с такъв.
|
| Сря Яну 08, 2025 12:30 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
"Отмъщението на Хрушчов" с разход 12 литра бензин на 100км. 10 литра за печката и два литра за мотора през първите 10км. През останалите 90 буташ и мръзнеш. http://trabant601.com/
|
| Сря Яну 08, 2025 1:15 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ето едно истинско Порше с боксер 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Яну 08, 2025 1:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Глупости, не е вярно това. Че все разваляше нещо разваляше се, ама няма по-ремонтопригодна кола от заза. Можех да й направя основен ремонт на пътя без никакъв проблем. Всичко се разглобяваше. Като казвам всичко имам предвид всичко. Двигателя се разцепваше на толкова части, че най-тежкото което оставаше от него беше коляновия вал. Корпуса се разпадаше на части дето може с кутре да вдигнеш. Всъщност то това беше част от проблемите със загряването, щото от честото разглобяване имаше едни ламарини около двигателя дето май изобщо не ги слагах. Сега погледнах вики-то за V4 и там първата снимка е от зазка и също й липсват тия ламарини. Оригинално въздуха от вуздухозаборниците трябва да влиза отзад на двигателя и да излиза през турбината. Така дори дори да стоиш на едно място трябва турбината да смучи въздух отвън и да охлажда. Но без тия ламарини само го върти вътре под капака и толкоз. Като цяло това си беше кола като за Сибир. Не беше за топло време. Но пък със студа нямаше никакви грижи. Няма течности дето да замръзват и при -100С ще запали. То даже се носеше като виц, че тоя двигател първоначално бил разработен като пусков двигател за танкове. Не знам дали е истина това, но за паленето гарантирам. На снимката от викито се вижда турбината и ремъка с който е вързана към една шайба за коляновия вал. На тая шайба се вижда захвата за манивела. И други соц коли имаха манивели, обаче нито една не палеше толкова лесно на манивела. Та няма бутане... даже и да нямаш акумулатор, даже и да е зверски студ - винаги палеше на четвърт манивела 
|
| Сря Яну 08, 2025 1:42 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Бла, бла... Трабанта не съм го ремонтирал, защото нямаше нужда. Двигателя и скоростната кутия са наследник на DKW F8, т.е проектирани и произведени от германци още през 30-те години на XX век, не сделани в СССР. Но вече беше твърде старомоден и слабоват за купето. И въпреки това с Трабант и пълен резервоар ще измина повече километри от зойчето. 
|
| Сря Яну 08, 2025 5:30 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Може... може! Комшията си купи траби и го възстанови до идеално състояние. Ходи с него на събирания май в Търново ли беше, не помня. Но въпросът е че до там кача трабито на платформа и така пътува. Нямал време  Предполагам имаш платформа? 
|
| Сря Яну 08, 2025 7:00 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
 И как разбра това, при положение, че дори не знаеш, че външните панели на трабантите са от пластмаса (сините панели на картинката по-горе) 
|
| Чет Яну 09, 2025 2:16 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Така е, аз не разбирам от тая марка и може би по-добре, щото останалите комшии-разбирачи постоянно даваха акъл и критикуваха. Голяма драма беше с боядисването, що не го бил боядисал с нормална боя и лак. Човекът 100 пъти обясни, че държи да е като оригинално с латексова боя и на нея не се слагало лак. Но още продължават критиките  Аз сигурно нямаше изобщо да забележа има ли лак, няма ли. Гледам само как изглежда и си изглежда прекрасно. Което е нормално, човекът вложи в тая кола колкото аз дадох за зойчето. Всичко се поръчва от Германия, ако може да се поръча. Само с резервоара имаше големи проблеми, намерил оферта в Румъния, дали му снимки всичко е изглеждало ОК, но условието било да вземе цялата кола. Цената е била 100 евро и той е бил готов да ги плати и да си вземе само резервоара. Ония не били съгласни и той като няма избор взема платформата и отива. Румънците прибрали парите, натовари колата на платформата, обаче документи йок. Не било нужно уж... Да, де ама на митницата естествено го върнали. Помислил си да я разтовари нейде, но познати го посъветвали да не го прави щото ще го намерят. Накрая се намерило някакво решение... срещу едни 500 евра. И сега си има златен резервоар  Както и да е, добре се справи комшията. Трабантът лъщи отвсякъде и това се вижда и с непрофесионално око. Предполагам и ти си поддържаш твоето, което е и смисъла на ретрото според мен. Казвам го щото тук имам и познати с ретро коли и ги карат редовно, което не е лошо но ги поддържат колкото да са в движение. Това аз не го разбирам.
|
| Чет Яну 09, 2025 3:53 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Аз познавам един от Варна, дето възстанови едно булгаррено като му направи копие на ламарините от стъклопласт. Като го боядиса изобщо не може да се каже че не е с ламарини.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Чет Яну 09, 2025 4:13 pm |
|
|