|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:06 am
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Коронавирус 2019
Димитре, аз каквото засея ми излиза свръхпроизводство и го раздавам и много рядко продавам. Що последната година-две дръпнах назад - по-добре не питай!
Гърците не ги субсидират за пшеница и др. ГМО-та, а за всичко останало. И нямат мутри по средата. Освен това до нас стига "евтината" им продукция която никой грък няма да купи, поне не втори път, но те могат да си го позволят за разлика от наш'та баба с 200лв пенсия на която и 2лв доматите ѝ се видят кощунство.
|
| Чет Фев 27, 2020 5:08 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Това е друго, у нас не знам дали точно мързела беше проблема, не че сме много работни ... прехода беше твърде дълъг, то ние още сме си в преход ама както и да е. Истината е че малко по малко някои неща се връщат, за други няма шанс, economy of scale важи не само за продукт или фирма, важи за индустрия и държава. За съжаление много сме малки и дори и да има желание и пари няма кой. Румънците са в много по изгодно положение с техните 20 млн. но там пък има други проблеми. Все още липсва средата, или е с твърде големи пробойни. Ето в момента за един от продуктите мониторите се асемблират тук, частично естествено, това дава на българските доставчици работа, метални компоненти, кабелни форми, силикони и др. които се правят тук. Да ама да речем искам да сменя силикона с акрил, и става невъзможно, цената тук много висока, просто потреблението на акрил в Бг е малко и цените стоят високи, няма и големи фирми които да обработват и обработката е скъпа. Друго дърво пък ЛЕД лентите, използвам такива като по ценово ефективно, да ама и такива нямаме потребление, внасят се основно боклуци ... в крайна сметка корееца ще ми го асемблира, с плексиглас и лед на платки за по-малко от колкот аз го правя със силикон и лед ленти ... иначе аз съм ОК да внасям от AUO панели само, и всичко друго да се прави тук, ама това е още по-невъзможно, и вместо да аутсорсна повече в БГ и да наемем повече хора аз съм принуден да аутсорсна всичко в Кореа. Няма да говорим за проблемите с подизпълнители и служители.
тъй тъй бонго, ако и на България ЕС налее 200-300 млрд и нашите баби могат да купуват домати за по 10 евро .... не ми говори за гърция, това е еидн голям кредитен милионер, с тая разлика че само ги пляскат малко зад врата и продължават да им наливат.
|
| Чет Фев 27, 2020 5:12 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Абе Бонго - ти като си бил в Гръчко, края на февруари месец берат ли ябълки? Щото гръцките в момента едно дето са по-евтини от българските ами и са като откъснати вчера. И не ми разправяй че ги бичат с химия - не е химия, просто нашите производители не им се инвестира в модерни хранилища. Оня ден си купих 10 кила гръцки ябълки от лидъл. Ми вкусни мама му стара. Българските, ако намериш по това време, стават само за ушаф. Има и италиански - същата история. Всичко в българското земеделие е сбъркано. Удари ги градушка - айде у киреча. Ами който иска да вади продукция - опъва мрежите - вече и такива има ама са много малко. Потриват ръце, щото другите като ги опляскат градушките, заради недостига вдигат цените до небесата.
|
| Чет Фев 27, 2020 5:26 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
И на нас доста наляха, ама за "бабите" нищо не остана - там е разликата. Знайш ли, че от гръчките субсидии поне половината население, да не кажа 2/3, се сдоби с къщи? Поне на острова където бях, след 10г са си техните, първоначално: къщи за гости!
И Cekins писал: ми нашият от полето да ги продаде е на загуба, отде пари за хранилища и колко ще изкара след това... А че всичко с БГ земеделието е сбръчкано съм съгласен. Между другото: тъкмо дояждам последните си ябълки. Повечето не са сбръчкани, а хранилище не са виждали, нито химикали. Ама са от добрите стари сортове. Всъщност почти половината изгниха, но това се дължи на небрежното съхранение и слабата реколта - обрах всичкото.
|
| Чет Фев 27, 2020 5:36 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ейй бонго, ама това голяма далавера а ... ебаси крадливия народ, те такава е цялата ми държава. Ти остави субсидиите, със заемите кажи какво става ... това е фалирала държава, с икономика която би се сринала без субсидии и евро заеми, и уж стягаха колани, оптимизираха, и дългът им продължава да расте, към момента 323 млрд ... или грубо 30 хил на човек.
|
| Чет Фев 27, 2020 5:52 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Гърците официално излязоха от кризата, пък и в най-голямата бяха по-добре от нас. Подробности не знам. Иначе не разбрах това за далаверата и крадливия народ. И тук се изливат пари за къщи за гости, но къде/при кого/за какво отиват? А гръчката промишленост е по-едра от нашата, отделно дето си имат туризъм и земеделие не като нашите.
Пък тъкмо щях да се обувам да тръгвам и се сетих: сега чифт пластмасови обувки, които ще те изкарат долу-горе един сезон, струват поне 20 кокошки - непосилно за дребен и честен фермер. Как да има селско стопанство и кого всъщност субсидират?!
|
| Чет Фев 27, 2020 6:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не знам покои официални статистики гърците са излезели от кризата, хич не са излезли, и ако сега се появи някаква криза покрай корона вируса тоя път ще ги оставят да се удавят ми се струва, на никой няма да му е до гърция. БВП не расте за сметка на дългът, който не само не е намалял ами се е и увеличил. Ами ти каза че хората са се сдобили с къщи за 'гости" .. тук такива почти няма, ако при теб половин остров се е сдобил... те това си е кражбина, ама то не е кражбина, тя държавата им ги е дала, та крадеца е държавата, ясно е наливаме едни пари за да е щастлив народа. Гръцката индустрия ще я видим, мое лично менние е, че гръцката промишленост е много по-слаба от нашата и това ще проличи ако им врътнат кранчето. Не знам дали си забелязал ама нашата индустрия е предимно несубсидирана, и предимно не ориентирана към вътрешен пазар, докато тяхната промишленост е много зависима от наливането на пари, тъй като е чисто потребителска индустрия, т.е. ако народа няма пари, няма пари и за индустрията. А не знам дали е излязла от кризата, преди кризата GDP е бил 350 млрд, сега е 200 с явна тенденция за спад от 2008 до 2018, е 2017 и 2018 има лек прираст ама да видим в по-дългосрочен план, не изглежда като постоянен тренд, и най-вероятно е силно свързан с нарастването на държавният дълг, т.е. отново субсидиран ръст.
|
| Чет Фев 27, 2020 6:53 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Не бъркай наште мутренски палати с гръчките къщи за гости. Приликата е колкото между Слънчака и живописно плажче. Другото е официална статистика от която не съм се интересувал много. Но вече близо година откак отмениха затягането на коланите, а к'во е положението на обикновения грък го знам от обикновени гърци живеещи там (и от опит, де).
|
| Чет Фев 27, 2020 8:40 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Нещо май почна паниката с вируса и тука, баща ми се обади говорил с някъв от Пловдив масово се запасявали с кво ли не, днеска в селския супер пазаруват като за Нова година.
|
| Чет Фев 27, 2020 10:14 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пет Фев 28, 2020 3:51 pm |
|
 |
|
velio
|
После като изтече срока на годност ще има да хвърлят... Аз честно казано не знам как може да се запася с храна. Хляб и сирене и сега не ги доизяждам че се развалят... Трябва брашно и сол сигурно.
|
| Пет Фев 28, 2020 4:46 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
само паника... тук вече има 5 болни и повече, и народа си бичи
|
| Пет Фев 28, 2020 4:47 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Консерви, макарони и други такива. Има предоволно храни, които могат да издържат година-две. В ситуации като тая, където ако човек тръгне да се запасява с храна най-голямата глупост, която може да направи е да накупи неща, които нормално не купува, точно щото после ще ги хвърли. Затова се купуват трайни храни, които човек нормално си яде и ако ще се хвърля нещо да е минимално. При нас вече почнаха да обсъждат дали да не прекратим участията в шоута и пътуванията по принцип. След две седмици идва огромно шоу във Вегас и вече почти никой не иска да ходи, щото ще има хора от цял свят  .
|
| Пет Фев 28, 2020 5:04 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Що в БГ какво става според теб? Да не се информираш от "медиите"? Ето днес Баце събра оная сган журналята, те очакваха да обяви първия болен и си бяха приготвили въпросчета, той обаче им каза - болен няма, разблокирахме 100 тона спирт от държавния резерв, така, че си таковайте таковата, аре сега си събирайте багажа и да ви няма. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 28, 2020 5:37 pm |
|
 |
|
HCL
|
При мен шкафа изглежда така - 20 кг ориз, 10 кг леща, 10 кг брашно, 40 л вода, 20 кг газ, две тенекии със сирене, една с маслини и две туби зехтин, 4 пакета широкоспектърен антибиотик, 4 пакета парацетамол, 2 пакета ибупрофен, един пакет течен аналгин, 400бр. 9мм CZ и 200бр. 0.38 S&W. Последните си стоят така за зор заман и с надеждата никога да не ми се налага да ги ползвам, ама пусти компютърни игри повредиха поколението 
|
| Пет Фев 28, 2020 6:14 pm |
|
|